Welsh terrier

Welsh Terrier

A welsh terrier úgy néz ki, mint egy airdale terrier kicsi kiadásban, azonban a két fajta semmi esetre sem áll szoros rokonságban. Rókavadász kutyaként hosszú történetre visszatekintő welsh terrier barátságos és eleven lényével manapság ideális családi kutya.

A welsh terrier jelleme

Egy bizonyos: egy ilyen élénk négylábú mellett sohasem lesz unalmas az élet! Mivel a welsh terrier jellembeli tulajdonságok széles palettáját vonultatja fel, melyekkel nemcsak kiválóan képes szórakoztatni gazdáját, hanem kellőképpen le is foglalja, s nem túl sok nyugtot hagy neki. Végezetül egy nagyon sportos és intelligens kutyáról van szó. Olyanról, amely szeretné, hogy úgy fizikailag, mint szellemileg jó kis elfoglaltságokban legyen része. Ezért aztán ennek a kis ügyes wales-inek ideális sokféle kutyasport, az agility, az obedience, discdogging és a versenysportok is. De ez a kitartó kutyus a gyalogos, kerékpáros vagy lovas kirándulásokért is nagyon tud lelkesedni.

Merészen rámenős kis fickó

Barátságos, nyitott lénye, élénksége és temperamentuma környezetét is megfertőzi. Családtagjainak sem szabad nehezükre esni annak, hogy gyakran és könnyedén útnak induljanak kis vállalkozó kedvű négylábújukkal. Helyes nevelés és szocializáció mellett nagyon engedelmes és könnyen irányítható ez a kutyus, ha pedig idegenekkel találkozik, sem félelmet, sem idegességet nem mutat. Séták alkalmával azonban jobb meggondolnia, hogy az eredetileg rókavadász kutyában nagyon könnyen felébredhet a vadászszenvedély.

Mennyi nevelésre van szüksége egy welsh terriernek?

A konzekvens nevelésnek és az idejében megkezdett szocializációnak nagy a jelentősége a kis angol rámenős számára. Vadászat iránti szenvedélye, olykor uralkodó és szeszélyes természete egyértelmű határokat követel meg, világos parancsokat, és megbízható, szuverén falkavezért. Ezzel összefüggésben főleg egy kezdő kutyatartónak fontos komolyan vennie egy kutyaiskola rendszeres látogatását. Aki azonban egyszer megértette a kutyanevelés alapjait, nem lehet sok problémája a welsh terrierrel. Hiszen ez a barátságos és ragaszkodó fajtatiszta kutya alapjában véve közelségre és harmóniára vágyódik. A többi terrierrel ellentétben csak ritkán keresi a viszályt és ellenségeskedést. Bizonyos fokú makacssága és önfejűsége ellenére nagy hajlamot mutat az engedelmességre.

Megjelenése

36 – 39 cm-es marmagasságával, 8 – 10 kg-os súlyával a welsh terrier a közepes termetű kutyák közé tartozik. Kompakt teste arányos, nagyfokú ügyességet és erőt sugároz, ami különösen a kutyasportokban igazolódik.

Fekete nyereg és angol és angol zakó

A “kis airdale terrier” becenevet a két fajta hasonlósága alapján kapta a welsh terrier, külsejében dominál a fekete vagy sötétszürke nyereg („grizzle“ = melírozott) az egyébként világos vörösesbarna (loh) szőrzeten. Emellett durva, drótszerű, dús fedőszőrzete a vastag és puha aljszőrzettel együtt az ún. “angol zakó”, ami megbízhatóan véd a széltől, esőtől és hidegtől.
Hosszában lapos koponyáján előre visszahajló, V formájú fülek ülnek. Magasan elhelyezkedő farkát korábban legtöbbször kupírozták, ma azonban már természetes formájában hagyott, közepesen hosszú. Jellemzőek még erre a kutyára a kis sötét gombszemek, melyekkel meglehetősen várakozásteljes pillantásokat tud vetni gazdájára.

Welsh terrier története

Még ha nehéz is kétségbe vonni a welsh terrier és az airdale terrier nagy hasonlóságát, a két fajta semmi esetre sem áll szoros rokonságban. A kisebb welsh némileg nagyobb múltra tekinthet vissza, mint nagyobb képmása, az airdale. Ősei, melyek az ún. black és tan terrierek között találhatók, már a X. században is léteztek. “Welsh terrier”-ként” először 1737-ben említik meg a kutyafajtát, viszont még a kissé körülményes „carnarvonshire welsh terrier“ néven.

Rókavadászok a walesi völgyekben

Írásos emlékek azt dokumentálják, hogy a welsh terriert a kezdetekben borz-, vidra- és rókavadászatokon használták. A wales-iek nagyra becsülték a kutya mozgékonyságát, fordulékonyságát és ügyességét, amellyel a rókákat váraikból előcsalogatták, s vadászok karjaiba űzték. Évszázadokon át ez a feladat határozta meg a welsh terrier életét, amely wales-i hazájának határain kívül hosszú időn át ismeretlen volt. Ez csak a XIX. század végén változott meg, amikor is a wales-i kutyatenyésztőknek gondos szelekció által sikerült egységes kutyatípust alkotniuk, s megszilárdítani a welsh terrier tulajdonságait.

A fajta ismertetőjegyei alig változtak

1886-ban alapították meg Angliában a első Welsh Terrier Klubot, s létrehozták az első hivatalos fajtaszabványt. Ez a szabvány a mai napig keveset változott, s úgy, mint korábban, most is az FCI-nél (Fédération Cynologique Internationale) 78-as számon, a 3. csoport (terrier) 1. szekciójában (hosszú lábú terrier) bejegyzett welsh terrier fajta szabványának alapjául szolgál. 1985 óta a welsh terrier az egész világ kutyakiállításain szerepel. A leggyakrabban azonban továbbra is hazájában, Nagy-Britanniában fordul elő, ahol nemcsak a vadászat szerelmeseinek kutyája, hanem sok családnak is kedvelt kísérője.

Tenyésztése és egészsége

Néhány welsh terrier-kedvelő körültekintő tenyésztésének hála, ez a kutyafajta meg tudta őrizni eredeti fajtajegyeit, s védett maradt a tömeges tenyésztés és a jócskán megkérdőjelezhető divatkutya-jelenség negatív hatásaitól. A tenyészállatok vizsgálatok és génteszt úján történő, gondos kiválasztásának köszönhetően sikerült megtartani a kutya általános robusztus állapotát, s élettartam-kilátásait 14-15 évre növelni.

Vannak a welsh terriernek fajtatipikus betegségei?

A welsh terrier esetében nem ismertek olyan különleges betegségek, melyek szoros kapcsolatban állnának a fajtával. Mindemellett problémákat okozhat a zöldhályog (glaukóma), amikor is a megnövekedett szemnyomás károsítja az állat látóidegét és a kötőhártyáját , s mindez kezeletlenül relatív rövid idő alatt teljes vaksághoz vezethet. Ha valamilyen szempanaszra utaló tünetet észlel – pl. kivörösödött szemek, kitágult lencse, fokozott szemdörzsölés vagy gyakori szemlecsukás -, mielőbb forduljanak állatorvoshoz. Az állatorvos a szemnyomás megmérése után tud felírni olyan speciális cseppeket, melyekkel csökkenthető a szemnyomás, s ezáltal elősegíthető a látóképesség megőrzése.

Mire kell odafigyelni egy kölyök vásárlása során?

Ha Ön egy welsh terrier iránt mutat érdeklődést, először is szervezzen meg egy kötetlen találkozót egy tenyésztővel. Az ilyen kezdeti beszélgetés még nem az adásvételi szerződés megkötéséről szól, hanem az a célja, hogy átfogó képet kapjon a tenyésztőről, kutyáiról, a tenyésztés helyszínéről. Egy komoly tenyésztő készséggel megmutat Önnek mindent (az anyaállatot is beleértve), s mesél is Önnek néhány dolgot a fajtáról általánosságban, az ő kutyáiról pedig speciálisan. Semmiképp nem törekszik arra, hogy “rásózzon” Önre egy kölyköt, éppen ellenkezőleg: célirányos kérdésekkel igyekszik kinyomozni, hogy Ön egyáltalán alkalmas-e valamelyik kis védence tartására. A kölykök továbbadása még a gyakorlott és tapasztalt tenyésztő számára sem könnyű, annál inkább fontos bizonyosnak lennie abban, hogy kiskutyájának jó sora lesz Önnél.

junge welsh terrier

A welsh terrier táplálása

Egy megnyugtató DNA-teszt önmagában még nem elegendő kutyája egészségének megtartásához. Ezzel összefüggésben rendkívül fontos szerep jut a helyes táplálásnak. Ez döntő módon hozzájárulhat háziállata jó közérzetéhez, s megbízható védelmet nyújthat sok betegséggel szemben is. Ennek előfeltétele, hogy az eledel egészséges legyen, s a megfelelő mértékben ellássa kutyáját minden létfontosságú tápanyaggal. De mégis: milyen eledel teljesíti ezeket a kritériumokat?

Melyik eledel a legjobb?

Éppen úgy, mint mi, emberek, a kutyának is fehérjére, szénhidrátokra, zsírokra, ásványi anyagokra, vitaminokra és vízre van szüksége. Velünk ellentétben azonban a kutya más mennyiségi arányban és összetételben igényli a tápanyagokat. A kutyák természetükből adódóan ragadozók (húsevők), s nagyobb húsadagokra van szükségük, mint nekünk, embereknek. Azonban önmagában a hús nem elegendő nekik. Így eledelüknek általánosságban kb. 70-80% húsból, 20-30% zöldségből kell állnia, míg kb. 5%-ot rizs, gabona vagy burgonya tehet ki. Mielőtt döntene egy eledel mellett, tanácsos állatorvostól táplálási tanácsot kérni, aki a kutya kora, mérete, súlya, aktivitási foka és egészségi állapotának figyelembe vételével alakítja ki javaslatát.

Száraz-, nedvestáp, nyers vagy saját készítésű eledel?

Ha Ön már tudja, kedvencének milyen tápanyagokra van szüksége és milyen arányban, lényegesen egyszerűbb megtalálni a helyes kutyatápot. Sok kutyatulajdonos felteszi magának a kérdést: száraz-, nedves-, saját készítésű vagy nyers eledelt adjak kutyámnak? BARF-oljak? Mindennek tulajdonképpen csak másodrendű szerepe van. Tényként kezelhetjük, hogy kutyája úgy a saját készítésű, mint a készeledelekkel egészségesen és kiegyensúlyozottan táplálható. Készeledel vásárlása esetén azonban nagyon pontosan olvassa el a táp csomagolásán megadott alkotóelemeket! Ha túl magas a gabona részaránya, ha van az eledelben hozzáadott kémiai tartósítószer, mesterséges ízfokozó, vagy cukor, az ilyen eledeltől inkább tekintsen el.
Olvassa el magazinunk A megfelelő táp felnőtt kutyáknak témakörben íródott cikkét is!

Welsh terrier ápolása

A megfelelő eledel kiválasztásánál lényeges egyszerűbb a welsh terrier ápolása. Drótszerű, kemény szőrzetéből szinte nem is hullanak ki szőrszálak, nem kell lezuhanyozni vagy besamponozni, de nyírni sem. Egy kiadós séta utáni tisztítás céljára tökéletesen megfelel, ha egy törölközővel vagy kutyakesztyűvel jól ledörzsöli a kutya szőrét. Emellett rendszeresen fésülje vagy kefélje ki kedvence bundáját, hogy eltávolítsa az elhalt szőrszálakat. A fajtatipikus kinézet megtartása érdekében évente 3-4 alkalommal történő trimmelés is javasolt.

Egy welsh terrier tartása

Welsh terrier tulajdonosként néhány dolgot azért szem előtt kell tartani, hiszen ezt az energiával túltöltött kis angolt nem lehet egyszerűen elintézni a háztömb körül tett rövid sétával. Így azután a heti menetrendben mindenképp szerepelnie kell közös sétáknak és kirándulásoknak, kerékpározásnak és természetesen valamilyen kutyasportnak is. Erre a célra persze megfelel egy kutyáknak való terep is egy közeli parkban, ahol kutyusa kedvére kitombolhatja, kirohangálhatja magát, hiszen természetesen nincs az embernek mindig ideje olyan hatalmas programokra.

Alkalmas fajta számomra a welsh terrier?

Mindenesetre a rendelkezésére álló idő rendkívül lényeges faktor azon kérdés esetében, hogy Ön alkalmas-e egy welsh terrier tartására. Ahhoz, hogy kellőképpen fejleszteni tudjuk ennek a fajtatiszta kutyának az intelligenciáját és fizikai képességeit, az állatnak sok-sok ötletre, és megfelelő mennyiségű ajánlatra van szüksége a foglalkoztatását illetően. Az olyan embereknek, akik túl sokat ücsörögnek az irodában, vagy más okokból sokat vannak úton, s amikor végre hazaérnek, jól megérdemelt pihenésként először is szeretnék felrakni a lábukat, ez a kutyafajta – ahogyan még bizonyára sok másik is – nem jó választás. Egy welsh-nek feltétlenül aktív, sportos családra van szüksége. Olyanra, amelynek tagjai osztoznak a kutya vállalkozó kedvében, s kellő idejük van arra, hogy mindezt tettekben is bizonyítsák.

Mire van még ezen kívül szüksége egy welsh terriernek?

Szinte alig van szerepe annak, hogy Ön vidéken vagy városban lakik, mivel egy kellőképpen leterhelt és lefoglalt welsh terrier bármilyen adottságokhoz tökéletesen igazodik. Bizonyos terrier-tulajdonságai – makacsság, önfejűség, dominancia – ellenére otthoni környezetben módfelett komplikációmentes társnak mutatkozik. Kevés koszt csinál, mivel szinte alig hullatja a szőrét, s méretéből adódóan kisebb lakótérrel is elégedett – feltéve, hogy a gazdi a közelében van. Mert egy welsh-nek a sok szabadban való mozgás lehetősége mellett mindenekelőtt törődésre és figyelemre van szüksége.

Welsh terrier egy hűséges társ szuverén kutyatartó számára

Ha egy welsh biztossá válik gazdája szeretetében, elképzelhetetlenül hűséges és ragaszkodó kutyának mutatkozik, amely készségesen alárendeli magát, s hagyja, hogy vezessék. Azonban – mint minden terriernek – feltétlenül konzekvens nevelésre van szüksége. A túlzott keménység éppen úgy nem helyénvaló, mint a rosszul értelmezett szeretetből fakadó, mindent megengedő hozzáállás. Egy kutyának egyértelmű és érthető parancsok kellenek, s olyan megbízható társ, akinek szuverenitásában a kutya bízni képes.

Mikor válik szükségessé kutyaiskola látogatása?

Ha Önnek a korábbiakban semmilyen tapasztalata nem volt a kutyákkal való bánásmódot illetően, minden bizonnyal tanácsos felkeresniük egy jó kölyök- ill. kutyaiskolát. Egy tapasztalt tréner vezetése alatt és egy kedves kis csoport társaságában sok hasznos trükköt elleshet a kutyanevelésre vonatkozóan, s kutyáját is jobban megismerheti. A közös játék és élmények bizalmat teremtenek, s felépítik a kutyájával való harmonikus együttélés alapjait.

Kapcsolódó cikkek
A leghasznosabb cikkeink
8 min

Golden Retriever

A középméretű Golden Retriever (ejtsd: golden retriver) nagyon gyerekbarát és ezáltal ideális családi kutya: Emberközpontú és engedelmes, nagy a mozgásigénye, de bundája kevés ápolást kíván meg.
8 min

Labrador Retriever

Engedelmes, emberbarát és teherbíró. A középméretű labrador retriever kutya elsősorban házi kedvenc, de ez az eredetileg munkakutyaként tartott fajta nagyon igényli mind a testi, mind a szellemi fejlesztést. Ha labrador kölyök kutya örökbefogadásán gondolkozik, mindenképpen olvassa el cikkünket. Szó lesz az alábbiakról: labrador rossz tulajdonságai, labrador vérmérséklet, labrador betegségek, labrador nevelése, labrador tartása stb.
9 min

Tacskó

A tacskó ellenállhatatlan nézése már megolvasztotta jó pár állatbarát szívét. Tudjon meg cikkünkből mindent a kompakt személyiségű tacskóról, amely fajtát „dakszli” vagy „borzeb” névvel is illetnek.