Cavapoo

cavapoo

A cavapoo vagy másik néven cavoodle-ként is ismert kutyafajta az ún. hibrid kutyafajták közé tartozik. Egy cavalier king charles spániel és egy toy- vagy törpeuszkár keresztezésével jön létre, s nem csupán aranyos kinézetével fogja meg az embert, hanem élénkségével, szeretetreméltó természetével is.

Kinézete: teddy bear? Nem, cavapoo!

Kerek fej, nagy, sötét szemek és finoman puha, göndör szőrzet: máris kész a teddy maci – vagy a cavoodle. Nagy, szőrrel sűrűn benőtt, lelógó fülei teszik teljessé az édes kis fejecske, a kedves pofi látványát.
A cavapoo egyik jellegzetessége az extrém puha szőrzet, ami enyhén hullámostól kezdve akár göndör is lehet, s csaknem valamennyi színárnyalatban és kombinációban előfordulhat. Utóbbi annak függvénye, hogy inkább a törpe uszkár vagy a cavalier king charles spániel a dominás az adott kutyusban. Ennek megfelelően lehet a szőrszínük barna, vörös, fehér, krémszín, ezüst-bézs, barackszín vagy fekete. Még egy almon belül is előfordulhatnak különböző színvariációk – közöttük akár még három színű kölykökkel is.
Nemcsak a szőrzet színe, hanem a testméret is erőteljesen változhat a szülőállatoktól függően. Egy felnőtt cavapoo átlagos marmagassága 30-35 cm. Súlya mintegy 5-9 kg körüli, a nőstények kissé kisebb súlyúak, mint a hímek, s testfelépítésük is kecsesebb, filigránabb. Meglehetősen kicsi mérete ellenére a cavapoo összességében robusztus és kompakt testfelépítésű.

Problémamentes természetű

Az édes teddy bear kinézet azért ne tévesszen meg senkit – a cavapoo azért egy igazi kutya, melynek szükségleteire oda kell figyelni. Aki azonban ezt figyelembe veszi, életre szóró barátra tehet szert ezzel a kutyussal.

Társasági kis fickó: a lényeg a falka

Ez a kicsi-közepes méretű négylábú igazi eleven forgószél, melyet bármely mozgás vagy játék lelkesít. Vidám természetével bármely házba jó hangulatot visz. Emellett még bátor és éber is. Ez pedig olyan társsá, kísérővé teszi, amely szükség esetén meg tudja védi családját.
A legjobb dolog a cavapoo számára, ha bolondozhat, játszhat a fajtársaival vagy a gyerekekkel. Mindazonáltal jól esik neki egy családja körében, valamilyen kényelmes kutyatakaróba bújva eltöltött barátságos délután is. Ami fontos számára, hogy az általa szeretett emberek ott legyenek a közelében.
A cavapoo nagyon ragaszkodik az emberhez, s újra meg újra keresi családja közelségét. Ennek megfelelően kevésbé passzol hozzá az egyedüllét. Ha olykor mégis magára kell hagynia, igen óvatosan hozzá kell ehhez szoktatnia – lehetőleg már kölyökkorban. Viszont barátságos és nyitott természetének hála, szerencsére különösebb gond nélkül szinte bárhová magával viheti ezt a kutyust.

Nevelése szinte gyerekjáték

Intelligenciája és gyors felfogóképessége, melyet az uszkár szülőfélnek köszönhet, könnyen nevelhető kísérő kutyává teszi.
Kedves következetességgel még az úgy az uszkártól, mint a cavalier king charles spánieltől örökölt vadászösztöne is jól kézben tartható. De vigyázat: az egérvadászat ennek a kutyának a vérében van!
Így azután a cavoodle éppen úgy alkalmas tapasztalt, mint kezdő kutyatartók számára is. Kezdő gazdiknak azonban hasznos lehet és sokat segíthet egy kutyaiskola látogatása.

A cavapoo tartása és ápolása

Milyen igényeket is támaszt egy cavapoo tartóival szemben? A legfontosabb a sok-sok együtt töltött idő – hogy jusson belőle bőven közös szórakozásra, elfoglaltságra -, a másik pedig a szőrápolás.

Ráfordítás-igényes szőrápolás

A szőrzet- és testápolás fontos szerepet játszik a cavapoo esetében. Mindenekelőtt érzékenyek a kutya szőrrel sűrűn benőtt, lelógó fülei, melyeket a gyulladások megelőzésére rendszeresen tisztítani kell.
A kutya szőrzetének ápolása is igényesebbnek mondható. Hiszen a puha, selymes szőrzet hajlamos az összegubancolódásra, és ezért rendszeresen (hetente többször) gondosan ki kell kefélni. Viszont azt az időt, amit a cavoodle ápolására kell szentelnie, szerencsére visszakapja a lakás takarítására szükséges ráfordításokban, hiszen ezek a kutyusok más fajtákkal összehasonlítva csak alig hullatják a szőrüket.
Ezért gyakran ajánlják ezeket az állatokat allergiásoknak is. Viszont a kutyus hipoallergén mivoltára nincs garancia, így még a vásárlás előtt meg kell győződnie arról, hogy egyetlen családtagnál sem vált ki allergiás tüneteket az új kis állati lakótárs.

Cavapoo kiskutya

Együttélés gyerekekkel, macskákkal és fajtársakkal

A cavapoo rendkívül gyerekszerető kutyaként ismert. Ez nem is csoda, hiszen a kis aprócska „kétlábúak“ hasonlóképpen játékosak és energiával feltöltöttek, mint a kutyus maga. De általában nemcsak a gyerekekkel, hanem fajtársaival és más háziállatokkal is nagyon barátságosan és kiegyensúlyozottan viselkedik a cavoodle.
Leginkább a macskákkal harmonizál, amennyiben úgy a kutyus, mint a cica már kölyökkorában jó tapasztalatokat szerzett ebben az irányban.
Szeretné összebarátkoztatni cavapoo kutyáját egy macskával? Javasoljuk, olvassa el magazinunk Kutya macska összeszoktatása című cikkét.

Város vagy inkább vidék?

Egy ilyen eleven és agilis kutyusnak, mint a cavapoo, természetesen ideális egy kertes ház, ahol már az ajtó előtt rengeteg mozgási lehetősége adódik. De ez a nagy alkalmazkodóképességű kutyus városi kutyaként is minden gond nélkül tartható. Ami a lényeg, hogy családja mindig legyen a közelében, s szíve vágya szerint kitombolhassa magát.

Sport és aktivitások: a cavapoo szereti és el is várja, hogy foglalkoztassák

Ez a kis négylábú fantasztikusan érzi magát egy olyan családban, melynek tagjai szívesen vannak a szabadban, s szeretik a mozgást. A mindennapok gondjai mellett is nagyon fontos, hogy az intelligens cavoodle-t megfelelőképp szórakoztassuk. A tanulékony kis sportbarát számára ideálisak a kutyasportok, mint pl. a kisebb kutyáknak való agility . Mivel hogy az is fontos, hogy a cavapoo okos kis fejecskéjét is trenírozzuk. Kellemes kikapcsolódást és változatosságot nyújthatnak számára a szimatolós és intelligenciajátékok, vagy különféle mutatványok betanulása is. De a cavoodle szívesen tart Önnel túráin, kirándulásain is.

Egészség és fajtatipikus betegségek

A felelősségteljes tenyésztésből származó, egészséges cavapoo-k általában nagyon robusztus kutyák.
Uszkár és cavalier king charles spániel örökségéből adódóan a cavapoo esetében is a következő, a fajta számára tipikus betegségek fordulhatnak elő:

  • Progresszív retina-atrophia („retinasorvadás“, PRA) (szembetegség)
  • Szívbetegségek – mint pl. a mitralendokardiose (MVD)
  • Térdkalács-problémák
  • Syringomyelie (SM) – a cavalier king charles spánielek súlyos neurológiai megbetegedése
  • Száraz szemek

Emellett a szülőállatok különböző szőrzetstruktúráiból adódóan előfordulhatnak szőr- és bőrproblémák, bár ezek nem annyira gyakoriak.
Mindenesetre nagy kihívást jelent olyan komoly tenyészetet találni, amely nagy hangsúlyt fektet az egészségre. Mert sok tenyésztő egyszerűen pároztat egy cavalier king charles spánielt egy uszkárral – anélkül, hogy előzetesen alaposan megvizsgáltatná az állatokat.
Egy felelősségteljes tenyésztőtől származó, egészséges cavoodle akár 15 évig, de akár még tovább is elélhet.

A cavapoo története és tenyésztése: hogyan jött létre a cavapoo?

Először hall a cavapoo létezéséről? Ezen nem kell csodálkoznia, hiszen ez a “designer dog – azaz dizájner kutya“ meglehetősen új. Története hasonlóképpen alakult, mint a labradoodle esetében. Legelőször a 90-es években kereszteztek ausztrál tenyésztők egy uszkárt és egy cavalier king charles spánielt. A kis utódok kedves kinézetüknek és barátságos természetüknek köszönhetően meglehetősen gyorsan nagy kedveltséget szereztek.
Manapság Ausztráliában a cavapoo az egyik legkedveltebb designer dog. Időközben már az USA-ban is akadnak tenyésztői. Ezzel szemben pl. Németországban még mindig meglehetősen ritkán találkozhatunk vele. Európában a legtöbb tenyésztő jelenleg Nagy-Britanniában található.
Hibrid kutyaként az FCI nem ismeri el önálló fajtának a cavapoo-t – ehhez hasonlóan más designer dog-ok sem elismertek – így pl. a cockapoo vagy a golden doodle sem.

Hol tudok cavapoo-t vásárolni?

Aki Németországban vagy akár Magyarországon egy cavapoo-t szeretett volna beszerezni, annak eddig bizony jó sokáig kellett megfelelő ajánlatok után kutatnia. Mivel nem önálló fajtaként elismert kutyáról van szó, komoly tenyésztőinek nincs hivatalos névjegyzéke.
Ha felelősségteljes kezekből szeretne cavapoo-hoz jutni, alaposan szemügyre kell vennie a tenyésztőket. Ne hagyja tehát, hogy elvakítsák az édes kölykökről készült fotók, s soha ne vásároljon kiskutyát egy autós pihenőhely parkolójában, egy gépkocsi csomagtartójából!
Egy cavoodle mindig is keverék, és az is marad. Így azután ne hagyja magát rábeszélni az 1.500 EUR feletti fantázia-árra! Kérje a szülőállatok származási bizonyítványait, s informálódjon azok egészségi állapotáról, az elvégzett állatorvosi vizsgálatokról!
Egyébként pedig a cavoodle „állati“ jó alternatíváit kínálják a kisebb uszkár-variációk. És ha nem feltétlenül egy kölyköt szeretne, számos, mindenféle méretű, édes kis keverék kutya vár új otthonra az állatmenhelyeken is.

Összegzés: a cavapoo – keverék rengeteg sármmal

Barátságos, figyelmes, hízelgős, és ráadásul rendkívül aranyosan néz ki – mindezek a cavapoo jellemzői. Ennek ellenére a kutyabarátoknak javasolt kritikus szemmel nézni az igencsak divatossá vált dizájner kutya-tenyésztést. Mivel hogy sok kutyafajta van, amely ugyanúgy hordozza a felsorolt kellemes tulajdonságokat, ugyanakkor beszerzésére komoly és tapasztalt tenyésztők állnak rendelkezésre.

Aki egy designer dog mellett dönt, minden esetben felelősségteljes tenyésztőt kell keresnie.
12 kérdés, amit tegyen fel a tenyésztőnek, ha kölyök vasárlását tervezi témájú magazin-cikkünk segíthet abban, hogy mely dolgokat kell feltétlenül tisztáznia egy< kis aranyos kölyökkutya megvétele előtt.

Kapcsolódó cikkek
A leghasznosabb cikkeink
8 min

Golden Retriever

A középméretű Golden Retriever (ejtsd: golden retriver) nagyon gyerekbarát és ezáltal ideális családi kutya: Emberközpontú és engedelmes, nagy a mozgásigénye, de bundája kevés ápolást kíván meg.
8 min

Labrador Retriever

Engedelmes, emberbarát és teherbíró. A középméretű labrador retriever kutya elsősorban házi kedvenc, de ez az eredetileg munkakutyaként tartott fajta nagyon igényli mind a testi, mind a szellemi fejlesztést. Ha labrador kölyök kutya örökbefogadásán gondolkozik, mindenképpen olvassa el cikkünket. Szó lesz az alábbiakról: labrador rossz tulajdonságai, labrador vérmérséklet, labrador betegségek, labrador nevelése, labrador tartása stb.
9 min

Tacskó

A tacskó ellenállhatatlan nézése már megolvasztotta jó pár állatbarát szívét. Tudjon meg cikkünkből mindent a kompakt személyiségű tacskóról, amely fajtát „dakszli” vagy „borzeb” névvel is illetnek.