Kutya macska összeszoktatása

kutya macska összeszoktatása, kutya macska összeszoktatás, kutya és macska összeszoktatása, kutya macska egy lakásban

A kutya és a macska megszokják egymást

„Úgy viselkednek, mint a kutya meg a macska“: Aki ismeri ezt a szólást, sejtheti, hogy a kutya és a macska nem a legjobb barátok. De mi is lehet a mítosz mögött, miszerint a kutyák és macskák esküdt ellenségek? Honnan jöhet ez a félreértés? Előfordulhat, hogy ugyanabban a háztartásban él kutya és macska és mindegyik állat boldog?

Ön inkább macskapárti vagy inkább a kutyákat részesíti előnyben négylábú családtagként? Sok állatbarát számára ezt a kérdést nem is olyan könnyű megválaszolni. Éppen erről van szó! Mindannyian állatbarátok, ezért a macskákat és a kutyákat is kedvelik. Szeretik a szobatigirisek függetlenségét és a kutyákat hűséges társként. Dönteniük kellene, hogy kutyát vagy macskát tartsanak? A jó hír az, hogy nem. Sok állatbarát tapasztalata azt mutatja, hogy a kutyák és a macskák teljesen jól tudnak egymás mellett élni. Feltétele azonban, hogy az állatok jól szocializáltak legyenek és a türelmes egymáshoz szoktatás.

Evolúciós kérdés?

Evolúciós törzsfejlődés szempontjából a kutya és a macska nagyon távol állnak egymástól: a kutyák a „Canoidea“-khoz, kutyaalkatúakhoz tartoznak. Ennek a családnak nem csak a farkasok a tagjai, hanem a medvék, sőt még a rozmárok is. Ezek az állatok tehát közelebbi rokonságban állnak a kutyánkkal, mint egy macska, ami a „Feloida“-k, macskaalkatúak családjába tartozik. Elvárja a kutyájától, hogy első szóra megértse magát egy rozmárral? Nem? Nos, akkor azon sem érdemes csodálkozni, hogy a kutya és macska barátkozásakor is jól jön egy kis segítség.

Miért ilyen különbözőek a kutyák és a macskák?

Ismeri a mondást, miszerint a „Kutyának gazdája, a macskának szolgája“? Valójában sok igazság rejtőzik az író Kurt Tucholsky idézete mögött. A kutyák mintegy százezer éve vannak velünk. Abban az időben vadászó-gyűjtögető életmódot élő őseink hozták a farkasokat közelebb az emberekhez és megszelídítették őket. Tudatosan keresték a viszonylag szelíd, kevésbé agresszív farkasokat, amiket aztán célzottan pároztattak egymással. Elkezdődött a modernkori háziállatok tenyésztése – mindez tenyésztői szabályozás és kiállítások nélkül! A négylábú társak egyre hasznosabbak lettek, jó szolgálatot tettek a vadászatkor, a ház és az udvar őrzőjeként. Ma már a kutya ennél sokkal több, teljesértékű családtaggá vált.

Az ember nem kereste a vadon élő kismacskák közelségét. Éppen ellenkezőleg a macska önszántából csatlakozott az emberekhez – lévén, hogy az emberek magtáraiban, éléskamráiban nyüzsgő egerek és kártevők igazi lakomát biztosítottak a lopakodó négylábú vadászok számára! Az ember hamar felismerte, hogy a macskák nem feltétlenül kártékonyak. Mintegy 9 500 évvel ezelőtt kezdték el a négylábú vadászok megszelídítését. A kutya és az ember közös története 90 000 évvel korábban kezdődött mint a macska és emberé. Ám ez nem változtat azon a tényen, hogy ma már a macskák is az ember legjobb barátjának számítanak, ugyanakkor a kutyát sem menesztették háztartásukból.

A kutya számára miért volt könnyebb csatlakozni az emberhez? Miért hagyta, hogy megszelídítsék, ha először nem is származott haszna a kétlábúakkal való együttélésből? A kutyák falkában élnek, vadásznak, és táplálkoznak. Ezzel szemben a macskák magányos vadászok. Az oroszlán az egyetlen ismert macskafajta, ami csoportosan vadászik. A kistestű macskák az év nagyrészében egyedül élnek és vadásznak. Az ok a macska zsákmányának méretével magyarázható. Egy egér vagy egy madár gyakran csak egy falatnak felel meg. Közös vadászat esetén fel kellene osztani a finom falatot több állat között, így nem jutna mindenkinek elegendő mennyiség. Ez az életforma hatással volt a macska szociális viselkedésére is. Ha néhány macska egy kis időre mégis összeverődik egy laza csoportba vagy szomszédokként találkoznak a kertben, a kutyafalkákkal összehasonlítva nem alakítanak ki semmilyen rangsort. Az hogy ki számít vezérnek a macskatársadalomban helytől és időtől függ. Akkor hát a macskák magányosak? Nem feltétlenül. A vadon élő macskák gyakran verődnek össze laza csoportokba, sőt az európai vadmacskák gyakran közösen nevelik fel kölykeiket. A házimacskák élete különbözik a vadon élőkétől. A macskák aktív állatok, akik igénylik a támogatást. Rendkívül alkalmazkodók és gyorsan idomulnak az új helyzetekhez. Az emberek mellett az élet ugyanakkor gyakran egyhangú és unalmas, különösen a lakásban tartott macskák számára. Ezért sok házimacska értékeli az állati lakótársat!

Ettől függetlenül magányos vadászok. Ezzel szemben a farkas- vagy kutyafalka tagjai egy kötött rangsor szerint élnek. A kutyák keresik a fajtájuk társaságát vagy az emberét.

A macskák és kutyák testbeszéde

A kutyák és a macskák szociális viselkedése eltér egymástól. Mindez a testbeszédjükre is hatással van, mely évtizedes ösztönökön és szokásokon alapul.

Mi emberek megtanultuk, hogy a kutyák lelkes farokcsóválását „barátságosnak“ ítéljük és megkülönböztessük a macska ingerlékeny farokcsapásától. A kutyák és a macskák is ösztönösen reagálnak. Nehezükre esik az „idegennyelvek“ elsajátítása. Először is fel kell ismerni, hogy a kutyák és a macskák esetén két különböző típusról van szó, akik másképp kommunikálnak mint saját fajtatársaik.

Míg a kutyák képesek arra, hogy tudatos mimikával értessék meg magukat, a macskák arca viszonylag mozdulatlan. A macskák ezért a farkuk és fülük mozgatásával illetve a szemükkel kommunikálnak. Ezek fölött a finom jelzések fölött könnyen átsiklik egy macska vagy kutya! A macskák elsősorban az emberekkel folytatott kommunikációban nyávognak, az egymás közötti beszélgetésekben nem használnak hangokat.

Egy kutya sokkal egyértelműbb jelzéseket ad, melyeket egy egész falka, vagy akár az ember is ért. Egy macska általában másként jelez, mivel a testbeszéde ellenkező módon működik. Míg a kutyáknál a farokcsóválás barátságosságot jelent, a macskák farkának csapkodása agresszivitásra utal. Ugyanez vonatkozik a macskák felálló borzolt farkára, amit gyakran felpúpozott hát is kísér. Az a macska, aki a farokszőrét ilyen módon felborzolja, lehetőség szerint nagynak és veszélyesnek akar mutatkozni. Valamilyen veszélyre reagál. A kutyákhoz hasonlóan a merev nézés a dominancia jele. A macskák ezt elviselhetetlennek érzik. Egy laza kacsintás ellenben jelzi, hogy macskája barátságban van Önnel. Egy, macskákkal szemben tapasztalatlan kutya (vagy ember) hamar összetéveszti, figyelmen kívül hagyja ezeket a gesztusokat, vagy átsiklik felettük.

Vegye figyelembe a méretbeli különbséget is: egy átlagos kutya sokkal nagyobb, mint egy macska. Így egy barátságos nyaldosást vagy egy játékra hívó paskolást a manccsal, hamar agresszívebb fellépésként értelmezhet a macska.

A kutya és a macska tehát különböző testbeszédet alkalmaznak, mégis jó társak lehetnek a háznál, ha van idejük nyugodtan megismerni és értelmezni a másik nyelvezetét. A különböző karakterek egymáshoz csiszolódása a faji határokat átlépő kommunikációt jelenti. Ehhez elsősorban egyvalamire van szüksége: sok türelemre! Minél megfontoltabban cselekszik, annál nagyobb a siker. Egy elhamarkodott barátkozás hibához vezethet. Az első benyomás az állatoknál is döntő és a másik félről beégett negatív képet nehéz pozitívra változtatni.

katze und hund © Ermolaev Alexandr / stock.adobe.com

Melyik a legalkalmasabb időpont az ismerkedésre?

A legegyszerűbb a kölyköket egymáshoz szoktatni. A kiskutyáknáknak és kiscicáknak még kevés negatív tapasztalatuk van A más fajokhoz tartozó családtagok először furcsának tűnhetnek, de a „mérges kutyáról“ és a „szeszélyes macskáról“ alkotott kép még nem ívódott be mélyen. Az idősebb állatok összeszoktatása is lehetséges, múltbéli tapasztalatoktól függően azonban nehezebb. Vannak macskák, akik szeretik a kutyákat és vannak kutyák, akik nagyszerűnek találják a macskákat! Vannak azonban olyan kutyák, akik hébe-hóba kaptak egy taslit a szomszéd macskájától és van olyan macska akit néhányszor megkergettek a kutyák a háztömbök körül. A ragaszkodás, vagy éppen az utálat, nagyon beívódnak azoknál, akiknek még nincs tapasztalatuk másik állattal.

A kutya és a macska egymáshoz szoktatása: bevezető

  • A találkozás előtt

A kutyákat gyakran könnyebb képezni mint a macskákat, ezért először a kutya számára kell szabályokat felállítani. A macskák barátok, soha nem szabad őket üldözni, sem a réten sétáltatáskor, sem a szomszéd kertjében. Minél korábban egyértelműbbé teszi kutyája számára, hogy a macskákra nem zsákmányként és nem ellenségként tekintünk, annál hamarabb megtanulja a leckét. Kutyája minél barátságosabban közeledik a macskák felé, annál egyszerűbb lesz az összecsiszolódás. A kutyáját eddig Ön nevelte, ezért Ön ismeri a legjobban, ahogy azt is hogy mivel érdemes jutalmazni. Ha négylábúja megfelelően viselkedik, a dicséret minden esetben csodákra képes, mindegy, hogy az klikker, vagy jutifalat.

A macskáknak gyakran nehezebb megtanítani, hogy a kutyák nem veszélyesek és nem is ellenségesek. Ám még a makacs macskák is nevelhetőek. Igyekezzen mindig jutalmazni és valami pozitívval összekötni, amikor kutyával kerül kapcsolatba. Lehet ez egy gyengéd simogatás, amikor macskája egy idegen kutyát figyel az ablakból vagy egy finom falatka, amikor nyugodtan ülve marad, miközben egy ismeretlen kutya közeledik. Lépjünk a tettek mezejére. Minél alaposabb az előkészület, annál sikeresebb lesz a hozzászoktatás!

  • Hagyjunk elegendő szabad teret

A kutya macska összeszoktatása során először mindkét állatnak legyen egy saját területe a lakásban, ahova lehetőségük van visszavonulni. Legegyszerűbb két különböző szobába szétválasztani őket. Az első napokban az állatok ne érintkezzenek egymással. A takarókat és játékokat pakolja szobáról szobára, cserélje ki időközben az alvópárnákat, így kutyájának és macskájának is lehetősége lesz rá, hogy hozzászokjon az idegen állathoz. Simogassa macskáját egy puha kendővel, amit aztán adjon oda kutyájának.

  • Több személy bevonása

Amikor sor kerül az állatok közötti első személyes kapcsolatra, tanácsos, hogy ott legyen egy második vagy harmadik személy is. Szerencsés, ha olyan valakiről van szó, akiben mindkét állat bízik és akiktől nem érzik veszélyeztetve magukat.

  • A kutyát először kössük pórázra

Általában a macska méretéből adódóan alárendelt a nagyobb kutyának, ezért az első találkozáskor hagyja kutyáját pórázon.

  • Visszavonulás lehetőségének megteremtése

A macskának minden alkalommal legyen lehetősége visszavonulni. Egy magas kaparófa, egy fekhely a szekrényen, vagy polcon nyugodt helyet nyújt a macska számára, amit a kutyák többnyire nem tudnak elérni. Macskája itt biztonságban érzi magát. Fentről figyelheti, a nagy, ugató pajtit és megbizonyosodhat róla, hogy nem is olyan veszélyes, mint amilyen első látásra tűnk.

  • Sose zárjuk be az állatokat

Semmi esetre se zárja be macskáját egy dobozba, hogy „biztonságban“ legyen. Menekülési lehetőség nélkül beszorítva és fenyegetve érzi magát. Ez persze igaz kutyájára is. Ne legyen az az érzése, hogy versengésben áll a macskával.

  • Külön étkezés az első hónapokban

Az első hónapokban fektessen hangsúlyt arra, hogy állatai kellő mértékű teret hagyjanak egymásnak. Egy macska WC nem az a hely, ahova el szabad ásni a játékokat. A másik etetőtálja is tabu kell hogy legyen. Eleinte lehet, hogy egyszerűbb a két állatot külön etetni, hogy ne forduljon elő rivalizálás. Ezen kívül mindkét állatnak lehetőséget kell adni, hogy elég időt töltsön Önnel. . Dédelgesse őket, amennyire csak tudja, hogy senki se érezze magát rövidebbnek!

Néha egy lépést előre haladunk aztán kettőt hátra. Annak érdekében, hogy ne forduljanak elő problémák csak akkor hagyja magukra az állatokat, ha már hozzászoktak egymáshoz és semmilyen jelét nem mutatják az agressziónak. Habitusuktól, eddigi tapasztalatuktól függően órákat, napokat, vagy akár heteket is igénybe vehet. Ne adja fel és tartsa szem előtt, hogy nem szorít az idő. Minél nyugodtabb Ön, annál nyugodtabbak lesznek az állatai is.

katze und hund © Ermolaev Alexandr / stock.adobe.com

Ha mégsem megy az összecsiszolódás

A legalaposabb előkészületek és a végtelen türelem ellenére is van, hogy egyszerűen nem sikerül a macskát és a kutyát egymáshoz szoktatni. Két kutya vagy két macska összeszoktatásakor is előfordulhat, hogy nem passzolnak egymáshoz a karakterek, vagy éppen személyes ellenszenv van közöttük megesik ez persze a kutya macska összeszoktatása során is. Lehet, hogy háziállatai egyszerűen nem kedvelik egymást. Talán macskájának nincs türelme megismerkedni egy kutyával, vagy éppen kutyája felejtette már el, hogy milyen nagyszerű a macskákat hajkurászni. Az is lehet, hogy az egyikük féltékeny. Kétség esetén legyen korrekt háziállataihoz és családjához is. Amennyiben a szoktatás több hónap után sem megy, vagy ha még sérülések is előfordultak, ideje elengedni és valami más megoldást keresni. Hozzon egy személyes döntést: vajon elérhető a kutyával, macskával kibővült harmónikus otthon álma, vagy ezt inkább újra kell gondolnia? Segíthet egy viselkedésterapeuta? Van még türelme más utakat keresni? Ezt Önnek kell mérlegelnie, melyet más nem vállalhat át. Biztosak vagyunk benne, hogy az Ön és háziállatai számára megfelelő döntést hozza meg.

Minden jót kívánunk a kiskedvencei egymáshoz szoktatásához!

A leghasznosabb cikkeink
6 min

A macska kommunikációjának megértése

Kétfajta cicakommunikációt különböztetünk meg, az egyik a verbális, a másik pedig a non-verbális kommunikáció. A második alatt a macska testbeszédét értjük és főleg a farok különböző tartását jelenti.