Vajon szeret a macskám? 10 jel, ami elárulja

macska szeretet jele

A macska tendenciálisan változó és titokzatos lénye alapján hol jobban, hol kevésbé mutatja ki, mennyire is szereti a gazdáját. Emellett egy cica olykor jóval árnyaltabb módon próbálja mindezt megértetni, mint ahogyan azt háziállat-kollégáik, a kutyák általában teszik. Az arra fogékony macskabarátok azonban ennek ellenére képesek egyértelműen felismerni a macska szeretet jelét. S minél jobban ráhagyatkozik valaki az ösztöneire – ahogyan azt macskája is teszi -, annál jobban fogja látni és érezni, milyen nagyon is szereti őt cicája.

A válasz a „Vajon szeret-e a cicám?“ kérdésre részben azonos a „Vajon boldog-e a macskám?“ kérdésre adottal. Hisz ha sikerül azt elérnie, hogy szeretett cica-lakótársa boldognak érzi magát az Ön jelenlétében, akkor az szinte megegyezik az állat szeretetével. De az Ön távollétében is tud macskája boldog lenni, ha bízik abban, hogy Ön visszatér. Már ez a bizalom is a szeretet egyfajta jele – a kutyákhoz hasonlatosan. De mi is pontosan a macska szeretet jele? Íme a lista:

  • Cicája mindkét szemével hunyorít

Kedvence mindkét szemével „rákacsint“ Önre: ez olyan, mintha puszit adna a szemeivel, és annyit jelent: „Szeretlek“. Ha szeretne cicájának macskanyelven egy mosolyt ajándékozni, egyszerűen tegye Ön is ugyanazt: kacsintson rá mindkét szemével! Kedvence meg fogja érteni.

  • Ajándékokat visz Önnek

Természetesen nem az olyannyira óhajtott magassarkú cipőt fogja odatenni az ajtaja elé, hanem valami olyat, ami sokkal inkább a szívéből jön, s ami egyúttal demonstrálja Önnek, hogy micsoda nagyszerű vadász is ő. Így mutatja meg szeretetteljes módon, mi az, amit kínálni tud Önnek. Még ha egy elejtett egér vagy élettelen madár látványa Önben nem is vált ki olyan örömteli érzést, mint egy pár új divatcipő, mégis nagyon is becsülnie kell ezt az értékes ajándékot.

  • A cicus közlékeny

Ugyan a miaúzás feltűnni vágyás, fájdalom, feszültség, stressz vagy betegségek (süketség, szenilitás, demencia, pajzsmirigybetegség, a központi idegrendszer betegségei, magas vérnyomás és egyebek) kifejezésére is szolgál, azért a nyávogás mégis egy macska teljesen normális viselkedési repertoárjához tartozik. S pozitív formájában azt juttatja kifejezésre, hogy a cica jól érzi magát, s nagyra becsüli gazdáját. Mindig figyelje meg a kísérő körülményeket is, és igyekezzen finom érzéket kifejleszteni annak megítélésére, hogy kis kedvence hogyan érzi magát! Azt sem szabad elfelejtenünk, hogy néhány fajta meglehetősen közlékeny – ebben az esetben nyugodtan erősítse meg ezt a közlékenységet a saját pozitív reakcióival. Ha pedig kétségei támadnának, forduljon bizalommal az állatorvoshoz annak kiderítésére, hogy a cica nyávogásának hátterében pozitív vagy negatív dolgok rejtőznek-e.

katze glücklich © Hetizia / stock.adobe.com
Wählt die Katze einen Schlafplatz in Ihrer Nähe, dann hat sie Sie gern.
  • A macska az Ön közelében alszik

A macska szeretet jele, hogy ha a cicája szunyókálásának helyszínéül nem a direkt e célból kialakított lehetőségeket – pl. a saját kosarát – választja, hanem az íróasztalra fekszik, vagy hangos nyávogással igyekszik Önt meggyőzni, hogy a munka maradhat, s inkább feküdjön mellé a kanapéra vagy az ágyba, teljesen bizonyos lehet benne: a cica szereti Önt. S ezt éppen úgy igyekszik kifejezésre juttatni, hogy az Ön közelében szeretne lenni.

  • A pocakját mutogatja Önnek

Ahogyan a kutya, a macska is sebezhetőnek, defenzívnek mutatja magát, ha a hasát fordítja Ön felé. Ezzel többek között azt is kifejezésre juttatja, hogy teljes mértékben megbízik Önben. S ez a bizalom nagyon szoros rokonságban áll a szeretettel.

  • Önhöz dörzsöli a fejét

Ha macskája a fejét Önhöz dörzsöli, vagy végigsimítja az orrával a vállait, mellkasát vagy csípőjét, szeretné Önt impregnálni az ő saját illatával, hogy a kettejük egyedi illata keveredjen. Ez egyfajta területmegjelölési magatartás is: a cica szeretné szaglással érzékelhető módon jelezni más macskáknak, hogy Önnek már igenis van egy cicája, aki Önnek hízeleg, akivel megszeretgetik egymást. Vagyis a cica ezt közli Önnel és külvilággal: ő az enyém, és nem a Tied!

  • A nyelvével nyalogatja Önt

Mit jelent ha a macska nyalogat? Sokakban megfordult már ez a gondolat. Ha cicája ugyanúgy megnyalogatja Önt, mint amikor a szőrét tisztíja, világosan kinyilvánítja, hogy Önt az ő macska-családja részének tekinti. Egyúttal azt is sugallja Ön felé, hogy mennyire szereti – ugyanúgy, mint amikor a macskák az egymás közötti rokonszenv és ragaszkodás kifejezéseként is nyalogatással tisztítják egymás szőrét. Az anyaállatok is megtisztogatják kicsinyeik bundáját, s ezzel erősítik kiscicáik és közöttük meglévő kötődést. Vagyis ha a macskája Önt nyalogatja, igazán örülhet és megtisztelve érezheti magát.

  • Farkával kérdőjelet formáz

A macska szeretet jele továbbá, ha egy cica kérdőjel-alakúra hajlítja a farkát, ezzel azt mutatja, hogy „Szeretlek!“. De ha farka egyenesen felfelé áll, az is ragaszkodást és bizalmat juttat kifejezésre.,

  • Karmaival „dagaszt“ az Ön testén

Ez a dagasztásnak titulált viselkedésmód, amikor a cica karmait kiereszti, majd behúzza, még kölyökkorára vezethető vissza, amikor is ilyen módon próbálta anyja tejtermelését ösztönözni, vagyis hogy több anyatejhez jusson. Amikor egy cica már korosabb, ez a dagasztás abszolút elégedettséget, örömöt és bizonyos rajongást is jelez. Ez teszi a dagasztást a szeretet egyik legfőbb jelévé, amit kedvence képes produkálni az Ön irányába.

  • A lábához dörgölőzik

Ha cicája egyszerűen nem tud betelni a lábaival, az vagy azt jelenti, hogy azok különösen szépek, vagy arra utal, hogy macskája szereti Önt, és ezt szeretné is kifejezésre juttatni (vagy mindkettőt).

A lábakhoz való dörgölőzés macskanyelven annyit jelent, hogy „Én a Tied vagyok, Te meg az enyém!“.

Kívánjuk, hogy Ön és cicája mindig kölcsönösen ki tudják mutatni egymás iránti szeretetüket, s csodálatos időket éljenek meg együtt!

A leghasznosabb cikkeink
6 min

A macska kommunikációjának megértése

Kétfajta cicakommunikációt különböztetünk meg, az egyik a verbális, a másik pedig a non-verbális kommunikáció. A második alatt a macska testbeszédét értjük és főleg a farok különböző tartását jelenti.