A macska kommunikációjának megértése

macska kommunikáció, macska kommunikációja

Az, aki sok időt tölt szeretett macskájával, idővel igényt érez arra, hogy pontosan értelmezze jelzéseit. Kétfajta macska kommunikáció létezik, az egyik a verbális, a másik pedig a non-verbális macska kommunikáció. A második alatt a macska testbeszédét értjük és főleg a farok különböző tartását jelenti.

Közel járunk az értelmezéshez, ha azt gondoljuk, hogy a macska mindennemű kommunikációjával azt próbálja elérni, hogy megetessék.

De félre a viccel. Bemutatjuk Önnek a macska kommunikáció pár tipikus példáját.

Mit jelentenek a farok különböző helyzetei?

Ha a macska farka égnek áll és csak egészen a vége kunkorodik be, akkor gratulálunk Önnek, mert ez azt jelenti, hogy mindent megtesz azért, hogy macskája jól érezze magát. Legjobb barátok, a macska pedig nagyon boldog.

Katze glücklich Schwanz © JackF / stock.adobe.com

Azonban, ha cicája farkát a földnek szegezi, könnyen lehet, hogy fájdalmai vannak, ezért egy orvosi vizsgálat keretén belül megállapítható a probléma. Itt azonban a testbeszéd más jeleit is figyelembe kell venni.

  • Ha cicája farkát ide-oda csapdossa, az, az ingerültség jele lehet.
  • Amennyiben cicája felborzolja a farkán a szőrt, az vagy azt fejezi ki, hogy rendkívül izgatott vagy azt, hogy fenyegetve érzi magát. Azzal, hogy felborzolja szőrét, nagyobbnak akar látszani, mint valójában. Ezzel menekülésre akarja bírni képzelt vagy valós ellenfelét.
  • Ha a macska farka enyhén vibrál, akkor vagy izgatott, vagy – ki gondolta volna – finomságra vár. Az is megesik, hogy így jelzi gazdájának a viszontlátás örömét. (Többet között azért, hogy finomságot kapjon érte.)
  • Ha macskája felső testével felfele fekszik, miközben hátsó lábai és a farka égnek áll, akkor ez nem jelent mást, minthogy a macska agresszív és egy önvédelmi pozíciót vesz fel. Simogatással megnyugtathatja cicáját, de ügyeljen arra, hogy ne stimulálja túl!
  • Cicája farka kb. 45 fokos szögben hátra áll? Ez az enyhe agresszió vagy az ijedtség jele. A macska ilyenkor általában azt ellenőrzi, hogy ellenség vagy barát közeledik.
  • Ha a háta mögött csóvál a farkával, akkor azt próbálja felderíteni, hogy van e ellenség a háta mögött.
  • Amennyiben farkát a föld felé süllyeszti, akkor vagy egy nagy ijedtségen van túl, vagy valamiért hibásnak érzi magát.
  • Ha a farkát lábai közé húzza, akkor okkal vagy ok nélkül, de fél valamitől vagy valakitől. Bizonytalanságot mutat, de rossz lelkiismeretre is utalhat, ha éppen valami olyat tett, amiről tudja, hogy gazdája nem helyeselné.
  • Ha cicája a farkát egyik oldalról a másikra csapkodja, akkor valószínű, hogy ideges, de azt is jelölheti, hogy játszani szeretne. A körülmények segítségével el tudja dönteni, hogy melyik esetről van szó.
schwarze Katze mit gelben Augen die umgedreht liegen © Mary Swift / stock.adobe.com

Ha macskája lehangolt, akkor egyszerűen hagyja békén, amíg jobb kedvre nem derül. Ha játszani szeretne, akkor segítségére lehet egy macskajáték. Használhat például egy játékpálcát vagy egy egeret.

Szakértők szerint ajánlott a nap egy negyedét vagy egyharmadát játékra fordítani. Hiszen, ha a napja nagy részét alvással és evéssel tölti el, akkor a macska nincs megfelelően lekötve, így pedig boldog sem lehet.

Mindenestre olyan gazdik is vannak, akik sok időt töltenek munkával és emiatt nem tudnak megfelelő mennyiségű időt tölteni macskájukkal, de ennek ellenére a cicák köszönik, jól vannak. Ha cicájának szabad kijárása van, ahol kiélheti vadászösztönét, az is teljesen megfelelő, még akkor is, ha Ön nem tud elegendő időt vele játszani.

Mit jelent, ha a cicám nekem dörgölőzik az orrával?

Erre a viselkedésre is létezik egy hipotézis, mégpedig az, hogy a cica ilyenkor saját szagával jelöli meg gazdáját. Egy biztos, hogy ez egy nagyon személyes, szeretetteljes jelzés az ember felé.

© kozorog / stock.adobe.com

Mit üzennek a macska fülei és szemei?

Ha a fülei figyelmesen előre állnak, a szemeit pedig nagyra nyitja, akkor az azt jelenti, hogy készen áll a játékra vagy a vadászatra.

Ha a fülek előre állnak, de a szemek félig zártak, az annak a jele, hogy a cica elégedett és pihen.

Amennyiben a szemei tágra nyílnak, fülei lelapulnak, akkor a macska hamarosan lecsap, vagy félelmet érez.

Katzensprache lernen © / stock.adobe.com

Mit jelentenek a macskák által kiadott hangok?

A macskák közel 100 különböző hangot képesek kiadni. Ezeket három csoportba osztjuk: hívóhangok, kényelem hangjai és az izgalom hangjai.

A verbális macska kommunikáció erősen kapcsolódik a non-verbális kommunikációhoz. Gyakran hangos nyávogással akarják rávenni gazdájukat bizonyos tevékenységekre.

A kismacskák anyukájuktól tanulják a hangokat. Az anyamacskák is különböző hangokat használnak a kiscicák nevelése során. Például bizonyos hangokkal a veszélyre hívják fel a kicsik figyelmét. Az úgynevezett zsákmány-hanggal adja a kölykök tudtára, hogy elfogott egy zsákmányt. Ez a hang aszerint növekszik, hogy milyen nagy a veszély vagy az elejtett állat.

katzenbaby mit mutter © fantom_rd / stock.adobe.com

Ebből a hangból következik az a „zaj”, amit a macska akkor ad ki, amikor a játékot vagy az egeret a mancsai között fogja, hogy hazavigye a gazdájának. Ezzel szeretné kivívni a gazdi dicséretét. Az embernek ajándékozott egér a szeretet megnyilvánulása vagy pedig csak dicséretért ácsingózik: „Nézd csak mekkora vadász vagyok!”. Ilyenkor tehát mindig jutalmazza/dicsérje meg kedvencét!

A tipikus nyávogás pedig egyszerű üdvözlést jelent, vagy ezzel próbálja rábírni a gazdit valamilyen tevékenységre, például simogatásra. Esetleg egy kis finomságot vagy figyelmet szeretne kapni.

Fedezze fel Macska- és kismacska-Shop-unkat!

A leghasznosabb cikkeink
6 min

A macska kommunikációjának megértése

Kétfajta cicakommunikációt különböztetünk meg, az egyik a verbális, a másik pedig a non-verbális kommunikáció. A második alatt a macska testbeszédét értjük és főleg a farok különböző tartását jelenti.