Macska hangok: Mit jelent a macska nyávogás, a dorombolás, a fújás és stb.?

macska hangok

A macskáknak rendkívül sokféle hangot képesek kiadni, melyekkel kifejezik az érzéseiket. A legismertebbek közülük a macska nyávogás, a dorombolás, a fújás. Ennek a cikknek a segítségével megértheti, mit jelentenek a különböző macska hangok emberi nyelven.

Mit jelentenek a macska hangok?

Hogy megértessék magukat, a macskák bevetik testbeszédüket és hangjukat is. Egy magasba emelt farok például bizalmat jelent. A kitágult pupillák jelenthetnek óriási örömöt, de fájdalmat és félelmet is. Ha a macska felpúposítja a hátát, akkor fenyegetve érzi magát.

Egymás között szagokkal is kommunikálnak a macskák. Hátrahagynak például úgynevezett vizeletnyomokat, melyekkel fajtársaiknak üzennek: ,,Ez az én területem!”. Ezenkívül macskahangok egész repertoárja is rendelkezésükre áll, melyekre a pontos szakkifejezés a ,,vokalizáció”.

Minden macskazajnak megvan a maga jelentése. Néha azonban többjelentésűek is lehetnek. Hogy tényleg megérthesse macskáját, tudnia kell, hogy a helyes fordítást csak az adott szituáció tükrében kaphatja meg.

Még a süket macskák is megtanulják a macska hangok nyelvét

Míg az emberek nyelvtanulásának kulcsa a hallásuk, a macskáknál a süketen született kiscicák is meg tudják tanulni a különböző zajokat. Nyilvánvalóan az a képesség, hogy hangokat tudjanak kiadni, velük születik, s életük során még fejlődik.

Miau – egy sokjelentésű macska hang

,,Mit mond a macska?” Ha egy kisgyereknek feltesszük ezt a kérdést, valószínűleg a ,,miau”-t kapjuk válaszul. A miau tipikus macska hangnak számít.

De mit is jelent a ,,miau”? Mit akar mondani ezzel cicája? Helyzettől függően a nyávogásnak különböző jelentései is lehetnek. Legtöbbször akkor vetik be a macskák, ha akarnak valamit gazdijuktól:

  • ,,Éhes vagyok!”
  • ,,Játssz velem!”
  • ,,Segítségre van szükségem!”

A hang sávszélessége egy vékonyka sivítástól (,,Mi”) egészen egy szívszorító ,,Miaaauuu”-ig is terjedhet. Minden macskának megvan ugyanis a saját nyávogási dialektusa. Egyes macskák többet nyávognak, mások kevesebbet. A sziámi macskák például kifejezetten beszédesnek számítanak.

Az éjszakai nyávogás több dolgot is jelenthet: az unalom és az éhség mellett akár komoly betegséget is jelezhet. Ha azonban minden éjjel macskája nyávogásától szenved, a biztonság kedvéért keresse fel állatorvosát.

Tudta? A felnőtt macskák egymás között alig használják a nyávogást, ez ugyanis a kismacskák sajátossága. Ha tehát a macskák nyávognak, akkor “babanyelven” szólnak az emberhez.

macska dorombolás

Dorombolás - a jó közérzet jele

A macskák dorombolása körülbelül úgy hangzik, mit a motorbőgés. Ha egy macska dorombol, akkor jól érzi magát. Bársonytalpú kedvenceink akkor dorombolnak például, ha simogatják őket, vagy ha finom tápot kapnak. Ha fajtársaikkal való találkozás alkalmával dorombolnak, az azt jelenti: ,,Barátságos hangulatomban vagyok.”

A kiscicák már egyhetes koruktól kezdve képesek dorombolni. Így jelzik anyjuknak, hogy minden rendben van. Például azonban, ha anyjuk egy kis kalandozásból tér vissza, ő is dorombolással adja tudtukra, hogy ,,Minden ok”.

Egy doromboló macska az ember ölében nyugtató hatással bír. Szakértők kimutatták, hogy bizonyos macska hangok, mint a dorombolás még a vérnyomást is csökkenthetik.

Dorombolás fájdalom közben is

Vigyázat: A macskák akkor is dorombolnak, ha stresszesek, nagy fájdalomtól szenvednek, vagy ha haldokolnak. Ezzel a zajjal ugyanis magukat is nyugtatják.

Dorombolva nyávogás

A dorombolás és a nyávogás kombinációja a dorombolva nyávogás. Ekkor a dorombolás közben a nyávogás egy speciális frekvencián történik.

Ezt általában akkor vetik be a macskák, ha akarnak valamit gazdájuktól. Ez tulajdonképpen a nyávogás egy barátságosabb és decensebb verziója.

Hogyan képesek a macskák dorombolni?

A macskák majdnem bármikor képesek dorombolni – ha akarnak, akár órákon át: belégzés, kilégzés, sőt akár evés, szopizás vagy szundikálás közben is.

Hogy hogyan képesek ezt a berregő hangot kiadni, még nem teljesen egyértelmű. Néhány szakértő szerint a gégefőizmok segítségével adják ki a hangot, melyek a hangrést bővítik és szűkítik.

Mások azonban úgy gondolják, hogy a kemény, nem nyújtható nyelvcsont adja ki ezt a hangot, mely a nyelvet összeköti a gégecsonttal. Egy további elmélet szerint a hangszálak közelében lévő bőrlebenyek játszanak szerepet a hang kialakításában.

Rendesen dorombolni egyébként csak a házi macskák, a hiúzok, az ocelotok, a pumák és a gepárdok képesek.

Turbékolnak, mint a galambok

Néha olyan hangot ad ki macskája, mint egy galamb? Ha egy barátságos ,,Mrrp” hangzik el, cicája jókedvű és kommunikálni szeretne Önnel a nyelvén. Ez ugyanis körülbelül annyit tesz ,,Helló! Te vagy az? Jaj de jó!” vagy ,,Itt vagyok”, néha pedig ,,Gyere velem!”.

A turbékoláshoz hasonló macskahang nagyjából az emberek és a fajtársak köszöntését jelenti. Ha a macskamamák visszatérnek kicsinyeikhez a kosárkájukba, ők is egy finom turbékoló hangot adnak ki. Ezenkívül néha a kandúrok is ezt a hangot adják ki, ha el akarják csábítani választottjukat.

Macska hangok: A kandúrok éneke

Ha a kandúroknak vadászterületükkel vagy rangjukkal kapcsolatos konfliktusaik vannak, gyakran egész félelmetesen tudnak vonyítani. Az emberi fül számára az úgynevezett ,,kandúrének” hasonlóan hangzik, mint egy bajbajutott baba sírása.

Ez a vonyítás akár egy fél óráig is eltarthat - míg végül összecsapásra nem kerül sor, vagy az ellenséges macska el nem elfoglalja a területet.

A kandúrok továbbá akkor is bevetik éneküket, ha egy tüzelő nősténynek szeretnének szerenádot adni.

fúj a macska

Fújás, köpés és morgás

Ha egy macska dühös vagy komolyan fenyegetve érzi magát, akkor fújni fog. Ehhez félig kinyitja száját, hátrahúzza felső ajkát és a fogát mutatja. Mindeközben nyelvét egészen az ínyéig felfelé íveli, majd röviden és hevesen lélegez kifelé.

Az ijesztő arckifejezés, a sziszegő macskazaj és a kiáramló levegő egyértelműen jelzi a szemben lévőnek: ,,Eddig és nem tovább!”

Amennyiben a fújás nem éri el a kívánt hatást, a macskák megpróbálják köpködéssel elűzni ellenfelüket. Ekkor nagy hirtelenséggel fújják ki a levegőt, melyet ijesztő hang kísér.

A morgással és a dörmögéssel szintén azt jelzik a macskák, hogy igazán mérgesek. Ha ilyen hangokat hall, biztos lehet benne, hogy az már a mancsemelés előtti utolsó figyelmeztetés.

Ha a macskák rikácsolnak

Néhány lakásban tartott macska egy furcsán ható macska hangot is ki szokott adni: rikácsolnak. A legtöbb cica akkor kezd ilyen hangot adni, ha az ablaknál ül és egy madarat figyel. Ez az úgynevezett ,,rikácsolás” vagy ,,csattogtatás” hasonlít ahhoz a hanghoz, amit a fog kocogtatásakor hallunk.

És hogy hogyan kell értelmezni ezt a viselkedést? Egy elmélet szerint a macskák foguk kocogtatásával azt gyakorolják, hogyan tudják zsákmányuk torkát elharapni.

Egy másik magyarázat szerint a frusztráció áll a dolog hátterében: végtére is ott van a zsákmány az orruk előtt, mégis elérhetetlen számukra.

Ha még többet szeretne a macskák gesztusairól és azok jelentéseiről megtudni, olvassa el ,,A macska kommunikációjának megértése” című cikkünket.

.

A leghasznosabb cikkeink
8 min

A macskanevelés alapjai

Annak ellenére, hogy a kiscicák a legtöbb dolgot már életük első pár hetében megtanulják az anyjuktól és testvéreiktől, az emberi nevelés sem maradhat el. Elvégre is a mamacica nem az emberi elvárások szerint neveli kölykét.
3 min

Macskamenta

A macskamenta botanikai szempontból az ajakosvirágúak rendjébe tartozik. Nevét az ivarérett cicákra ható nagy vonzerejéről kapta.
10 min

A félős macska

A macskák természetükből fakadóan kíváncsi állatok. Ennek ellenére nem minden cica bízik meg egyből az emberben. Ez különösen akkor érvényes, ha kétlábúakhoz fűződő kapcsolat nélkül nőtt fel vagy nagyon rossz tapasztalatokat szerzett velük kapcsolatban. Egy félős macskával célszerű nagyon óvatosan bánni.