Macska hangok: Mit jelent a macska nyávogás, a dorombolás, a fújás és stb.?

macska hangok

A macskáknak rendkívül sokféle hangot képesek kiadni, melyekkel kifejezik az érzéseiket. A legismertebbek közülük a macska nyávogás, a dorombolás, a fújás. Ennek a cikknek a segítségével megértheti, mit jelentenek a különböző macska hangok emberi nyelven.

Mit jelentenek a macska hangok?

Hogy megértessék magukat, a macskák bevetik testbeszédüket és hangjukat is. Egy magasba emelt farok például bizalmat jelent. A kitágult pupillák jelenthetnek óriási örömöt, de fájdalmat és félelmet is. Ha a macska felpúposítja a hátát, akkor fenyegetve érzi magát.

Egymás között szagokkal is kommunikálnak a macskák. Hátrahagynak például úgynevezett vizeletnyomokat, melyekkel fajtársaiknak üzennek: ,,Ez az én területem!”. Ezenkívül macskahangok egész repertoárja is rendelkezésükre áll, melyekre a pontos szakkifejezés a ,,vokalizáció”.

Minden macskazajnak megvan a maga jelentése. Néha azonban többjelentésűek is lehetnek. Hogy tényleg megérthesse macskáját, tudnia kell, hogy a helyes fordítást csak az adott szituáció tükrében kaphatja meg.

Még a süket macskák is megtanulják a macska hangok nyelvét

Míg az emberek nyelvtanulásának kulcsa a hallásuk, a macskáknál a süketen született kiscicák is meg tudják tanulni a különböző zajokat. Nyilvánvalóan az a képesség, hogy hangokat tudjanak kiadni, velük születik, s életük során még fejlődik.

Miau – egy sokjelentésű macska hang

,,Mit mond a macska?” Ha egy kisgyereknek feltesszük ezt a kérdést, valószínűleg a ,,miau”-t kapjuk válaszul. A miau tipikus macska hangnak számít.

De mit is jelent a ,,miau”? Mit akar mondani ezzel cicája? Helyzettől függően a nyávogásnak különböző jelentései is lehetnek. Legtöbbször akkor vetik be a macskák, ha akarnak valamit gazdijuktól:

  • ,,Éhes vagyok!”
  • ,,Játssz velem!”
  • ,,Segítségre van szükségem!”

A hang sávszélessége egy vékonyka sivítástól (,,Mi”) egészen egy szívszorító ,,Miaaauuu”-ig is terjedhet. Minden macskának megvan ugyanis a saját nyávogási dialektusa. Egyes macskák többet nyávognak, mások kevesebbet. A sziámi macskák például kifejezetten beszédesnek számítanak.

Az éjszakai nyávogás több dolgot is jelenthet: az unalom és az éhség mellett akár komoly betegséget is jelezhet. Ha azonban minden éjjel macskája nyávogásától szenved, a biztonság kedvéért keresse fel állatorvosát.

Tudta? A felnőtt macskák egymás között alig használják a nyávogást, ez ugyanis a kismacskák sajátossága. Ha tehát a macskák nyávognak, akkor “babanyelven” szólnak az emberhez.

macska dorombolás © denisval / stock.adobe.com

Dorombolás – a jó közérzet jele

A macskák dorombolása körülbelül úgy hangzik, mit a motorbőgés. Ha egy macska dorombol, akkor jól érzi magát. Bársonytalpú kedvenceink akkor dorombolnak például, ha simogatják őket, vagy ha finom tápot kapnak. Ha fajtársaikkal való találkozás alkalmával dorombolnak, az azt jelenti: ,,Barátságos hangulatomban vagyok.”

A kiscicák már egyhetes koruktól kezdve képesek dorombolni. Így jelzik anyjuknak, hogy minden rendben van. Például azonban, ha anyjuk egy kis kalandozásból tér vissza, ő is dorombolással adja tudtukra, hogy ,,Minden ok”.

Egy doromboló macska az ember ölében nyugtató hatással bír. Szakértők kimutatták, hogy bizonyos macska hangok, mint a dorombolás még a vérnyomást is csökkenthetik.

Dorombolás fájdalom közben is

Vigyázat: A macskák akkor is dorombolnak, ha stresszesek, nagy fájdalomtól szenvednek, vagy ha haldokolnak. Ezzel a zajjal ugyanis magukat is nyugtatják.

Dorombolva nyávogás

A dorombolás és a nyávogás kombinációja a dorombolva nyávogás. Ekkor a dorombolás közben a nyávogás egy speciális frekvencián történik.

Ezt általában akkor vetik be a macskák, ha akarnak valamit gazdájuktól. Ez tulajdonképpen a nyávogás egy barátságosabb és decensebb verziója.

Hogyan képesek a macskák dorombolni?

A macskák majdnem bármikor képesek dorombolni – ha akarnak, akár órákon át: belégzés, kilégzés, sőt akár evés, szopizás vagy szundikálás közben is.

Hogy hogyan képesek ezt a berregő hangot kiadni, még nem teljesen egyértelmű. Néhány szakértő szerint a gégefőizmok segítségével adják ki a hangot, melyek a hangrést bővítik és szűkítik.

Mások azonban úgy gondolják, hogy a kemény, nem nyújtható nyelvcsont adja ki ezt a hangot, mely a nyelvet összeköti a gégecsonttal. Egy további elmélet szerint a hangszálak közelében lévő bőrlebenyek játszanak szerepet a hang kialakításában.

Rendesen dorombolni egyébként csak a házi macskák, a hiúzok, az ocelotok, a pumák és a gepárdok képesek.

Turbékolnak, mint a galambok

Néha olyan hangot ad ki macskája, mint egy galamb? Ha egy barátságos ,,Mrrp” hangzik el, cicája jókedvű és kommunikálni szeretne Önnel a nyelvén. Ez ugyanis körülbelül annyit tesz ,,Helló! Te vagy az? Jaj de jó!” vagy ,,Itt vagyok”, néha pedig ,,Gyere velem!”.

A turbékoláshoz hasonló macskahang nagyjából az emberek és a fajtársak köszöntését jelenti. Ha a macskamamák visszatérnek kicsinyeikhez a kosárkájukba, ők is egy finom turbékoló hangot adnak ki. Ezenkívül néha a kandúrok is ezt a hangot adják ki, ha el akarják csábítani választottjukat.

Macska hangok: A kandúrok éneke

Ha a kandúroknak vadászterületükkel vagy rangjukkal kapcsolatos konfliktusaik vannak, gyakran egész félelmetesen tudnak vonyítani. Az emberi fül számára az úgynevezett ,,kandúrének” hasonlóan hangzik, mint egy bajbajutott baba sírása.

Ez a vonyítás akár egy fél óráig is eltarthat – míg végül összecsapásra nem kerül sor, vagy az ellenséges macska el nem elfoglalja a területet.

A kandúrok továbbá akkor is bevetik éneküket, ha egy tüzelő nősténynek szeretnének szerenádot adni.

fúj a macska © Evdoha / stock.adobe.com

Fújás, köpés és morgás

Ha egy macska dühös vagy komolyan fenyegetve érzi magát, akkor fújni fog. Ehhez félig kinyitja száját, hátrahúzza felső ajkát és a fogát mutatja. Mindeközben nyelvét egészen az ínyéig felfelé íveli, majd röviden és hevesen lélegez kifelé.

Az ijesztő arckifejezés, a sziszegő macskazaj és a kiáramló levegő egyértelműen jelzi a szemben lévőnek: ,,Eddig és nem tovább!”

Amennyiben a fújás nem éri el a kívánt hatást, a macskák megpróbálják köpködéssel elűzni ellenfelüket. Ekkor nagy hirtelenséggel fújják ki a levegőt, melyet ijesztő hang kísér.

A morgással és a dörmögéssel szintén azt jelzik a macskák, hogy igazán mérgesek. Ha ilyen hangokat hall, biztos lehet benne, hogy az már a mancsemelés előtti utolsó figyelmeztetés.

Ha a macskák rikácsolnak

Néhány lakásban tartott macska egy furcsán ható macska hangot is ki szokott adni: rikácsolnak. A legtöbb cica akkor kezd ilyen hangot adni, ha az ablaknál ül és egy madarat figyel. Ez az úgynevezett ,,rikácsolás” vagy ,,csattogtatás” hasonlít ahhoz a hanghoz, amit a fog kocogtatásakor hallunk.

És hogy hogyan kell értelmezni ezt a viselkedést? Egy elmélet szerint a macskák foguk kocogtatásával azt gyakorolják, hogyan tudják zsákmányuk torkát elharapni.

Egy másik magyarázat szerint a frusztráció áll a dolog hátterében: végtére is ott van a zsákmány az orruk előtt, mégis elérhetetlen számukra.

Ha még többet szeretne a macskák gesztusairól és azok jelentéseiről megtudni, olvassa el ,,A macska kommunikációjának megértése” című cikkünket.

.

A leghasznosabb cikkeink
5 min

A macskanevelés alapjai

Annak ellenére, hogy a kiscicák a legtöbb dolgot már életük első pár hetében megtanulják az anyjuktól és testvéreiktől, az emberi nevelés sem maradhat el. Elvégre is a mamacica nem az emberi elvárások szerint neveli kölykét.

3 min

Macskamenta

A macskamenta botanikai szempontból az ajakosvirágúak rendjébe tartozik. Nevét az ivarérett cicákra ható nagy vonzerejéről kapta.
4 min

Pórázhoz szoktatni a macskát

Macska pórázon? Jó ötlet ez? Hát persze! Helyes tréning és a megfelelő macskahám segítségével macskája szívesen visel majd pórázt és úgy vonul majd, mint a modellek a kifutón. Olvasson tovább és megtudhatja, hogyan szoktassa rá macskáját a póráz használatára.