Sziámi macska

Sziámi macska

A sziámi macska eredete

A sziámi macska a perzsa macska mellett az egyik legrégebbi és legismertebb macskafajta. A fajta eredete egy széles körben elterjedt mutációra vezethető vissza, ami több, mint 500 éve jelentkezett és Ázsiából, méghozzá Sziámból, a mai Tájföldről indult ki. A sziámi cicák első példányai a XIX. század végén kerültek el a nyugati országokba, főleg királyi udvarokban tartották őket egzotikus státuszszimbólumként.

Sziámi macska jelleme

A sziámi cicákat tréfásan gyakran nevezik a macskavilág kutyáinak. Ez az elnevezés arra utal, hogy ezt a macskafajtát az ember bizonyos fokig tanítani tudja. Azonban hozzá kell tennünk, hogy a sziámi cica csak annyit hajlandó tanulni egy bizonyos napon, amennyi és ami neki éppen tetszik. Aki erőszakkal akar nevelni, valamire megtanítani egy sziámi macskát, könnyedén beszerezhet egynéhány karmolást. A sziámi meglehetősen társaságkedvelő macska, aki rendkívüli közlési vággyal rendelkezik. Sokkal jobban érzi magát, ha párban tartják, mivel szoros köteléket tud kialakítani más macskákkal, órákon át is boldogan eljátszik a többiekkel. Intelligenciája és jó természete miatt nagyszerű családi macska válhat belőle.

Testfelépítése

A sziámi macska külső megjelenésének megítélése határozottan ízlés dolga, hisz valójában ún. “félalbínók”. Klasszikus színezetük a „seal point“, ami azt jelenti, hogy a végtagokon és testük bizonyos pontjain a genetikai fekete szín a sziámi “cs” gén által transzformált, sötétbarna foltokká válik. Kék, mandulavágású szemük enyhén ferdén helyezkedik el fejükön. Ék alakú fejüket felálló füleik széles tövükkel megnyújtják. Testük közepes méretű és nagyon hajlékony.

Ápolása

A sziámi macskák gondozása nagyon egyszerű feladat, mivel rövid szőrzetük csupán kevéske ápolást igényel. Elegendő olykor megszabadulni az elöregedett, kihullott szőrszálaktól egy puha macskakefe segítségével ahhoz, hogy a sziámi cica mindig szépen nézzen ki. Ha pedig két sziámi macska él együtt, még jobban lehet ritkítani a szőrzetápolást, tekintve, hogy ezek a cicák nagyon szeretik egymás szőrzetét nyalogatni, tisztítgatni.

Sziámi macska tartása

A sziámi macskák szeretik a meghitt, meleg helyeket, így gyakran keresnek maguknak radiátorokat, fűtőtesteket a lakásban, hogy azok mellé telepedjenek le. Így a sziámi cicáknak pompás ötlet egy radiátorra akasztható macskaágy. Mindig vigyázni kell arra, hogy a sziámi macska ne legyen huzatos helyen, ahol könnyen megfázhat.

Jellemző betegségek

Sok sziámi macska születik örökletes betegséggel. Ezek közül az egyik leggyakoribb a kidülledt szem, de sok sziámi cica szenved olyan problémákban is, mint a vérszegénység, anyagcserezavarok vagy a szív gyengesége.

A legjobb eledelt keresi sziámi macskája számára? Válasszon széles körű kínálatunkból száraz vagy nedves macskatápjaink közül.

A leghasznosabb cikkeink
8 min

Maine Coon

Manapság már a Maine Coon macska számít a világ egyik legkedveltebb macskafajtájának és egyre nagyobb népszerűségnek örvend Magyarországon is.
9 min

Brit rövidszőrű

Olyan macskát keres, amely nyugodt és kiegyensúlyozott természetével tökéletesen kiegészíti az Ön családját, s adott esetben csak házban való tartásra alkalmas?
2 min

Sziámi macska

A sziámi a perzsamacska mellett az egyik legrégebbi és legismertebb macskafajta. A fajta eredete egy széles körben elterjedt mutációra vezethető vissza, ami több, mint 500 éve jelentkezett és Ázsiából