Szürke macska fajták

A szürke macska fajták elegáns megjelenésű, szelíd négylábúak egyedi jellemmel: hogy milyen szürke cica fajták léteznek és milyen jellegzetességekre kell ügyelni tartásuk során, itt megtudhatja. Azt mondják, hogy éjszaka minden cica szürke – viszont ezek a gyönyörű egyedek nappal is azok. Olvassa tovább

Találja meg macskáját

Fontos tulajdonságok

A macskám legyen

Megjelenés

Méret
KicsiKözepesNagy
Szőr
Szőrtelen / HypoallergénRövid szőrűHosszú szőrű
Szín
FeketeKék / SzürkeCsincsillaKrémszínűFehérLilaBarna / Csokoládé / Szürke
Minta
CirmosTeknősminta / Tricolor / SokszínűBicolor / Tuxedo / VanColorpoint
9 min

Abesszin macska

A nagy szemek és a figyelmesen felfelé hegyesedő fülek sokat elárulnak erről a macskafajtáról: az abesszin macska emberközpontú és kíváncsi.
9 min

Brit rövidszőrű

Olyan macskát keres, amely nyugodt és kiegyensúlyozott természetével tökéletesen kiegészíti az Ön családját, s adott esetben csak házban való tartásra alkalmas?
7 min

Karthauzi macska

Chartreux vagy karthauzi macska, mindkét név egy macskafajt rejt. A karthauzi macska Európa egyik legkedveltebb macskafajtája, mégis sok tévhit övezi a változatos története miatt.
6 min

Korat

Az ezüstkék bundájú és smaragdzöld szemű, szokatlan szépség története a hagyomány szerint a 14. századra nyúlik vissza, ugyanis ezekről macskákról már ebből a korból is léteznek irodalomi feljegyzések. A macskákról általában véve is azt tartják, hogy szerencsét és pozitív energiát hoznak az otthonba.
8 min

Maine Coon

Manapság már a Maine Coon macska számít a világ egyik legkedveltebb macskafajtájának és egyre nagyobb népszerűségnek örvend Magyarországon is.
13 min

Norvég Erdei Macska

Ez a fajta emberi beavatkozás nélkül alakult ki hazájában, Norvégiában és vad külsejével, valamint hamisítatlan jellemével lenyűgözi az embert. Azonban nemcsak a külseje eredeti!
13 min

Orosz kék macska

Első pillantásra a kékesszürke színű orosz kék macska nagy hasonlóságot mutat a karthauzi macskával vagy a brit rövidszőrűvel. Azonban ha valaki pontosabban megnézi őket, akkor rájöhet arra, hogy ezek
8 min

Perzsa macska

A pihe puha perzsa macska a legkedveltebb macskafajták egyike. Csodálatra méltó, hogy a Perzsiában Gorbe-ye irāni-ként, azaz „iráni macskaként” emlegetett fajta az egyik legrégebbi macskafajta, méghozzá úgy, hogy a ma ismert perzsa cica még csak nem is keletről származik!
4 min

Szfinx

A Szfinx macska származása bizonytalan. A kopasz macska típusról szóló első feljegyzéseket az 1900-as években Új-Mexikóban találták.
2 min

Sziámi macska

A sziámi a perzsamacska mellett az egyik legrégebbi és legismertebb macskafajta. A fajta eredete egy széles körben elterjedt mutációra vezethető vissza, ami több, mint 500 éve jelentkezett és Ázsiából
15 min

Szibériai macska

A szibériai macska egy igazán természetes macskafajta: Ez az erős felépítésű, középhosszú szőrű, középméretű fajta szinte minden emberi beavatkozás nélkül alakult ki Oroszországban.

A macskák számtalan színárnyalatban előfordulnak. Az első fajta, ami sokaknak beugrik, ha szürke cicákról van szó, a csendes természetű, kerek fejű karthauzi. Nemcsak szürke színben fellelhetők, hanem különféle kék-szürke árnyalatokban. A karthauzi macska elnevezés alatt olyan állatokat értünk, akik gömbölyded testalkattal és borostyán színű szemekkel rendelkeznek. Azt mondják, hogy brit szerzetesek tenyésztették először ezeket a barátságos cicákat a Breton szigeteken. Nemcsak őket nevezik karthauzinak, hanem a szürkés-kék színű brit rövidszőrűt és a kék angórát is. A szürke macska lehet rövid szőrű, mint az elegáns abesszin macska vagy gyengéd ausztrál köd macska; a robusztusabb egyedek pedig hosszabb szőrt hordanak: a brit hosszúszőrű vagy a rövid lábú munchkin is létezik szürke színben. A gyakran előforduló szürke csíkos, tigris mintás cicák a legelterjedtebb európai rövid szőrű macskák közé tartoznak.

Ugyanolyan változatos a szürke macska fajták személyisége, mint színárnyalataik. Mivel sok fajtánál jellemző a szürke szín, így a legkülönfélébb személyiségjegyekkel is rendelkeznek. A norvég erdei macskának meglehetősen sok helyre van szüksége, inkább barátságos és magabiztos jellemnek mondható. A ritka devon rex szintén könnyen kezelhető és kiválóan alkalmas benti cicának, ráadásul a hipoallergén cicákhoz tartozik. Az európai rövid szőrű a legismertebb és a legjobban elterjedt fajta ezen a szélességi körön. Tartása ajánlott kezdő macskatartók számára is, alapvetően nagyon egyszerű – természetesen a személyiségük állatról állatra változik. Mielőtt egy szürke macskafajta vásárlása mellett döntene, ajánlott először átgondolni, hogy milyen tulajdonságokkal rendelkező szobatigrist szeretne – és milyen környezetet tud biztosítani az új lakótárs számára.

Speciális fajtatápokat is vásárolhat a zooplus webshopban. Attól függően, hogy milyen fajtájú kedvence, érdemes ügyelni speciális étrendjére. A szürke macska fajtákban kevés közös van szőrszínüket leszámítva. Különbözik testfelépítésük és szőrszerkezetük, eltérő mértékben hajlamosak bizonyos betegségekre és különféle igényekkel rendelkeznek mozgásukat és foglalkoztatásukat illetően. Így a csupasz szfinxnek energiadúsabb eledelre van szüksége a hőháztartása miatt. Az olyan nagy testű macskafajták, mint a maine coone szintén profitálnak a speciális eledelkeverékből. Nézzen szét az általunk jellemzett szürke macska fajták között és fedezze fel barátságos és igényes, vagy éppen kellemes és magasztos személyiségüket.