Munchkin (Tacskómacska)

tacskómacska, munchkin macska, rövid lábú macska, rövid lábú cica

Munchkin, a tacskómacska: a rövid lábú macska

Ez az Egyesült Államokból származó, eredeti kinézetű tacskómacska hazáján kívül egyelőre ritkaságnak számít. Jellemző rövid lábai a természet „hóbortjának” tudhatók be, ami egy génhibára, illetve egy örökletes betegségre vezethető vissza. Azonban a munchkin macska pontosan ez az állítólagos hiba összetéveszthetetlen jellemével társulva teszi őt igazán különlegessé a tenyésztők és fajtakedvelők szemében.

Külső megjelenése: hogyan néz ki a munchkin?

Az aránytalan törpenövés vagy kondrodiszplázia egy olyan örökletes betegséget jelöl, ami a munchkin macska (más néven: tacskómacska) rövid lábainak kiváltó oka. A betegség a porcok elcsontosodásának örökletes zavarán alapszik. A fajta tenyésztésének kritikusai azt kifogásolják, hogy valójában egy örökletes betegség kerül továbbtenyésztésre, ami fizikai korlátok elé állítja az állatokat. A kritikusok úgy látják, hogy a rövid lábú macska fájdalmat érez rövid végtagjai miatt, ha megpróbálnak ugrani. A lábak ugyanis a testhez képest tényleg kifejezetten rövidek, ami ennek a macskának úgymond a védjegye. Ezzel egyidejűleg a végtagok nagyon erősnek és izmosnak mondhatók.

Fülei aránytalanul nagyok és felfelé mutatnak. A mandulavágású szemek kicsit ferdén helyezkednek el ék alakú fején, melyek elég messze állnak egymástól. Szeme mindenféle színben előfordulhat.
A édes kis tacskómacska nőstény egyedei csupán 2-3,5 kg-ot nyomnak, míg a kandúrok 3-4 kg-osak lehetnek. A mellső lábak alsó és felső combja ugyanolyan hosszú, míg a hátsó lábak kicsit hosszabbak. Kompakt, kerek mancsai kifelé néznek. Farka többnyire közepes hosszúságú és a vége felé egyre vékonyabb lesz. A rövid lábú macska közepes termetűnek számít és testfelépítése rendkívül izmos. Habár talán nem mozog olyan kecsesen, mint más fajták képviselői – ami természetesen megfigyelője megítélésétől függ – ezt az (állítólagos) hiányosságot eredetiségével, leleményességével és agilitásával ellensúlyozza. Attól függetlenül, hogy milyen típusú munchkinról van szó, rövid, plüss szőre vagy félhosszú, vastag bundája szorosan hozzásimul a testéhez. Minden elképzelhető színben előfordulhat a feketétől és fehértől a szürkén át a vörösig és a különféle rajzolatok is megengedettek. Szemszínére vonatkozóan sincs érvényben pontos meghatározás.

Időközben létrejöttek a munchkin macska altípusai is. Az egyik ezek közül a törpenövésű mei toi. Továbbá ismeretesek olyan tenyészetek is, ahol „szuper rövid“ („super short“) lábú egyedek látnak napvilágot.

Milyen a tacskómacska jelleme?

Jelleme alkalmazkodónak, nyugodtnak és közben mégis élénknek, játékosnak írható le. Éppolyan mozgásigénnyel rendelkezik, mint a többi cicafajta, ami közepes és magas közé sorolható be. Rövid lábú macska lehetőségei valamennyire korlátozottabb kurta végtagjai miatt. Ettől függetlenül szeret futni és játszani. Ugyanúgy a mászásban és az ugrásban is akadályt jelentenek rövid végtagjai, tehát nem ugyanúgy tudják kivitelezni, mint a normál lábú macskák. Általában jól kijön a gyerekekkel, más macskákkal és háziállatokkal. Szereti, ha emberi lakótársai sok szeretettel, törődéssel és pozitív figyelemmel fordulnak felé és ha részt vehet életük különböző aspektusaiban. Kíváncsi lénye miatt szüksége van arra, hogy ő is részese lehessen a történéseknek.

Ebből az okból kifolyólag nem ajánlott olyan háztartásba befogadni, ahol egész nap egyedül van. Ideális gazdik számára az idős emberek, akiknek sok idejük van arra, hogy hőn szeretetett háziállatukkal foglalkozzanak. Továbbá természetéből adódóan jól passzol olyan otthonba, ahol másik macskát vagy háziállatot tartanak, valamint gyermekes családokhoz is. Ennek természetesen az az előfeltétele, hogy a gyerekek óvatosan és felelősségteljesen bánjanak a cicával. Többen is beszámoltak arról, hogy ezen fajta képviselői szeretik, ha ide-oda viszik őket kézben. Valószínűleg azt tetszik nekik a legjobban, ha táljától a kanapéig „szállítják” és fordítva. Ezeket az édes cicákat mindenki szívesen cipelgeti, ahova csak akarják. Mindazonáltal azt érdemes szem előtt tartani, hogy kívánságuk, hogy kézben vigyék őket, lehet arra vezethető vissza, hogy tényleg fájdalmaik vannak a túltenyésztés miatt. Különösen akkor, ha ugrani próbálnak, amihez nem igazán alkalmas testfelépítésük. Nem igazán ajánlott a munchkint kinti macskaként tartani, mivel nem találja olyan jól fel magát, mint ugrani képes társai. Azonban szívesen veszi, ha kiengedi biztosított keretek között.

A tacskómacska története

A „munchkin“ megjelölés L. Frank Baum „Óz, a nagy varázsló“ című művében szereplő, azonos elnevezésű törpéitől származik. A legenda szerint a fajta egy természetes mutáció, illetve a kondrodiszplázia nevű örökletes betegség miatt jött létre. Rövid lábú cica másik elnevezése tacskómacska végtagjai mérete miatt, amely elnevezést szintén használják ma is.

Az ismeretes, hogy a 20. század elején fedezték fel a fajtát. A háború mindenképpen megnehezítette tenyészését és elterjedését. Annyi bizonyos, hogy angol fajtakedvelők hozták végül Európába.

Mire kell ügyelni ápolása során?

Attól függően, hogy milyen hosszú kedvence szőre, rendszeres időközönként meg kell kefélni. Így megelőzheti bundája csomósodását. Ezenkívül a rendszeres szőrápolással azt is elérheti, hogy erősödjön az Önök közötti kötődés. Nem utolsósorban pedig megkímélheti kedvenc kanapéját is a macskaszőrtől. Minden macskás háztartásba elkél kaparófa. A tacskómacska is szívesen használja, és ily módon ápolja, illetve élezi karmait. A kaparófa azt a célt is szolgálja, hogy megjelölje területét. Nem szükséges Önnek vágnia karmait.

A cicáknál a fogápolás a táplálékfelvétellel együtt történik. Ebben nagyon hatékony segítséget nyújthat a száraz eledel. Ritkán arra is szükség lehet, hogy besegítsen a fogápolásban egy állatorvos, akiben megbízik. Apropó állatorvos: évente egyszer-kétszer érdemes felkeresni a szakembert. Így az állatorvos pontos képet kaphat szőrpamacsa féregtelenítő kúráiról és oltásairól. Megelőző intézkedésekkel, egészséges étrenddel és hasonlókkal nagymértékben hozzájárulhat ahhoz, hogy elkerülje a hosszú ideig tartó, költséges beavatkozásokat, valamint megspórolja cicája szenvedését.

Egészsége: általában milyen egészségi állapota?

A „The International Cat Association“ (TICA; =Nemzetközi Macska Szövetség) megítélése szerint a kritikusok felfogásával ellentétben a rövid lábak nem járnak a mozgásképesség korlátozásával.
Mégis ennek az eredeti fajtának a képviselőinél nem ritkán diagnosztizálnak lordózist, ami a gerincoszlop elhajlását jelenti, erős ívben domborodik előre. A lordózisban érintett állatok gyakran fiatal korukban elhaláloznak. Az, hogy a betegség összefüggésben van-e a rövid lábakkal, nem tisztázott.

A szintén rövid lábú tacskóval ellentétben alapvetően a tacskómacska nem hajlamos a gerincoszlop megbetegedéseire.

A munchkin macska etetése

A száraz eledel elsősorban a gazdi számára szolgál előnyökkel: kevesebb szaggal jár és a cica igény szerint bármikor fogyaszthatja, ha például kétlábú partnere a munkahelyén tartózkodik. Mindazonáltal a tacskómacska szempontjából ennek csak a nedves eledel kiegészítéseként vagy változatosságként kéne szolgálnia táplálkozásában. Csak így garantálható a kiegyensúlyozott étrend. A száraz táp hátránya, hogy kevés nedvességet tartalmaz, ami kb. csupán 8%-ot tesz ki. Ez nem felel meg a macska természetes táplálkozási szokásainak, aki a szabadban táplálékán keresztül szabályozza folyadékbevitelét. Ha tehát csak száraz eledelt fogyaszt, az húgyúti- és vesebetegségekhez vezethet. Ráadásul ennek a tápnak magas az energiatartalma, ami túlsúlyt is előidézhet. Ennek ellenére egyes állatorvosok minőségi száraz eledelen alapuló étrendet ajánlanak a szobatigrisek számára.

Feltételezhetően a macskák inkább nedves tápot vennének, mert jobban megfelel természetes táplálkozási szokásainak. Mindenképpen ügyeljen a hús és a zöldségek megfelelő arányú összetételére. Az igazán jó variánsok arról is felismerhetők, hogy minden állati melléktermék pontosan fel van tüntetve a csomagoláson. Ez az átláthatóság általában bizalmat eredményez. Kiváló minőségűnek számítanak az olyan belsőségek, mint a máj, a szív és a gyomor. Az alkotóelemek csupán 2-5%-ának ajánlott növényi eredetűnek lennie.

Ezenkívül igazán optimális alternatíva a barfozás is – biológiailag megfelelő nyers étrend: Mint, ahogy Ön is tudja, a macska természetéből adódóan húsevő állat. Ezt ajánlott figyelembe venni táplálása során is. A barfozás megfelel a cica ösztönének, anyagcseréjének és anatómiájának, hiszen a mai házimacska vad őseinek táplálkozási szokásain alapszik. A barfozás számos előnnyel jár, így gondoskodhat az egészséges fogakról és megelőzhető vele a fogkő, valamint az ételallergia és a vesebetegségek kialakulása. Kiváló minőségű, magas tápértékű, friss húst biztosít kedvence számára, valamint teljes mértékben mellőzi a kémiai és szintetikus adalékanyagokat.

A megfelelő tacskómacska tenyésztő

Az USA-n kívül nem is olyan egyszerű egy munchkin-t vásárolni hivatalos úton, vagyis egy tenyésztői egyesületen keresztül. De mennyibe is kerül egy munchkin macska? A tacskómacska ára 300 és 1500 amerikai dollár között mozog.

Egyes tenyésztők azt emelik ki előnyként, hogy a tacskómacska mellett az asztalok, a székek és a polcok is épen maradnak, mert a rövid lábú cica nem tud ugrani. Kérdéses, hogy valóban jó dolog-e a fajtát azzal a tulajdonságával „reklámozni”, ami egy örökletes betegségre vezethető vissza és bizonyos körülmények között korlátozhatja a cica mindennapi életét. Továbbá nem feltétlenül állja meg a helyét ez a kétes érv, mivel agilitásának és hajlékonyságának köszönhetően fennáll a lehetősége annak, hogy valamelyik bútorára sikerül felmásznia munchkin macskájának és kárt tesz benne.

A leghasznosabb cikkeink
8 min

Maine Coon

Manapság már a Maine Coon macska számít a világ egyik legkedveltebb macskafajtájának és egyre nagyobb népszerűségnek örvend Magyarországon is.
9 min

Brit rövidszőrű

Olyan macskát keres, amely nyugodt és kiegyensúlyozott természetével tökéletesen kiegészíti az Ön családját, s adott esetben csak házban való tartásra alkalmas?
2 min

Sziámi macska

A sziámi a perzsamacska mellett az egyik legrégebbi és legismertebb macskafajta. A fajta eredete egy széles körben elterjedt mutációra vezethető vissza, ami több, mint 500 éve jelentkezett és Ázsiából