Brit rövidszőrű

brit rövidszőrű macska, brit macska, brit cica, british shorthair

Olyan macskát keres, amely nyugodt és kiegyensúlyozott természetével tökéletesen kiegészíti az Ön családját, s adott esetben csak házban való tartásra alkalmas? Akkor mindezt jó eséllyel megtalálta, ha a brit rövidszőrűt javasolták Önnek. Egy macskabarát aligha tud ellenállni a brit rövidszőrű macska (british shorthair) puha, plüss-szerű bundájának és nagy szemeinek. De emellett a jelleme is egyszerűen imádni való! De mit is kell még tudnia róla? Alábbi írásunk részletesen bemutatja a Nagy-Britanniából származó rövidszőrű cicát, s tippekkel igyekszik segíteni a beszerzését, tartását, táplálását és egészségének megóvását illetően.

A brit rövidszőrű – akárhonnan is nézzük – komplikációmentes fajta: barátságos, inkább nyugodt jelleme szinte minden háztartásba bepasszol – még akkor is, ha gyerekek vagy más háziállatok is tartoznak a családhoz.

Brit rövidszőrű kinézete

Rövid, sűrű és könnyen ápolható szőrzete, rövid, kerek feje a rajta ülő nagy, sárga szemekkel, és stabil, zömök testalkata tisztára teddy macis… Egy olyan cica, amit az ember rögtön meg szeretne ölelgetni. Egyáltalán nem csoda, hogy a brit rövidszőrű cica (british shorthair) időközben az egyik legkedveltebb macskafajtává vált.

A brit rövidszőrű cicák meglehetősen stabil felépítésűek. Más nagyobb termetű macskafajtákhoz hasonlatosan lassabban növekszenek. Általánosságban elmondhatjuk, hogy egy brit rövidszőrű macska harmadik életévéig nem lesz felnőtt. Akkor azután a nőstények max. 5, míg a hímek max. 7 kg-ot nyomnak. Cserében a brit rövidszőrű cica igen hosszú életű. Az esetek többségében jó egészségnek örvendenek és megfelelő tartás és táplálás esetén legalább 15 évig élhetnek.

Sok macskabarát klasszikus kékesszürke színben ismeri a brit rövidszőrűt. Még ha ugyan léteznek is ilyen fajtájú kékesszürke cicák, nem szabad összetéveszteni azokat a karthauzi macskákkal. De ahogyan azt már megállapítottuk, ez a tévedés nem éppen a levegőből kapott. A karthauzival való bekeresztezés többször is helyet kapott a brit rövidszőrű macska fajtatörténetében. A brit rövidszőrű cicák színvilága azonban manapság már semmiféle kívánni valót nem hagy maga után, hiszen szinte minden ismert színezetben találkozhatunk ilyen állatokkal.

britisch kurzhaar kitten © Photocreo Bednarek / stock.adobe.com
Die Kitten kommen zunächst mit blauen Augen zur Welt.

Szőrszínei

Legyen az egy- vagy többszínű: minden british shorthair igazán szemet gyönyörködtető látvány. Az egyszínűek között akad kékesszürke és fekete, különösen kedveltek a „lilac“ és „fawn“ színek, melyek egyfajta világos bézs színnek felelnek meg. Vörös macskákat éppen úgy láthatunk közöttük, mint krémszínűeket, de előfordulnak fekete-fehér és háromszínű cicák is. Aki pedig valami különlegesebbre szavaz, kedvére valót találhat a „chocolate smoke“ vagy „kék teknőc tabby“ színváltozatokban. Vagy mit szólna mondjuk egy „silver shaded“ brit rövidszőrűhöz? A „shaded“-nek titulált macskák esetében az a bizonyos szín csak a szőrszálak végén jelenik meg – ezért csak árnyékolva, mintegy satírozásként ismerhető fel.

Különösen kedveltek a klasszikus tabby variációk. Végül is ki ne ismerné az ezüst tabby „Whiskas -cicát“? De rendkívül kedveltek a brit rövidszőrű cica más tabby változatai is. Legyen csíkos, foltos, pettyes, cinnamon, harlekin vagy colorpoint színű: a több mint 300 elismert és elfogadott színváltozat mellett kívánság nem maradhat teljesítetlenül.

Az alábbiakban összefoglaljuk a legfontosabb brit rövidszőrű cica színeket:

  • Colorpoint: ennél a színezetnél csak a test kicsúcsosodásain látható az alapszín (pofa, fülek, lábak, farok, valamint hímek esetében a genitáliák területe)
  • Chinchilla: az ilyen brit rövidszőrű cicák igen érdekes színezetet produkálnak: a szőr nyolcada a fekete-széria valamelyikét mutatja, míg a maradék a tövétől ezüstfehér
  • Tabby: a „tabby“ többet jelent a csíkosnál.A színezet megjelenésétől függően a brit rövidszőrű tabby lehet „mackerel“, „classic“, „blotched“, „spotted“ vagy „ticked“
  • Tortie: háromszínű brit rövidszőrűt jelöl, „teknőcnek“ is nevezik. A brit rövidszőrű tortie cicák genetikai hátterük miatt mindig nőneműek
  • Torbie:a tortie és a tabby színkombinációja
  • Harlekin: csak a szőrzet 1/6-a színes
  • Van: egyszínű macskák a fehér magas részarányávall

A szakzsargonban gyakran kombinálják a színezetet az uralkodó színnel. Erre jó példa a british shorthair silver tabby: ezüstfehér alapon tabby-rajzolat mutatkozik meg.

Brit rövidszőrű macska jelleme

A brit rövidszőrű cica – akárhonnan is nézzük – komplikációmentes fajta: barátságos, inkább nyugodt jelleme szinte minden háztartásba bepasszol – még akkor is, ha gyerekek vagy más háziállatok is tartoznak a családhoz.

Ezek a cicák kiegyensúlyozottak és nagy emberbarátok. Általában kis akrobaták, természetük inkább nyugodtabb. Ezért gyakran ajánlják őket tökéletes lakásban tartható macskának– bár hogy a lakás az adott cicának megfelelő-e, nem utolsósorban az állat személyiségén múlik, valamint azon, hogy mennyire vonzó dolgok vannak számára a lakásban. Ha macskáját kizárólag benn szeretné tartani, feltétlenül szükséges a változatos környezet sok kaparó-, játék- és elrejtőzködési lehetőséggel. Alapvető fontosságú az emberekkel való játék. A macskák természetüknél fogva ragadozók. Még a kiegyensúlyozott cicák is valahol legbelül még igazi vadászok – s ilyen mivoltukban megfelelő kihívások nélkül bizony könnyen unatkoznak.

Macskája világának kibővítésére helytakarékos megoldást kínál az ú.n. „harmadik dimenzió“. Erre a legjobb példa egy kaparófa, ami nem csak mind a négy irányba terjed ki, hanem felfelé is. A macskák szívesen másznak fel bárhová, s kíváncsian tartják szemmel fentről a környezetüket. Ha Ön nem igazán nagy barátja a mennyezetig érő kaparófáknak, a polcokat is átalakíthatja olyan módon, hogy azok igazi macskaparadicsommá váljanak.

britisch kurzhaar katze grau © Photocreo Bednarek / stock.adobe.com
Britisch Kurzhaar haben im Vergleich zu Kartäusern einen gedrungenen Körperbau.

Táplálása

A brit rövidszőrűhöz hasonlatos cicáknak a tökéletes táplálék alapját a sok friss húst és egészséges fehérjét, ám kevés növényi mellékterméket tartalmazó, minőségi macskatápjelenti. A fajtaspecifikus macskaeledel még pontosabban figyelembe veszi a cica sajátos igényeit. A brit rövidszőrűnek készülő fajtatápokkrokettjei speciális méretűek, amely megkönnyíti a rövid állkapcsú macskának a tápanyagfelvételt, és rágásra ösztönöz. A rendszeres állatorvosi ellenőrzést azonban ez sem pótolja.

A fajtaspecifikus eledelekbe az ízületi megbetegedések és a hypertrophe kardiomyopathie megelőzése céljából gyakran extra adag taurin és porc-tápanyag is kerül – mint pl. a glükózamin. Az olyan tápanyagok, mint a B-vitamin, vagy a lazacolajhoz hasonló alkotóelemek pedig fényesen csillogó szőrzetről gondoskodnak.

Kis kedvence táplálékát természetesen célzottan is kiegészítheti. A taurin a neuronális kapcsolódásokban illetékes, s szabályozza a szívverést. Taurinból nem létezik túladagolás, hisz a felesleg rögtön ki is választódik. Viszont a taurin hiánya vaksághoz, leromlott immunrendszerhez, valamint szívizom-merevséghez vezethet. A macskák számára javasolt napi mennyiség 100-200 mg között mozog. Ezért sok macskatulajdonos tartja helyesnek, hogy a készételt taurinnal kiegészítse. A minőségi olajok jót tesznek a szőrzetnek – a jól felszerelt szakkereskedésekben kaphatók lazacolaj-kapszulák. Ugyanígy hozzájuthatunk az ízületi funkciókat támogató kiegészítő eledelhez is. A glükózamint por vagy folyadék formájában kell az állat eledeléhez keverni.

A megfelelő tápláléktól eltekintve a british shorthair nem igényel különösebb ápolást vagy egészségvédelmi óvintézkedést. Rendszeres látogatás az állatorvosnál ellenőrző vizsgálatok céljából, hetenkénti szőrzetápolás egy kefével vagy fésűvel, megfelelő eledel, odafigyelés a súlyra, és sok figyelem, törődés , szeretet meg közös játék – ezek azok a dolgok, melyekkel kis négylábú kedvencét igazán boldoggá tudja tenni, miközben annak egészségét is segít megőrizni.

Magazinunknak a brit rövidszőrű tálplálásával kapcsolatos cikkében további információkat is találhat ebben a témakörben.

Brit rövidszőrű betegségei

A brit rövidszőrű macska erőteljes felépítése megterheli csontjait és ízületeit. Általában véve egyetlen cica sincs biztosítva a megbetegedések ellen, azonban a fajtatiszta macskák esetében a betegségek gyakran halmozottan lépnek fel a mesterségesen megkurtított génállomány alapján.

Az ízületi megbetegedésekre való hajlam mellett sajnos a szívbetegségek – mint a hypertrophe kardiomyopathie (HCM), valamit a hemophilia B (ami egy vérbetegség) is gyakrabban fordulnak elő a brit rövidszőrű cicák esetében. Időközben a PKD rövidítés is gondoskodik arról, hogy bekerüljön a köztudatba tenyésztői körökben. „Polycystic kidney disease“ – azaz örökletes veseciszták fordulhatnak elő a brit rövidszőrű macska , de a perzsa vagy egzotikus rövidszőrű cicák esetében is. A tünetek csak idősebb korban mutatkoznak, s addigra sok tenyészállat már tovább is adta a gént az utódoknak.

Az örökletes veseciszták domináns módon öröklődnek. Ez azt jelenti, hogy egy cisztás cica mindig továbbadja ezt a betegséget utódainak. A 10. héttől végzett ultrahangos vizsgálat már ki tudja mutatni a „polycystic kidney disease“ betegségre való hajlamot. Vagyis a tenyészállatokat rendszeresen ellenőriznie kell állatorvosnak, hogy kizárhatók legyenek az örökletes betegségek ill. azok utódoknak történő továbbadása. A tenyésztőnél való vásárlás előtt mindig kérje, hogy az mutassa be Önnek a kiscica szüleire vonatkozó vizsgálati eredményeket!

britisch kurzhaar gelb augen © Maksym Povozniuk / stock.adobe.com
Das Fell der Britisch Kurzhaar ist pflegeleicht.

Brit rövidszőrű tenyésztése

A brit rövidszőrű cica a legrégebbi angol macskafajtának számít. Feltehetőleg a rómaiak hozták be Nagy-Britanniába, s ott hosszú ideig elszigetelődött. A „teddy-macik“ eredete Anglia utcáira tehető, időközben azonban a british shorthair cicák csak nagy ritkán vadásznak egérre. Több mint 100 éve célzottan tenyésztik őket. A brit rövidszőrű fajta első macskáit 1871-ben mutatták be a Crystal Palace kiállításán.

Keresztezésekre főleg csak a két világháború után került sor. Az egyre fogyatkozó állomány és a fajta típusának javítására mindenekelőtt perzsa és karthauzi cicák génjeit vették fel a génállományba. Ez arra vezetett, hogy a karthauzi és a brit rövidszőrű macskák egyre inkább hasonlítottak egymásra. Olyannyira, hogy a FIFe 1970-ben össze is vonta a két fajtát, s azontúl minden kék macskát karthauzinak, az összes más színűt pedig brit rövidszőrűnek tituláltak. Ezt a beosztást 1977-ben újra visszavonták. Még ha – ugyanúgy, mint korábban – gyakran össze is tévesztik a karthauzit meg a brit rövidszőrűt, a célzott tenyésztés különböző megjelenési formához vezetett. A perzsa macskákkal való keresztezés hatásaként a brit rövidszőrű cica testalkata röviddé és tömzsivé vált, míg az igazi karthauzi alakja inkább vékonyabb, egy átlagos házimacskáénak megfelelő.

A perzsa macskával való keresztezés nyomán jött létre a brit hosszúszőrű vagy „highlander““ is, a brit rövidszőrű macska félhosszú brit szőrű variánsa. A hosszúszőrű briteket ugyanazon fajtaszabvány szerint tenyésztik, mint a brit rövidszőrűeket, s csak szőrük hosszában térnek el azoktól. A rövidszőrűekhez hasonlatosan a brit hosszúszőrű cicák is kiegyensúlyozott lények, s alkalmazkodó, barátságos természetükkel mindenkit elvarázsolnak.

Önálló fajtaként való 1980-as elismerésük óta a brit rövidszőrű cicák a nemzetközi macskakiállítások gyakori sztárjai.

tabby britisch kurzhaar © Pierre / stock.adobe.com

Így találja meg a megfelelő tenyésztőt

A tenyészmacskák esetében rendszeres orvosi vizsgálatok elvégzése szükséges, hogy az örökletes betegségek és azok potenciális továbbörökítése kizárható legyen. Így azután ha Ön brit rövidszőrű kiscicát akar vásárolni, nagyon fontos, hogy csakis professzionális tenyésztőben bízzon meg, s a kis állat egészségét pedig alapos vizsgálat igazolja. A származástól és az esetleges, kiállításokon kapott elismerésektől függően egy ilyen kiscica több száz, de akár ezer euróba is kerülhet.

Ugyan ez igen magas ár egy kismacskáért, egy professzionális tenyésztőnek adva azonban jó kezekbe kerül. Ugyanis az rendszeresen megvizsgáltatja tenyészállatait, jó minőségű eledelt szerez be, intelligens módon irányítja a pároztatást, és nem hagyja, hogy a nőstény zsinórban, pihentetési idő nélkül hozzon újabb alom kiscicát a világra. A kis cicakölyköknek megadja a szükséges időt, hogy már készen álljanak az új otthonukba való távozásra. A kiscicáknak általánosságban 12, sőt, akár 16 hetes korukig ajánlatos anyjukkal és testvéreikkel maradni. Ez idő alatt minden fontosat megtanulnak, ami a kiegyensúlyozott, egészséges macskaélethez szükséges, s készen állnak arra, hogy teljességgel csatlakozzanak új családjukhoz. Mindez azonban természetesen pénzbe kerül…

Semmiképpen ne bízzon meg a nem professzionális tenyésztőkben, az ú.n. „szaporítókban“, akik kedvezően kínálnak „fajtatiszta kiscicákat papírok nélkül“! A valamely tenyésztői klubban tagsággal bíró tenyésztők biztosítják, hogy állataik egészségesek legyenek, s rendszeres vizsgálatokon essenek át az örökletes betegségeket illetően is. Viszont akik csak minél nagyobb hasznot akarnak húzni a kiscicákból, gyakran az egészség védelmében tett intézkedéseken spórolnak, vagy közeli rokonságban álló állatokat pároztatnak. Ebből pedig gyakran örökletes betegségeket hordozó kiscicák származnak, melyeket ráadásul túl korán elszakítanak az anyjuktól, s oltások nélkül adják tovább azokat új otthonukba.

Professzionális tenyésztőket találhat pl. a különböző tenyésztői egyesületeken keresztül. Mindenképp megéri alaposan górcső alá venni a tenyészetet! Próbálja meg elkerülni a „sajnálatból való“ cicavásárlást is! Ha egy nem professzionális tenyésztő túlzsúfolt háztartásából vásárol fajtatiszta cicát „papírok nélkül“, általában csak újabb nyomorúságnak ad helyet… Sajnos a macskatenyésztésben is a kereslet-kínálat elve érvényesül.

Fajtatiszta macskák az állatotthonokban

Sajnos a törzskönyv sem tud megóvni az élet tévedéseitől vagy nemvárt eseményeitől. Így azután bizony olykor egyik-másik british shorthair cica is valamelyik állatotthonban landol. Aki ilyen fajtájú macskát szándékozik otthonába fogadni, s készséget érez arra, hogy felnőtt állatot vegyen magához, az állatmenhelyeken gyakran találhat olyan állatot, amelynek jelleme már kialakult és stabilizálódott, s nagy boldogságot okozhat számára, ha egy állatszerető családban új otthonra lelhet.

Kívánjuk, hogy nagyon sok örömben legyen része brit rövidszőrű cicájával!

A leghasznosabb cikkeink
7 min

Maine Coon

Manapság már a Maine Coon macska számít a világ egyik legkedveltebb macskafajtájának és egyre nagyobb népszerűségnek örvend Magyarországon is.
9 min

Brit rövidszőrű

Olyan macskát keres, amely nyugodt és kiegyensúlyozott természetével tökéletesen kiegészíti az Ön családját, s adott esetben csak házban való tartásra alkalmas?
2 min

Sziámi macska

A sziámi a perzsamacska mellett az egyik legrégebbi és legismertebb macskafajta. A fajta eredete egy széles körben elterjedt mutációra vezethető vissza, ami több, mint 500 éve jelentkezett és Ázsiából