Karthauzi macska

Karthauzi macska

Chartreux vagy karthauzi macska, mindkét név egy macskafajt rejt. A karthauzi macska Európa egyik legkedveltebb macskafajtája, mégis sok tévhit övezi a változatos története miatt.

Mindenki ismeri a kedves, kékesszürkés szőrű sárga szemű macskát. Nem csoda, hiszen a karthauzi macska nem csak a Sheba macskaeledel reklámjával lett ismert. Sokan kartauzi macskának hívják, de ez megtévesztő, hiszen ez a fogalom különböző ismert kékesszürkés macskafajtákat is jelöl, például a hosszúszőrű, kék angora macskákat; a brit rövidszőrűeket és végül a karthauzi macskákat is.

A karthauzi macska

A karthauzi macska az egyik legrégebbi macskafajta. Valószínűleg a mai Szíriából vagy a Törökország és Irán közötti hegységből származik. Sokáig dús, puha szőréből bundát készítettek, így került a közel-keletről Franciaországba is. A karthauzi direkt tenyésztését 1925-ben a Léger testvérek kezdték meg a Bretagne-szigeteken. Az ott honos félvad szürke macskák voltak a tenyésztés alapjai. A karthauzit először 1931-ben mutatták be egy nemzetközi macska show, a „Migonne de Guerveur” keretein belül.

Megjelenése

A Bretagne-szigetek félvad macskái úgy néztek ki, mint a karthauzi macskák. Erősek és izmosak, jellegzetes, szögletes pofájuk és trapéz formájú koponyájuk van. A koponya széles az állnál és keskeny a homloknál. Különösen erősen kifejezett a pofa, ami hímeknél úgy keretezi az arcot, mint egy kapucni. Emiatt a nőstények és a kandúrok megkülönböztetése igen egyszerű. A függőleges fülek magasan tűzöttek és egészen közel ülnek egymáshoz. A mellkas erőteljes, a lábak közepesen hosszúak és izmosak. A testet nagy, széles tappancsok támasztják alá. Nagyon feltűnőek az intenzíven színezett sárga szemek, amelyek lehetnek egészen sötét sárgák, de réz színűek is. A szőre is karakteres: kékesszürkés, rövid és különösen dús, ez a fajta jellegzetessége. A dús aljszőrzet miatt a bunda enyhén gyapjas hatású.

Érdekes a kékesszürke szín kialakulása: a karthauzinál és az orosz kéknél is a fekete eumelanin pigmentet egy úgynevezett világosítóval kékre finomították. Ez a hajlam autoszomális recesszív öröklésmenettel marad fenn. Más fajtáknál ez a gén ahhoz vezet, hogy a vörösből krémszínű, a barnából pedig lilac színű válik.

A hasonló bunda ellenére a karthauzi, az orosz és a brit kék macskák megjelenésének határozottan különböznie kell. Ezen fajták keresztezése nem kívánt.

Természete

A karthauzi egy nagyon intelligens, emberközpontú fajta. Franciaországban „macsebnek” is nevezik, mert a simogatás mellett kedveli az apportírozást is. A karthauzi feltétel nélkül ragaszkodik az emberhez, új környezetben is hamar otthon érzi magát és kifejezetten szereti a harmóniát. A karthauzi cicák tehát nagyon problémamentesek, egyszerűek, a gyakran mosolygó arcuk pedig kedves természetük remek tükröződése. Az úgynevezett „karthauzi mosoly” a hangján is érződik: ellentétben más keleti macskafajtákkal, a karthauzi nyávogása nyugodt és halk.

A karthauzi macskák nyugodt állatok, békések és kevésbé agresszívek. Lakáscicának is kiválóak, de a kijárást is kedvelik. Rövid, dús szőrük nem hajlamos a csomósodásra és egyszerű tisztítani, ez abszolút előny azoknál a kijárós macskáknál, amelyek szeretnek a bokrokban és az aljnövényzetben tombolni.

Ha a karthauzi egyedüli cicaként él a lakásban, akkor mindenképpen biztosítson neki elegendő ingert, hogy a lakásban is kitombolhassa magát és mozgásigényét is képes legyen kielégíteni. Megfelelő eszközök a mászó- és kaparófák, pihenőhelyek és búvóhelyek. Sok mennyezetig érő kaparófa mindezt magába foglalja és emellett kis helyet foglal. Engedje szabadjára fantáziáját! Akár egy könyvespolcot is átépíthet macska mászókává. A macskák nagyon kedvelik a radiátorra vagy az ablakba helyezett fekvőhelyet, ahol kipihenhetik magukat és megfigyelhetik környezetüket.

Története

A karthauzi feltehetően az üzleti kereskedelemmel érkezett Szíriából Franciaországba.

Állítólag a keleti Grenoble Grande Chartreuse szerzetesek már a középkorban Léger karthauzi macskákat tenyésztettek. Annak ellenére, hogy a karthauzi nagyon nemesen és fenségesen néz ki és könnyen elképzelhető a kolostor falai között, ez a teória nem igaz. A szerzetesek nem macskatenyésztéssel, hanem inkább egy „Elixir de Vegetal de Chartreuse” nevezetű gyógynövény likőr előállításával foglalatoskodtak. Mindenesetre nem zárható ki, hogy a 16. században, Franciaországban a karthauzi gyapjú előállításában részt vettek. Mint ahogy már korábban említettük, a karthauzi macskák pár évszázaddal ezelőtt még gyapjú- és bundaforrásként tartották.

Valójában a karthauzi tenyésztés a Bretagne-szigeteken kezdődött. Ott kezdte meg a Léger testvérpár, a „de Guerveur” névvel a kékesszörke szépségek tenyésztését, amelyek a szigeten éltek. A második világháború ideje alatt a potenciális tenyésztési alanyok száma lecsökkent, ezért a karthauzi macskákat elkezdték a brit rövidszőrűekkel keresztezni. Ez a mai standard alapján tilos, de magyarázatot ad arra, hogy miért ilyen közeli rokon a két fajta. Nem csoda tehát, hogy a két fajta kék színét az 1970-es években a nemzetközi tenyésztési szervezet (FIFe) a Chartreux néven foglalta össze. A perzsa macskák keresztezése megváltoztatta az eredeti karthauzi jelleget. Csak a kékesszürke bunda maradt meg.

Eközben a kevés eredeti karthauzi típust Franciaországban és a Benelux államokban tovább tenyésztették és a fajta így került Németországba. Az eredeti fajta jellegzetességei így máig megmaradtak. 1977-ben a FIFe önálló fajtaként ismerte el a karthauzit és saját standardot kapott. Ma már mindenki csak karthauzi-ként ismeri. Ennek ellenére a brit rövidszőrű kék példányait a mai napig sokan karthauzinak hiszik.

Aki tehát egy igazi karthauzit szeretne vásárolni, az mindenképpen egy profi tenyésztőhöz forduljon!

Tenyésztése

A karthauzi sikeresen elcsavarta az Ön fejét is a kis mosolyával, puha szőrével és kedves természetével? Akkor már csak meg kell találnia az új családtagot! Ha karthauzi cicát szeretne vásárolni, – de ez más macskafajtára is igaz – akkor csak professzionális tenyésztőtől vásároljon. Még akkor is, ha úton útfélen olyan hirdetésekkel találkozik, amelyek „olcsón kínálnak fajtatiszta macskákat papírok nélkül” és ha tulajdonképpen Önnek nincs is szüksége a tenyésztési papírokra, mert csak otthont szeretne nyújtani egy cicának. Egy megbízható tenyésztőnek sok előnye van.

A profi tenyésztők például nagy gonddal választják ki állataikat párosításra. Így elkerülik a belterjességet, az öröklődő betegségek esélye minimalizálódik és egy olyan karthauzit kap, amelynek a megjelenése megfelel a standard előírásoknak. A felelős macskatenyésztők nem hagyják az anyaállataikat non-stop elleni, hanem kellő időt hagynak a pihenésre, hiszen a kismacskák nevelése rengeteg munka mind az anyaállatnak, mind a tenyésztőnek. Elegendő időt biztosít a cicáknak arra, hogy minden szükségeset eltanuljanak anyjuktól és testvéreiktől, így a kölykök legkorábban 12 hetes korukban kerülhetnek új otthonaikba. Mire ezt a kort elérik, megkapnak minden oltást, és több állatorvosi vizsgálaton is átesnek. A megbízható tenyésztő e vizsgálatok dokumentumait, illetve a szülőállatokét és a tenyésztési könyvet is szívesen megmutatja a leendő gazdiknak. Ideális esetben a tenyésztő valamelyik nagy tenyésztő szervezet vagy tenyésztési érdekcsoport tagja és a karthauzi macskák rajongója.

A tenyésztés egy rendkívül drága hobbi, ami az árakban is megmutatkozik. Aki ügyel állatai megfelelő táplálására, nem spórol az állatorvosi költségeken és a macskákat 12 héten át teljesen ellátja, annak meg kell követelnie macskánként a kb. 1000 eurós árat, ahhoz, hogy a költségeit fedezni tudja. Ezért az összegért azonban biztos, hogy egy fajtatiszta karthauzit kap, aki minden napját bearanyozza majd mosolyával.

Egészsége

A felelősségteljes tenyésztés az egészséges, kiegyensúlyozott macska feltétele. Ennek következtében a karthauzi nemigen hajlamos öröklődő betegségekre. Kivételt képez: az újszülöttek hemolitikus betegsége (Neonatale Isoerythrolyse). A karthauzi macskák körében nagyon sűrű a B vércsoport. Viszont, ha B-s vércsoportú macskát A-s vagy AB-s vércsoportúval kereszteznek, akkor az utódokra nézve fenn áll a veszélye a hemolitikus betegségnek. Leegyszerűsítve azt jelenti, hogy az anya B-s vére inkompatibilis a kölykök A-s vérével. Az első szoptatáskor az anyatejjel a kismacskák A-antigéneket vesznek fel, ez pedig ahhoz vezet, hogy a vörösvérsejtek a vizelettel távoznak és vérszegénység alakul ki. Az akut hemolitikus betegség halálos kimenetelű. A karthauzi 44%-kal a legesélyesebb az újszülöttek hemolitikus betegségére.

A nem kompatibilis vércsoportok keresztezése elkerülhető. Rendkívüli fontosságú tehát a vércsoport megállapítása, amelyet az állatorvos végez el. Szerencsére erre egy sor különböző vérvizsgálati eszköz áll rendelkezésre! A profi tenyésztők tehát mindenképpen elvégeztetik a vércsoport tesztjét, hogy elkerülhessék ezt a komoly betegséget.

Ápolása és tartása

A hemolitikus betegségtől entekintve a karthauzi nagyon egyszerű és robosztus. Természetesen azért a megfelelő ápolás és tartás is elengedhetetlen. Nyugodt természetük miatt a karthauzi macskákat lakásban és kijárással is lehet tartani. Jól kijönnek más macskákkal, gyerekekkel és még a kutyákkal is. Ügyeljen arra, hogy ne érje túl sok stressz ezt a barátságos, harmóniát kedvelő álatot. Egyes esetekben egyedüli macskaként is lehet tartani, persze ehhez az kell, hogy gazdája eleget foglalkozzon vele.

A fajtának megfelelő tartás a hosszú, egészséges macskaélet titka. Ehhez hozzátartozik a táplálás is. A megfelelő tápnak magas a hústartalma, minőségi proteinforrás. A rendszeres állatorvosi látogatás szintén elengedhetetlen. Ne felejtsék el a fogak ellenőrzését sem, hiszen a szú még a macskafogakat sem kíméli.

A kijárós macskákat érdemes az orvosi látogatások alkalmával féregteleníteni és beoltatni. Az ilyen cicáknál nagyon fontos a veszettség elleni és a macskanátha elleni oltás. Ha macskáját még kismacska korában kapta, akkor érdemes leukózis ellen is beoltatni. Idősebb állatoknál ennek nem sok értelme van, mert addigra már szinte biztos, hogy találkoztak a kórokozóval. Az oltási irányelveket folyamatosan változtatják, így manapság nem szokás évente oltatni a macskát, hanem csak 2-3 évente kell ezt megtenni. A tetoválás vagy a mikrochip szükség esetén megkönnyíti a macska hazajutását.

A macska jó közérzetéhez a macskabarát környezet is esszenciális. Minden macskának kell rendelkeznie kaparófelülettel, búvó- és pihenőhellyel, játékszerekkel. Ezek különösen fontosak a kizárólag lakásban tartózkodó macskák esetében. Mivel a karthauzi nagyon emberközpontú, imád a gazdájával játszani és összebújni. A híres mosolyával és pihe puha szőrével pedig biztosan ráveszi gazdáját még néhány perc törődésre…

Kellemes időtöltést kívánunk Önnek és karthauzi macskájának!

A leghasznosabb cikkeink
7 min

Maine Coon

Manapság már a Maine Coon macska számít a világ egyik legkedveltebb macskafajtájának és egyre nagyobb népszerűségnek örvend Magyarországon is.
10 min

Brit rövidszőrű

Olyan macskát keres, amely nyugodt és kiegyensúlyozott természetével tökéletesen kiegészíti az Ön családját, s adott esetben csak házban való tartásra alkalmas?
2 min

Sziámi macska

A sziámi a perzsamacska mellett az egyik legrégebbi és legismertebb macskafajta. A fajta eredete egy széles körben elterjedt mutációra vezethető vissza, ami több, mint 500 éve jelentkezett és Ázsiából