Maine Coon

maine coon macska, main coon macska, maincoon macska

Manapság már a Maine Coon macska számít a világ egyik legkedveltebb macskafajtájának és egyre nagyobb népszerűségnek örvend Magyarországon is. Ez valószínűleg természetes lényükre, robusztus testalkatukra és pompás jellemükre vezethető vissza.

A Maine Coon Története

A Maine Coon külsőleg nagyon hasonlít a norvég erdei macskára, azonban vele ellentétben ő Amerikából, Maine államból származik. Sok legenda létezik eredetéről: többek között azt állítják, hogy a macska és a mosómedve keresztezéséből származik, ami egyébként pusztán már biológiai szempontból is lehetetlen. Valószínűbb az az elképzelés, hogy a macskákat patkány- és egérfogóként használták a bevándorlók hajóin és így érkeztek Amerikába. A Maine Coon feledésbe merült, ám az 1950-es években ismét népszerűvé vált, és kiállításokon is bemutatták őket.

Tudta, hogy a Maine Coon-t Amerika első kiállítási macskájaként is nevezik? Maine állam lakosai rendkívül büszkék voltak szokatlan macskájukra. Meg voltak róla győződve, hogy intelligensebbek, gyorsabbak, erősebbek, minden szempontból sokkal jobbak a többi macskához képest. A vidéki népünnepélyeken már a 18. században elkezdték összehasonlítani macskáikat a szomszédaikéval.

A Maine Coon jelleme

A Maine Coon macska nagyon kedves és társaságkedvelő állat. Intelligens macska, aki szeret játszani, ezért akár kisebb mutatványokat is elsajátíthatnak. Hallani néhány cooni-ról, akiket még az apportírozásra is meg lehetett tanítani. A legtöbb macskafajtával ellentétben a Maine Coon-ok szeretik a vizet. Ha egyedüli állatként tartja a Maine Coon macskát, nagyon sok emberi törődésre van szüksége. Emellett nagyon sokat is beszél, édes dorombolása és nyávogása végig kíséri a napot. Nagyon barátságos természetű, jól kijön más állatokkal, illetve gyerekekkel. Problémamentesen tartható kizárólag benti cicaként, ezért elfoglalt emberek számára is kiváló választás. Nagy mozgásigényük miatt lakásban tartott macskaként is legyen lehetősége a tombolásra.
.

Megjelenése

A Maine Coon átlagos súlya 6-8 kg között mozog, a nőstények max. 5 kg-ot nyomnak. Széles mellkassal rendelkező hosszú teste izmos, szögletes alakú. A Maine Coon akár az 1,2 métert is elérheti. Nagy, hegyes fülei vannak, melynek a végén szőrcsomó nő. A coonik bundája vízálló. Sűrű aljszőrzettel, erős fedőszőrrel valamint egy bozontos farokkal rendelkezik.

Farka körülbelül olyan hosszú mint a teste. Bundája az aranyat kivéve bármilyen színben előfordulhat. A Maine Coon macska lábai erősek, izmosak, közepes hosszúságúak és arányosak. Nagy, kerek mancsain szőrpamacsok nőnek. Egyeseknél olyan hosszúak a talppárnák közötti szőrcsomók, hogy akár 2 cm-el is túlnyúlhatnak a lábujjakon.

A Maine Cooniknak tulajdonképpen nincs egyértelmű fajtaleírásuk, mivel az mindig attól az egyesülettől függ, amelyikhez a tenyésztő tartozik. Bár a fajtaleírások közötti különbség csekély. Néhány Maine Coon macskánál előfordulhat a genetikai eredetű polidaktília betegség, ami azt jelenti, hogy az érintett macskák hat vagy akár hét ujjal születnek.

Tartása

Az egykori haszonmacska tehetséges vadász. Az intelligens cicák általában szívesen apportíroznak és extrém módon szeretik a vizet. Ezért ne csodálkozzon, ha macskája egy pocsolyát sem hagy ki, vagy ha szívesen játszik az itatótáljával. A kaparófáját és alvókuckóját is érdemes a fajta nagy méreteihez igazítani. Fontos szempont a megfelelő magasság és a stabilitás. A témáról többet a megfelelő kaparófákról szóló cikkünkben olvashat.

Bár a Maine Coonok ragaszkodók, nekik is szükségük van az elvonulási lehetőségre, például egy játszókuckóban. Ezen kívül a macska wc kiválasztásakor is figyeljen a megfelelő méretre. Minél nagyobb, annál jobb és kellemesebb a macska számára! A Maine Coon gond nélkül szocializálhatók más macskákkal. Más fajtákkal történő összeszoktatás során arra kell ügyelni, hogy ők is társaságkedvelő természetűek legyenek. Mivel a coonik rendkívül aktív életet élnek és nagy a mozgásigényük, -különösen, ha lakásban tartják őket- elegendő lehetőséget kell biztosítani számukra. Megfelelő lehet egy macskabiztos kert vagy erkély. A Maine Coon macskákat lehet pórázon is vezetni, bár ezt azért előtte a lakásban gyakorolni kell. Macskajátékok vagy intelligenciafejlesztő játékok is elfoglaltságot nyújthatnak az okos állatok számára.

Ápolása

Az ember azt várná, hogy a félhosszú szőrű cica esetében sok időt kell fordítani az ápolásra. Ezzel szemben korántsem kell olyan sok gondozásban részesíteni. Ez azért van, mert nem rendelkezik aljszőrzettel és fedőszőre csak közepes hosszússágú. Ennek következményeképpen nem olyan könnyen képződnek csomók a bundájában. Így elegendő, ha hetente egyszer alaposan átkeféli main coonja szőrét. Vedléskor kicsit gyakrabban kell ápolnia macskájának szőrét. Gondoljon arra is, hogy a szabadon kijáró macskák szőrét élősködők szempontjából is át kell vizsgálni.

A Maine Coon macska táplálása

A Maine Coon egy aktív életet élő nagy testű macskafajta. Ennek megfelelően nagy mennyiségű energiaforrásra van szükségük. A különböző élethelyzetek is szerepet játszanak a a Maine Coon táplálásában. Például az idősebb macskáknak más mennyiségű tápanyagra van szükségük mint fiatal társaiknak. Pont a kölyökcicáknál kell a legjobban ügyelni a megfelelő fejlődéshez szükséges energiabevitelre. Az egészségi állapot és a négylábú súlya is befolyással van a bevitt tápanyagok mennyiségére. A macskatáp kiválasztásakor figyeljen rá, hogy kiváló minőségű alapanyagokat, a legnagyobb mértékben húst tartalmazzon. Cukor, tartósítószerek, gabona és állati melléktermékek csak kis mennyiségben fordulhatnak elő benne. Természetesen a szőrös négylábúak is kedvelik a finomságokat, melynek mennyiségét kordában kell tartani. Vigyázzon Maine Coonj macskájának súlyára, mivel atúlsúly fájdalmas ízületi problémákhoz vezethet.

A száraz– és a nedves eledelek mellett a BARF táplálás és az otthoni elkészítés is választható táplálási mód a Maine Coon macskák számára. Mielőtt bármelyik változat mellett dönt a veszélyes tápanyaghiány megelőzése érdekében alaposan tájékozódjon. Sose adjon neki nyers sertéshúst, mivel aujevszky-vírust tartalmazhat. Ezt a fajta húst jól főzze meg mielőtt macskájával megeteti.

Kínálja meg cooni macskáját macskafűvel. Bundájuk ápolásakor a Maine Coon macskák sok szőrt nyelnek le, ami a gyomrukban labdacsokká áll össze. Mivel a macskafű hányingert okoz, segít a szőr felöklendezésében. Mindig álljon elegendő mennyiségű friss víz a macska rendelkezésére. Ne adjon neki tejet, mivel a macskák eredendően laktózérzékenyek. Azonban a csökkentett tejcukrot tartalmazó speciális macskatejet jól tolerálják. Csak snackként kínáljuk meg vele és ne helyettesítse a vízpótlást.

Fedezze fel kifejezetten a Maine Coon macskák számára szóló eledelválasztékunkat!

A leghasznosabb cikkeink
8 min

Maine Coon

Manapság már a Maine Coon macska számít a világ egyik legkedveltebb macskafajtájának és egyre nagyobb népszerűségnek örvend Magyarországon is.
9 min

Brit rövidszőrű

Olyan macskát keres, amely nyugodt és kiegyensúlyozott természetével tökéletesen kiegészíti az Ön családját, s adott esetben csak házban való tartásra alkalmas?
2 min

Sziámi macska

A sziámi a perzsamacska mellett az egyik legrégebbi és legismertebb macskafajta. A fajta eredete egy széles körben elterjedt mutációra vezethető vissza, ami több, mint 500 éve jelentkezett és Ázsiából