Fehér macska fajták

Egy fehér macska mindig elegánsnak és ártatlannak hat – még akkor is, ha vaj van a füle mögött. Sokféle fehér vagy csak részben fehér cica fajta létezik. Tudjon meg többet a fehér cicákról, ismertetőjegyeikről és a legszebb fehér macskafajtákról. Olvassa tovább

Találja meg macskáját

Fontos tulajdonságok

A macskám legyen

Megjelenés

Méret
KicsiKözepesNagy
Szőr
Szőrtelen / HypoallergénRövid szőrűHosszú szőrű
Szín
FeketeKék / SzürkeCsincsillaKrémszínűFehérLilaBarna / Csokoládé / Szürke
Minta
CirmosTeknősminta / Tricolor / SokszínűBicolor / Tuxedo / VanColorpoint
8 min

Amerikai drótszőrű macska

A New York államból származó amerikai drótszőrű macska egy véletlen mutációnak köszönhető létrejöttét. Nagyon ritkán fordulnak elő Amerikában, Euróőában pedig szinte alig.
9 min

Brit rövidszőrű

Olyan macskát keres, amely nyugodt és kiegyensúlyozott természetével tökéletesen kiegészíti az Ön családját, s adott esetben csak házban való tartásra alkalmas?
8 min

Maine Coon

Manapság már a Maine Coon macska számít a világ egyik legkedveltebb macskafajtájának és egyre nagyobb népszerűségnek örvend Magyarországon is.
13 min

Norvég Erdei Macska

Ez a fajta emberi beavatkozás nélkül alakult ki hazájában, Norvégiában és vad külsejével, valamint hamisítatlan jellemével lenyűgözi az embert. Azonban nemcsak a külseje eredeti!
8 min

Perzsa macska

A pihe puha perzsa macska a legkedveltebb macskafajták egyike. Csodálatra méltó, hogy a Perzsiában Gorbe-ye irāni-ként, azaz „iráni macskaként” emlegetett fajta az egyik legrégebbi macskafajta, méghozzá úgy, hogy a ma ismert perzsa cica még csak nem is keletről származik!
4 min

Szfinx

A Szfinx macska származása bizonytalan. A kopasz macska típusról szóló első feljegyzéseket az 1900-as években Új-Mexikóban találták.
2 min

Sziámi macska

A sziámi a perzsamacska mellett az egyik legrégebbi és legismertebb macskafajta. A fajta eredete egy széles körben elterjedt mutációra vezethető vissza, ami több, mint 500 éve jelentkezett és Ázsiából
15 min

Szibériai macska

A szibériai macska egy igazán természetes macskafajta: Ez az erős felépítésű, középhosszú szőrű, középméretű fajta szinte minden emberi beavatkozás nélkül alakult ki Oroszországban.
6 min

Thai macska

A thai macska már egy meglévő fajtából, a sziámiból jött létre. Amikor a sziámitenyészet egyre kecsesebb típus felé fejlődött, akkor az erősebb, természetesebb változatot külön fajtaként ismerték el.
14 min

Török angóramacska

A török angóramacskát a fajta kedvelői a „világ legrégebbi macskafajtájának“ nevezik. Mi igaz állításukból és miért varázsolja így el ez a hosszú szőrű cica az állatbarátokat az egész világon?

A fehér cica fajtákról sokaknak elsőként a sziámi macska jut eszébe. Ez az elegáns thaiföldi cica a világ legrégebbi macskafajtái közé tartozik. Délkelet-ázsiai hazájából igazi „diadalmenetet” indított az egész világon. A perzsa macskák is lehetnek fehérek – ők számítanak egyébként a legrégebbi macskafajtának. Ezt a státuszt legfeljebb csak a török angórák vonhatják kétségbe, akiknek pompás szőrtakarója szintén előfordul fehér színben is.

A kevésbé ismert, Egyesült Államokból származó hócipős cica (snowshoe) születése után rövid ideig teljesen fehér macska. Csak 10 nappal később jelentkeznek a különböző színárnyalatok, a felnőtt cica végül többnyire tarka. Tudjon meg többet az egyes fehér macska fajtákról, és ismerje meg sokoldalú karakterjegyeiket, illetve szokásaikat!

A fehér macskákban kevés a közös speciális színükön kívül. A szőrszerkezet, a testalkat és természetesen a karakterjegyek fajtáról fajtára változnak. Egy jelenség azonban gyakrabban megfigyelhető ezeknél a bársonytalpúaknál, mint másoknál: sokan közülük, különösen a kék szemű egyedek süketek. Habár tudományosan még nem tudtak egyértelmű magyarázatot találni erre, a tudósok abból indulnak ki, hogy ez a szerencsétlen egybeesés egy génhibára vezethető vissza. A kék szemű, különleges génkonstellációval rendelkező fehér cica fajtáknak hiányzik egy apró szerv a belső fülükben: normális esetben a Corti-féle szerv vezeti tovább a hanghullámokat az agyba. Ha ez hiányzik, az állat süket lesz, mivel ezeket az információkat nem kapja meg. Németországban ezek az állatok nem alkalmazhatók a tenyésztés során – a süket állatok szaporítása állatkínzásnak minősül. Különösen a maine coon, a török angóra, a perzsa macska és a devon rex fajtáknál figyelhető meg gyakran ez a jelenség.

A süket macskáknak egy kis segítségre van szükségük a mindennapokban. Bár a többi érzékszerv jelentősen érzékenyebb, mint a halló fajtársaknál, mégis bizonyos korlátokkal kell élniük. A lakáson kívüli veszélyeket gyakran nem érzékelik, és ajánlott kerülni az illatos vagy villogó játékok használatát. Egy kis kreativitással és fokozott figyelemmel a süket vagy halláskárosult kedvencek számára is kellemes életet biztosíthat.

Egyébként a fehér macska tarka utódokat is a világra hozhat – a fehér bundát okozó gént nem feltétlenül örökíti tovább. Nézzen szét a fajtaleírásaink között magazinunkban, és fedezze fel a fehér vagy fehér jegyekkel rendelkező macskafajtákat. Mindent, amire a fehér macskáknak és tarka társaiknak szükségük van a szép élethez, megvásárolhat a zooplus webshopjában!