Thai macska

thai macska

Ahogy a sziámi macskatenyésztés folyamatosan egy kecsesebb macskatípus felé fejlődött, a masszívabb, eredeti típus megmaradt önálló macskafajtaként: ő a thai macska. Kék szemével pedig ma világszerte elvarázsolja a macskabarátokat. Ha elolvassa alábbi cikkünket, megismerheti ezt az egzotikus macskát.

Kinézet: egy klasszikus szépség

Bár a thai macska és a sziámi macska sok tekintetben hasonlít egymásra, könnyen megkülönböztethetők küllemük alapján. A ,,modernebb” sziámi típussal ellentétben a thai macska masszívabb felépítésű, kerekdedebb formájú és harmonikusabb benyomást kell.

Ez a keleti macskafajta atletikus termetű, de nem olyan túlzóan karcsú, mint a sziámi. Arányossága és izmos nyaka szilárd felépítést kölcsönöz neki.

A sziámi macskához képest eltérő fül- és fejforma

A thai macska fejformája különösen jellegzetes: a hosszú, lapos homlok kerek koponyával és arányos pofával folytatódik. Álla és orra egyenes vonalat alkot.

Fülei egymástól távol és magasan ülnek. A thai és a sziámi macska fül- és a fejformája különbözik egymástól. Ami azonban mindkét fajtában közös, az a mandula alakú szem, amely ragyogó kék színű.

A rövidszőrű macska szőrzete tükrözi származási helyének, Délkelet-Ázsiának trópusi éghajlatát: kevés aljszőrzettel rendelkezik, azonban selymesen puha és gyönyörű fényű.

 ,,Point” színezet: a thai macskák részben albínók

Bundája színe különösen egyértelművé teszi a thai és a sziámi macskák közötti rokonságot: a birman macskához, a ragdollhoz vagy a neva masquerade-hez hasonlóan a ,,point” színezetű macskák közé tartoznak.

Ezeknél a macskáknál a test úgynevezett ,,hideg” végei, amelyeket pointoknak is hívnak, sötétebb színűek, mint a macska testének többi része. Ez azért van, mert a thai macskák részben albínók. Szervezetükben a tirozináz enzim csak korlátozottan működik, ezért a pigmentek alapanyaga, melanin csak részben termelődik. Így a szőrzetből szó szerint elfogy a szín.

A thai macska színe

A tenyésztési sztenderd szerint a thai macska testén a világosfehér színt részesítik előnyben. Magánál a színnél azonban fontosabb a test és a pointok színének egyöntetűsége.

Számos színkombináció létezik. A négy standard szín, a seal point, a blue point, a chocolate point és a lilac point mellett léteznek vöröses színű változatok is, mint például a krémszínű, a fahéjszínű vagy a cirmos point is.

concept for life - a macskák igényeire szabva

A szeretetreméltó thai macska: jellem és természet

A thai macska nem csak külsőleg egyedi. Modern rokonaihoz hasonlóan barátságos, nyitott és szereti az embereket. Társaságkedvelő jelleme valószínűleg az átlagon felüli, négy-hat kölyökből álló alomszámnak köszönhető.

A klasszikus thai sziámi macska emellett élénk természetűnek, intelligensnek és rendkívül kíváncsinak számít. Összebújás ő helyett inkább játszik – és más tekintetben is sajátos vonásokkal rendelkezik. Ennek ellenére nem szeret egyedül lenni, és mindenhová követi gazdáját.

A gyönyörű thai macska gyakran vidáman cseveg magában. Nagyon beszédes, és szereti hangosan felhívni magára a figyelmet.

Ápolás és tartás: egyszerű ápolás, társaságkedvelő jellem

Mivel a thai macska kifejezetten társas lénynek és élénk természetűnek számít, társaságra és sok elfoglaltságra van szüksége. Így tehát egy fajtárs a legjobb ajándék, amit thai macskájának adhat.

Az összebújás, a játék és az ápolás így aztán duplán szórakoztató lesz. A keleti macskafajták azonban általában domináns személyiséggel rendelkeznek, ezért az ideális társak nyugodt macskatípusok vagy alomtársak.

Tippek a thai macska tartásához

Még ha gondoskodik is egy macskapajtásról thai cicája számára, más módokon is hozzájárulhat macskája aktív mindennapjaihoz és bársonytalpú barátja boldogságához:

Jó tudni, hogy ennek a macskának a bundáját könnyebb ápolni, mint a lelkét. Az elhalt szőrszálak eltávolításához elegendő az időnkénti fésülés.

Nincs esélye az unalomnak: Így tudja lefoglalni a lakásban tartott cicáját.

fiatal thai macska

A thai macska egészsége és várható élettartama

A thai macskánál különböző genetikai betegségek és rendellenességek fordulhatnak elő. Az abesszin macskáknál is ismert retina-atrófiában a szem retinája a szövet helyi anyagcserezavarai miatt pusztul el.

Egyes thai macskák hunyorognak is. Ez valószínűleg a fajta részleges albinizmusának köszönhető, azonban rendszerint ez alig korlátozza az állatokat.

Veszélyesebb örökletes betegségek

Veszélyesebb azonban az örökletes vesebetegség, a policisztás vesebetegség (PKD) és a szívbetegségek, mint például a szív belső falának megvastagodása vagy a veleszületett szívhiba, a patent ductus arteriosus (PDA). Ez megakadályozza, hogy az aorta és a tüdőér-törzs közötti kapcsolat a születés után bezáródjon, és gyengeséget vagy szívelégtelenséget okozhat.

Ritkább esetben előfordulnak emlődaganatok is.

Az ilyen betegségek miatt sem kell azonban aggódnia, hiszen genetikai vizsgálatokkal ma már számos betegség felismerhető vagy kizárható. Az állatorvos által végzett rendszeres ellenőrzések segítenek a betegségek korai stádiumban történő felismerésében. Ezenkívül a felelősségteljes tenyésztés is segít megelőzni a betegségek terjedését.

Hány évig élnek a thai macskák?

A thai macska alapvetően robusztus, és nem fogékonyabb a betegségekre, mint más fajták. Megfelelő gondoskodással ezek a bársonytalpúak a 15-17 éves kort is megélhetik.

Ne feledkezzen meg arról sem, hogy a hosszú macskaélethez kiegyensúlyozott étrend is szükséges. A zooplus webáruházban nagy választékban talál macskaeledelt is.

A fajta története: vissza a kezdetekhez

A thai macska Thaiföldről, az egykori Sziámból származik. Ott kedvesen ,,wichian mat”-nak nevezik, ami holdgyémántot jelent.

A thaiföldiek már több mint 700 éve kedvencként tartják nagy becsben a feltűnő, ,,point” színezetű és ragyogó kék szemű macskaféléket. A 18. század végén az első klasszikus típusú sziámi macskák tengerészekkel érkeztek Angliába, majd onnan kerültek az Egyesült Államokba.

A király ajándéka

Amikor Chulalongkorn sziámi király 1884-ben egy pár sziámi macskát ajándékozott a brit főkonzulnak, azzal letették a modern európai sziámi macskatenyésztés alapkövét. 1892-ben pedig megalkották a Sziámi Királyi Macska első tenyésztési standardját. 1901-ben aztán Angliában megalapították a Sziámi Macskaklubot.

A rendszerszintű tenyésztés Németországban csak 1927-ben kezdődött meg. A meglévő populáció csekély mérete és a kevés egyeddel való tenyésztés miatt azonban a fajta beltenyésztési tényezője magas volt, ami kedvezett a ma is meglévő genetikai hibák kialakulásának.

Klasszikus és modern típus

A thai macska tenyésztésének története szokatlan múltra tekint vissza. Világraszóló sikerével a fajta standardja egy egyre karcsúbb, hosszú lábú típus irányába változott. Sok tenyésztő és macskaszerető azonban továbbra is a kerekdedebb törzskönyvezett macskatípust részesítette előnyben.

Ezért az 1980-as években megalakultak az első tenyésztői klubok, amelyek kifejezetten a hagyományos típusú, maszkos macskáknak mellett köteleződtek el. Ezeket az ,,Old Style Siamese” fajtákat 1990-ben önálló fajtaként ismerték el Thai néven. Ma a thai macska önállóan is tenyészthető, vagy akár párosítható sziámi macskákkal is.

Vásárlás: a felelősségteljes tenyésztők támogatása

Annak érdekében, hogy sok-sok boldog évet tölthessen thai macskájával, ezt az egzotikus fajtát csak felelős tenyésztésből érdemes vásárolnia. A profi thaimacska-tenyésztők számára a macskák egészsége a legfontosabb. Korán tesztelik cicáikat az örökletes betegségekre, átgondoltan párosítják őket és a vemhesség teljes időtartama alatt figyelemmel kísérik az anyaálaltokat.

Szánjon időt a potenciális tenyésztők megismerésére. A 10 kérdés a macskatenyésztőnek című cikkünkből pedig megtudhatja, hogyan ismerheti fel a jó tenyésztőket.

Mennyibe kerül egy thai macska?

Mennyibe kerül egy profi tenyésztőtől származó thai macska? Az ára pl Németországban általában 500 eurótól kezdődik.

Az olyan hirdetésekkel, mint például ,,törzskönyvezett macskákat olcsón” mindneképpen érdemes távol maradnia. Az ilyen macskák gyakran kegyetlen tenyésztőktől származnak, akiket nem a tenyészállatok egészsége, hanem a gyors haszonszerzés érdekel.

Tipp: Ha thai macskát szeretne vásárolni, s egyúttal valami jót tenni és közben pénzt is megtakarítani, a helyi állatmenhely remek alternatívája lehet a tenyésztőknek vagy tenyésztői egyesületeknek. Itt sok fajtatiszta cica vár új családra, és áruk alacsonyabb, mint egy törzskönyvezett macska vételára.

Következtetés: egy kivételes macska

A thai macska története hosszú és mozgalmas. A thai macska, ahogyan ma ismerjük, szinte nem is létezne. Ambiciózus tenyésztőknek köszönhetjük, hogy a kék szemű thai ma már mégis az egész világon elbűvöli a macskabarátokat.

Ha elegendő figyelmet szentel thai macskájának, nem hagyja, hogy unatkozzon, és rendszeresen felkeresi vele az állatorvost, a legjobb feltételeket kínálja neki egy hosszú, egészséges macskaélethez.

A leghasznosabb cikkeink
8 min

Maine Coon

Manapság már a Maine Coon macska számít a világ egyik legkedveltebb macskafajtájának és egyre nagyobb népszerűségnek örvend Magyarországon is.
9 min

Brit rövidszőrű

Olyan macskát keres, amely nyugodt és kiegyensúlyozott természetével tökéletesen kiegészíti az Ön családját, s adott esetben csak házban való tartásra alkalmas?
2 min

Sziámi macska

A sziámi a perzsamacska mellett az egyik legrégebbi és legismertebb macskafajta. A fajta eredete egy széles körben elterjedt mutációra vezethető vissza, ami több, mint 500 éve jelentkezett és Ázsiából