Thai macska

Thai macska

A thai macska már egy meglévő fajtából, a sziámiból jött létre. Amikor a sziámitenyészet egyre kecsesebb típus felé fejlődött, akkor az erősebb, természetesebb változatot külön fajtaként ismerték el. Így született meg a thai macska.

Külső megjelenése

Nem csoda, hogy a thai macskát gyakran összekeverik a sziámival, hiszen a thai fajta a sziámitenyésztésből ered! A gyakran „régi típusú sziámiként“ emlegetett fajta külsőre hasonlít a sziámira, azonban egy kicsit erősebb és kerekdedebb, mint a modern sziámi. A fajtára vonatkozó standard szerint fontos, hogy világosan elhatárolható legyen a sziámi macskától: a harmonikus személyiségű és mérsékeltebb megjelenésű thai macska ősei feltehetőleg Délkelet-Ázsiából származnak és megfelelnek a sziámi hagyományos típusának.

A thai macska rövid szőrű, keleti típusú cica. Atletikus testalkatú, azonban nem annyira karcsú, mint a sziámi. Jó arányokkal rendelkezik, ami izmos nyakával párosulva erőteljes testalkatot kölcsönöz neki. Fejformája különösen jellegzetes: hosszú, lapos homloka kerek koponyává és arányos orrba alakul át. Állkapcsa és orrtükre egyenes vonalat ír le, fülei távol állnak egymástól és magasan tűzöttek. Fülei és a fejformája számít az egyik megkülönböztető jegynek a sziámihoz képest. A thai macska bundája igazodik származási országa klímájához: puha, selymes szőre csak kevés aljszőrzettel rendelkezik. Rövid, azonban mégsem testhez álló.

Ennek ellenére a thai macska nem tagadhatja meg a sziámihoz fűződő rokonságát. Nem véletlenül nevezik „hagyományos sziámi macskának“! Hozzá hasonlóan a thai változat is „point macska“. A hideg testrészeken, úgynevezett pointokon, sötétebb a szőr, míg a test többi részén világosabb. Ez a mintázat a fajta egyik legfontosabb jegye, azonban nem ez az egyetlen kiemelkedő jellegzetessége.

Mint ahogy sok point macskának, a thai cicának is csillogó kék szeme van. A fajtára vonatkozó standard szerint a mandulavágású szemek tiszták és világosak, intenzív kék színben ragyognak.

Előforduló színek

A thai macskák az ún. „maszkos cicák“ vagy más néven „point macskák “ közé tartoznak. Alapszínük sötétebb a hideg testrészeken. Időközben már ennek az elszíneződésnek az oka is ismertté vált: egy mutáció, ami a tirozináz enzim hiányos működésére vezethető vissza és zavarja a melanin színezőanyag termelését, ami ún. „részleges albinizmust“. idéz elő. A genetika szerint minden színben előfordulhat a point mintázat. Nem a thai és a sziámi macska az egyetlen point macska, rajtuk kívül ilyen pl. a burmai szent templommacska, a ragdoll és a Neva Masquerade (szibériai macska) is.

A tenyésztési standard szerint a világos fehéret részesítik előnyben, azonban a színnél fontosabb annak egyenletessége. Kb. 100 színkombináció létezik, különösen gyakran fordul elő a fekete és a vörös, valamint ezek hígításai, a „kék“ és a „krémszínű“ valamint a „csokoládé“ és a „fahéj“, illetve ezek hígításai, a „lila“ és az „őzbarna“.

A következő színek jellemzőek a fajtára:

Fóka point: a hideg testrészek fekete színűek, míg a test többi része világosabb.

Kék point: a fekeet alapszín „kékké“ hígul.

Csokoládé point: ez a változat barna alapszínnel jelentkezik, ami csak a point részeken figyelhető meg.

Fahéj point: vörös alapszín, ami csak a hideg testrészeken mutatkozik meg.

Őzbarna point: A „fahéj“ alapszín „őzbarnává“ hígul.

Lila point: „lilának“ a barna hígulását nevezik, ami természetesen csak a point részekre jellemző.

Vörös point: vörös alapszín jelentkezik a hideg testrészeken.

Krémszínű point: „krémszínűnek“ a vörös hígulását nevezik.

Azonban ezzel még nincs vége! Az egyes színváltozatok módosulásával további érdekes árnyalatok jönnek létre. Azt, hogy ezeket mennyire fogadják el, az mindig az adott tenyésztői egyesület döntésétől függ. Az alábbiakban találhat pár példát:

Ezüst: a thai macskánál az „ezüst“ színt egy génmodifikáció okozza, amelynek következtében az egyes hajszálak nem egyszínűek a pigmentképződés visszaszorulása miatt. Így a szőrszálak felső része, extrémebb esetben csak a végei színeződnek el. Ennek eredményeképpen tűnik ezüstszínűnek a bunda. Ennek megfelelően például egy fóka point cicát ilyen ezüstös beütéssel thai fóka-ezüst pointnak neveznek.

Tortie: a vörössel kombinált teknőctarka mintázatot „Tortie“ elnevezéssel illetik.

Tabby: a point testrészek akár cirmosak is lehetnek! Ezt a változatot nevezik „tabbynek“. Az ún. „lynx point“ is megengedett a thai macskák tenyésztése során addig, míg az alapszín jó kontrasztot mutat a point részek színével.

Fehér: mint ahogy a sziáminál, a thai cicánál is előfordulhat a tiszta fehér szín, amit „foreign white-nak“ neveznek. Az „ episztatikus fehér;“ gén miatt hiányzik a point részek elszíneződése, ezért az egyedek teljesen fehérek.

Bi- és tricolor: ha point mintázat társul a fehér színnel, abban az esetben beszélünk kétszínű macskáról (bicolor). Amennyiben mindez még tortie mintázattal is kiegészül, akkor van szó háromszínű, azaz tricolor egyedekről.

Jelleme

Nem csak a thai macska kinézete egyedülálló. Rendkívül barátságos, nyitott és emberszerető, mint a sziámi. Az, hogy különösen társaságkedvelő lények, nagy valószínűséggel arra vezethető vissza, hogy átlagon felüli alomszám (4-6 kölyök) jellemző náluk. Az aktív, intelligens állatok lépésről lépésre követik gazdijukat és „beszédbe” elegyednek vele. Sok thai macska tulajdonos számol be arról, hogy ezzel a cicával olyanok a mindennapok, mint a kisgyermekekkel való élet. A thai macska a sziámihoz hasonlóan meglehetősen kíváncsi. Mindent megvizsgálnak és semmi sincs biztonságban tőlük!

A szociális thai macskának szüksége van a napi kontaktusra fajtársaival azért, hogy ne érezze magát magányosnak. Szereti a közös játékot más cicákkal, a fogócskát, majd a tombolás után szívesen bújnak össze egymással. Egyedüli macskaként ezt nem tudják kivitelezni. Azonban sok más keleti macskafajtával szemben ezek a cicák is inkább dominánsnak mondhatók. Ezért jól át kell gondolni a megfelelő partner kiválasztását. A macska jellemétől függően nyugodtabb cicákat ajánlunk lakótársként. Alternatívát jelenthet egy testvér, hiszen ők már egymáshoz szoktak és hasonlítanak jellemükben, illetve beállítottságukban. Így ideális játszó- és lakótársaknak minősülnek.

Története

Míg a modern sziámitenyészet az egyre karcsúbb, hosszabb lábú típust részesítette előnyben, ezzel egyidejűleg nőtt a kereslet a régi típusú sziámi iránt. Sok tenyésztő és macskabarát a kerekdedebb, robusztus egyedeket preferálja, így született meg a thai macska. A cél az volt, hogy megőrizzék a Thaiföldről származó maszkos macskák eredeti változatát. Az angol nyelvterületen Old Style Siamesen név alatt ismert fajtát 2007 óta ismeri el a TICA ernyőszervezet thai macska elnevezéssel. Egyébként Thaiföldön „wichienmaat“ néven ismerik a fajtát!

Tehát a fajta gyökerei a sziámitenyésztésben keresendők. Mindkét fajta az akkori Sziámból származik, mely országot ma Thaiföld néven ismerjük. Több mint 700 éve tisztelik ott a ragyogó szemű wichienmaatot háziállatként. A 18. század végén kerültek az első sziámik tengerészekkel és telepesekkel Angliába, majd onnan az Egyesült Államokba. Óriási lelkesedést váltott ki a fajta az állatbarátok körében, különösen az 1871-ben a Crystal Palace-ban bemutatott sziámi aratott nagy sikert a közönségnél. Amikor a sziámi király, Chulalongkorn a brit főkonzulnak 1884-ben egy sziámi párt ajándékozott, az adta meg a modern sziámitenyészetnek a kezdő lökést Európában. „Pho“ és „Mia“ számít az új fajta „ősszüleinek”. 1892-ben készült el a fajta első standardja, 1901-ben pedig megalapították a „Siamese Cat Club-ot“ Angliában. Németországban 1927-ben kezdődött meg a szisztematikus tenyésztés. Mindazonáltal elég magas a beltenyészeti tényező, ami fajtára jellemző génhibák kialakulásához vezetett. Ez arra vezethető vissza, hogy meglehetősen alacsony a fajta állománya és ebből kifolyólag kevés állat áll rendelkezésre a tenyésztéshez.

A globalizáció egyszerűbbé tette az állatok importálását Ázsiából, a 20. század közepe óta ezért már világszerte tenyésztik a sziámit. Ennek során bizonyos színárnyalatokat tovább fejlesztettek, illetve tenyésztettek. Ezzel egyidejűleg törekedni kezdtek a kecsesebb, hosszabb lábú sziámi kialakítására: az 50-es évekbeli sziámi általában karcsúbb és vékonyabb volt, mint az eredetileg Thaiföldről importált cica. Míg sok macskabarát az új változatot részesítette előnyben, azonban mások hiányolták a mérsékeltebb, robusztusabb kinézetet. Habár a hagyományos sziámikkal a 60-as években már csak szórványosan lehetett találkozni, később még a macskakiállításokról is kitiltották. A 80-as években jöttek létre az első tenyésztői egyesületek, akik célzottan a hagyományos típusnak szentelték munkásságukat. 1990-ben ez az önálló fajta a thai macska elnevezést kapta és elismerte a World Cat Federation. Az ezredfordulóval kezdték el a tenyésztők további állatok importálását Thaiföldről azért, hogy bővítsék a fajta génállományát és megőrizzék a point macska eredeti kinézetét. 2009-ben ismerte el a TICA önálló fajtaként. Manapság a thai macskát vagy hagyományosan a fajta képviselőivel tenyésztik, vagy arra is lehetőség nyílik, hogy keresztezzék sziámi egyedekkel.

Ápolása és tartása

A thai macska aktív, intelligens állat. Ezért a nap 24 órájában kihívásokra van szüksége! Nem alkalmas arra, hogy kizárólag lakásban tartsák. Egy jól biztosított erkély vagy a kijárás elég lehetőséget biztosít a fajta képviselői számára, hogy kitombolják magukat és szabadjára engedjék felfedezési vágyukat.

A társaságkedvelő, szociális thai macska egyedüli tartás esetén kedvtelenné válik. Ugyanúgy ragaszkodik cicapartneréhez, mint emberi családjához. Szívesen vesz részt a mindennapokban, szeret a gazdáival játszani, hozzájuk bújni és hosszú „beszélgetéseket” folytatni velük. Aki elegendő figyelmet tud fordítani thai cicájára és biztosítani tudja számára, hogy ne unatkozzon, akkor megteremti az egészséges macskaélet a legjobb feltételeit.

A sziámi macska történetében ismert beltenyészet miatt gyakran fellépnek genetikailag örökölhető betegségek és rendellenességek a fajta képviselőinél. Ehhez hozzátartozik a recesszíven örökölhető rövid farok, valamint a vízfej kialakulása. A vízfejű thai macska általában röviddel születése után jobb létre szenderül. A rendellenesség oka mostanáig még nem ismert, azonban annyi bizonyos, hogy recesszíven örökölhető. Ez azt jelenti, hogy olyan macskák is, akiknél nem jelentkeznek a tünetek, tovább örökíthetik a betegséget. Ha mindkét szülő hordozza a betegséget, akkor a kölykök biztosan megbetegednek.

Továbbá a thai macska hajlamos a retina atrófiára. Az abesszin macskánál is ismert betegség során a szem retinájában lévő szövet károsodik a helyi anyagcserezavarok miatt. Általában a második életévtől látási zavarok lépnek fel, aminek első jele a hirtelen bekövetkezett farkasvakság. A részleges albinizmus, azaz a melanin anyagcseréjének zavara nagy valószínűséggel az oka annak, hogy egyre gyakrabban fordul elő a sziámi és thai macskáknál a bandzsítás. Azonban ez többnyire nem korlátozza az állatot mindennapjaiban.

A thai macskáknál előforduló endocardialis fibroelastosis a belső szívfal megvastagodásával jár, ami olykor a szívbillentyűket is érinti és gyakran szívelégtelenséghez vezet. Mint ahogy a gyakran jelentkező ductus arteriosusnál, nem ismert még a tényleges ok. A ductus arteriosus persistens esetében arról van szó, hogy a magzati életben fontos ér nyitva marad az újszülött cicánál, ami gyengeséget vagy szívelégtelenséget idéz elő.

Ezenfelül a thai és sziámi macskák hajlamosak a különböző rákbetegségekre, a veleszületett vérsejthibákra és anyagcserezavarokra. Érdemes megemlíteni többek között a nem lebontott anyagcseretermékek, mint pl. az aminosavak vagy a poliszacharidok, túlzott raktározását. A gangliozidok felhalmozódása az agyban ahhoz vezet, hogy az érintett állatok már fiatalkorban nagyfokú agykárosodást és a központi idegrendszer károsodását szenvedik el.

Az, hogy a hagyományos sziámi hajlamos különféle genetikai betegségekre, nem jelenti azt, hogy a thai macskát is feltétlenül érintik ezek az elváltozások. Olyan génteszten dolgoznak jelenleg, ami lehetővé tenné ezen betegségek korai kimutatását. Az érintett állatok célzott kizárása a tenyésztésből megakadályozná az örökölhető betegségek továbbadását a kölyköknek.

Tenyésztése

Ezek a példák azt mutatják, milyen fontos az átgondolt, felelősségteljes tenyésztés. A hivatásos tenyésztők számára az állatok egészsége élvezi a legfőbb prioritást. Időben tesztelik tenyészállataikat az esetleges örökletes betegségekre, átgondoltan pároztatják őket és az anyacicákat végig kísérik egész vemhességük alatt. A kölykök születésével kezdődik el az igazi munka, mivel nekik a nap 24 órájában szükségük van táplálékra, szocializációra és gondoskodásra. Mindehhez hozzátartozik az egészséges macskatáp és a rendszeres állatorvosi ellenőrzés is. A felelősségteljes tenyésztő tanácsokkal látja el az érdeklődőket és mindig szívesen segít nekik, hiszen ő a legjobbat szeretné kis védenceinek.

Mindez természetesen pénzbe kerül… A hagyományos sziámi macskák ára 500 eurótól kezdődik. Ennek ellenére kérjük, hogy tartsa magát távol az olyan hirdetésektől, amelyekben olcsón kínálnak fajtatiszta cicákat. Aki kedvező áron tudja adni az állatokat, annak valamin spórolnia kellett, ez pedig általában a macskák kárára történik… Gyakran ignorálják az állatorvosi vizsgálatot, mellőzik a génteszteket, nem ellenőrzött egyedeket pároztatnak egymással és az anyacicáknak nem adnak elég időt a regenerálódásra. A folyamatosan vemhes cicák növelik a profitot, azonban egy kimerült állat nem tud úgy gondoskodni a kicsinyeiről. Ha még meg is betegszik vemhessége alatt, akkor az is kihat a kölykök egészségi állapotára. Ugyanez vonatkozik a nem megfelelő táplálásra is.

Mindennek az eredménye olyan cicák, akik a fent említett örökletes betegségekben szenvednek és nincsenek megfelelően szocializálva… Amennyiben érdeklődik a thai macska iránt, a legjobb megoldás, ha olyan professzionális tenyésztőt választ, aki a tenyésztői egyesületek egyikének tagja! További alternatíva lehet a menhely, ahol szintén sok cica vár új otthonra, és akadnak köztük fajtatiszta állatok is! Habár a menhelyről való örökbefogadás sem ingyenes, jóval alacsonyabb árat kell fizetni, mint egy fajtatiszta, papírokkal rendelkező szőrpamacsért.

Szép együtt töltött időt kívánunk Önnek és thai macskájának!

A legjobb eledelt keresi kedvence számára? Fedezze fel a zooplus kínálatát a száraz- oder nedves, gabonamentes, bio és gyógyászati macskatápok, valamint BARF táplálékkiegészítők terén.

A leghasznosabb cikkeink
8 min

Maine Coon

Manapság már a Maine Coon macska számít a világ egyik legkedveltebb macskafajtájának és egyre nagyobb népszerűségnek örvend Magyarországon is.
9 min

Brit rövidszőrű

Olyan macskát keres, amely nyugodt és kiegyensúlyozott természetével tökéletesen kiegészíti az Ön családját, s adott esetben csak házban való tartásra alkalmas?
2 min

Sziámi macska

A sziámi a perzsamacska mellett az egyik legrégebbi és legismertebb macskafajta. A fajta eredete egy széles körben elterjedt mutációra vezethető vissza, ami több, mint 500 éve jelentkezett és Ázsiából