Ragdoll

ragdoll

Egy macska, ami rongybabához hasonlít? (A ragdoll szó ugyanis ezt jelenti.) A Ragdoll cica egyáltalán nem csak rongybaba macska! A ragdoll macska egy pompás macskafajta a sziámi, colorpoint és más point cicák kedvelőinek. S ezek a szelíd óriások nem csupán gyönyörű szőrükkel, rendkívüli színeikkel és világító kék szemeikkel varázsolják el az embert…

Ragdoll megjelenése

A masszív, termetes ragdoll széles mellkasával és izmos testével erőteljes megjelenésű, s emellett még puha szőre az, ami leginkább szembe tűnik: közepes hosszúságú szőrzete selymes struktúrájú , s csak kevés aljszőrzet tartozik hozzá, így azután szőre a testéhez simul. Ez amolyan plüssállatos kinézetet kölcsönöz a cicának – amit a gyakori nyak körüli gallér csak még tovább fokoz. A ragdoll macska feje közepes nagyságú, s ék alakban fut az egymástól távol álló, kerek fülekig. A lábai hátul valamivel hosszabbak, ami enyhe lejtést ad a hát vonalának. A ragdoll nőstények 6,5 , míg a hímek akár 9,5 kg-osak is lehetnek. Vállmagasságuk elérheti a 40 cm-t, hosszuk pedig az orruk hegyétől a farkuk végéig akár 1,20 méter is lehet.

Nagy, kerek, világító kék szemei a fajta jellegzetességéül szolgálnak, s ugyanígy különlegesek színei: a sziámikhoz hasonlóan a ragdoll cica is a „point macskák“ közé tartozik. Természetes szőrszíne csak a testcsúcsokon mutatkozik meg – így a pofáján, lábain, farkán és a fülein. Alapszíne genetikai okokból kifolyólag csak a hideg testrészeken mutatkozik meg, ezek az ú.n. „point“-ok. A test közepén fehéres rajzolat fedi a színezetet. Point-színként bármely szőrszín előfordulhat és megengedett: seal-, blue-, chocolate-, lilac- , újabban vörös- és cream-point a legelterjedtebb ragdoll színezet-változatok.

Ragdoll macska színek

Seal-point: az alapszín fekete – de ez csak a hideg testrészeken mutatkozik meg.
Blue-point: a kék a fekete alapszín egyfajta felhígulása
Chocolate-Point: a chocolate-point ragdoll attraktív barna alapszínt mutat, persze, csak a point-csúcsokon.
Lilac-Point: a barna felhígulását „lilac“-ként jelölik.
Red-Point: vörös point rajzolatot mutató ragdoll.
Cream-Point: a vörös felhígulása adja a „cream“ színt. Egy „cream-point“ ragdoll a krémszínű point-okból adódóan csaknem teljesen egyszínűnek tűnik.
Tabby: a point-csúcsokon csíkozottság látszik – egy tabby cicához hasonlatosan. Ez a csíkozottság gyakran a lábakon és az állat farkán is látható. A szem olyan, mintha csak fekete szemceruzával körberajzolták volna. A ragdoll esetében a tabby rajzolatot sokszor „lynx“-nek nevezik.
Tortie: a tortie ragdoll teknőc-színezetet mutat a point-helyeken – maga a színminta és a színfoltok nagysága nagyon különböző lehet, mindenesetre a tenyésztők jobban kedvelik a kisebb, egyenletes eloszlású foltokat.
Torbie: a torbie a tabby és a tortie kombinációja. A teknőc-színezet csíkozottnak tűnik – igen érdekes színezet!
A hivatalos rajzolat-variációk a következők: colourpoint, mitted, bicolor, tabby, tortie és torbie.
Colourpoint: teljes maszkkal, mint más point-macskák esetében.
Mitted: point-rajzolatú, ám álla fehér és orrán is gyakran fehér csíkok láthatók. Talppárnái rózsaszínek, mellső lábain fehér kesztyűt, a hátsókon pedig fehér csizmát visel
Bicolour: a bicolour ragdoll-nak is van tiszta point-rajzolata, ám alapszíne világosabb, pofáján fordított „V“ alakú maszkot visel, ami a homloknál kezdődik, s a faroktőnél fejeződik be. Lábai fehérek.

Egyébként: point-macskaként a ragdoll cica fehéren születik, s csak 3-4 év múlva alakul ki a végleges színezete.
A “rongybaba macska”selymes szőre közepes hosszúságú, azonban a csekély mennyiségű aljszőrzetből adódóan nem számít ápolásigényesnek. Minden macska különböző, s a macskatartók igényessége is más és más, ami a ruházaton és bútorokon megtűrt szőrszálakt illeti – általánosságban azonban elmondhatjuk, hogy egy ragdoll szőrzetét elegendő hetente egyszer kikefélni, esetleg szőrváltás esetén ajánlott gyakrabban.

Jelleme

A ragdoll cica kedvelőit nem csupán a rendkívüli kinézet és a fajtára oly jellemző nagy kék szemek bűvölik el. A “rongybaba macska”nagyon szociális macskának számít. Szelídek, gyengédek és jóindulatúak, békeszeretők, s nagy tanulási vágy munkál bennük – mindenekelőtt azonban hízelkedősek és játékosak, örömmel követik gazdáik akár minden lépését. Ezért sok tenyésztő olykor így titulálja őket: „macskaalakot öltött kutya“. Emberi családjukkal teljesen azonosulnak – azonban ahol ragdoll cica él, semmiképpen sem hiányozhat egy cica-játszópajtás sem a családból! Sokáig az a nézet tartotta magát, hogy a cicák inkább magukban vannak el jól, de az olyan szociális állat, mint a “rongybaba macska”, igenis sokat profitálhat a fajtársaikkal való együttélésből.

Ezek a szelíd állatok jól alkalmasak lakásban való tartásra – ám lehetőleg szabad kijárással egy biztonságossá tett erkélyre vagy rácsokkal ellátott ablakba. S házban, lakásban való tartás esetén mindenképp ügyelni kell arra, hogy a cica mint testileg, mind szellemileg kellőképpen igénybe vett legyen. Világosan beszélve ez azt jelenti, ne bánjon takarékosan a ragdoll cicájával közös játékkal töltött idővel! A macskák igényeinek megfelelően kialakított lakótér sok játék-, pihenő-, felfedezési- és elrejtőzködési lehetőséget kínál. Emellett a ragdollnak megfelelő lakásnak nem kell nagynak lennie. Az intelligens módon kialakított mászási lehetőségek – mint pl. egy jó magas kaparófa vagy ablakon elhelyezett ágy – „harmadik dimenziót“ kínál a cicának, amit kedvére igénybe vehet egy kis szunyókálásra, környezete megfigyelésére vagy persze játékra és mászógyakorlatokra.

A Ragdoll története

Az emberbarát ragdoll nagyon fiatal macskafajta, melynek eredete az 1960-as évekre tehető. A fajta megalapítója és első tenyésztője egy kaliforniai, Ann Baker nevű macskabarát volt. Egy „angórához hasonlatos“ alomból származó kandúr és ismeretlen nőstény egyedek segítségével új tenyésztési vonalat hozott létre. Ann Baker tenyészkandúrja megfelelhetett a mai ragdoll macska típusának: nagy testű, félhosszú szőrzettel és gyönyörű kék szemekkel. A fajtának Ann Baker a „ragdoll“ nevet adta, ami angolul rongybabát jelent. Azért esett a választása erre a névre, mert cicái – amint kézbe vette és felemelte őket – egyszerűen csak nyugodtan lógtak, mint egy rongydarabokból készített baba. Igazán jó kis név, ami nagyszerűen illik erre az igazi ellazulásra képes macskafajtára.

Ahogyan az tenyésztői körökben gyakran előfordul, itt is emberek közötti problémák merültek fel: amikor Ann Baker a „ragdoll“ elnevezést levédette, és megadta a nála lévő állatokra vonatkozó adatokat, sok tenyésztő levált az eredeti ragdoll-vonalról, és azzá tette, amilyen az manapság. A “rongybaba macska”tehát nemcsak egy nagyon fiatal macskafajta, hanem az első, amelyre valamikor is szabadalmi kérelmet nyújtottak be…

Ragdoll tenyésztése

A ragdoll probléma- és komplikációmentes fajtatiszta macskának számít. Valamennyi élőlény mutat hajlamot bizonyos örökletes betegségek iránt, s ha tenyésztett állatokról van szó, ez csak erősebbé válik. Ezalól sajnos a “rongybaba macska” sem kivétel.

Még akkor is, ha általánosságban robusztus és egészséges, hajlamot mutat húgyúti kövekre és egy hypertrophe kardiomyopathie néven ismertté vált szívbetegségre. A HCM a fajta leggyakoribb betegsége, melyet a szívizom megvastagodása hoz létre, s a szív ultrahangos vizsgálatával diagnosztizálható. Időközben már létezik egy HCM-génteszt is, így azután a felelősségtudatos tenyésztők még idejében kizárhatják a tenyészetből a beteg állatokat. Azonban semmiféle garancia nem létezik arra vonatkozóan, hogy egy tenyészet teljes mértékben mentes lenne a hypertrophe kardiomyopathie betegségre való hajlamtól… Ezért minden tenyésztő számára fontos feladat állatai időben történő állatorvosi vizsgálata, hogy a betegség esetleges utódokra történő továbbörökítése kizárható legyen.

Ragdoll etetése

Nagy termetű macskafajtaként a ragdoll cica növekedése több heves löketet kap. Így azután a megfelelő, minőségi eledel az alfája és omegája annak, hogy egészséges macskákat lehessen tenyészteni. Növekedési időszakában a cica ehet, amennyit csak akar – s ne feledje, a ragdoll macska gyakran csak 4 éves korára fejlődik ki teljesen! Ezután optimalizálhatja majd az eledelmennyiséget, hogy a nemkívánatos súlygyarapodás elkerülhetővé váljon.

Építsen Ön a nyers, saját készítésű eledelre, vagy az állateledel-kereskedésben kapható minőségi macskatápra: macskája számára az a jó táplálék, ami magas részarányban tartalmaz kiváló fehérjéket. A vese- és húgyúti kövek kialakulására hajlamos cicák esetében a magas nedvességtartalmú nedveseledelek kínálják az elsődleges megoldást.

Ápolása

A ragdollt félhosszú, ám aljszőrzet nélküli szőrzetének köszönhetően a könnyen ápolható fajták közé sorolhatjuk. A heti rendszeres szőrzetápolást azonban igencsak megkönnyítheti, ha már kölyökkorában hozzászoktatja a cicát a fésűhöz és keféhez. Ebben az ijedtség mérséklésére eleinte segítségére lehet egy kis finom csemege a szőrzetápolás alatt és után. Habár az emberbarát és hízelgős “rongybaba macska” esetében általában semmifél gondot nem okoz, ha gazdája kedvesen és kiadósan megvakargatja, s átkeféli a szőrét. Éppen ellenkezőleg: sok cica teljes mértékben élvezi a dolgot.
A rendszeres kikefélés és fésülés ellenére újra meg újra kerülnek kihullott szőrszálak az állat emésztőrendszerébe. A szőrváltás idején macskafüvet vagy speciális snackeket, malátapasztát kínálva segíthet macskájának a lenyelt szőrszálak természetes úton való távozásában. Ezek a kis finom extrák különösen ajánlottak abban az esetben, ha cicája szorulásra hajlamos.

A ragdoll csodálatos, az embert közeli barátjának tartó lény – megszeretgetésre ingerlő kinézettel és komplikációmentes jellemmel. Sok örömöt kívánunk Önnek ragdoll cicájával!

A megfelelő ragdoll tenyészet kiválasztása

Az örökletes betegségek fajtatiszta macskák esetében jellemző gyakoribb előfordulása ismétlődően megmutatja, mennyire fontos a tenyésztő helyes megválasztása. Egy professzionális tenyésztő családtagként tekint macskáira – felelősséget vállalva azokért valamint utódaikért. Ebbe beletartozik az egyes állatok átgondolt módon irányított pároztatása, az egészségmegőrző intézkedések, valamint a megfelelő környezet és táplálék. A jó tenyésztő soha nem válik meg kis állataitól azok 12 hetes kora előtt. A kis kölyköknek legalább 3 hónapra van szükségük ahhoz, hogy mindent megtanuljanak anyjuktól és testvéreiktől, amire csak egy macskának szüksége lehet. Ez izgalmas és megerőltető időszak – nemcsak a tenyésztő, hanem a cicamama számára is. Ahhoz, hogy az anyamacska kellőképpen tudja szocializálni kölykeit, elegendő „védettségi“ időnek kell rendelkezésre állnia a következő alom megszületéséig. Ezen okból egy felelősségteljes tenyésztő nem feltétlenül kínál egyszerre több almot és fajtát. Mert ami gazdaságossági szempontból racionálisnak tűnik, nem mindig a legjobb az érintett állatoknak.

Természetesen mindennek megvan a maga ára. Egy tenyészállat ma már min. 1500 euróba kerül, a tenyésztésből kizárt, kedvtelésből tartott állatokhoz persze kedvezőbben is hozzá lehet jutni. A kedvtelésből tartott ragdoll macska ára azonban kb 1000 euró körüli mozog.

Ha esetleg azzal a gondolattal játszana, hogy e-bay-en vagy helyi hirdető újságokon keresztül szerezzen be „fajtatiszta macskát papírok nélkül“, ettől óvva intenénk. Minden ragdoll cica megéri a maga árát. Ugyanis számolja csak egyszer össze a költségeket, amelyek egy tenyésztőnél felmerülnek a kiscica életének első három hónapjában! Az eledelt valamint a macskamamára és kicsinyeire vonatkozó állatorvosi vizitdíjakat lefedő összegekhez jön még egy s más, s a macska eladási ára csak ritkán nyújt teljes fedezetet. Olyan egyéb költségek is jelentkeznek még a tenyésztőnél, mint a tenyésztői klubokban való tagság, dokumentumok kiállításának díjai, stb.

A tenyésztés drága hobbi, s aki „fajtatiszta macskát kínál papírok nélkül“, olcsón, annak valahol spórolnia kell. A klubok felügyeletét mellőzi, nem éppen felelősségteljesen irányítja a párosítást, nem biztosítja macskái számára a szükséges, ám drága orvosi megelőző vizsgálatokat az örökletes betegségek kizárására. Esetleg több fajtát tenyészt egyidejűleg, s meglehet, anyaállatainak több almot is fel kell nevelnie évente… Inkább figyeljen csak oda alaposan, s ne hagyja, hogy a kedvező ár levegye Önt a lábáról!

Azok a macskabarátok pedig, akiket ugyan lenyűgöz a ragdoll cica, de nem tudják kifizetni érte a magas árat, állatotthonban is rátalálhatnak egy ilyen cicára. Ott sok állat vár új otthonra – s közöttük fajtatiszta példányok is. S öregebb vagy tenyésztésből kizárt állatait sok tenyésztő is odaadja némi költséghozzájárulás fejében.

A leghasznosabb cikkeink
8 min

Maine Coon

Manapság már a Maine Coon macska számít a világ egyik legkedveltebb macskafajtájának és egyre nagyobb népszerűségnek örvend Magyarországon is.
9 min

Brit rövidszőrű

Olyan macskát keres, amely nyugodt és kiegyensúlyozott természetével tökéletesen kiegészíti az Ön családját, s adott esetben csak házban való tartásra alkalmas?
2 min

Sziámi macska

A sziámi a perzsamacska mellett az egyik legrégebbi és legismertebb macskafajta. A fajta eredete egy széles körben elterjedt mutációra vezethető vissza, ami több, mint 500 éve jelentkezett és Ázsiából