Hosszúszőrű macskafajták

A selymesen csillogó, különösen hosszú bunda a hosszúszőrű macskafajták védjegye. Milyen hosszú szőrű macska fajták léteznek és milyen sajátosságokra kell ügyelni tartásukkor? Tudjon meg többet ezekről az elegáns szépségekről! Olvassa tovább

Találja meg macskáját

Fontos tulajdonságok

A macskám legyen

Megjelenés

Méret
KicsiKözepesNagy
Szőr
Szőrtelen / HypoallergénRövid szőrűHosszú szőrű
Szín
FeketeKék / SzürkeCsincsillaKrémszínűFehérLilaBarna / Csokoládé / Szürke
Minta
CirmosTeknősminta / Tricolor / SokszínűBicolor / Tuxedo / VanColorpoint
11 min

Balinéz macska

Elnevezése ellenére nem Baliról vagy Indonéziából származik. A fajtát tenyésztéssel hozták létre, nem pedig természetes szelekció útján alakult ki.
7 min

Brit hosszúszőrű

Egy alkalmazkodó, lakásban tartható macskafajtát keres, ami lehetőleg hosszúszőrű? A brit hosszúszőrű, vagy másnéven highlander a brit rövidszőrű fajta hosszúszőrű verziója. Természete hasonlóan barátságos és kiegyensúlyozott, mozgásigénye pedig csekély. E két fajta története szintén szorosan kapcsolódik egymáshoz. Végtére is mindketten ugyanazoknak a fajtasztenderdeknek felelnek meg, s csak szőrük hosszában térnek el, mivel a hosszúszőrű változat a rövidszőrű és a perzsa macskák keresztezésével jött létre.

11 min

Burmai szent templommacska

A burmai szent templommacska (más néven: birman) elnevezés elég megtévesztő lehet. Angolul burmaként nevezik a fajtát, azonban nem szabad összekeverni a burma macskával!
6 min

Himalája macska

A himalája macska egy kedves, Angliából származó macskafajta, ami a sziámi és a perzsa macska párosításából jött létre.
7 min

Maine Coon

Manapság már a Maine Coon macska számít a világ egyik legkedveltebb macskafajtájának és egyre nagyobb népszerűségnek örvend Magyarországon is.
9 min

Neva Masquerade

Neva masquerade – rejtelmes név egy titokzatos szépségnek! A neva masquerade a szibériai macska point-variációja és sok tulajdonságában osztozik azzal.
12 min

Norvég Erdei Macska

Ez a fajta emberi beavatkozás nélkül alakult ki hazájában, Norvégiában és vad külsejével, valamint hamisítatlan jellemével lenyűgözi az embert. Azonban nemcsak a külseje eredeti!
8 min

Perzsa macska

A pihe puha perzsa macska a legkedveltebb macskafajták egyike. Csodálatra méltó, hogy a Perzsiában Gorbe-ye irāni-ként, azaz „iráni macskaként” emlegetett fajta az egyik legrégebbi macskafajta, méghozzá úgy, hogy a ma ismert perzsa cica még csak nem is keletről származik!

7 min

Peterbald (Pétervári szfinx)

A szőr nélküli macskák a legkülönfélébb reakciókat váltják ki. A peterbald (pétervári szfinx), a csupasz változatban is létező macskafajta azonban nem sokat törődik ezzel: barátságos természetével könnyedén a mancsa köré csavarja a cicarajongókat szerte a világon

8 min

Ragdoll

Egy macska, ami rongybabához hasonlít? (A ragdoll szó ugyanis ezt jelenti.) Egyáltalán nem (csak az)! A ragdoll pompás macskafajta a sziámi, colorpoint és más point cicák kedvelőinek.
7 min

Selkirk Rex

A Selkirk Rex azon kevés macskafajták közé tartozik, melyeknek göndör bundája van. Különleges kinézetének és gyöngéd természetének köszönhetően pedig egyre több macskabarát szívét rabolja el.

9 min

Szibériai macska

A szibériai macska egy igazán természetes macskafajta: Ez az erős felépítésű, középhosszú szőrű, középméretű fajta szinte minden emberi beavatkozás nélkül alakult ki Oroszországban.
13 min

Török angóramacska

A török angóramacskát a fajta kedvelői a „világ legrégebbi macskafajtájának“ nevezik. Mi igaz állításukból és miért varázsolja így el ez a hosszú szőrű cica az állatbarátokat az egész világon?

A brit hosszú szőrű macska, a maine coon és a burmai szent templommacska számítanak a legismertebb fajták közé. Alapvetően a cicák rövid szőrű, hosszú szőrű és félhosszú szőrű kategóriákba sorolhatók – az utóbbiakat gyakran a hosszúszőrű macska fajtákhoz veszik. Egykor egy genetikai sajátosság vezetett ahhoz, hogy a szobatigrisek dúsabb bundával rendelkezzenek. Manapság a különféle fajtáknak már számos tenyésztői vonala fellelhető.

A gyönyörű szőrtakaró mellett a hosszú szőrű macskákban gyakran egy további tulajdonság is közös: kifejezetten alkalmazkodóak és többnyire problémamentesen integrálódnak a családi életbe. A dús bundájú szépségek spektruma elég széles: a nagy testű norvég erdei macskától a burmai szent templommacskán át az elegáns török angóráig számos fajta idetartozik. A hosszúszőrű macskafajták szerelmesei minden elképzelhető színű és jellemű szobatigris közül válogathatnak. Ebben a kategóriában elég gyakori a társaságkedvelő családi cica – még a kezdő macskatartók számára széles a kínálat. A szépségük mellett, ami szintén közös ezekben az egyedekben, az is jellemző ezekre az alkalmazkodó négylábúakra, hogy különösen jól tűrik a szeretgetést, ölelgetést. Így jól érzik magukat olyan családokban is, ahol kisgyermekek vannak, illetve kutyák vagy más cicák is otthont kaptak.

A hosszú szőrű macskafajták tartásában nyilvánvalóan fontos szempont a szőrápolás, amit rendszeresen és alaposan kell kivitelezni. Ha mégis keletkeznek csomók, azokat ki kell fésülni annak érdekében, hogy a szőrük növekedni tudjon. A legtöbb hosszú szőrű bársonytalpú kedvenc, mint például a brit hosszúszőrű macska vagy a maine coon, jól tartható lakásban. Kellemes, barátságos lényük és igényességük gondoskodik arról, hogy kizárólag benti macskaként is jól érzik magukat. Mindazonáltal természetesen szükségük van elegendő mászási lehetőségre is: különösképpen az erdei macskák szeretik az aktív játékokat. A stabil kaparófa, egy megmászható macskabútorokkal berendezett, nagy erkély és egyéb játékok elengedhetetlenek az okos szobatigrisek számára. Lakásban való tartás esetén érdemes azt is figyelembe venni, hogy habár ezek a példányok gyönyörűségesek, azonban szőrüket rendszeresen el kell távolítani a bútorokról vagy a szőnyegről.

Ha nem ijeszti el a kiadós szőrápolás és a fokozott takarítás, akkor egy olyan bújós négylábú lakótársat tudhat magáénak, akinek nincsenek nagy igényei és szívesen keresi az egész család társaságát. Ha teljesíti azt az előfeltételt, hogy legyen elég ideje a napi ápolásra, akkor kezdő macskatartók számára is ideális választás egy hosszú szőrű cica. Könnyen kezelhető lényük leegyszerűsíti az együttélést, és megtanulhatja, hogyan ügyeljen a macskák szükségleteire. A cicatartáshoz szükséges termékeket, mint a speciális macskaeledeleket, például a maine coon számára kifejlesztett fajtatápot, egyszerűen megrendelheti online Macska shopunkból.