Himalája macska

himalája macska, himalája perzsa macska, himalája cica

Ez a kedves, Angliából származó macskafajta a sziámi és a perzsa macska párosításából jött létre. A pofáján látható markáns point-rajzolatnak köszönheti, hogy maszkos perzsának is nevezik. Emellett olykor találkozhatunk a “colorpoint perzsa” elnevezéssel is. Többen önálló fajtának tekintik a himalája (vagy himalájai) macskát, míg mások inkább a perzsa macska speciális variánsának tartják.

A himalája macska története

Az 1920-as években Virginia Cobb macskatenyésztő és Dr. Clyde Keeler, a Harvard Medical School egyik kutatója új tenyésztési program alapkövét tették le. Dr. Clyde Keeler akkoriban éppen azt a gént kutatta, amelyik a macskák esetében a colorpoint létrejöttéért felelős.

A tenyésztőnő és a kutató célja abban az időben az volt, hogy olyan macskát tudjanak kitenyészteni, amely a perzsa macska szőrzetével bír, ugyanakkor kék szemei és jegyei a sziámira utalnak. Ez volt a himalája cica születésének órája.

Kinézete

A himalája cica vagy himalája macska közepes méretű, teste rövid – amit “cobby”-ként jelölnek. Lábai rövidek és zömökök, csontfelépítése erős. A himalája macska testalkata inkább tömzsi. Vaskos lábai vannak, szélles mellkasa és széles háta. Ennek a relatív ritka fajtának a súlya tendenciájában tekintélyes: a kandúrok akár 10 kg, a nőstények akár 8 kg-ot is nyomhatnak a mérlegen.

A himalája macska feje kerek formát mutat. Karakteres point-orra rövid és tömzsi. Fülei kicsinyek, s kerekdedek. Kerek szemei nagyok, egymástól távol ülnek, mindig kék színűek, s szépen ragyognak.

Szőre hosszú, nagyon selymes, s vastag aljszőrzet tartozik hozzá. Himalája cica a következő szőrszínekben létezik: seal tortie, seal point és blue point. Farka erős és bozontos, s megfelelő arányban áll a test többi részével. A himalája cica hosszú szőre a perzsáé, míg nagyon egyedi “point”-jai a pofa, fülek, mancsok és farok területén pedig pont olyanok, mint a sziámi macskának.

Himalája macska egyébként létezik tradicionális és extrém kinézetben.

A himalája macska jelleme

A himalájai cicák kedvelői gyakran sziáminak öltözött perzsa macskáknak titulálják ezeket a rövid orrú cicákat. A himalája cica a perzsa macskák szabványába tartozik. Mindenesetre lényében inkább a sziámira hasonlít. Azonban a két macskafajta jelleme, amelyekből a himaláját kitenyésztették, nagyon különböző. Sziámi-mivolta élénk karakterében mutatkozik meg, szelídsége és kényelmessége ezzel szemben a perzsa cicához kapcsolható.

A himalája macska előszeretettel ragaszkodik azokhoz az emberekhez, akiknek bizalmat szavazott, s akiket különösképp szeret. Vagyis kissé szelektív abban, hogy kit ajándékoz meg a szeretetével. Viszont azoknak az embereknek, akik elnyerték a szívét, nagyon szívesen és hosszasan hízeleg. Ez a cica alapvetően nagyon ragaszkodik emberi családjához. Arra is gondoljon, hogy himalája macskájának különböző macskajátékokat és elegendő elfoglaltságot biztosítson.

Zajos, nyugtalan környezetben, ahol túl nagy a hangzavar, ez a cica nem érzi jól magát. Személyiségének inkább a nyugalmas környezet felel meg – olyan emberekkel, akik csendes viselkedésűek.

himalayan bluepoint © Evdoha / stock.adobe.com

A himalája macsk ápolása és tartása

A himalája macska hosszú szőrét naponta ápolja egy puha macskakefével, hogy a dús szőrkorona attraktív megjelenése megmaradjon. Emellett a szőrzet fésülgetése intenzívebbé teszi az Önök közötti kötődést. A himalájai szőre – ha nem kefélik ki rendszeresen – gyorsan gubancolódik, s csomóképződésre hajlamos.

Himmi-jét – ahogyan sokan szeretetteljesen nevezik – rendszeresen kell fürdetnie. Pofáját szintén rendszeresen tisztítani kell, hogy az állatot tisztán és egészségesen tudja tartani. A hosszú szőrökből adódóan a cica mancsaiban gyakran gyűlik össze mindenféle szennyeződés. Lehetőség szerint szép nyugodtan távolítsa el ezeket!

A himalája macska hajlamos lehet súlygyarapodásra. Így azután táplálkozását tudatosan kell alakítania, s odafigyelni a súlyára. Viszont ez a fajta cica sajnos relatív veszélyeztetett különböző betegségeket illetően. Így tipikusan hajlamos a légúti megbetegedésekre. Megkérdőjelezhető tenyésztés következtében orra olyannyira rövid és “nyomott” lehet, hogy az állatot légszomj gyötri. Az állatvédők gyakran fejezik ki nagyon is jogos aggályaikat az ilyen elmarasztalandó, az állatoknak szenvedést okozó tenyészetekkel szemben.

A himalája macska etetése

A himalája macska táplálásánál figyelni kell az állat súlynövekedésre való hajlamára. Ettől eltekintve messzemenőleg követhetők azok az irányelvek ill. etetési útmutatók, amelyek a többi fajtatiszta és nem fajtatiszta macskára igazak. A következő táplálási módszerek alkalmazandók:

A barfolást néhány szakértő úgy említi, mint a táplálás leginkább fajnak megfelelő formáját, mivel legközelebb áll ahhoz, ahogyan a cica a természetben táplálkozik. Hiszen választott táplálékának nagy részét ott is a nyers hús jelenti. Ezzel szemben csupán csekély részarányban képviselt a gabona, amihez a cicák a zsákmányállat – így pl. egy egér – gyomrának tartalma által jutnak.

A nedvestápnak megvan az az előnye, hogy az eledel nedvességtartalma mintegy 80% körül mozog. Ez pedig azért előnyös, mert a macskák általában kevés folyadékot vesznek magukhoz. S a nedvestáp által biztosított lehet, hogy az állat elegendő folyadékhoz jusson.

A különféle allergiák vagy intoleranciás tünetek elkerülése érdekében az eledelnek lehetőség szerint nem kell szükségtelen vegyi alkotóelemeket tartalmaznia. De a különféle töltőanyagok, melléktermékek és tartósítószerek is kedvence kárára lehetnek. Ha az eledel minőségi, olyan előnyt is kínál, amire talán nem is gondolna: a cica széklete sokkal kevésbé lesz kellemetlen szagú. A nedvestápok esetében nagyon ügyeljen arra, hogy kizárólag magas minőségi színvonalat képviselő termékeket kínáljon kedvencének. Ezeknek nem kell drágábbnak lenniük, mint a rosszabb minőségű eledeleknek. Az ismert tesztelő intézetek teszteredményeiből információkat szerezhet a macskatáp minőségére vonatkozóan. A minőségi eledelben nagy részarányban vannak jelen a minőségi fehérjék, s a táp könnyen emészthető a macskagyomor számára. A megfelelő táplálék energiát biztosít az állatnak – bármiféle súlygyarapodás nélkül.

A száraztápnak vannak bírálói, ám olyanok is, akik mellette állnak. Így még az is előfordul, hogy egyik-másik macskaszakértő kizárólag száraztápot ad a cicájának. Megvan az a nagy előnye, hogy a cica gazdájának nagyon “kényelmes”: a krokettek még akkor sem kezdenek el negatív szagokat terjeszteni, amikor esetleg már régebben ott állnak – ellentétben a nedveseledellel. A száraztáppal való táplálás esetén viszont mindenképp oda kell figyelni arra, hogy a macska elegendő folyadékot vegyen magához. Ez biztosítható itatókutakkal vagy vízes tálkákkal – az etetőtáltól eltérő helyen elhelyezve. Hiszen a cica természetes környezetében is különböző helyeken találja a táplálékot és az ivóvizet.

Hogyan találom meg a megfelelő tenyésztőt?

A komoly tenyésztőnek vannak bizonyos ismertetőjegyei. Ilyen “jel” lehet pl. az, hogy macskái bekapcsolódnak a tenyésztő háztartásába ill. családjába. Ilyen módon az is biztosított, hogy mire a kölyök Önhöz érkezik, már megismerkedik olyan szokásos háztartásbeli zajokkal, mint pl. a porszívó vagy más hangos készülékek. Ha ez nem így van, a kicsi jószágot bizony nagyon megrémíszthetik az általa meglehetősen szörnyűségesnek vélt dolgok, amelyekkel a szabad természetben egy macska nem találkozna.

Ennek ellenére természetesen sok tenyésztő külön cicaszobát tart, amelyben különféle kaparófák és mászási lehetőségek állnak kis védencei rendelkezésére, ahol azok kedvükre kiugrálhatják, kibohóckodhatják magukat. Emellett fontos, hogy a tenyésztő legyen tagja valamely tenyészegyesületnek, ahol a cicatenyésztők kölcsönösen támogatják egymást. Egy megbízható macskatenyésztő egyúttal jó tanácsadó is, s kis állatkái kiközvetítése után is érdeklődik azok sorsa iránt. Ennek megfelelően készségesen és szakértelemmel ad választ az Ön által a himalája cicára vonatkozóan feltett kérdésekre. Kérdezze meg a tenyésztőt a kiscica szüleiről és lehetőség szerint az almok gyakoriságáról is. Egy jó tenyésztő a genetikához is ért, s arról is vannak ismeretei, hogy melyek azok a macskafajták, amelyeket semmilyen körülmények között sem szabad egymással pároztatni.

Nagyon fontos tényező a higiénia. A megbízható tenyésztő többek között arról is felismerhető, hogy az etetőtálak és a cicatoalettek tiszták és kifogástalan állapotban vannak. A macskák rendkívül tiszta állatok, s nagyra becsülik a rendszeresen és alaposan kitakarított macska wc-t,

A legtöbb tenyésztő csak 1 vagy 2 macskafajtára szakosodik, hiszen a cicatenyésztés átfogó, speciális ismereteket igényel. Egészen fontos az is, hogy egy komoly tenyésztő kiscicái 12 hetes koruk előtt nem kerülnek új családba, s azután is lehetőleg nem egyedül, hanem testvérkéjükkel. A komoly tenyésztő adásvételi szerződést köt Önnel, amelyben szabályozott többek között az is, hogy mi történik, ha a kis állattal kapcsolatban váratlan problémák merülnének fel. Emellett a tenyésztő néhány tippel, tanáccsal is szolgál – pl. az ezentúl az Ön otthonát gazdagító kiscica táplálását illetően.

A megfelelő tenyésztő kiválasztásában egyébként nagy szerep jut az intuíciónak is: egyáltalán nem lebecsülendő, nagyon is értékes tanácsadó a választásban, hogy mit súgnak az Ön megérzései.

Teljes mértékben az Ön kezében a döntés, hogy egy állatotthonból vagy komoly tenyésztőtől szerzi be kismacskáját.

A leghasznosabb cikkeink
7 min

Maine Coon

Manapság már a Maine Coon macska számít a világ egyik legkedveltebb macskafajtájának és egyre nagyobb népszerűségnek örvend Magyarországon is.
10 min

Brit rövidszőrű

Olyan macskát keres, amely nyugodt és kiegyensúlyozott természetével tökéletesen kiegészíti az Ön családját, s adott esetben csak házban való tartásra alkalmas?
2 min

Sziámi macska

A sziámi a perzsamacska mellett az egyik legrégebbi és legismertebb macskafajta. A fajta eredete egy széles körben elterjedt mutációra vezethető vissza, ami több, mint 500 éve jelentkezett és Ázsiából