Macska fürdetés

macska fürdetés, cica fürdetés

Kell-e macskát fürdetni?

A legtöbb kutyát rendszeresen fürdetik vagy a kutyakozmetikusnál vesznek alapos fürdőt. Azonban sok mindenkiben felmerül a kérdés, hogy hogy néz ki a szőrápolás a macskáknál? Lehet-e vagy egyáltalán kell-e fürdetni a cicákat? Szükséges-e a macska fürdetés látszólag nehézkes folyamatán átesni?

A macskák szőrápolása

A macskák rendkívül tiszta állatok és csak nagyon ritkán lesznek igazán piszkosak. Az úgynevezett „macskamosdás” kifejezés alatt rövid, gyors és nem elegendő tisztálkodást értünk, azonban a szobatigriseknél a mosakodást sok mindennek lehet nevezni, csak elnagyoltnak nem, hiszen ők a nap nagy részét szőrzetük ápolásával töltik. Ebben segítségükre van nyelvük, ami igazi csodaszernek számít a szőrápolásban: számos apró, kampószerű papilla borítja, ez adja érdes felületét. Ezek a hátrafelé hajló, tüskékhez hasonló kinövések a vadászatnál és a táplálékfelvételnél hasznosnak bizonyulnak.

Katze wird gebürstet © lalalululala / stock.adobe.com

Azonban nem csak a zsákmány tollazatának vagy szőrzetének eltávolításához alkalmasak, hanem a macska szőrének tisztításához és átfésüléséhez is: nyelvével könnyen el tudja távolítani bundájából a koszt, a sarat, az elhalt szőröket és még a parazitákat is. Csak a hosszú szőrű macskák igénylik néha az ember segítségét a  – viszont ezzel inkább csak az elhalt szőrök eltávolításában segédkezhet, a tisztításban már kevésbé. Ezért csak nagyon ritka esetekben kell a cica fürdetés folyamatán átesniük a macska tulajdonosoknak.

Ha egyszer mégis szükségessé válik a macska fürdetés…

Ha kedvence nagyon koszos lesz vagy egy sérülés miatt nem tud magától tisztálkodni, akkor olykor mégis célszerű lehet a cica fürdetés.

Ilyenkor langyos vizet ajánlott használni egy kis macskasamponnal kiegészítve. A macska fürdetés során, ügyelni kell arra, hogy meleg legyen a lakásban, nehogy megfázzon cicája. Emellett ajánlott odakészíteni egy törölközőt, hogy macskája szőrét jól át tudja törölni és könnyebben megszáradjon. Felettébb óvatosan járjon el, mivel sok macska fél a víztől. A zooplus online shopban talál speciális macskasampont is, mely segítségére lehet a cica fürdetése során.

katze baden in waschbecken © madhourse / stock.adobe.com

Lehet fürdetni a cicákat vagy nem?

Röviden összefoglalva: A cicáknak csak nagyon ritkán van szükségük segítségre a szőrápolásban. Szőrváltáskor vagy hosszú szőrű szobatigriseknél ajánlott olykor-olykor a macskafésűhöz vagy keféhez nyúlni. Általában kedvence önmagának tisztítja szőrét. Ideális esetben a lenyelt szőrök természetes módon kiválasztódnak. Ebben azonban támogathatja bársonytalpú négylábúját malátapasztával vagy macskafűvel.

katze baden mit brauseschlauch in badewanne © Impact Photography / stock.adobe.com

Ha kijárós cicája iszapfürdőt vett és a méltán híres tisztító nyelv nem boldogul a szennyeződéssel, akkor először egy nedves ronggyal érdemes megpróbálni a nagyobb göböket feloldani. Ha így nem sikerül teljes egészében tisztává varázsolni kedvencét, akkor tanácsos tényleg a macska fürdetés folyamatának nekiesni. Amennyiben cicája férges lett, akkor célszerű felkeresni egy állatorvost. A szakember számos kezelési lehetőséget ajánlhat, amelyekkel elkerülhető, hogy meg kelljen fürdetni macskáját. Általánosságban mégis az érvényes, hogy a cicusok tiszta állatok, mivel a természet ellátta őket a lehető legjobb szőrápoló eszközzel. A kefe alkalomszerű használatán túl a macskabarátoknak csak ritkán kell besegíteniük szeretett szőrmókjuknak a tisztálkodásban.

Szeretnénk Önnek és cicájának minden jót kívánni!

A leghasznosabb cikkeink
3 min

Amikor a macskák tüzelnek

A macska szaporodási ciklusa alapvetően különbözik az emberétől. Így egy cica életének számos fázisa kissé érthetetlen számunkra. Nem tudjuk, hogyan viselkedjünk, és hogyan segíthetnénk kedvencünknek.
10 min

Ivartalaníttassam vagy sterilizáltassam a macskámat?

Aligha lehet aranyosabbat elképzelni a kiscicáknál. De sajnos nem minden kiscica talál magának otthont. Ha gazdátlan macskák egymással, vagy más kijárós macskákkal párosodnak, akkor a kölykök élete szinte garantáltan szenvedésből fog állni. Ivartalanítsa vagy sterilizálja macskáját és előzze meg ezzel az állatok felesleges szenvedéseit!