Macskafű

Az ideális macskafű

A macskafű előnyei

A lakáscicák idejük 60%-át a szőrük tisztításával töltik. Nem csoda tehát, hogy sok szőrszál a gyomrukban landol. A szőrcsomók nem csak kellemetlenek, hanem veszélyeztetik az állat egészségét és elzáródásokhoz vezet. A kijárós cicáknak van lehetőségük füvet rágcsálni és ezzel az emésztésüket segíteni, de a lakáscicáknak ebből a szempontból nehezebb dolguk van. Sok macska mivel szükségét érzi a mérgező szobanövényeket kezdi el rágcsálni.

Ezért ajánlott, hogy mindig legyen a lakásban egy cserép macskafű!

Macskafű típusok

A macskafű nem egy meghatározott fűfajta, hanem különböző fűszerű növények gyűjtőneve, amelyek alkalmasak táplálékkiegészítésre. Leggyakrabban ciprusfüvet, zöldliliomot vagy gabonaféléket használnak erre a célra.

  • Ciprusfű: A ciprusfű nem mérgező és jó macskafű alternatíva. Egyetlen hátránya, hogy sok macska megsérti magát az éles szálakkal.
  • Zöldliliom: A zöldliliom hányingert és rosszullétet okoz, ezért megfelelő eszköz abban az esetben, ha a lenyelt szőrgolyókat fel akarjuk hánytatni a macskával. Hátránya: a növény magába szívja a levegő mérgező anyagait, így például közvetve nikotin kerülhet a macska szervezetébe.
  • Gabonafélék: A gabonafélékből, például búzából vagy árpából kedvezően lehet macskafüvet termeszteni. Kanári és törpepapagáj eledelnek is alkalmas.

A zöldliliom is okozhat problémákat, hiszen elraktározza a levegő káros anyagait. Mint említettük, dohányos háztartásokba nem ajánlott, hiszen a nikotint is magába szívja, így, ha a macska fogyaszt belőle, akkor a nikotin is a szervezetébe kerül.

Továbbá webáruházunkban különféle macskafűves termék közül válogathat!

Rengeteg kiegészítő terméket is talál a macskafűhöz, mint tálakat, amelyekben macskafüvet termeszthet, vannak magok is illetve macskafüvet tartalmazó finom snackek.

Otthoni termesztése

  • Használjon kezeletlen virágföldet
  • Áztassa be a magokat 1-2 órára
  • Tölstön meg egy cserepet földdel
  • Ültesse el a magokat kb. 2 cm mélyre
  • Helyezze a cserepet egy világos helyre, de ne tegye közvetlen napsütésre
  • A magokat tartsa nedvesen, de ne áztassa el őket!
A leghasznosabb cikkeink
3 min

Ihatnak a macskák tejet?

A tej és a macska nagyon sok ember fejében elválaszthatatlanok. A cicák tej utáni sóvárgása sok gyerekkönyvből és filmből ismert tény. A kérdés, hogy ihatnak-e a macskák tejet vagy sem?
3 min

Kiscica etetése

A kiscicáknak is speciális tápanyagokra van szükségük az egészséges növekedéshez. Ez az igény fajtától, életkortól és temperamentumtól függően változó lehet.
3 min

Házi macskakeksz – gyors, egyszerű és finom

Macskakeksz sütése egyáltalán nem is olyan nehéz. S a saját sütésű cicakeksz előnyei: már maga a sütése is örömöt okoz, pontosan tudja, mi van benne, s a cicának pedig ízlik. Az alábbiakban majd 3 ízletes cicakeksz-receptet is megosztunk Önnel.