Kiscica etetése

kiscica etetése, kismacska etetése, kiscicák etetése, kiscica táplálása

A kölyökkutyákhoz hasonlóan a kiscicáknak is speciális tápanyagokra van szükségük az egészséges növekedéshez. Ez az igény fajtától, életkortól és temperamentumtól függően változó lehet. A vadócoknak több energiára van szükségük, mint a kis álomszuszékoknak. Noha cukinak tűnik, a kiscicáknak sem tesz jót a babaháj, bordáik és derekuk mindig legyen látható. Ahhoz hogy macskája ebben a gyors növekedéssel járó időszakban is megfelelő energiához és tápanyaghoz jusson, nagyon fontos jelentősége van a kismacska etetése során a megfelelő, kölyökcicáknak szánt eledelnek.

Kiscica etetése: mikortól kezdődjön a hozzátáplálás?

Amint apadni kezd az anyamacska tejtermelése (kb. 3-4 hét után) a cicákat hozzá kell szoktatni a kölyökmacskáknak szánt táplálékhoz. A harmadik hónaptól kezdődően pedig már csak ilyen típusú eledelt kaphatnak. Ahhoz hogy hozzászokjanak a szilárd eledelhez, kis adagokkal kell kezdeni az etetést. Ha a cica nem fogadja el az eledelt, kezdetben kölyöktejet lehet hozzá keverni, melynek arányát minél előbb csökkenteni kell, hogy a kiscica ne vegyen túl sok energiát magához az az étkezések során.

katzenbaby ernährung © inna_astakhova / stock.adobe.com

10.-12. hét

Az első hetek meghatározóak a kismacska etetése szempontjából, ezért ismertessünk meg vele többféle eledelfajtát, pl. száraz és nedves tápot, saját készítésű eledelt, hogy ne csak egy fajtához szokjon hozzá. Ha esetleg egészségügyi okokból később át kell állni másfajta ételre, könnyebb lesz az átmenet. Ügyeljen rá, hogy a növésben lévő kiscicák vitamin és ásványianyag igénye magasabb, melyet fedezhet egy kiváló minőségű eledel.

4 hónapos korig

Ebben az időszakban a kiscica etetése és annak módja szervezetük felépítéséhez kell igazodnia: még nem teljesen fejlett az emésztőrendszerük, étvágyuk azonban nagy, ezért inkább többször iktasson be számukra kis étkezéseket a nap folyamán. Az etetési időket már most is tartsa be. A macska természetes táplálkozásába belefér, hogy akár 20 kis adagot is elfogyaszthatnak egész nap – az éjszakát is beleértve. Célszerű ezért lefekvés előtt még egy kis eledelt kitenni, hátha a kiscica esetleg éjszaka is szeretne enni.

4-6 hónapos kor között

4 hónapos kortól kezdve a táplálást lehet a macskák általános étkezési szokásaihoz igazítani: legszívesebben gyakori (10-20) kisétkezés formájában vesznek magukhoz ételt az egész napra elosztva. Mivel alkonyatkor vagy éjszaka aktív állatokról van szó, akár éjszaka is ehetnek. A kihívást az jelenti, hogy olyan gyakran tegyük elérhetővé számukra az eledelt amennyire csak lehet, ugyanakkor ne is etessük túl őket. Legalább három főétkezést kell számukra biztosítani, ebből egyet késő este. Ha a főétkezések között száraz eledelt adunk, ügyeljünk rá, hogy ne lépjük túl a kismacska napi energiaigényét, mivel a száraz eledelek kalóriadúsabbak a nedves tápokhoz képest.

7 hónapos kortól

Vegyes táplálás esetén ettől a kortól kezdődően a nedves eledelt fel lehet osztani két főétkezésre, melyből az egyik reggel a másik este legyen. Annak érdekében, hogy a naponta többszöri kis étkezés iránti igény is teljesüljön, a főétkezések között adhatunk száraz eledelt, ugyanakkor tartsuk szem előtt a napi energiabevitelt is.

süss kitten © olhastock / stock.adobe.com

Kiscica etetése: folyadékpótlás

Bár nedves táp adása esetén a macska jut némi folyadékhoz, mégis mindig adjon neki korlátlan mennyiségű tiszta vizet.

Kezdetben a kiscicák szeretik a tejet, de később a macskák többségének hasmenése lesz a tejcukortól . Táplálékkiegészítőként adhatunk speciális, csökkentett laktóztartalmú macskatejet. .

Fedezze fel webshopunk kölyökmacskáknak szóló kínálatát és olvassa kiscicák beszoktatásáról: alapfelszerelésről és tippjeinkről szóló cikkünket!

A leghasznosabb cikkeink
5 min

A macskanevelés alapjai

Annak ellenére, hogy a kiscicák a legtöbb dolgot már életük első pár hetében megtanulják az anyjuktól és testvéreiktől, az emberi nevelés sem maradhat el. Elvégre is a mamacica nem az emberi elvárások szerint neveli kölykét.

5 min

Védőoltás macskáknak

Ahhoz, hogy szerettet cicája egészségesen és hosszú ideig megmaradjon Önnek, bizonyos védőoltásokat kell beadatnia kedvencének. Azok nélkül komoly betegségek alakulhatnak ki, melyek tartós következményeket vonhatnak maguk után, s legrosszabb esetben még a cica elpusztulásához is vezethetnek.