A kismacska fejlődése: a növekedés 6 fázisa This article is verified by a vet

egy cica fejlődésének 6 fázisa

Meddig növekednek és mekkorák lesznek a macskák? Ez egyrészt a genetikai adottságoktól, másrészt pedig olyan külső tényezőktől függ, mint a táplálkozás. A macskák növekedése hat növekedési fázisra osztható. Ha ezeket ismerjük, akkor cicáinknak tökéletes kezdést biztosíthatunk az egészséges élethez, és a lehető legjobb támogatást nyújthatjuk nekik a felnőtté válás során.

A macskák növekedésének hat szakasza

Körülbelül 66 nap elteltével a vemhes macskák világra hozzák kölykeiket. Ekkor az aprócska és aranyos teremtmények még 100 grammot sem nyomnak. A következő hónapokban azonban gyorsan kíváncsi szobatigrisekké fejlődnek. A macskák növekedése különböző fázisokra osztható:

1. fázis: Az élet első hete

A születés után a még vak és gyenge kiscicáknak feltétlenül szükségük van anyatejre. Az előtej, más néven kolosztrum, fontos tápanyagokat és védő antitesteket (védőfehérjéket) tartalmaz. Ez utóbbiak nagyon fontosak a kiscica egészsége szempontjából, mivel az immunrendszer a születés után még ,,tapasztalatlan” és gyenge. A macskakölyköknek a még hiányos bundájuk miatt továbbá szükségük van az anyjuk testének védelmező melegére is.

Körülbelül egy hét múlva a kiscicák aztán kinyitják a szemüket, és a leszáradás következtében elveszítik a köldökzsinórjukat. Ahhoz, hogy a cicák egészségesen induljanak az életben, fontos, hogy odafigyeljünk a napi testsúlyukra. A súlytáblázatok segítségével ellenőrizheti, hogy a kiscicák megfelelően fejlődnek-e, és szükség esetén módosíthatja táplálásukat.

2. fázis: Jönnek a tejfogak

Az élet első heteiben a kiscicáknak még kevés erejük van. Ezért a nap nagy részét alvással töltik. A harmadik és nyolcadik hét között általában előbújnak az első tejfogak. Jó tudni, hogy a macskák teljes tejfogazata 26 fogat tartalmaz, amelyek a felnőttkori fogazatnál jóval kisebbek és hegyesebbek.

3. fázis: Az első szilárd táplálék

Négy hét elteltével a kiscicák már eleget híztak. Végre futkározhatnak és tombolhatnak a testvéreikkel. A szilárd táplálékot is ekkor kezdik elfogadni.

Így tehát ez a megfelelő időpont arra, hogy fokozatosan puha cicatápot kínáljunk a nekik. Ezt a tápváltást azonban lassan kell bevezetni, ugyanis a gyomor-bélrendszerük kezdetben még az anyatejhez van szokva, és először alkalmazkodnia kell az újfajta táplálékhoz. Ellenkező esetben fennáll a hasmenés, a székrekedés és a hasi fájdalom veszélye is.

4. fázis: A kismacskák folyamatosan növekednek

A kiscicák már két hónaposak, és csak szilárd táplálékot esznek. Természetesen még mindig növekednek, ezért magasabb az energia- és tápanyagszükségletük, mint felnőtt társaiknak. Éppen ezért olyan speciális kölyöktápot kell nekik adni, amely pontosan ehhez az életszakaszhoz igazodik. Hogy inkább száraz tápot vagy nedves eledelt választ, az csak Önön múlik.

Most van itt az ideje annak is, hogy először felkeressék az állatorvost. A szakember tájékoztatja Önt a fontos oltásokról és szükség esetén a cicák helyes étrendjéről.

A harmadik és a hatodik hónap között a cica fogazata megváltozik. Ekkor a tejfogakat 30 maradó fog váltja fel. Összehasonlításképpen: nekünk, embereknek körülbelül 32 fogunk van, míg a kutyáknak 42.

5. szakasz: A kiscicából felnőtt macska lesz

Hét izgalmas hónap után a macska felnőtté válik. A nőstény macskák most már tüzelnek, és vemhesek lehetnek. A kandúrok körülbelül egy hónappal később válnak ivaréretté. Innentől kezdve, elegendő információ és gondolkodási idő után megfontolandó az ivartalanítás.

6. fázis: A növekedés befejeződése

A macskák életük első éve lezárult, és most már sokkal nyugodtabbak. A következő években már nem nőnek tovább. Körülbelül nyolc év elteltével a száj környékén a szőrszálak kissé fehérebbé válnak. Ez általában az öregedés első jele. Fokozatosan azonban egyre fáradtabbak, és egyre kevesebbet is mozognak.

Mekkorára nőnek és milyen súlyúak lesznek a kifejlett macskák?

Erre a kérdésre nincs általános érvényű válasz. A macskák növekedése függ egyrészt a génjeiktől, valamint az olyan külső tényezőktől is, mint a kölyökkori táplálkozás. Másrészt számos macskafajta termete és testfelépítése nagyban különbözik egymástól. Régiónkban például különösen népszerű az európai rövidszőrű, amely átlagosan 80-90 centiméteresre nő. Ezzel szemben a felnőtt Maine Coon macskák (különösen a kandúrok) akár 120 centiméter hosszúra is megnőhetnek.

Fajtánként és nemenként a testsúly is változik: a hím perzsa macskák akár nyolc kilót is nyomhatnak. A nőstény bengáli macskák viszont könnyebbek, súlyuk általában csak három és négy kilogramm közötti.

Mennyi ideig élnek a macskák?

Az egészséges macskák átlagosan 15 évig élnek, míg egyes példányok akár a 19 évet is elérhetik. Ez egy egyénenként változó dolog, melyet a genetika is befolyásolhat. A betegségek, az alultápláltság vagy a helytelen étrend azonban negatívan befolyásolhatja a macskák életkorát.

Olvasótipp: A macskák életkoráról szóló cikkünkből megtudhatja, hogyan lehet a macskaéveket emberi évekre átszámítani. A kölyökmacskák helyes bánásmódjáról további cikkeket is talál a kiscicákról szóló rovatunkban.


Franziska G., Állatorvos
Profilbild von Tierärztin Franziska Gütgeman mit Hund

A Giessen-i Justus-Liebig Egyetemen átfogó állatorvosi képzést kaptam, és sokféle területen gyűjtöttem tapasztalatokat, például kisállatok, nagyállatok és az egzotikus orvoslás terén, valamint farmakológia, patológia és élelmiszer-higiénia területén. Azóta nemcsak állatorvos-szerzőként dolgoztam, hanem elkészítettem a tudományos alapokon nyugvó disszertációmat is. Célom, hogy a jövőben jobban megvédjem az állatokat a bakteriális kórokozóktól. Állatorvosi ismereteim mellett megosztom saját tapasztalataimat is boldog kutyatartóként, és meg tudom érteni és tisztázni a felmerülő félelmeket és problémákat, valamint az állategészségügyre vonatkozó egyéb fontos kérdéseket.


A leghasznosabb cikkeink
5 min

A macskanevelés alapjai

Annak ellenére, hogy a kiscicák a legtöbb dolgot már életük első pár hetében megtanulják az anyjuktól és testvéreiktől, az emberi nevelés sem maradhat el. Elvégre is a mamacica nem az emberi elvárások szerint neveli kölykét.

5 min

Védőoltás macskáknak

Ahhoz, hogy szerettet cicája egészségesen és hosszú ideig megmaradjon Önnek, bizonyos védőoltásokat kell beadatnia kedvencének. Azok nélkül komoly betegségek alakulhatnak ki, melyek tartós következményeket vonhatnak maguk után, s legrosszabb esetben még a cica elpusztulásához is vezethetnek.