Bengáli macska

bengáli macska, tigris macska, bengáli cica, bengali macska, leopard macska

A bengáli macska egy igazán különleges macskafajta. A szó szoros értelmében egy igazi “házi tigris macska vagy leopárd macska” hiszen vadmacska vér is csörgedezik az ereiben. A bengálihoz vagy a szavannához hasonló macskafajták tenyészése a legújabb őrület! De mitől lesz egy macska hibrid és mire kell figyelni, ha egy ilyen macskát tartunk házi kedvencként? Fajtaismertetőnkben minden kérdésére megkapja a választ.

A 19. század elején az emberek még csak az európai állatkertekben találkozhattak nagymacska hibridekkel. Ami azonban az állatkertek számára fenntarthatatlannak bizonyult egyre inkább elterjedt a kismacskák körében. Egyre nagyobb lelkesedéssel tenyésztettek a vadmacskák és házimacskák keresztezéséből származó macskafajtákat. A hibridek minden bizonnyal legismertebb képviselője a bengáli cica, egy szelíd, fekete macska és egy vad ázsiai “leopárd macska” keresztezéséből alakult ki. Az eredmény egy új macskafajta, aminek hosszúkás testfelépítése és szokatlan színű bundája van és attól függően, hogy mennyire hasonlít felmenőire, tapasztalt gazdát igényel.

Bengal kitten © Корнеевец-Выдренкова / stock.adobe.com
• Der Name Bengalkatze geht auf die wissenschaftliche Bezeichnung der Leopardkatze, Prionailurus bengalensis, zurück.

A bengáli macska története

A vadmacska-hibrid tenyésztés eredetileg az Amerikai Egyesült Államokból származik, ahol Jean Mill genetikus először 1963-ban próbálta meg keresztezni a Dél-Ázsiában őshonos ázsiai leopárdmacskát (Prionailurus bengalensis bengalensis) egy házimacskával. A célja egy olyan szelíd házimacska létrehozása volt, aki megjelenéséven a vadon élő őseire hasonlít.

Jean Mill a bengáli fajta alapítója

Az ötlet nem is volt újkeletű: a brit művész és újságíró Harrison William már 1889-ben említést tett az ázsiai leopárd macska és a házimacska keresztezéséről. A bengáli cica tenyésztésére azonban Jean Mill, akkoriban még Jean Sudgen néven ismert genetikus volt a legnagyobb hatással. Már 1946-os kutatásának is a “Crossbreeding” (magyarul: fajok keresztezése) volt a témája. Végül a 60-as évek elején vitte át ötleteit a gyakorlatba: házimacskákat keresztezett ázsiai leopárdmacskákkal.

A vadon élő állatok és háziállatok keresztezéséből létrejött egyedeket F1 állatoknak hívják. Az F1-állatok és egy házimacska ismételt keresztezéséből “F2”-állat született és így tovább. Az F1 és az F2 macskák gyakran még vad természetűek. Jean Mill a nőstény F1 állatokat újból az apaállattal keresztezte, így F2 macskákat kapott eredményül. További két-három keresztezés múlva az utódok természete már hasonlított a házimacskáéra. Férje halála miatt Jean Mill egy időre leállt a keresztezésekkel, de a 70-es években újrakezdte tevékenységét, amikor átvette William Centerwall tudós nőstény állatait. A tudós szintén ázsiai leopárdmacskákat párosított házimacskákkal, de ő ezzel a macskaleukémiával szembeni immunitásukat vizsgálta.

Így kezdődött a Bengáli macska (tigris macska) modern tenyésztése, amit hivatalosan a TICA (The International Cat Association) 1983-ban ismert el. Eleinte még abesszineket , egyiptomi mau-kat és amerikai rövidszőrű macskákat is bevettek a tenyésztésbe, hogy még jobban erősítsék az állat kívánatos külső jegyeit. Manapság a bengáli macskákat csak tisztán tenyésztik.

Kiállításokon azonban csak a negyedik generációt (F4) lehet szerepeltetni. Csak ettől a nemzedéktől számítanak az állatok szelídnek, természetük is csak innentől kezdve hasonlít kellőképpen a házimacskáéra. A “leopárd macska” azóta rengeteg rajongóval büszkélkedhet, az CFA-hez (Cat Fanciers’ Association) hasonló több ernyőszervezet is elismeri.

Megjelenése

A simulékony, mégis atlétikus testalkatú állatok súlya eléri a 6 kg-ot, magasságuk a 30 cm-t. Erős testüket izmos lábak tartják. Testéhez viszonyítva a feje viszonylag kicsi. Megjelenésében dominánsak az arccsontjai és nagy mandula formájú szemei. A bengáli cica (tigris macska) szemei általában zöldek vagy a seal pont színű példányoké kékek, fülei kicsik, de szélesek és lekerekített végűek. A legfeltűnőbb „vad” vonása a bunda mintázata. Vízszintesen rendezett nagy foltjaival, rozettáival, világos pocakjával igencsak hasonlít vad elődeire. A legtöbb állat lába is csíkos, de legalább is foltosak. Az alapszínek közül a narancs, az arany, a sötét sárga és a homokszínek megengedettek, egyesek fényesek (glitter), mintáját tekintve lehet márványos vagy pöttyös:

  • Márványos (Marbled): A márványos bunda más fajták csíkjaira hasonlít. A bengáli azonban annál szebb, minél kevésbé hasonlít a házimacskákra.
  • Pöttyös: A pöttyös bunda kifejezetten kívánt típus: a nagy foltokkal és pöttyökkel rendelkező bengáli macskák hasonlítanak a leopárdmacskákra, ezen belül létezik kétszínű („rozettás“) és egyszínű pöttyös is.
  • Márványos-pöttyös: Olyan mintázat, ami egyszerre márványos és rozettás is. Ez a mintázat hivatalosan nem elfogadott.

Az áll, a mell, a has és a lábak belső oldala vajszínű vagy fehér lehet és kontrasztban kell állnia a háton és az állat oldalán található színekkel. A szemek, a száj és az orr ideális esetben keskeny, fekete csíkokkal keretezett. Nem csak megjelenése emlékeztet a vadmacska ősökre!

schnee bengal katze © krappweis / stock.adobe.com
Die Snow Bengal besitzt ein auffallend helles Fell.

A bengáli macska természete

Az ötödik generációtól kezdve a Bengálik hivatalosan is domesztikált házimacskának tekinthetőek. Ennek ellenére eredetük miatt igencsak aktív, temperamentumos állatok, ezért csak ettől a nemzedéktől kezdve lehet őket háziállatként tartani! Kiállításokon is csak a negyedik generációtól vehetnek részt tenyészállatok. A fajta standardja szerint a bengáliak „megbízható, élénk, kíváncsi és barátságos macskák”!

Aktív szőrpamacs, aki szereti a vizet

A bengáli cica (tigris macska) egy nagyon szórakoztató fajta! Okos és tanulékony, de sok figyelmet igényel ösztönös viselkedésének helyes irányba terelése. A bengáli macska gazdik úgy vélekednek, hogy az egyszerű összebújás, simogatás és játék nem elegendő foglalkozás nekik. A target-training és a klikkerrel való tanulás ugyanúgy hozzátartozik a macska helyes tartásához, mint a megfelelő környezet, amiben az állat nem unatkozhat. A bengálik imádnak mászni és a vizet is kedvelik. A biztonságos kijárás pedig gondoskodik arról, hogy macskája ne unatkozzon és mozgásigényét is kielégítheti. Természetesen az ideális egy macskabiztos nagy udvar de egyes nyugodtabb állatoknál a sok mászási lehetőséget nyújtó biztonságos terasz is megfelelő. A “leopárd macska” egy öntudatos, inkább domináns, aktív macska. Összeszoktatása más érzékeny, visszafogott macskákkal problémás lehet. Ennek ellenére sose tartsa egyedüli macskaként a bengálit! Jó párost alkothat nyugodtabb fajtákkal, mint például a perzsa és a brit rövidszőrű cicával.

Az F1 – F4 közötti bengáli generációk miért nem tarthatók kedvtelésből?

A hibrid fajták esetében mindig nagyon fontos a nevelés. Bár minden házimacskában lakozik egy kis vadállati származás, de azoknál, ahol a családfában nincsenek is olyan távol az igazi vadmacskák, különösen érvényesül ez a vérvonal. Az első nemzedékből születő bengáli macskáknak például erősek a vadállatokra jellemző tulajdonságaik. Ezen kívül az első négy generáció egyedeinek tartása sokkal körülményesebb, mivel a vadmacskákhoz hasonlóan a fajdvédelemi törvény hatálya alá esnek.

Kedvtelésből az ötödik generációtól kezdődően tarthatók az állatok, mivel a Bengálik már ekkor nem tekinthetők hibridmacskának. Ennek megfelelően nem is vonatkozik rájuk a fajvédelmi törvény, minden különösebb feltétel nélkül tarthatók házimacskaként. Más fajta beszerzéséhez hasonlóan, fontos szempont, hogy macskáját komoly tenyésztőtől vásárolja, aki hangsúlyt fektet a fiatal állatok szocializációjára, nevelésére és közös életük indulásakor is segítségére van. Egyeztessen a tenyésztővel egy időpontot, amikor helyben találkozhat az állatokkal és megnézheti életkörülményeiket. A szülőállatok mutassanak bizalmat az emberek iránt.

zwei bengal katze beide farben © krappweis / stock.adobe.com
• Die soziale Bengalkatze sollte nicht allein gehalten werden, sondern zusammen mit (mindestens) einer weiteren aktiven, temperamentvollen Katze – am besten mit einer zweiten Bengalkatze.

A bengáli macska tartása

Ahogy már említettük a Bengáli macskák első négy generációja a fajvédelmi törvény hatálya alá esik. A védett fajokra Németországban külön feltételek vonatkoznak: a Természetvédelmi Hivatal vadmacskák és közvetlen leszármazottiak számára többi között minimum 15 négyzetméteres kifutót ír elő. Az ötödik generációt követő nemzedékek természete már sokkal inkább hasonlít más, szintén aktív macskafajtákéhoz, akiknek az ereiben nem csörgedezik vadmacskavér. Ezen hibridek tartása már alig különbözik a hagyományos macskatartástól. Szüksége van kijárásra a biztonságos udvarra vagy erkélyre. Játékok, mászó-, kaparó- és búvólehetőség.

Ez mind, amire egy bengáli macskának szüksége van ahhoz, hogy mozgásigényét kiélje. Variálja a bengáli cica környezetét, ezzel mindig új ingereket biztosítva a számára. Itató a teraszon? Kis tó a biztonságos udvarban? Hagyja fantáziáját szabadon szárnyalni! Pár hét egy bengálival és a klikker illetve a target training se lesz már idegen fogalom a számára. Ez a fajta különösen kedveli az intelligenciafejlesztő és gondolkodtató játékokat. Mivel a bengáli cica imád a vízzel játszani, érdemes egy lavórt vízzel megtölteni, nyáron a szabadban, a hidegebb évszakokban pedig a fürdőben tartani. A “leopárd macska” tartása megerőltető lehet azoknak, akik nyugodtabb fajtákhoz vannak szokva. Mivel a bengáli cica (tigris macska) egy intelligens, tanulékony típus, nagy élményt nyújt a vele való foglalkozás.

Bengalkatze © Kirill Vorobyev / stock.adobe.com

Bengáli macska etetése & egészségi állapota

Megfelelő eledelt keres Bengáli macskája számára? Fedezze fel a Royal Canin kiváló minőségű Bengáli eledelét !

Néhány fajtabetegség érintheti a Bengáli macskát. Egyik ezek közül a progresszív retina atrófia (PRA-b). A szem retinájának elváltozása az állat vakságához vezethet, mely már az első években bekövetkezhet. Egy másik öröklött betegség a pyruvatkinase-hiányosság (PK-Def), melyben egy enzimhiány miatt a vörösvértestek elpusztulnak és vérszegénység (anemia) alakul ki. Mindkét betegség kiszűrhető génteszttel.

A bengálik ezen kívül hipertrofikus kardiomiopátiában (HCM) is megbetegedhetnek. Ez a szívbetegség a szívizomzat megvastagodását idézi elő. A HCM évente végzett ultrahangos szűrővizsgálattal állapítható meg. Komoly tenyésztők elvégeztetik macskájukon az örökletes betegségeket szűrő teszteket és az érintett állatokat kivonják a tenyésztés alól. Ez is egy olyan ok, amiért érdemes felelősségteljes tenyésztőhöz fordulni, akinél az állatok jó közérzete áll az első helyen. Tartsa távol magát a kétséges árusoktól, akik papírok nélkül kínálják macskájukat, mivel így semmi garancia nincs arra, hogy az állatok egészségesek.

A legjobb egészségügyi megelőzés bengáli macskája számára a megfelelő és a fajtaspecifikus eledel rendszeres állatorvosi vizsgálat .

Sok hibridmacskát nyers hússal etetnek, mert a szavanna és “leopárd macska” többsége érzékeny a mesterséges macskaeledelekre és baktériumokra. Alapvetően azonban a jó minőségű konzerves vagy tasakos eledelek ellátják macskáját minden szükséges tápanyaggal!

Ha mégis a nyers táplálás mellett dönt, alapos előkészítésnek kell megelőznie. A helyes összetevőkkel és természetes kiegészítőkkel biztosra mehet abban, hogy macskáját egészségesen eteti.

Így találja meg a megfelelő bengáli macska tenyésztőt

Most már láthatja, hogy a bengáli cica egy nagyon érdekes macskafajta! Ha már az olvasás közben kedvet kapott a bengálihoz, akkor már csak egy kérdés maradt hátra: hol találhat egy ilyen rendkívüli állatot?

Miről lehet felismerni a jó tenyésztőt?

A felelősségteljes tenyésztő biztosra akar menni abban, hogy a Bengáli macska (tigris macska) biztosan jó helyen van Önnél! Ezért már nagyon korán megteremti a kapcsolatot az új család és a bengáli (vagy tigris macska) között és elkíséri a kölyköt új lakhelyére. Tenyésztő egyesület tagjaként nem csak a macska kívánt megjelenésére összpontosít, hanem felelősséget vállal egészségéért is. Ehhez hozzátartozik a szülőállatok egészségügyi vizsgálata is, például az öröklődő betegségek genetikai tesztje és a vemhesség állatorvosi gondozása. Az ellést követően az állatorvos minden kölyköt megvizsgál, beolt és féregtelenít, akik fajtának megfelelő táplálásban részesülnek. Mindez természetesen sok pénzbe kerül, ami látszik a “leopárd macska” gyakran ezer Eurót is elérő árán is. A tenyésztésre szánt állatok még többe kerülhetnek. Ezzel az összeggel a tenyésztő csupán csak a költségeit fedezi.

Kerülje a szaporítókat!

Még ha ez az összeg fáj is, semmi esetre se válasszon olyan szaporítót, aki „fajtatiszta macskát árul dokumentumok nélkül”! Ilyen esetben általában a szülőállatok egészségén spórolnak, a kölykök pedig csak ritkán kapják meg a szocializációhoz szükséges időt, amire a bengáli macskáknak különösképpen szükségük lenne ahhoz, hogy testileg és szellemileg is egészséges felnőtt macskákká cseperedjenek. A bizalomnak természetesen kölcsönösnek kell lennie. Ne rémüljön meg, ha a tenyésztő különleges feltételeket támaszt Önnel szemben. Ez a feltétel lehet az ivartalanítás vagy a szabad kijárás lehetősége is. A “leopárd macska” esetén külön gondolni kell arra is, hogy csak papírokkal lehet igazolni, hogy nem vonatkoznak rá az előírások. Ha ez az igazolás nem áll rendelkezésre, a macskát legrosszabb esetben lefoglalják. Csak komoly tenyésztőhöz forduljon!

Sok közös élményt kívánunk Önnek és bengáli macskájának!

A leghasznosabb cikkeink
7 min

Maine Coon

Manapság már a Maine Coon macska számít a világ egyik legkedveltebb macskafajtájának és egyre nagyobb népszerűségnek örvend Magyarországon is.
10 min

Brit rövidszőrű

Olyan macskát keres, amely nyugodt és kiegyensúlyozott természetével tökéletesen kiegészíti az Ön családját, s adott esetben csak házban való tartásra alkalmas?
2 min

Sziámi macska

A sziámi a perzsamacska mellett az egyik legrégebbi és legismertebb macskafajta. A fajta eredete egy széles körben elterjedt mutációra vezethető vissza, ami több, mint 500 éve jelentkezett és Ázsiából