Szavanna macska

szavanna macska, savannah macska

A szavanna macska (vagy savannah macska) relatív fiatal macskafajta, amely szőrzetének feltűnő(en szép) színe miatt időközben divatmacskává és nem ritkán presztízs-tárggyá is vált. Elnevezését a szerválok élettere – az afrikai savannah macska – nyomán kapta.

A szavanna macska története

A szavanna macska a házimacska és a szervál, a közepes nagyságú afrikai vadmacska keresztezéséből jött létre, és a ragadozók rendjébe tartozik. Az első savannah macska egy szervál és egy sziámi macska keresztezéséből született, ami Amerikában történt 1986-ban – mégpedig véletlenül: Jude Frank egy szervál kandúrt „kért kölcsön“, s annak egy szervál nőstény fedezése lett volna a feladata. Azonban a szervál hímet egy sziámi nősténnyel együtt helyezték el, amiből aztán párzás lett.

A szervál kandúr gazdája, Suzi Mutascio, megkapta az ennek eredményeként született egyetlen kiscicát. Ez a hölgy kezdte el először célzottan tenyészteni az „F2 savannah“ macskát. Az első fajtaszabványt a Patrick Kelley és Joyce Sroufe nevű tenyésztők hozták létre 1996-ban. A TICA (The International Cat Association) 2001-ben ismerte el ezt a macskafajtát, s 2012-ben champinship-státuszt kapott. Az F1-F4 szavanna-generációkban magas részarányban van jelen a vadvér, s így azok a hibrid fajták közé tartoznak.

Az F-generációk

Az F-generáció jelzőszáma adja meg, hogy egy szavannának milyen vonatkozású ősei vannak. Az F1 állatok például egy szervállal való közvetlen pároztatásából születnek, az F2-nél a szervál az állat nagyapja, és így tovább. A rokonság még precízebb meghatározására betűk használatosak:

  • A = egyik szülőállat szavanna macska
  • B = mindkét szülőállat szavanna macska
  • C = az állat mindkét szülője és nagyszülei is szavannák
  • SBT = az utóbbi három generáció szavannákból áll

A szavanna macska kinézete

A savannah macskafajta úgy néz ki, mint egy kisebb szervál-imitáció. A macskafajta különlegessége pettyezettsége. Színezete általában: arany vagy bézs alapszín világos alsó résszel. Ez a bekeresztezett fajta függvénye. Manapság már a szavanna-szavanna a standard.

A szavanna macska nagy és karcsú – hosszú, izmos lábakkal. A hátsó lábak normál esetben valamivel hosszabbak, mint a mellsők. Mancsai oválisak, és közepesen nagyok. Emellett farka relatív széles és közepes hosszúságú. Nyaka testének megfelelően hosszú és keskeny. Feje háromszög formájú, s testéhez viszonyítva inkább kicsi. Fülei magasan ülnek a fején, s a fajta tipikus jegyeként nagyon nagyok, felfelé állóak, szélesek, hegyük lekerekített. Közepesen nagy szemei mélyen helyezkednek el fején. Valamennyi szemszín megengedett, s hogy milyen, nem függ a szőrzet színétől. Emellett tipikus a szavannára a könny-minta, ami egy gepárdra emlékeztet, s így egzotikus kinézetet kölcsönöz a macskának. A szavanna macska karcsú testformájának köszönhetően nagyon kecsesnek és finomnak hat.

A következő színek megengedettek:

  • Black
  • Brown spotted tabby
  • Black silver spotted tabby
  • Black smoke

Az első és második generációs szavanna macskák a nagyobbak. Az állatok súlya 4,5 és 11 kg között mozog, s mint ahogyan a méret is, a generáció függvénye. Ennek oka, hogy az első generációk állatainál az afrikai vadmacska genetikai befolyása még nagyon nagy. A méret és a súly a 4. generációtól áll be közepes értékre.

savannah kitten auf tisch © Корнеевец-Выдренкова / stock.adobe.com
Savannah-Katzen

A szavanna macska karaktere

A szavannák nagyon barátságosak, játékosak és társaságkedvelők. Hatalmas mozgásigénnyel bírnak, s nagyon aktívak, sok elfoglaltságot igényelnek. Ezt megteremthetjük macskajáték vagy egy második macska segítségével. A szavannát élénk fajtájából adódóan alapvetően nem kellene egyedül tartani. Atlétikus testfelépítésüknek hála, akár két méter magasra is felugorhatnak, szeretnek mászni, így azután a lakásban is feltétlenül szükség van magas helyekre.

Elengedhetetlen egy stabil, többszintes kaparófa. A különféle kaparóbútorok kiválóan szolgálják a karomápolást. A szavannákat gyakran „macskatestbe bújtatott kutyáknak“ titulálják, mivel velük lehet apportírozni, s megtanulják a pórázon való futást is. Érdemes már kölyökkorában hozzászoktatni a pórázhoz, s néhányszor a lakásban gyakorolni, mielőtt a szabadba merészkednének. A macskafajta további sajátossága, hogy szereti a vizet, s szívesen fürdőzik, ha vízzel telt kád formájában felkínáljuk számára ezt a lehetőséget. A szavannák általában jól kijönnek más háziállatokkal, így a kutyákkal is, a gyerekekkel is türelmesen viselkednek.

A szavanna cicák kíváncsiak, s folyamatosan keresik a kalandokat, ezért jó megoldás egy, a cicák számára biztonságossá tett kert vagy egy macskahálóval ellátott erkély. Mindenesetre a szavanna macskák meglehetősen önfejűek, s igyekeznek keresztülvinni a saját akaratukat. Mégis nagyon szeretetre méltóak, s szoros kötődést alakítanak ki gazdájukkal. A savannah macska temperamentuma alapján nem kezdő macskatartóknak való, már tapasztalattal bíró gazdiknak ideális.

A szavanna macska fajának megfelelő tartás mellett 12-15 évig élhet.

A szavanna macska tartása és ápolása

A szavanna macska magasabb generációs egyedeinek tartására különleges feltételek vonatkoznak. Az F1-F4 szavannák hibrid fajtáknak számítanak, s a fajvédelmi törvény hatálya alá tartoznak. Pl. Németország néhány tartományában hatósági bejelentési kötelezettség vonatkozik ezekre a macskákra. Bajorországban pl. az F1-F4 generációs macskák engedély-kötelesek, mivel veszélyes állat kategóriába soroltak. Emellett az egész Németországra előírás, hogy az F1-F4 generációs szavannáknak legalább 50 m² alapterületű és min. 2,5 m magas kifutót kell biztosítani. A macskára vonatkozó korlátozások és tilalmak tartományonként változnak.

A F5 ill. alacsonyabb kategóriás szavannák minden különösebb gond nélkül tarthatók lakásban. Tartásukhoz javasolt egy, a macska számára biztonságossá tett erkély vagy kert, mivel ezeknek az állatoknak kifejezetten nagy a mozgásigényük. Feltétlenül biztosítani kell számukra különféle elrejtőzési lehetőségeket is, így pl. macskaalagutat vagy játékházikót. Az intelligenciajátékok is jó lehetőséget kínálnak az okos macskák foglalkoztatására. Ha nincs elegendő elfoglaltsága, a savannah macskafajta bizony talál magának – mondjuk a lakberendezéshez nyúlva. Ezt elkerülheti, ha kellő mennyiségű elfoglaltságot és szabadban tartózkodási lehetőséget biztosít kedvencének. Ahogyan azt már említettük, a szavannát nem igazán javasolt egyedül tartani. Egy macska-társ nagyon is megfelel neki – játékra és összebújásra, megszeretgetésre egyaránt.

A savannah macska szőrét olykor át kell dolgozni egy kefével vagy fésűvel. Ezenkívül az állatot rendszeresen meg kell mutatni állatorvosnak, hogy az elvégezze a szükséges vizsgálatokat az egészség megőrzése érdekében , valamint beadja a védőoltásokat, és elvégezze a féregtelenítést – mindezt annak érdekében, hogy kiscicája egészséges maradjon.

savannah katzenbaum © Linda J Photography / stock.adobe.com

A szavanna macska etetése

Táplálásukat illetően az F1-F4 generációs szavannák relatív igénytelenek. Legjobb számukra a nyerstáplálás. Erről tenyésztője szívesen ad Önnek felvilágosítást.

Az F5 generációtól viszont táplálását illetően különleges igényeket támaszt a szavanna cica. A macskák természetüknél fogva húsevők, magas húsrészarányú táplálékra utaltak. Ön választhat a száraz- és nedveseledelek között. Mindkettőnek ugyanúgy vannak előnyei és hátrányai is. Míg a száraztáp ugyan kompakt, és egyszerűbben tárolható, tovább eltartható, azonban nedvességtartalma csekélyebb, mint a nedveseledelnek. Ami viszont rendkívül fontos, az a minőség.

A macskatápokon található cimkén az alkotóelemek az eledelben lévő mennyiség szerint szortírozottak. Így a legnagyobb mennyiségben jelen lévő összetevő áll legelöl. Mindig ügyeljen arra, hogy a kiválasztott eledel magas húsrészarányú legyen, vagyis a hús az összetevőlista élén szerepeljen! Az ún. állati melléktermékekkel legyünk csak elővigyázatosak. Ugyan a cicáknak belsőségekre is szükségük van – s ezek úgyszintén állati melléktermékek -, azonban az állati melléktermék fogalom mögött olykor olyan hulladék-termékek is rejtőznek, mint a szarv, szaru, szőr, vagy olyan rosszul emészthető szervek, mint a pacal vagy a tüdő.

A jobbik esetben ezek a melléktermékek részletesen deklaráltak, vagyis pontosan fellistázott, hogy konkrétan milyen melléktermékek szerepelnek az eledelben. Emellett gabonaféléknek csak kisebb mennyiségben szabad jelen lenniük a cicaeledelben, s így lehetőleg az összetevőlista vége felé kell lenniük. További lehetőség szavanna macskája táplálására a saját készítésű eledel és a BARF-olás (BARF = biológiailag fajnak megfelelő nyers táplálás). Ugyan ezek a módszerek időigényesek, mégis rendkívül megfelelnek a faj szükségleteinek – persze feltételezve, hogy megfelelő szaktudással megalapozva alkalmazzák.

Rendkívül fontos, hogy aki ezt a metódust választja, egész pontosan ismerje a fajta igényeit, hogy ne alakuljanak ki hiányjelenségek. Így előzetesen javasolt a szakirodalom tanulmányozása ill. állatorvossal való konzultáció.

Hol lehet szavanna macskát vásárolni?

Ami egy szavanna macska árát illeti, az alacsonyabb generációk esetében legalább 1.000 euróval kell számolni. Ez az eladási ár azonban – az alomban lévő cicák száma és a generáció függvényében – akár 10.000 eurós tartományba is eshet.

A megfelelő tenyésztő kiválasztása során néhány szempontot figyelembe kell vennie. Először is nagyon fontos, hogy komoly tenyésztőről legyen szó, aki kellő szaktudással rendelkezik a faját és a macska-genetikát illetően, hiszen a felelősségteljes tenyészetekben mindent megtesznek az örökletes betegségek és a beltenyészet elkerülésére. Így a tenyésztő feltétlenül legyen tagja valamely macskatenyésztő egyesületnek. Az állatokkal való bánásmód is nagy jelentőségű: egy professzionális tenyésztő rendszeresen gondoskodik az egészségmegőrzés érdekében végzendő vizsgálatokról, valamint a fajnak megfelelő táplálási- és tartási feltételekről. A kiscicáknak legalább 12 hetes korukig anyjuk mellett kell maradniuk, mert ebben az időszakban a cicamamától tanulhatnak meg minden életfontosságú dolgot.

Mindenképp megéri egy állatotthonban tett látogatás is. A menhelyeken sok macska – s köztük olykor fajtatiszta is – vár új otthonra. Elképzelhető, hogy éppen egy állatotthonban találja meg álmai macskáját.

A leghasznosabb cikkeink
7 min

Maine Coon

Manapság már a Maine Coon macska számít a világ egyik legkedveltebb macskafajtájának és egyre nagyobb népszerűségnek örvend Magyarországon is.
9 min

Brit rövidszőrű

Olyan macskát keres, amely nyugodt és kiegyensúlyozott természetével tökéletesen kiegészíti az Ön családját, s adott esetben csak házban való tartásra alkalmas?
2 min

Sziámi macska

A sziámi a perzsamacska mellett az egyik legrégebbi és legismertebb macskafajta. A fajta eredete egy széles körben elterjedt mutációra vezethető vissza, ami több, mint 500 éve jelentkezett és Ázsiából