A macskák lefoglalása: tippek játszáshoz és szórakozáshoz

macska lefoglalása

Unatkozik a macskája? Akkor ebből a cikkből megtudhatja, hogyan foglalhatja le a macskáját – akkor is, amikor Ön nem tartózkodik otthon. Emellett tippeket is adunk a lakás változatosabbá tételéhez.

Miért érdemes lefoglalni a macskámat?

Ahhoz, hogy a macska boldog legyen, elegendő aktivitásra van szüksége. A legtöbb kijárós macska esetében ez nem okoz problémát: A területük ellenőrzése során egy vagy több kilométert is megtesznek. Ez – és persze az egerészés – elegendő elfoglaltságot biztosít számukra.

A lakásban élő macskák azonban gyakran nincsenek eléggé leterhelve. A kijárós macskákéhoz képest kicsi a territóriumuk, az ember pedig gondoskodik a rendszeres táplálékellátásukról. Emiatt gyorsan beköszönthet az életükbe az unalom.

Milyen gyakran kellene játszanom a macskámmal?

A játék közben a benti macska is kiélheti veleszületett vadászösztönét. A rendszeres játékos foglalkoztatás emellett fitten tartja, és segít a stressz csökkentésében. Nem beszélve arról, hogy ez annak a kockázatát is mérsékli, hogy a négylábú barát túlságosan elhízzon, vagy akár depresszióba süllyedjen.

Ezért különösen fontos, hogy minden nap játsszon a szobatigrisével. Erre naponta tervezzen be néhány percet. Lehet, hogy macskája eleve kéri is, hogy foglalkozzon vele. Ha a macskája játékokat húz elő, az Ön karját böködi, vagy kitartóan nyávog, az üzenet egyértelmű: játszani szeretne.

Hogyan foglalhatom le a macskámat értelmesen?

A legtöbb macska felnőtt korában is szívesen játszik. A legjobb idő erre a kora reggel vagy a késő este. Mert alkonyatkor ezek a kis ragadozók általában vadászni indulnak.

A legizgalmasabbak azok a játékok, amelyek egy zsákmányállatra hasonlítanak: plüssegerek vagy pecabot tollakkal vagy tollsöprű. Különösen érdekes minden, ami zörög és zizeg. Sok macska szeret egy kis labdát kergetni.

Játékok macskamentával és macskagyökérrel

A macskagyökérrel vagy macskamentával készülő játékok különösen népszerűek a macskák körében. Mert ezeknek a növényeknek az illata olyan bódító hatást fejt ki a cicákra, mint az alkohol ránk, emberekre. Vannak „macskagyökér-függő“ és „macskamenta-függő“ macskák. Hogy az Ön bársonytalpúja melyik csoportba tartozik, azt ki kell tesztelnie.

Szárazeledel-dobálás

A szárazeledelt nem feltétlenül kell etetőtálban felszolgálni. Bár így kényelmes, de egy idő után unalmassá válik. Sokkal izgalmasabb azonban, ha eldobja a falatkákat, hogy a macska elkapja őket. A dobáláshoz a száraz macskasnackek is alkalmasak.

Ez különösen akkor jó móka, ha a lakás padlója sima. A macska számára ugyanis nagyon szórakoztató a padlón csúszó kis falatokat elkapni.

Ezek úgy mozognak, mint egy zsákmányállat

Amikor Ön a macskájával játszik, a zsákmány mozgásmintáját kell imitálnia. Egy zsákmányállat mindig az üldözője elől fut, nem pedig felé. Ezért a pecabotot vagy a tollseprűt mindig a macskától távolodva, és soha ne a macska felé mozgassa.

A lézermutató helyes használata

Bár a lézermutató remek játék, van egy hátránya: A kis mozgó pont felébreszti ugyan a vadászösztönt, de soha nem lehet elkapni. Ezért a sikerélmény elmarad. A frusztráció elkerülése érdekében a játék végén vigasztalja meg a macskáját egy jutalomfalattal.

A zooplus webáruházában macskajátékok széles választékát találja. Egy kis ügyességgel saját maga is készíthet macskajátékokat.

Alternatívák: Foglalkoztatójátékok

Ha nincs ideje játszani a macskájával, a foglalkoztatójátékok jó alternatívát jelentenek. Ilyen játékok minden elképzelhető formában és változatban kaphatók. Íme néhány példa:

macska intelligenciajáték
© Yaya Photos / stock.adobe.com

Macskája számára itt talál izgalmas foglalkoztatójátékokat

Az intelligenciajátékok trenírozzák az elmét és a mancsokat

Az intelligenciajátékokba szárazeledel és jutalomfalat tölthető. A foglalkoztatótáblákon például különböző alakú mélyedések vannak, amelyekből a mancsokkal kell „kipiszkálni” az áhított eledelt.

De léteznek lyukas labdák is, amelyeket finomságokkal lehet megtölteni. Amikor a labda gurul, a tápszemek kipotyognak a lyukakból. Tehát a finomságok megkaparintásához kitartásra és türelemre van szükség.

Az ilyen játékoknál a bársonytalpúnak ki kell érdemelnie a táplálékot. Ez nem csak az elmét és a mancsügyességet edzi. Az eledel megszerzése nyomán elérhető kis sikerélmények nagyobb elégedettséget okoznak.

Egy további előny: Az ételüket általában gyorsan behabzsoló macskákat automatikusan lassabb evésre készteti.

A macska lefoglalása klikkertréninggel

A klikkertréning a macskák képzésére használatos módszer. Emellett egy csodálatos lehetőség a négylábú kedvenc lefoglalására. Sok cica számára jelent remek szórakozást, amikor a klikkertréning keretében különféle kunsztokat tanul.

Az úgynevezett „klikkerezés” a hangjelzés és a jutalom kombinálásán alapul. A klikker egy kis eszköz, amely a játékboltban kapható felhúzható békához hasonló hangot ad.

Ha a macska a kívánt módon viselkedik, meg kell nyomni a klikkert, majd egy jutalomfalattal meg kell dicsérni a cicát. Az új viselkedés megfelelő begyakorlása után a jutalom csökkenthető. Ekkor már a hangjelzés is elegendő.

Ezzel a módszerrel sok trükk megtanítható a macskának: Felágaskodás, emelvényre ugrás vagy pacsizás.

Fontos: Nem szabad túlzásba vinni! Ne terhelje túl a macskáját, máskülönben elvész a klikkertréning öröme. Ha azt veszi észre, hogy a macskának már nincs kedve hozzá, hagyja abba az edzést, és folytassák egy másik napon.

A macska lefoglalása akadálypályával (agility)

Az agility során a bársonytalpúnak egy különböző akadályokkal tarkított pályát kell teljesítenie. Egy akadálypálya akár kültéren és beltéren is kialakítható. Az akadályok begyakorlása klikkertréninggel történik.

Egy akadálypálya összeállításában csak a képzelet szab határt: Kis akadályok, amelyeket a macskának át kell ugrania, keskeny hidak vagy oszlopok, amelyeken egyensúlyoznia kell, vagy alagutak, amelyeken át kell kelnie.

Az akadálypályákat számos szobatigris szereti. Fejleszti az ügyességet, és gondoskodik a macska mozgásigényének kielégítéséről. Az akadályokat elkészítheti saját kezűleg, vagy beszerezheti egy szaküzletben.

Változatosság megteremtése a lakásban

A rendszeres játszáson kívül egyéb módon is változatossá teheti a cicája mindennapjait. Íme néhány gyorsan és egyszerűen megvalósítható ötlet:

  • A macskák természetüktől fogva kíváncsiak. Rejtsen el macskaeledelt a lakás különböző pontjain, és küldje a cicát felfedezőútra.
  • A kartondobozok mágnesként vonzzák a macskákat. Hagyja elöl a következő zooplus rendelésének csomagolását macskája számára.
  • Időnként tegyen egy széket az asztalra figyelőállásnak.
  • Terítsen egy nagy takarót egy székre búvóhelynek.
  • Készítsen szobatigrisének egy macskaalagutat vagy egy zsákot, amelyben elbújhat.

Amint látja, számos módon lefoglalhatja a macskáját, és változatossá teheti számára hétköznapokat. Egy foglakoztatott macska fizikailag és szellemileg is fitt marad, és boldogabb lesz, mert nem szenved az unalomtól.

A leghasznosabb cikkeink
5 min

Macskajáték házilag: 5 egyszerű és olcsó ötlet

A macskák játszás közben kiélik a vadászösztönüket. Játszani fontos, és minél változatosabb a játék, annál jobb. Íme öt ötlet a macskajáték házilag készítéséhez olyan olcsó kiegészítőkkel, amelyek minden háztartásban megtalálhatók.
3 min

Macska agility

A mozgás és a játék az egészséges macskaélet alapjai. Amint macskája unatkozni kezd, számítson rá, hogy hamarosan panasza lesz a négylábúra.