Macskajáték házilag: 5 egyszerű és olcsó ötlet

macska a dobozban

A macskák játszás közben kiélik a vadászösztönüket. Játszani fontos, és minél változatosabb a játék, annál jobb. Íme öt ötlet a macskajáték házilag készítéséhez olyan olcsó kiegészítőkkel, amelyek minden háztartásban megtalálhatók.

A játék fitten tartja a macskákat, és lehetővé teszi számukra, hogy kiéljék a vadászösztönüket. Ezenkívül természetesen szórakoztató időtöltés, és erősíti az ember és a bársonytalpú közötti kapcsolatot. A rendszeres foglalkoztatás különösen fontos a benti macskák számára, akik nem tudnak kint egerekre vadászni.

Kidobandó tárgyakból, például kartondobozokból, leürült WC-papír-gurigákból és parafadugókból is készíthet izgalmas macskajátékokat olcsón és nagyobb erőfeszítés nélkül.

Kartonház ablakokkal

Biztosan Ön is tapasztalta már: rendelt valamit az interneten, kicsomagolta az árut, kirakta az üres kartondobozt, és a macska azonnal beleült. Mert a macskák imádják a kartondobozokat. A kartondobozok melegek, kényelmesek, és kiválóan alkalmasak elrejtőzésre.

Néhány mozdulattal egy hagyományos kartondobozból egy ablakkal ellátott kartonházat készíthet a macskája számára. Ehhez csak egy dobozra, egy ollóra vagy sniccerre és egy tollas játékpálcára van szüksége.

Anyag

 • Erős kartondoboz
 • Olló vagy sniccer
 • Tollas függő

Útmutató

Egyszerűen vágjon néhány lyukat a dobozba ollóval vagy sniccerrel. A forma és a méret az Ön kézügyességétől függ. A lyukaknak azonban legalább olyan nagyoknak kell lenniük, hogy egy cicamancs átférjen rajtuk. Az így kialakított „ablakon“ keresztül a macska megfigyelheti a környezetét, vagy mancsaival a „zsákmány“ után nyúlkálhat.

Amikor a macska a dobozban ül, lassan húzza el a lyukak előtt a tollpamacsot. A bársony talpú garantáltan jól fog szórakozni, amikor elkapja a tollat, és behúzza a dobozba. De a tollas fityegőt az egyik „ablakon“ keresztül betolhatja a kartondobozba is, és megvárhatja, amíg a macskája megragadja.

Fontos: Mielőtt egy kartondobozt átad a macskájának, ellenőrizze, hogy nincsenek-e benne fémrögzítők. A biztonság érdekében távolítsa el ezeket, hogy cicája ne sérüljön meg. Ezenkívül a ragasztószalag maradványait is le kell húzni, ha macskája szeret műanyagot enni.

Hosszú távon túlságosan csúnya egy kartondoboz? A zooplus webáruházában kapható karton játszóházak szép alternatívát kínálnak, és biztosan tetszeni fognak az Ön bársonytalpújának is.

macskajáték wc gurigából © ramonespelt / stock.adobe.com

Macskajátékok WC-papír-gurigákból

Üres WC-papír-gurigák minden háztartásban vannak. Ezekből gyorsan és egyszerűen készíthet saját kezűleg egy izgalmas macskajátékot.

Az intelligencia- vagy foglalkoztatójátékok esetében a játékba rejtett jutalomfalatokat a macskának ki kell „kaparnia”. Így a macska ezzel a játékkal az elméjét és a mancsügyességét is edzi. Ez a játék különösen jól jön akkor, amikor Önnek nincs ideje játszani a macskával, mert így egy ideig lefoglalhatja.

Anyag

 • Egy vécépapír guriga
 • Macskáknak való jutalomfalat vagy szárazeledel

Útmutató

Először töltsön meg egy üres vécépapír gurigát néhány szem jutalomfalattal. A jutalomfalatok helyett szárazeledelt is használhat. Ezután tegye a gurigát a padlóra, és hagyja, hogy a macska kihalássza belőle a jutalomfalatokat.

Ha a bársonytalpú könnyen megbirkózik ezzel a feladattal, növelheti a nehézségi szintet, és használhatja egy konyhai papírtörlő tekercs papírcsövét.

Amikor ez is túl unalmas lesz a macskának, zárja le a papírcső egyik végét: tömjön bele egy összegyűrt papírtörlő darabot. Ez a kihalászás közben szépen zizeg és még izgalmasabbá teszi a játékot. Később a cső mindkét végét is lezárhatja papírral.

Több WC-papír-gurigából saját maga is készíthet macskajátéknak való foglalkoztatódobozt. Rendezze a gurigákat a nyílásukkal felfelé egymás mellé egy üres cipődobozba. A dobozt teljesen meg kell tölteni, hogy a gurigák ne álljanak túl lazán vagy ne essenek ki. Ezután töltsön néhány gurigába macskasnacket vagy szárazeledelt, és hagyja a macskáját „dolgozni”.

Macskajáték házilag tojástartóból

A kiürült tojástartó dobozokat sem kell kidobni, mert ezekből is készíthet szuper macskajátékot. Ehhez csak egyetlen üres tojástartó dobozra és jutalomfalatokra vagy szárazeledelre van szükség.

Anyag

 • Üres tojástartó doboz
 • Macskáknak való jutalomfalat vagy szárazeledel

Útmutató

Egyszerűen töltsön a tojástartó mélyedéseibe néhány macskasnacket, jutalomfalatot vagy szárazeledelt, majd hagyja, hogy a cicája kihalássza azokat. Ez különösen a vastagabb mancsú macskák számára nem is olyan egyszerű feladat.

A nehézségi szint növelése érdekében a mélyedésekbe apró papírgolyókat is tölthet. Vagy hagyja a fedelét lazán lezárva.

Foglalkoztatódoboz parafadugókból

A megmaradt parafadugókkal a borivók örömet okozhatnak a macskájuknak. Csak meg kell tölteni velük egy dobozt.

Anyag

 • Egy üres doboz
 • kb. 15-20 parafadugó
 • Macskáknak való jutalomfalat vagy szárazeledel

Útmutató

A játékhoz szüksége lesz egy kartondobozra vagy egy kis műanyag tárolódobozra, amely például barkácsáruházban kapható.

Ezután töltse meg a dobozt a parafadugókkal, majd szórjon közéjük a száraz jutalomfalatokat vagy darabokra vágott rágórudakat. Ha a macskáját szárazeledellel táplálja, akkor egy teljes étkezésnyi adagot is a dobozba szórhat neki.

Fontos: Egy idő után a foglalkoztatódobozban felhalmozódik a por, az eledelpor és a macskaszőr. Higiéniai okokból a kartondobozokat rendszeresen kell cserélni, a műanyag dobozokat pedig időnként ki kell mosni. A parafadugókat is rendszeresen tisztítsa meg – lehetőleg vízzel és mosogatószerrel.

A parafadugók helyett használhat gesztenyéket vagy papírgolyókat is.

macskajáték parafadugóból © mariesacha / stock.adobe.com

Saját készítésű macskapálca parafadugóval

Parafadugóból egyedi játékpálcát is készíthet a szobatigrisének. Ehhez egy kicsit többféle anyagra lesz szüksége, de a macska el lesz ragadtatva a házi készítésű macskajátéktól.

Anyag

 • Egy parafadugó
 • Egy vékony fapálca
 • Fonal
 • Csengettyű
 • Tollak
 • Olló
 • Kalapács
 • Egy hosszú szög
 • Egy hosszú varrótű
 • Egy tál forró víz

Útmutató

Először is áztassa be a dugót a forró vízbe körülbelül tíz percig. Ez megkönnyíti a parafadugó átfúrását. Ezután egy szög és kalapács segítségével fúrjon lyukat a dugóba hosszában.

Most vágjon le egy körülbelül egy méter hosszú fonaldarabot. Húzza át a fonalat a tűvel a dugón keresztül. Ezután csomózza meg a fonalat a parafa alsó részén, hogy ne tudjon visszacsúszni. Hagyjon a fonalból szabadon körülbelül tíz centiméternyit, hogy később a csengőt és a tollakat rá tudja erősíteni.

Rögzítse a fonal hosszabb végét a dugó tetejére a fapálcán.

A dugó alsó részét tetszésének megfelelően alakíthatja ki. Kössön rá különböző színű fonalakat, és tegye fel rá a csengőt és a tollakat. És már kész is van a szobatigrise egyedi játékpálcája.

Tipp: Idővel még a legkiválóbb minőségű játékpálcák és tollas játékok is tönkremennek. Használja fel ezek pálcáit saját készítésű macskajátékokhoz.

A leghasznosabb cikkeink
5 min

Macskajáték házilag: 5 egyszerű és olcsó ötlet

A macskák játszás közben kiélik a vadászösztönüket. Játszani fontos, és minél változatosabb a játék, annál jobb. Íme öt ötlet a macskajáték házilag készítéséhez olyan olcsó kiegészítőkkel, amelyek minden háztartásban megtalálhatók.

6 min

Macskasport: az ideális a testsúlyért

Egynéhány merő jóindulatból kapott finomság, és ugyanakkor túl kevés játék egyből könnyen eredményezhet egy kis zsírlerakódást. Ebből máris adódik a kérdés: van olyan, hogy macskasport? A mi öt gyakorlatunkkal lendületet és fitness-t varázsolhat macskája életébe, s leolvaszthatja róla a plusz dekákat is.