Macska agility

Macska agility

Így vihet több mozgást és örömöt a macskahétköznapokba!

A mozgás és a játék az egészséges macskaélet alapjai. Amint macskája unatkozni kezd, számítson rá, hogy hamarosan panasza lesz a négylábúra. A legtöbb macska kedveli az olyan kihívásokat, amelyek szellemileg és testileg fejlesztik. A macska agility egy olyan lehetőség, amiben egyesül az öröm és a fejlesztés. A macska természetes kíváncsiságára épít, a szabadban de beltéren is lehet űzni.

Mi az a macska agility?

A macska agility nem más, mint egyfajta akadályverseny különböző nehezítésekkel. Ez a változatos, kitűnő foglalkoztatási forma különösen lakáscicáknak jó.

Egy olyan tréning, amiben az állatnak különböző feladatokat kell végrehajtania. Mindegy, hogy ezt a sportot csak otthon űzik vagy versenyeken is részt vesznek, ahol az idő és a hibák is számítanak, egy biztos: macskája nagyon jól érzi magát közben, unatkozni esze ágába sem jut!

A macska agility előnyei

A macskák kíváncsi természetű állatok. Ez a fantáziadús tréning erősíti a testet, hajlékonyan tartja macskáját és tanulásra sarkall. Négylábúinknak is szüksége van gondolkodtató feladatokra ahhoz, hogy szellemileg is fittek maradjanak. Ebből kifolyólag az okos macskák nagyon nagy örömüket lelik ebben a sportban. Ez a tréning aktiválja a testet és az agyat, illetve erősíti a gazdi és az állat kapcsolatát. Jobban kiismeri kedvencét és cicája harmonikusabb lesz.

Hogyan edzheti macskáját a macska agilityvel?

A pálya felépítésében csak a képzelet és a rendelkezésre álló tér szab határt. A pályába integrálhat több játékszert, vagy létrát, esetleg alagutat illetve akadályokat is. A pályák egyik tipikus eleme a szlalom rész. A Zooplus számos játékszert, tréning eszközt és akadályt kínál a macska agility-hez, de Ön is készíthet akadályokat saját kezűleg. Ha meg szeretné mutatni, hogy macskája mit tanult eddig, akkor vegyenek részt egy versenyen, amelyeket általában a macskakiállításokkal együtt szerveznek. Ahhoz, hogy ne zavarja össze macskáját, mindig csak egy akadállyal kezdje az edzést és fokozatosan építse meg a pályát.

katzentunnel
Im Nylon-Katzentunnel kann sich Ihre Katze verstecken und jagen.

Milyen eszközök ajánlottak a macska agility-hez?

A tréninghez bármilyen játékszer használható. Nylon-macskaalagutak és kockák kiválóak a vadászathoz, rejtőzéshez és játékhoz. Tépőzárral ezeket addig hosszabbíthatja, ameddig szeretné. Az alagút oldalán található lyukak változatossá teszik a játékot. Használ labdákat, játékegereket, csörgőket, egyszóval bármi megteszi ami mozog és hangot ad. A macskajáték lehet plüss vagy műanyag.

Integrálhat tollakat és zsinórokat is. Természetesen a jutalomfalat sem hiányozhat a feladatok elvégzését követően. Az intelligens játékszerek lehetnek akadályok is, de az egyensúlyozó rudak is nagyon jók, fejlesztik a macska egyensúlyát. A karikák és a tollas botok fejlesztik a koordinációt és könnyű beépíteni őket a pályába.

A klikker is egy hasznos eszköze a macska vagy kutya nevelésének.

A klikker hangjával egy időben adja kedvencének a jutalomfalatot. Ha cicája egyszer már összekötötte a hangot a finomsággal, akkor onnantól kezdve a klikker hangja a jutalmazás szinonimája lesz. Az oktatópálcát a klikkerés megtanulása után használja. A pálca végére erősített klikkernek az a lényege, hogy az állat megtanulja az orrával követni a pálca hegyét. Amint az állat orra megérinti a pálca végén lévő gömböt, kapjon jutalomfalatot.

© Sonja Calovini / stock.adobe.com
Clicker sind ein guter Helfer die Katze zu trainieren.

Hogyan jutalmazza macskáját?

Ha macskája sikeresen teljesítette az akadálypályát, természetesen jutalmat érdemel. A jutalomfalatok rendkívül fontosak. Válassza például a Zoolove macskasnacket, ami 100%-ban csirkehúsból áll. A visszazárható csomagolás tökéletes, ha úton van az ember. A falatkák fagyasztva szárításos technikával lettek előállítva és nagyon könnyű az adagolásuk. Ez az eledel teljes mértékben adalékmentes, a tenyésztők és az állatorvosok is ezt ajánlják. Hasonlóan finom az azonos eljárással készült Premium Cosma Snackies tiszta húsból vagy halból, amit a macskák ízléseire szabva fejlesztettek ki. Ez sem tartalmaz tartósítószereket, ízfokozókat vagy színezőanyagot és egy praktikus cső formájú tárolóban forgalmazzák. Ez a csomagolás gondoskodik a snackies friss és egyedi ízének tartósságáról. Nem csak csirke, hanem kacsa, marha és tonhalból készült snackies is kapható.

A leghasznosabb cikkeink
5 min

Macskajáték házilag: 5 egyszerű és olcsó ötlet

A macskák játszás közben kiélik a vadászösztönüket. Játszani fontos, és minél változatosabb a játék, annál jobb. Íme öt ötlet a macskajáték házilag készítéséhez olyan olcsó kiegészítőkkel, amelyek minden háztartásban megtalálhatók.

6 min

Macskasport: az ideális a testsúlyért

Egynéhány merő jóindulatból kapott finomság, és ugyanakkor túl kevés játék egyből könnyen eredményezhet egy kis zsírlerakódást. Ebből máris adódik a kérdés: van olyan, hogy macskasport? A mi öt gyakorlatunkkal lendületet és fitness-t varázsolhat macskája életébe, s leolvaszthatja róla a plusz dekákat is.