Lézerpointer macskáknak

Lézerpointer macskáknak

Macskajáték óvintézkedésekkel

Erősen eltérnek a vélemények arra vonatkozóan, hogy a lézerpointer alkalmas-e macskajátéknak vagy sem. A következőkben felsorakoztatunk néhány aspektust, melyek alapján Ön mérlegelheti a pro és kontra érveket, s eldöntheti, hogy ezt illetően Önnek milyen végleges álláspontot sikerült kialakítania.

Melyek a lézerpointer macskajátékként történő használatának veszélyei?

A lézerpointerrel való játék tulajdonképpen csak a látásra alapoz, a más macskajátékoknál használt többi érzék, így a szaglás, tapintás és hallás ebben az esetben egyáltalán nem szükségeltetik. Mindenesetre az erre az érzékre való támaszkodás is kifejezetten fontos, amennyiben megfelel azon feltételeknek, ahogyan a macska mindezt a szabad természetben is megéli. Alapvetően mindazon játék és tartási feltétel előnyben részesíthető, mely a lehető legjobban imitálja a macska természetes életterében tapasztalható adottságokat. Csakis így nyílik módja macskájának a fajának megfelelő és ezáltal boldog életre.

Mivel a lézerpont kergetésével történő játékot nem koronázza sikerélmény, vagyis nem tud a vadászat sikerességével zárulni, azaz a cica végül is nem tudja leteríteni a zsákmányt, az állat mindezt esetleg frusztrációként élheti meg, aminek következményeként elképzelhető, hogy túlpörög. Ez abban nyilvánulhat meg, hogy a macska a játék befejeztével sem tud lehiggadni és kikapcsolni, hanem továbbra is idegesen forgolódik a padlón, keresve és megragadni akarva a körülötte rohangáló piros pontot.

Emellett az összefogott lézersugár még káros is a szemnek. Így azután Önnek sem szabad közvetlenül belenéznie a lézersugárba, s főleg nagyon vigyáznia kell arra, hogy a cica se nézzen bele abba, hiszen a macskaszemek érzékenysége sokszorosa az emberi szemekének. A macska szemei igen érzékeny felépítésűek, hiszen az állat az éjszaka sötétjében is képes jól látni. Figyelembe kell vennie, hogy a lézerpointer visszatükröződő felületeken, így fényvisszaverő padlózaton, mint pl. a laminált vagy hasonló padló, károkat okozhat - különösképp a macska érzékeny szemei esetében. Legrosszabb esetben még vakság is kialakulhat, s igen magas állatorvosi költségeket indukálhat.

Csakis a cica olyan ember-lakótársa szórakoztathatja a macskát a lézerpointerrel, aki tisztában van az azzal való bánásmóddal. Egyébként túl nagy lenne annak a kockázata, hogy a macska vagy az ember legrosszabb esetben akár visszafordíthatatlan szemsérülést is szenvedhessen.

Mi szól a lézerpointer macskajátékként való használata mellett?

Ha ezt a világító játékot tudatosan, kontrolláltan és időben bekorlátozva használják, módfelett izgalmas játék lehet, ami nagy örömöt tud okozni kedvencének. Vannak azonban olyan cicák is, amelyek nem kedvelik ezt a „becsapós“, vadászélményt tulajdonképpen nem nyújtó játékot. A játékos macskáknak nagy örömöt és játékélményt jelenthet egy lézerpointer. Az embernek azonban – ahogyan azt már kihangsúlyoztuk – rendkívül figyelnie kell arra, hogy a lézersugarat sem ember, sem állat szemébe ne irányítsa, s nem szabad arról sem megfeledkeznie, hogy a macska szemei jóval érzékenyebbek az emberénél.

Egy zseblámpa is tud ugyanilyen vonzó és izgató hatást gyakoroló lenni a cicára – a lézer rizikói nélkül. A labdák, játékpálcák és társaik is igen szép játékélménnyel tudnak szolgálni, s azoknál végezetül még a cica sikerélménye is meglesz, hogy elkaphatta a zsákmányt – éppen úgy, mint a természetben, s nem olyan módon, mint egy fénypont kergetése esetében. Hiszen ez a sikerélmény teljességgel elmarad a lézerpointer pontjának vadászata során.

Viszont nagyon fontos, hogy a cicával éreztessük, hogy ő igenis ügyesen vadászott a zsákmányra. Mivel a macska ténylegesen nem tudja elkapni ezt lézerpont formájában megjelenő, képzelt zsákmányt, ennek helyettesítésére megfelelő lehetőséget kínál, hogy valamilyen jutalomfalattal dicsérjük meg és jutalmazzuk az állatot.

Az is javasolható, hogy a pontvadász-akció végeztével a lézerpointer fényét egy piros tárgyra, pl. egy piros macskapárnára irányítsuk, hogy azt a macska a lézerpont helyett levadászhassa, s a szabad természetben zajló vadászatokhoz hasonlóan sikerélményt élhessen át. Ilyen módon a cica a szertelen vadászat során összegyűlt energiáját is levezetheti.

Hogyan kezelhetők a lézerpointer esetleges veszélyei?

Ügyeljen arra, hogy semmi esetre sem irányítsa a lézerfényt direkt a macska szemébe! Egyébként az állat általánosságban minden további nélkül lefelé, a padlóra néz, hogy a pontot keresse és kövesse, nem pedig magára a készülékre. Ennek ellenére tanácsos az elővigyázatosság és a készülékkel való óvatos-figyelmes bánásmód. Kezdetben a pointer legyen pont a padló felett, hogy a macska valamiféle tévedésből nehogy a pointerre nézzen, nem pedig a padlón mozgó piros pontra. Amint a cica látómezejébe bekerült a piros pont, a gazdi kényelembe helyezheti magát, s például egy szófán ülve gondoskodhat kedvence jó hangulatban tartásáról.

Más oldalról viszont a mozgás természetesen nemcsak a macskának tesz jót, hanem az embernek is. Ebből a szempontból a lézerpointer kritikusan szemlélve kényelmi termék, ami mindenekelőtt az ember érdekét veszi tekintetbe. Emellett az az élmény, amit a lézerpointer kínál, messzire elmarad attól a zsákmány-élménytől, amit a macska a természetben átél.

Léteznek veszélytelen lézerpointerek is?

A zooplus kínálatában szereplő valamennyi lézerpointer tesztelt, és veszélytelennek számít. Ezek a készülékek a gyártók igazolása szerint nem károsítják a szemet – még akkor sem, ha esetleg rövid ideig belenézne az állat. Az ilyen csekély mértékű sugárzás nem okoz szemsérülést. Használójának azonban mindig szem előtt kell tartania a veszélyeket, s nagyon figyelmesen bánni ezzel a készülékkel. Végül is a lézersugarak erősen összefogott fényből állnak.

Ezzel szemben mindenképp tekintsen el attól, hogy kevésbé komoly eladótól vásároljon kétségbe vonható eredetű lézerpointert – főleg külföldön vagy aukciós platformokon, mivel előfordulhat, hogy az nem felel meg a szabványnak, s határértékei részben akár százszorosan is túlléphetik a megengedett értéket. Amitől abszolút módon eltanácsolunk mindenkit – s ebben a macskaszakértők is egyetértenek: a véletlen generálású lézerpointerek. Ezek a véletlen elve alapján szórják szét a térben az erősen összefogott fénysugarakat, s így előre ki nem számítható rizikót jelentenek a macska (és az ember) szeme számára egyaránt.

Mely más játékok alkalmas(abb)ak macskámnak?

Egy zseblámpa hasonló játékos izgalmat válthat ki a cicából, azonban a lézer hordozta kockázatok nélkül. A labdák, játékpálcák és más hasonló játékok is pompás játékélménnyel szolgálhatnak, másként, mint a lézerpont, s ezeknél a cica még két vállra is fektetheti a zsákmányt – mégpedig az összes érzékével, ahogyan az a természetben is történik. Míg ez a vadászati sikerélmény a lézerpointer esetében sajnos mindenestől elmarad.

A játékpálcáknál és más hasonló cicajátékoknál is sikerélményt él át a macska, hiszen tulajdonképpen elejti a zsákmányt. Az „Ezt igazán jól csináltad!“ vagy „Nagyon ügyes vadász vagy!“ jellegű dicséretekre pedig lelki egyensúlya fenntartásához szüksége van a macskának. Ráadásul közelebb kerül a reális vadászfeltételekhez, miközben nem leselkednek rá ill. az egészségére a lézerpointer hordozta veszélyekkel összehasonlítható rizikók.

A leghasznosabb cikkeink
7 min

Benti macskák lefoglalása

Benti cica gazdájaként biztosan Ön is azt szeretné, hogy kedvence a lehető legtermészetesebb módon éljen. Ezért a lakást úgy kell felszerelni, hogy lehetőleg változatosságot nyújtson kedvence számára. Minél kevesebb tabuzóna létezik számára, annál jobb macskájának. A rugalmas etetési idők jobban megfelelnek természetes életkörülményeinek, mint a fixek. Az utolsó esti nasit akkor érdemes neki adni, amikor Ön lefekszik aludni. Biztosítson cicája számára változatosságot, tegye ellenállóvá a stresszel szemben. Ezért ajánlott sokat foglalkoznia szobatigrisével és olyan gyakran játszania vele, amennyire csak lehet. Hetente legalább egyszer lepje meg valami aprósággal, pl. vigyen neki egy dobozt, amiben elrejtőzhet, mivel az megváltoztatja az érzékelt szagvilágot. Hangok terén is szolgálhat neki újdonsággal.
8 min

Lézerpointer macskáknak

Alkalmas-e a lézerpointer macskajátéknak vagy sem? A következőkben felsorakoztatunk néhány aspektust, pro és kontra érveket, s eldöntheti, hogy Ön milyen állasponton van ezt illetően.
5 min

Macska agility

A mozgás és a játék az egészséges macskaélet alapjai. Amint macskája unatkozni kezd, számítson rá, hogy hamarosan panasza lesz a négylábúra.