Lézerpointer macskáknak

Lézerpointer macskáknak

Macskajáték óvintézkedésekkel

Erősen eltérnek a vélemények arra vonatkozóan, hogy a lézerpointer alkalmas-e macskajátéknak vagy sem. A következőkben felsorakoztatunk néhány aspektust, melyek alapján Ön mérlegelheti a pro és kontra érveket, s eldöntheti, hogy ezt illetően Önnek milyen végleges álláspontot sikerült kialakítania.

Melyek a lézerpointer macskajátékként történő használatának veszélyei?

A lézerpointerrel való játék tulajdonképpen csak a látásra alapoz, a más macskajátékoknál használt többi érzék, így a szaglás, tapintás és hallás ebben az esetben egyáltalán nem szükségeltetik. Mindenesetre az erre az érzékre való támaszkodás is kifejezetten fontos, amennyiben megfelel azon feltételeknek, ahogyan a macska mindezt a szabad természetben is megéli. Alapvetően mindazon játék és tartási feltétel előnyben részesíthető, mely a lehető legjobban imitálja a macska természetes életterében tapasztalható adottságokat. Csakis így nyílik módja macskájának a fajának megfelelő és ezáltal boldog életre.

Mivel a lézerpont kergetésével történő játékot nem koronázza sikerélmény, vagyis nem tud a vadászat sikerességével zárulni, azaz a cica végül is nem tudja leteríteni a zsákmányt, az állat mindezt esetleg frusztrációként élheti meg, aminek következményeként elképzelhető, hogy túlpörög. Ez abban nyilvánulhat meg, hogy a macska a játék befejeztével sem tud lehiggadni és kikapcsolni, hanem továbbra is idegesen forgolódik a padlón, keresve és megragadni akarva a körülötte rohangáló piros pontot.

Emellett az összefogott lézersugár még káros is a szemnek. Így azután Önnek sem szabad közvetlenül belenéznie a lézersugárba, s főleg nagyon vigyáznia kell arra, hogy a cica se nézzen bele abba, hiszen a macskaszemek érzékenysége sokszorosa az emberi szemekének. A macska szemei igen érzékeny felépítésűek, hiszen az állat az éjszaka sötétjében is képes jól látni. Figyelembe kell vennie, hogy a lézerpointer visszatükröződő felületeken, így fényvisszaverő padlózaton, mint pl. a laminált vagy hasonló padló, károkat okozhat – különösképp a macska érzékeny szemei esetében. Legrosszabb esetben még vakság is kialakulhat, s igen magas állatorvosi költségeket indukálhat.

Csakis a cica olyan ember-lakótársa szórakoztathatja a macskát a lézerpointerrel, aki tisztában van az azzal való bánásmóddal. Egyébként túl nagy lenne annak a kockázata, hogy a macska vagy az ember legrosszabb esetben akár visszafordíthatatlan szemsérülést is szenvedhessen.

Mi szól a lézerpointer macskajátékként való használata mellett?

Ha ezt a világító játékot tudatosan, kontrolláltan és időben bekorlátozva használják, módfelett izgalmas játék lehet, ami nagy örömöt tud okozni kedvencének. Vannak azonban olyan cicák is, amelyek nem kedvelik ezt a „becsapós“, vadászélményt tulajdonképpen nem nyújtó játékot. A játékos macskáknak nagy örömöt és játékélményt jelenthet egy lézerpointer. Az embernek azonban – ahogyan azt már kihangsúlyoztuk – rendkívül figyelnie kell arra, hogy a lézersugarat sem ember, sem állat szemébe ne irányítsa, s nem szabad arról sem megfeledkeznie, hogy a macska szemei jóval érzékenyebbek az emberénél.

Egy zseblámpa is tud ugyanilyen vonzó és izgató hatást gyakoroló lenni a cicára – a lézer rizikói nélkül. A labdák, játékpálcák és társaik is igen szép játékélménnyel tudnak szolgálni, s azoknál végezetül még a cica sikerélménye is meglesz, hogy elkaphatta a zsákmányt – éppen úgy, mint a természetben, s nem olyan módon, mint egy fénypont kergetése esetében. Hiszen ez a sikerélmény teljességgel elmarad a lézerpointer pontjának vadászata során.

Viszont nagyon fontos, hogy a cicával éreztessük, hogy ő igenis ügyesen vadászott a zsákmányra. Mivel a macska ténylegesen nem tudja elkapni ezt lézerpont formájában megjelenő, képzelt zsákmányt, ennek helyettesítésére megfelelő lehetőséget kínál, hogy valamilyen jutalomfalattal dicsérjük meg és jutalmazzuk az állatot.

Az is javasolható, hogy a pontvadász-akció végeztével a lézerpointer fényét egy piros tárgyra, pl. egy piros macskapárnára irányítsuk, hogy azt a macska a lézerpont helyett levadászhassa, s a szabad természetben zajló vadászatokhoz hasonlóan sikerélményt élhessen át. Ilyen módon a cica a szertelen vadászat során összegyűlt energiáját is levezetheti.

Hogyan kezelhetők a lézerpointer esetleges veszélyei?

Ügyeljen arra, hogy semmi esetre sem irányítsa a lézerfényt direkt a macska szemébe! Egyébként az állat általánosságban minden további nélkül lefelé, a padlóra néz, hogy a pontot keresse és kövesse, nem pedig magára a készülékre. Ennek ellenére tanácsos az elővigyázatosság és a készülékkel való óvatos-figyelmes bánásmód. Kezdetben a pointer legyen pont a padló felett, hogy a macska valamiféle tévedésből nehogy a pointerre nézzen, nem pedig a padlón mozgó piros pontra. Amint a cica látómezejébe bekerült a piros pont, a gazdi kényelembe helyezheti magát, s például egy szófán ülve gondoskodhat kedvence jó hangulatban tartásáról.

Más oldalról viszont a mozgás természetesen nemcsak a macskának tesz jót, hanem az embernek is. Ebből a szempontból a lézerpointer kritikusan szemlélve kényelmi termék, ami mindenekelőtt az ember érdekét veszi tekintetbe. Emellett az az élmény, amit a lézerpointer kínál, messzire elmarad attól a zsákmány-élménytől, amit a macska a természetben átél.

Léteznek veszélytelen lézerpointerek is?

A zooplus kínálatában szereplő valamennyi lézerpointer tesztelt, és veszélytelennek számít. Ezek a készülékek a gyártók igazolása szerint nem károsítják a szemet – még akkor sem, ha esetleg rövid ideig belenézne az állat. Az ilyen csekély mértékű sugárzás nem okoz szemsérülést. Használójának azonban mindig szem előtt kell tartania a veszélyeket, s nagyon figyelmesen bánni ezzel a készülékkel. Végül is a lézersugarak erősen összefogott fényből állnak.

Ezzel szemben mindenképp tekintsen el attól, hogy kevésbé komoly eladótól vásároljon kétségbe vonható eredetű lézerpointert – főleg külföldön vagy aukciós platformokon, mivel előfordulhat, hogy az nem felel meg a szabványnak, s határértékei részben akár százszorosan is túlléphetik a megengedett értéket. Amitől abszolút módon eltanácsolunk mindenkit – s ebben a macskaszakértők is egyetértenek: a véletlen generálású lézerpointerek. Ezek a véletlen elve alapján szórják szét a térben az erősen összefogott fénysugarakat, s így előre ki nem számítható rizikót jelentenek a macska (és az ember) szeme számára egyaránt.

Mely más játékok alkalmas(abb)ak macskámnak?

Egy zseblámpa hasonló játékos izgalmat válthat ki a cicából, azonban a lézer hordozta kockázatok nélkül. A labdák, játékpálcák és más hasonló játékok is pompás játékélménnyel szolgálhatnak, másként, mint a lézerpont, s ezeknél a cica még két vállra is fektetheti a zsákmányt – mégpedig az összes érzékével, ahogyan az a természetben is történik. Míg ez a vadászati sikerélmény a lézerpointer esetében sajnos mindenestől elmarad.

A játékpálcáknál és más hasonló cicajátékoknál is sikerélményt él át a macska, hiszen tulajdonképpen elejti a zsákmányt. Az „Ezt igazán jól csináltad!“ vagy „Nagyon ügyes vadász vagy!“ jellegű dicséretekre pedig lelki egyensúlya fenntartásához szüksége van a macskának. Ráadásul közelebb kerül a reális vadászfeltételekhez, miközben nem leselkednek rá ill. az egészségére a lézerpointer hordozta veszélyekkel összehasonlítható rizikók.

A leghasznosabb cikkeink
5 min

Macskajáték házilag: 5 egyszerű és olcsó ötlet

A macskák játszás közben kiélik a vadászösztönüket. Játszani fontos, és minél változatosabb a játék, annál jobb. Íme öt ötlet a macskajáték házilag készítéséhez olyan olcsó kiegészítőkkel, amelyek minden háztartásban megtalálhatók.
3 min

Macska agility

A mozgás és a játék az egészséges macskaélet alapjai. Amint macskája unatkozni kezd, számítson rá, hogy hamarosan panasza lesz a négylábúra.