Megelőző intézkedések kölyökmacskáknál

Megelőző intézkedések kölyökmacskáknál

Amíg a macskakölykök anyatejjel táplálkoznak, addig a benne lévő antitestek nagyon jól védik őket a fertőzésektől. Amikor kb. 6 hetes koruktól szilárd táplálékot kapnak, akkor ez a védelem csökken. Ezért már időben gondoskodjon arról, hogy a kiscicáját megfelelő megelőző intézkedésekben részesítse.

Megelőzés kölyökmacskáknál: védőoltások

Elengedhetetlen, hogy a kölykök kifejlesszék saját ellenállóképességüket a vírusok, baktériumok, gombák és paraziták ellen. A legtöbb kórokozó szerencsére egészen ártalmatlan számukra, egyes vírusokat azonban nem olyan egyszerű leküzdeniük. Ezért ajánlott a védőoltás beadása kb. 8 hetes korukban.

vorsorge für kitten

Macskanátha és panleukopénia

Elsősorban a macskanátha és a panleukopénia elleni oltások fontosak. Még egy olyan cica is, aki kizárólag lakásban tartózkodik, megfertőződhet az ember által, pl. egy bent és kint is hordott cipő segítségével. A szívós parvovírusok fiatal cicáknál szűnni nem akaró hasmenést okoznak. A macskanátháért herpesz- és calici vírusok a felelősek, melyek egy oltással megelőzhetők.

Macskaleukózis

A teljesen bent tartott szobatigriseket, akik mégis érintkezésbe kerülnek emberekkel, ajánlott mindenképpen beoltatni macskaleukózis ellen. Ez a vírusos betegség a fertőzést követően akár évekkel később is jelentkezhet. Következményei a tumorok, a folyamatosan visszatérő fertőzések vagy a duzzadt nyirokcsomók. Ha felmerül a fertőzés gyanúja, keresse fel állatorvosát, aki egy vérvétellel kimutatja, hogy kedvence fertőzött-e.

Veszettség

Ugyanakkor a veszettség elleni oltás és a féregtelenítés is a megelőző intézkedések fontos részét képezi. Már az anyamacskát vemhessége alatt is féregteleníteni kell, mivel a benne lévő férgek átkerülhetnek a kölykökre is. Azért, hogy biztosra menjen, érdemes a kicsiket is minden oltás előtt egy héttel féregteleníteni.
A macskák és kölykeik védőoltásaira vonatkozóan további információt találhat cikkünkben: „Macskák beoltatása“.

vorsorge für kitten

Ivartalanítás: igen vagy nem?

Ha a kamaszkor heteit többé-kevésbé szerencsésen átvészelték, felmerül a kérdés, hogy ivartalanítsa-e kedvencét vagy sem. A lakásban jelölgető kandúr könnyen döntésre készteti az embert. Alapvetően ajánlott a nősténymacskákat is ivartalanítani, ha nem szeretne az ember nem kívánt utódokat. Az ivartalanítás pozitív mellékhatása, hogy csökkenti a tumor előfordulásának veszélyét, negatív hatásoktól pedig nem kell tartani.

Fedezze fel Kölyökmacska shopunk kínálatát és olvassa el a Kölyökmacskák beszoktatása: alapfelszerelés és tippek című cikkünket is!

A leghasznosabb cikkeink
5 min

A macskanevelés alapjai

Annak ellenére, hogy a kiscicák a legtöbb dolgot már életük első pár hetében megtanulják az anyjuktól és testvéreiktől, az emberi nevelés sem maradhat el. Elvégre is a mamacica nem az emberi elvárások szerint neveli kölykét.
5 min

Védőoltás macskáknak

Ahhoz, hogy szerettet cicája egészségesen és hosszú ideig megmaradjon Önnek, bizonyos védőoltásokat kell beadatnia kedvencének. Azok nélkül komoly betegségek alakulhatnak ki, melyek tartós következményeket vonhatnak maguk után, s legrosszabb esetben még a cica elpusztulásához is vezethetnek.