Megelőző intézkedések kölyökmacskáknál

Megelőző intézkedések kölyökmacskáknál

Amíg a macskakölykök anyatejjel táplálkoznak, addig a benne lévő antitestek nagyon jól védik őket a fertőzésektől. Amikor kb. 6 hetes koruktól szilárd táplálékot kapnak, akkor ez a védelem csökken. Ezért már időben gondoskodjon arról, hogy a kiscicáját megfelelő megelőző intézkedésekben részesítse.

Megelőzés kölyökmacskáknál: védőoltások

Elengedhetetlen, hogy a kölykök kifejlesszék saját ellenállóképességüket a vírusok, baktériumok, gombák és paraziták ellen. A legtöbb kórokozó szerencsére egészen ártalmatlan számukra, egyes vírusokat azonban nem olyan egyszerű leküzdeniük. Ezért ajánlott a védőoltás beadása kb. 8 hetes korukban.

vorsorge für kitten

Macskanátha és panleukopénia

Elsősorban a macskanátha és a panleukopénia elleni oltások fontosak. Még egy olyan cica is, aki kizárólag lakásban tartózkodik, megfertőződhet az ember által, pl. egy bent és kint is hordott cipő segítségével. A szívós parvovírusok fiatal cicáknál szűnni nem akaró hasmenést okoznak. A macskanátháért herpesz- és calici vírusok a felelősek, melyek egy oltással megelőzhetők.

Macskaleukózis

A teljesen bent tartott szobatigriseket, akik mégis érintkezésbe kerülnek emberekkel, ajánlott mindenképpen beoltatni macskaleukózis ellen. Ez a vírusos betegség a fertőzést követően akár évekkel később is jelentkezhet. Következményei a tumorok, a folyamatosan visszatérő fertőzések vagy a duzzadt nyirokcsomók. Ha felmerül a fertőzés gyanúja, keresse fel állatorvosát, aki egy vérvétellel kimutatja, hogy kedvence fertőzött-e.

Veszettség

Ugyanakkor a veszettség elleni oltás és a féregtelenítés is a megelőző intézkedések fontos részét képezi. Már az anyamacskát vemhessége alatt is féregteleníteni kell, mivel a benne lévő férgek átkerülhetnek a kölykökre is. Azért, hogy biztosra menjen, érdemes a kicsiket is minden oltás előtt egy héttel féregteleníteni.
A macskák és kölykeik védőoltásaira vonatkozóan további információt találhat cikkünkben: „Macskák beoltatása“.

vorsorge für kitten

Ivartalanítás: igen vagy nem?

Ha a kamaszkor heteit többé-kevésbé szerencsésen átvészelték, felmerül a kérdés, hogy ivartalanítsa-e kedvencét vagy sem. A lakásban jelölgető kandúr könnyen döntésre készteti az embert. Alapvetően ajánlott a nősténymacskákat is ivartalanítani, ha nem szeretne az ember nem kívánt utódokat. Az ivartalanítás pozitív mellékhatása, hogy csökkenti a tumor előfordulásának veszélyét, negatív hatásoktól pedig nem kell tartani.

Fedezze fel Kölyökmacska shopunk kínálatát és olvassa el a Kölyökmacskák beszoktatása: alapfelszerelés és tippek című cikkünket is!

A leghasznosabb cikkeink

A macskanevelés alapjai

Annak ellenére, hogy a kiscicák a legtöbb dolgot már életük első pár hetében megtanulják az anyjuktól és testvéreiktől, az emberi nevelés sem maradhat el. Elvégre is a mamacica nem az emberi elvárások szerint neveli kölykét.

Védőoltás macskáknak

Ahhoz, hogy szerettet cicája egészségesen és hosszú ideig megmaradjon Önnek, bizonyos védőoltásokat kell beadatnia kedvencének. Azok nélkül komoly betegségek alakulhatnak ki, melyek tartós következményeket vonhatnak maguk után, s legrosszabb esetben még a cica elpusztulásához is vezethetnek.