Szingapúri macska

szingapúri macska

Az aranyos szingapúri macska ritkaságnak számít, mivel Németországban, Ausztriában és Svájcban még mindig kevés a (jó hírű) tenyésztők száma. Ennek következtében nem is olyan könnyű beszerezni ebből az egzotikus fajtából származó macskát. Ha azonban olyan szerencsés, hogy mégis szingapúri macskája van, akkor valószínűleg sok örömben lesz része. Ennek a macskának ugyanis egyedülálló jelleme van, amely egyszerre kellemes és izgalmas – pontosan amilyen az élete lesz egy szingapúri macskával.

Történet és tenyésztés

A fajta eredeti neve ,,Singapura”, aminek malájul ,,Szingapúr” a jelentése. A legtöbb forrás szerint ugyanis ez a ritka macskafajta a városállamból származik. Eredetével kapcsolatban azonban ellentmondásos hagyományok léteznek. Egyes források szerint a szingapúri macska az USA-ból származik, míg mások szerint Szingapúrból. Mindkettő igaz lehet: az USA-ból kivándorolt két macskarajongó, Hal és Tommy Meadow valószínűleg 1970-ben fedezte fel a fajtát, méghozzá Szingapúrban, az úgynevezett ,,oroszlánvárosban”. A macskabarátok a szingapúri macskát saját, Ticle, Pusse, Tes, George, Gladys és Chiko nevű macskáikból tenyésztették ki, amelyeket hazavittek magukkal, amikor 1975-ben visszatértek az USA-ba. Így került a fajta Szingapúrból az USA-ba. A hagyomány szerint Szingapúrban a kis termetű macskák a szűk lefolyócsövekben éltek, ezért ,,lefolyómacskák” névvel is illették őket.

A tenyésztők nagy gondot fordítottak arra, hogy a szingapúri macska megjelenése egységes legyen, és jó egészségi állapotnak örvendjen. Ennek eredményeképpen a fajta képviselőinek száma korlátozott, de nagyon népszerű és széles körben elterjedt. Ma világszerte jelen van, és a legtöbb regisztrációs egyesület elismeri. A szingapúri macskát 1982 óta az USA-ban törzskönyvezett macskaként ismerik el, 1988 óta pedig versenyeken is részt vehet. Az első macska ebből az egzotikus fajtából az 1980-as évek végén érkezett Európába, pontosabban Nagy-Britanniába. 2014 óta hivatalosan elismeri a FIFé (“Féderation Internationale Féline”), a macskatenyésztő egyesületek nemzetközi ernyőszervezete. Minden valószínűség szerint rokonságban áll az abesszin macskákkal, a sziámi macskákkal és a burmai macskákkal.

szingapúri macska arca

Kinézet

A szépiaszínű ritka szépség egyik legjellemzőbb külső jegye a kis termete, az egyik legkisebb macskafajta. Súlya mindössze a két-három kilogrammot éri el. A hím és nőstény szingapúri macskák közötti súlykülönbség nem túl jelentős. Finom, törékeny megjelenése ellenére fizikailag atletikus és erős megjelenés jellemzi ezt az egzotikus macskát. Izmai jól fejlettek, így kiválóan ugrik. A szingapúri macska csak 15-24 hónapos korában éri el végső méretét.

Szépiaszínű bundája miatt úgy néz ki, mintha egyenesen egy 19. századi fényképről lépett volna ki. Szőrzete színének pontos – és az egyetlen hivatalosan elismert – neve a ,,sepia agouti”. A tenyésztők a szőrzet sávozását ,,ticking”-nek nevezik, az így kialakult mintázat neve pedig ,,agouti”: szinte kizárólag egyszínűnek tűnik, pedig az egyes szőrszálak felváltva világos és sötét színűek. Ezt egy ,,részleges albinizmus” néven ismert mutáció okozza, aminek következtében ,,akromelanizmus” alakul ki. Ez a kifejezés a test hűvösebb területeinek sötétebb színét jelenti.

Így alakulnak ki tehát a szingapúri macska arcán, fülén, lábain és farkán a sötétebb színű ,,foltok”. A kölyökmacskák világos színű bundával születnek, szőrzetük csak később sötétedik be. A standard szerint e ritka és érdekes szépség szőrszínét csak két-három év után tekintik teljesen véglegesnek. Bundájuk textúrája enyhén selymes, így biztosan mindig élvezni fogja macskabarátja finom bundájának simogatását.

Az egzotikus szépség farka átlagos hosszúságú. Szemei és fülei nagyok, fülei tövénél szélesek. Szemei ovális alakúak, és lehetnek zöldek, barnák, zöldesbarnák vagy sárgák.

szingapúri kiscica

Jellem

Ha olyan szerencsés, hogy a ritka szingapúri macskák egyike lesz a lakótársa, akkor számítson rá, hogy kedvence eleinte valószínűleg kissé félénk lesz. A beköltözéskor adjon bőven időt a macskának, hogy beilleszkedjen és megszokja a kétlábú lakótárs(ak)at. Idegenekkel szemben barátságos, bár eleinte meglehetősen tartózkodó, és időre van szüksége, hogy feloldódjon. Egy kis türelem és tapintat kell hozzá, hogy a kezdetben félénk állatot meggyőzzük arról, hogy csak a legjobb szándékkal fordulunk felé. A bájos szingapúri macska kedves természetével és kellemes jelenlétével fogja majd ezt meghálálni.

Ha egyszer elnyerte a szingapúri macska bizalmát, kedvence alig fog elmozdulni Ön mellől. Az e fajtába tartozó macskák nagyon emberközpontúak. Társaságkedvelő természetüknek köszönhetően jól beilleszkednek a családokba is. Más macskákkal is nagyon jól kijönnek, mi több, a szingapúri fajta képviselőinek szükségük is van a fajtársaik társaságára. Éppen ezért elengedhetetlen, hogy szingapúri macskáját más macskákkal együtt tartsa. Egyszerűen sokkal jobban érzik magukat, ha más macskák veszik körül őket, akikkel összebújhatnak és játszhatnak. Aki igazán szereti a macskáját, mindenképpen vegye figyelembe ezt is. A szépiaszínű bársonytalpú egy olyan családban érzi magát a legjobban, ahol gyerekek és más macskák is vannak.

Figyelni kell azonban arra, hogy a gyerekek óvatosan bánjanak a macskával. Ezért tanácsos lehet csak akkor megvásárolni a kiszemelt szingapúri macskát, ha a gyerekek már elmúltak 6 évesek. A fajta azonban nem alkalmas olyan egyedülállók számára, akik teljes munkaidőben dolgoznak, és egész nap nincsenek otthon.

Ez a nemes és egzotikus macska kommunikatív, játékos, nagyon intelligens és kíváncsi. Szeret az események sűrűjében lenni, és mindig készen áll a tréfára. Éppen ezért mindig gondoskodjon számára a kellő változatosságról. Vásároljon különféle macskajátékokat és intelligenciajátékokat, hogy le tudja foglalni bundás barátját. E ritka fajta képviselői idős korukig megőrzik játékosságukat és kiemelkedő intelligenciájukat. Egy szingapúri macska átlagosan körülbelül 15 évig él.

concept for life - a macskák igényeire szabva

 A szingapúri macska étrendje

A húsevő macska természetes tápláléka olyan zsákmányokból áll, mint az egerek és más kisemlősök, rovarok és madarak. Ennek értelmében tehát a nyers vagy főtt hús állna a legközelebb a macska természetes étrendjéhez. A színtiszta hús azonban nem tartalmaz minden szükséges tápanyagot. A szingapúri macska speciális tápanyagigényének kielégítése érdekében ezért célszerű lehet kiegészíteni kedvence hagyományos eledelét táplálékkiegészítőkkel. Ezek például vitaminokat, ásványi anyagokat, nyomelemeket és taurint tartalmaznak. Hogy pontosan milyen tápanyagokra van szüksége bundás barátjának, arról az állatorvostól tájékozódhat. Mindenképpen tájékozódjon kellőképpen a házi készítésű eledel és a BARF-módszerről (biológiailag fajnak megfelelő nyers etetés), különben ezek veszélyes hiánytünetekhez vezethetnek.

Alapvetően minden macska egyedi, ezért megvannak a saját preferenciái – többek között az eledelek tekintetében is. Legyen szó száraz vagy nedves eledelről: a legfontosabb a minőség. A kiváló minőségű, magas hústartalmú macskaeledel tartalmazza a legfontosabb tápanyagokat, amelyekre bundás barátjának szüksége van. Ugyanakkor különböző tényezők, például a macska kora vagy egészségi állapota is szerepet játszanak a helyes táp kiválasztásában. Ha macskája például túlsúlyos, diétás eledelt kell alkalmaznia. Többek között fontos továbbá, hogy a megfelelő mennyiségű tápot adja kedvencének. Viszonylag aktív életmódja miatt a szingapúri macska hajlamos több kalóriát fogyasztani. A megfelelő mennyiségű táplálék pozitív hatással van az általános fizikai állapotára. Például kevesebb szőrt hullajt majd, és bundájának általános állapota is jó lesz, ha helyes, fajnak megfelelő, egészséges étrendje van.

felnőtt szingapúri macska

Ápolás

A szingapúri macska ápolása nagyon kevés időt és fáradozást igényel. Selymes, rövid szőrzetének nincs aljszőrzete, és rövidszőrű macskaként nagyon kevés szőrt hullajt. Bundás kis barátját elegendő körülbelül hetente egyszer vagy néhány hetente átfésülnie. Ezzel eltávolítja a laza szőrszálakat és serkenti a vérkeringést, valamint megakadályozza a bunda esetleges összefilcesedését is. A fésülködési rituálé pedig mindenekelőtt erősíti majd a kötődést Ön és macskája között.

Mint minden macskát, a szingapúri macskákat is csak akkor szabad beoltani, ha már kialakult az immunrendszerük. A szingapúri macskák oltására ugyanazok az ajánlások vonatkoznak, mint a többi macskára. Például őt is be kell oltani macskainfluenza, macska parvovírus, leukózis és – kijárós macska esetén – veszettség ellen is.

Szingapúri macska vásárlása

Ha úgy döntött, hogy szingapúri macskát szeretne, először is látogasson el egy állatmenhelyre. Bár a szingapúri ritka macskafajta, előfordul, hogy törzskönyvezett macskákat is leadnak ilyen helyeken.

Ha tenyésztőt keres, győződjön meg róla, hogy az szakszerűen és felelősségteljesen tenyészt. Fontos, hogy tájékozódjon kiszemelt kiscicája törzskönyvéről, különös tekintettel az örökletes genetikai hibákra és betegségekre. A jó hírű tenyésztőt többek között az jellemzi, hogy rendelkezik információkkal a macska törzskönyvéről. A legtöbb esetben a szingapúri macskák 12-16 hetesek, amikor a felelős tenyésztők új otthonba költöztetik őket. Ekkorra már megkapták az alapimmunizációt és a féregtelenítést, valamint általában már hozzászoktak az alomtálca és a kaparófa használatához is. Ha utóbbiak használata még mégsem lenne ismerős újdonsült lakótársa számára, mindkettőt türelmesen és szeretettel kell megtanítania neki. Az intelligens szingapúri macska gyorsan tanul és jól alkalmazkodik a környezetéhez.

A ,,Kucinta”, e macskafajta maláj beceneve egyébként ,,szerelmes macskát” jelent. Mi pedig biztosak vagyunk benne, hogy akinek egy szingapúri macskája van, az egyenesen imádni fogja ezt az óriási személyiséggel rendelkező kicsike macskát.

Rövid bemutatkozás

Különlegességek: ritka és ráadásul a világ legkisebb macskafajtája, jellemző a szépiaszínű bunda
Jellem: Eleinte gyakorta szégyellős, később nagyon emberközpontú, játékos és kíváncsi
Termet: kicsi, max. 20 cm-es marmagasság, max. 40 cm-es testhossz
Súly: 3kg (kandúr), 2 kg (nőstény)
Szemszín: zöld, barna, zöldesbarna, sárga
Bunda színe: szépiaszínű
Szőrzet: rövid, selymes, csillogó
Szőrápolás: könnyen ápolható, keveset hullik
Várható élettartam: 15 év
Tipikus betegségek: robosztus, nincsenek örökletes betegségei vagy gyakori hajlama más betegségekre
Ár: 1.000-2.000 Euro
Származás: Szingapúr, USA
A leghasznosabb cikkeink
8 min

Maine Coon

Manapság már a Maine Coon macska számít a világ egyik legkedveltebb macskafajtájának és egyre nagyobb népszerűségnek örvend Magyarországon is.
9 min

Brit rövidszőrű

Olyan macskát keres, amely nyugodt és kiegyensúlyozott természetével tökéletesen kiegészíti az Ön családját, s adott esetben csak házban való tartásra alkalmas?
2 min

Sziámi macska

A sziámi a perzsamacska mellett az egyik legrégebbi és legismertebb macskafajta. A fajta eredete egy széles körben elterjedt mutációra vezethető vissza, ami több, mint 500 éve jelentkezett és Ázsiából