Macska nátha

macskanátha

A nedves és hideg időjárás, a sár és az állandó hőmérséklet-ingadozás a macskák immunrendszerét is megviseli. Ha azonban kedvence tüsszög és az folyik az orra, akkor mindenképpen különbséget kell tenni az egyszerű megfázás és a rettegett macskanátha között.

Mennyire veszélyes a macskanátha a macskámra?

A macskanátha ártalmatlannak tűnhet, de nem hasonlítható az emberi megfázáshoz. Természetesen lehet enyhe kimenetelű is, de a betegség lefolyásától függően az érintett macskák akár súlyos tünetek egész sorát mutathatják. Legrosszabb esetben pedig akár halálos is lehet.

Tünetek: Mik a macskanátha fő jelei?

Attól függően, hogy az egyes esetekben mely kórokozókról van szó, a fertőzött állatoknál különböző tünetek jelentkeznek. A tünetek kezdetben hasonlóak a macskák klasszikus megfázásának tüneteihez.

A tipikus tünetek közé tartoznak:

 • tüsszögés és szipogás (egészen a légszomjig)
 • az általános közérzet romlása
 • láz
 • csökkent étvágy
 • orr- és szemváladékozás (kötőhártya-gyulladás)
 • gyulladásos fekélyek a szájban (a macskák calicivírusa okozza)
 • másodlagos bakteriális fertőzések
 • a légzőszervek súlyos gyulladása

Természetesen nem minden macskánál jelentkezik a tünetek teljes skálája. Ha macskája erős immunrendszerrel rendelkezik, akkor enyhe lefolyás is lehetséges.

Diagnózis: Hogyan lehet kimutatni a macskaháthát?

Egészséges macskáknál a betegség általában enyhe lefolyású, és ők nem igényelnek intenzív kezelést. Ha azonban a tünetek tartósan fennállnak, esetleg súlyosbodnak, vagy a macska általános állapota súlyosan megromlik, forduljon állatorvoshoz.

Az állatorvos először a macska életkörülményeiről fogja kérdezni Önt. Az oltási státusz, a származás és az aktuális élethelyzet megadja számára első támpontokat. Ezt követően az anamnézist pedig általános klinikai vizsgálat követi.

Ha a macskanátha gyanúja beigazolódik, további diagnosztikára kerül sor. Valószínűleg az állat orrából és/vagy a szeméből vesznek kenetet. Ezeket a mintákat aztán laboratóriumban vizsgálják meg bizonyos kórokozókra. Amint az állatorvos tudja, hogy mely kórokozókról van szó, megkezdheti a célzott terápiát.

Terápia: Milyen kezelési lehetőségek vannak?

A macskainfluenza pontos kezelése attól függ, hogy a macska milyen vírusokkal vagy baktériumokkal fertőződött meg. Ezenkívül az állatorvos mindig kezelni fogja a betegség tüneteit, hogy gyorsan javítsa macskája általános állapotát.

A macskainfluenza elleni különböző intézkedések közé tartoznak az alábbiak:

vírusellenes kezelés virosztatikumokkal

 • antibiotikumok (másodlagos bakteriális fertőzések esetén)
 • nyákoldók
 • köhögés elleni gyógyszerek
 • inhalálás
 • gyulladáscsökkentők
 • az immunrendszer támogatása
beteg macska

Prognózis: Milyen esélyei vannak a macskanátha gyógyulásának?

Ha ártalmatlan megfázásról van szó, a tünetek általában olyan gyorsan el is múlnak, ahogyan jöttek.

Ha azonban a fertőzések ismétlődnek, vagy a tünetek soha nem tűnnek el teljesen, nem szabad félvállról venni a dolgot. Különösen fiatal és immungyenge macskák esetében a fertőzés akár halálos kimenetelű is lehet.

Attól függően, hogy milyen kórokozók okozzák a macskanáthát, fennáll a krónikus lefolyás veszélye is. Ha a macska immunrendszere legyengült, a macskanátha újra és újra kiújul.

Mit érdemes kerülni, ha kedvence macskanáthában szenved?

Ne adjon háziállatának olyan gyógyszereket, amelyeket emberek számára készültek. A ,,Házipatika macskáknak” című cikkünkben olvashat arról, hogy milyen elsősegélykészleteket érdemes mindig kéznél tartania.

Kerülje a szoros kapcsolatot más macskákkal, a fertőzés veszélye rendkívül nagy!

Okok: Hogyan alakul ki a betegség?

A macskanátha oka a különböző bakteriális és vírusos kórokozók egész komplexuma. A macskanátha a következő vírusokat és baktériumokat foglalja magában:

A Feline Viral Rhinotracheitis kiváltója a Feline Herpesvirus (FeHV-1). A nagymacskákban is megtalálható vírus az orr- vagy szemváladék közvetlen cseréjével terjed. Ha a macska egyszer megfertőződött, a vírust egy életen át hordozza a szervezetében. Az azonban, hogy a macska megbetegszik-e, az immunállapotától függ. A fiatal és legyengült macskák gyakrabban betegszenek meg.

A herpeszvírussal ellentétben a macskák calicivírusával (FCV) nemcsak közvetlen, hanem közvetett érintkezés útján is megfertőződhetnek. Ezért a vírus terjedésében fontos szerepet játszanak a szennyezett tárgyak és ruházat.

A Chlamydia felis baktérium szívesen csatlakozik a macskanátha komplex vírusos kórokozóihoz. A macskáknál a Chlamydia tipikusan kötőhártya-gyulladást, néha gennyes gyulladást és a hörgők gyulladását (bronchitis) okozza a macskáknál.

A Mycoplasma felis és a Bordetella bronchispeptica baktériumok szintén alkalmazkodtak a macskák légzőszerveihez, és tipikus megfázásos tüneteket okoznak.

Megelőzés: Hogyan előzhető meg a macskanátha?

Az általános óvintézkedéseken kívül, mint például az etetőhelyek és az alomtálca rendszeres tisztítása, természetesen kerülni kell a beteg macskákkal való érintkezést.

A macskanátha egyes kórokozói ellen állnak rendelkezésre védőoltások. Bár ezek csak részben akadályozzák meg a fertőzést, a betegség kitörését ellensúlyozzák.

Ehhez az állatorvos nyolc, tizenkét és tizenhat hetesen, majd 15 hónaposan ismét beoltja a macskát. A vakcinától függően az oltást ezután évente vagy háromévente frissítik.

A leghasznosabb cikkeink
3 min

Amikor a macskák tüzelnek

A macska szaporodási ciklusa alapvetően különbözik az emberétől. Így egy cica életének számos fázisa kissé érthetetlen számunkra. Nem tudjuk, hogyan viselkedjünk, és hogyan segíthetnénk kedvencünknek.
10 min

Ivartalaníttassam vagy sterilizáltassam a macskámat?

Aligha lehet aranyosabbat elképzelni a kiscicáknál. De sajnos nem minden kiscica talál magának otthont. Ha gazdátlan macskák egymással, vagy más kijárós macskákkal párosodnak, akkor a kölykök élete szinte garantáltan szenvedésből fog állni. Ivartalanítsa vagy sterilizálja macskáját és előzze meg ezzel az állatok felesleges szenvedéseit!