Macskaköhögés This article is verified by a vet

macskaköhögés

A macska hirtelen kinyújtja a nyakát és keservesen köhögni kezd. Borzalmas látvány! De milyen okok válthatják ezt ki, és hogyan lehet kezelni? Olvassa el alábbi cikkünket, és tudjon meg mindent, amit a macskaköhögés betegségről tudni érdemes.

Okok: Mi okozza a macskák köhögését?

Mivel a macskák köhögése igen sokoldalú, az átláthatóság érdekében érdemes felosztani az okokait nem fertőző és fertőző okokra:

Nem fertőző okok

A légutakba belélegzett (beszívott) idegen testek (pl. fűszálak vagy fonalak) különösen gyakori okai a macskák akut köhögésének. A fűszálak szeretnek megtapadni például a macska szájpadlásán, és gyötrelmes, öklendező köhögéshez vezetnek. Ezenkívül allergiás reakciók, például macskaasztma, a légutak sérülései és gázok belélegzése (pl. füst belélegzése) szintén vezethetnek köhögéshez a macskáknál.

A macskaasztma pedig a hörgők súlyos gyulladását okozza (krónikus hörghurut). Ez jellemzően rohamszerű légszomjban és a köhögési roham végén fellépő öklendezésben nyilvánul meg. Daganat szintén lehet a krónikus macskaköhögés oka. A kutyákkal ellentétben azonban a macskák szinte soha nem köhögnek szívbetegség miatt.

Fertőző okok

Ebbe a kategóriába tartoznak a különböző bakteriális és vírusos kórokozók, de gombák és paraziták is.

Különösen a fiatal kölyökmacskák mutatják gyakran a macskanátha komplex fertőzésének jeleit. Ez egy világszerte előforduló fertőző betegség, amely a köhögés mellett kötőhártya-gyulladáshoz és nyálkahártya-károsodáshoz is vezet a macskáknál.

A betegség kialakulásában a következő kórokozók játszanak fontos szerepet:

 • Vírusok: calicivírusok, macskaherpeszvírus (FHV 1)
 • Baktériumok: Chlamydophila felis, Mycoplasma, Bordetella bronchiseptica, Pasteurella és Klebsiella

Paraziták szintén okozhatnak macskaköhögést. A macskában olyan tüdőférgek fordulnak elő, mint az Aelurostrongylus abstrusus, a Troglostrongylus brevior vagy a Capillaria aerophila. A fertőző stádiumban lévő férgek a macska száján át jutnak a szervezetbe, és fejlődési ciklusuk során bejutnak a légutakba. Ott gyulladást okoznak, amely károsítja a macska tüdőszövetét. Később a macska a légcsövén keresztül felköhögi, majd ismét lenyeli a férgek lárváit. A fertőző stádiumban lévő férgek aztán a macska ürülékén keresztül ismét a környezetbe kerülnek, és így más állatok is lenyelhetik őket.

Tünetek: A macskák köhögésének kísérő tünetei

Először is, a köhögés a szervezet reflexe, amelyet egy inger vált ki. A köhögési reflex célja vagy az idegen testek felköhögése, vagy a nyálka légutakból való eltávolítása. A köhögés okától függően különböző kísérő tünetek jelentkeznek. A köhögés jellege (száraz/nedves, akut/krónikus) szintén változik a kiváltó ok függvényében.

A macskák köhögésével járó lehetséges további tünetek a következők:

 • Általános tünetek: fáradtság, láz (pl. fertőző betegségek esetén), étvágytalanság és fogyás
 • Köhögés: fájdalom, folyadék (pl. vér, genny, nyálka)
 • Egyéb légúti tünetek: tüsszögés, légszomj, légzési hangok, orrváladék, nyelési nehézség, öklendezés
macskaköhögés kivizsgálása

Diagnózis: Mikor szükséges állatorvoshoz fordulni köhögés esetén?

Az alkalmi köhögés embereknél és kutyáknál nem szokatlan, a macskáknál azonban igen. Ha macskája köhög, mindenképpen ki kell kérni az állatorvos véleményét arról, hogy mi váltja ki ezt a tünetet.

A diagnózis felállításához először is fontos, hogy az állatorvos ismerje a macska köhögésének jellegét. A gazdi kikérdezése (anamnézis) során az állatorvos rákérdez a köhögés gyakoriságára és erősségére, produktivitására (száraz vagy nedves), valamint arra, hogy a köhögés többnyire bizonyos helyzetekben (például etetés közben) jelentkezik-e. Továbbá a lehetséges okok jobban leszűkíthetők az akut és a krónikus köhögés megkülönböztetésével is. Míg a daganatos okok általában krónikusak, addig egy elakadt fűszál nagyobb valószínűséggel okoz akut köhögést.

Az anamnézist általános vizsgálat követi. Itt az állatorvos különböző létfontosságú paraméterek (szív- és légzésfrekvencia, testhőmérséklet stb.) segítségével méri fel a macska aktuális egészségi állapotát. Megvizsgálja a macska száját és torkát, illetve meghallgatja a sztetoszkóppal a tüdőt.

Attól függően, hogy az állatorvos mire gyanakszik, további diagnosztikai intézkedésekre kerülhet sor. Egy röntgenfelvétel például kimutathatja a tüdőben lévő daganatokat. A vér- és székletvizsgálatokkal fertőzéseket vagy parazitákat lehet kimutatni. Ha idegen testek gyanúja merül fel, akkor célszerű endoszkópos vizsgálatot végezni.

Terápia: Mit tegyek, ha a macskám köhög?

A macskaköhögés kezelése erősen függ a konkrét októl, és speciális, valamint tüneti kezelésre osztható fel:

Speciális kezelés:

 • fertőző betegségek: például féreghajtók, antibiotikumok
 • daganatos betegségek: kemoterápiás szerek, sugárkezelés vagy műtéti beavatkozások
 • allergiás reakciók: antihisztaminok, hiposzenzibilizáció
 • idegen testek: sebészeti eltávolítás

Tüneti kezelés:

 • köhögés-irritáló gyógyszerek: köptetők, hörgőtágítók
 • gyulladáscsökkentők
 • az immunrendszer elnyomása: kortizon (pl. macskaasztma esetén)
 • az immunrendszer támogatása: vitaminkészítmények vagy induktorok
 • higiéniai intézkedések a fertőző kórokozók terjedésének megakadályozására

 Prognózis: Mennyi az esélye annak, hogy a macskák köhögése gyógyítható?

A terápiához hasonlóan a macskaköhögés prognózisa is az alapbetegségtől függ. A korán felismert macskák tüdőféregfertőzése így jól kezelhető. Ez vonatkozik a macskanátha komplex fertőzésére és más fertőzésekre is.

A macskaasztma prognózisa a kiváltó allergénektől függ. Ha sikerül teljesen elkerülni az allergénekkel való érintkezést, jók a kilátások. Ha ez nem lehetséges, legalább a tünetek enyhítése és ezáltal az állat életminőségének javítása azonban elérhető.

Megelőzés: Megelőzhető-e a macskák köhögése?

Nem minden alapbetegség kerülhető el profilaktikus intézkedésekkel. A következő intézkedések azonban hasznosak lehetnek a fertőző betegségek megelőzésében:

 • rendszeres takarítás (pl. az alomtálca rendszeres tisztítása)
 • a beteg állatokkal való érintkezés elkerülése
 • a calicivírusok, a macskaherpeszvírus és a Chlamydophila felis elleni védőoltás
 • hatékony és rendszeres féregtelenítés

Franziska G., Állatorvos
Profilbild von Tierärztin Franziska Gütgeman mit Hund

A Giessen-i Justus-Liebig Egyetemen átfogó állatorvosi képzést kaptam, és sokféle területen gyűjtöttem tapasztalatokat, például kisállatok, nagyállatok és az egzotikus orvoslás terén, valamint farmakológia, patológia és élelmiszer-higiénia területén. Azóta nemcsak állatorvos-szerzőként dolgoztam, hanem elkészítettem a tudományos alapokon nyugvó disszertációmat is. Célom, hogy a jövőben jobban megvédjem az állatokat a bakteriális kórokozóktól. Állatorvosi ismereteim mellett megosztom saját tapasztalataimat is boldog kutyatartóként, és meg tudom érteni és tisztázni a felmerülő félelmeket és problémákat, valamint az állategészségügyre vonatkozó egyéb fontos kérdéseket.


A leghasznosabb cikkeink
3 min

Amikor a macskák tüzelnek

A macska szaporodási ciklusa alapvetően különbözik az emberétől. Így egy cica életének számos fázisa kissé érthetetlen számunkra. Nem tudjuk, hogyan viselkedjünk, és hogyan segíthetnénk kedvencünknek.
10 min

Ivartalaníttassam vagy sterilizáltassam a macskámat?

Aligha lehet aranyosabbat elképzelni a kiscicáknál. De sajnos nem minden kiscica talál magának otthont. Ha gazdátlan macskák egymással, vagy más kijárós macskákkal párosodnak, akkor a kölykök élete szinte garantáltan szenvedésből fog állni. Ivartalanítsa vagy sterilizálja macskáját és előzze meg ezzel az állatok felesleges szenvedéseit!