Macska megfázás: tünetek és kezelés This article is verified by a vet

macska megfázás

Alighogy kezdetét veszi a hideg évszak, máris sok ember szenved a megfázás tüneteitől. De mi történik, ha macskája fázik meg? És ilyen tüneteknél egyből a rettegett macskanáthára kell gondolnia? Olvasson tovább, hogy többet tudjon meg a témáról.

Mennyire veszélyes a macska megfázás?

Oltott, felnőtt macskák számára, akik erős immunrendszerrel rendelkeznek, rendszerint nem okoz nagy gondot a megfázás. Kellő nyugalom és gondoskodás segítségével pár nap alatt meg is szűnnek a tünetek. Veszélyesebb lehet azonban, ha fiatal, vagy legyengült immunrendszerű macskákról van szó. Bizonyos körülmények között az ő esetükben komplikációk léphetnek fel, mint például egy másodlagos bakteriális fertőzés vagy tüdőgyulladás, melyek akár végzetes következményekkel is járhatnak.

Tünetek: Honnan tudom, hogy a macskám megfázott?

Ha cicája megfázott, tünetei nagyjából ugyanazok, mint az embereknél. A betegség klasszikus jelei a következők:

 • Orrfolyás és tüsszögés
 • Köhögés és rekedtség
 • Szemváladékozás és kötőhártyagyulladás
 • Étvágytalanság
 • Általános rossz közérzet
 • Láz

Ha macskája lázas, vagy orr- és vagy szemváladéka sárga színű, mielőbb keresse fel állatorvosát. Amennyiben cicája több napon át mutatja a megfázás tüneteit, szintén forduljon állatorvoshoz.

zooplus állatorvos kereső

Macska megfázás: Milyen diagnosztika szükséges?

Miközben kikérdezi Önt az állatorvos, máris fontos információkat gyűjt a betegség kialakulásával kapcsolatban. Cicája oltási adatai, származása, aktuális lakókörnyezete mind-mind lehetséges diagnózisokat szűrnek ki.

Mindeközben állatorvosa ellenőrzi kedvence életfunkcióit, hogy feltérképezhesse aktuális egészségi állapotát. Ezután kenetet vesz az állat szájából és vagy szeméből. Így kiderül, milyen kórokozók állnak a betegség hátterében. A tünetek erősségétől függően szükséges lehet továbbá vérvétel vagy egy mellkasi röntgenfelvétel is.

Terápia: Mit tegyek, ha megfázott a cicám?

A legtöbb megfázás a gazda megfelelő óvintézedéseinek és ápolásának segítségével magától is meggyógyul. Ilyenkor mindig biztosítson macskájának meleg fekhelyet és gondoskodjon róla, hogy eleget igyon. Egy különösen finom táppal az étvágyán is segíthet.

Amennyiben cicája megfázott és kezelésre van szüksége, ez mindig az alapvető kiváltó ok célzott megszüntetésére, illetve a tünetek enyhítésére irányul. A szükséges terápia kórokozóktól függően a az alábbiakból állhat össze:

 • Antivirális kezelés: virosztatika (gyógyszerek) mint például Aciclovir vagy Interferon
 • Másodlagos bakteriális fertőzések: rezisztencia tesztek után antibiotikum (szemkenőcs vagy tabletta formájában)
 • Bő folyadékbevitel: infúzió, nedvestáp
 • Köhögés elleni gyógyszerek (köhögécsillapítók) vagy inhalálás
 • Gyulladásgátlók
 • Immunrendszer támogatása: vitaminkészítmények
macska esős az ablakban

Okok: Miért fáznak meg a macskák?

A legtöbb esetben a megfázásért kezdetben vírusok felelősek. Ha a hideg és nedves időjárás miatt, vagy esetleg hiányos táplálkozás, illetve bizonyos alapbetegséges következtében legyengül az immunrendszerük, a cicák szervezete már nem tudja kordában tartani a vírusokat. Ugyanígy hat az is, ha társaik (például más megfázott cicák) nagyobb mennyiségű vírussal fertőzik meg őket.

A macskák vírusok által megtámadott nyálkahártyája pedig fokozottan érzékeny esetleges baktériumok támadására – így lesz a kezdetben vírusos eredetű vizenyős náthából gyorsan gennyes orrfolyás. Legrosszabb esetben pedig még tüdőgyulladás is kialakulhat.

A macska megfázás ugyanaz, mint a macskanátha?

Szó szerinti értelmezésben minden macska megfázás macskanátha. A gazdik által rettegett macskanátha alatt azonban az állatorvostudomány egy különböző vírusokból és baktériumokból álló komplex fajtát ért. Amennyiben a macska ezen fajta egy, vagy esetleg több korokozója által fertőződik meg, akkor beszélünk “igazi” macskanátháról. Ez egy gyorsan terjedő fertőző betegség, mely össze sem hasonlítható a macska megfázással.

Olvasson tovább, hogy még többet tudjon meg a macskanátháról.

Mi a prognózis?

A legtöbb macska megfázás valóban veszélytelen, és olyan hamar el is tűnik, ahogy jött. Ennek ellenére ne vegye félvállról, ha cicája krónikus vagy mindig visszatérő megfázásban szenved. Nem megfelelő kezelés esetén néhány vírusos fertőzés komoly egészségügyi problémákhoz vezethet, de akár végzetes is lehet.

Megelőzés: Hogyan kerülhető el a macska megfázás?

A következő megelőző intézkedések általában segítenek megelőzni a macska megfázást:

 • Etetőhely és alomtálca rendszeres tisztítása (pl. magas hőhatás vagy speciális tisztítószerek segítségével)
 • Beteg macskákkal való érintkezés elkerülése
 • Nedves, hideg idő esetén korlátozott kijárás
 • A rettegett macskanátha (pl. FeHV-1, FCV, Chlamydophila felis) ellen létezik védőoltás, ami ugyan egy fertőzést nem képes meggátolni, de a betegség kialakulását meg tudja előzni.

Franziska G., Állatorvos
Profilbild von Tierärztin Franziska Gütgeman mit Hund

A Giessen-i Justus-Liebig Egyetemen átfogó állatorvosi képzést kaptam, és sokféle területen gyűjtöttem tapasztalatokat, például kisállatok, nagyállatok és az egzotikus orvoslás terén, valamint farmakológia, patológia és élelmiszer-higiénia területén. Azóta nemcsak állatorvos-szerzőként dolgoztam, hanem elkészítettem a tudományos alapokon nyugvó disszertációmat is. Célom, hogy a jövőben jobban megvédjem az állatokat a bakteriális kórokozóktól. Állatorvosi ismereteim mellett megosztom saját tapasztalataimat is boldog kutyatartóként, és meg tudom érteni és tisztázni a felmerülő félelmeket és problémákat, valamint az állategészségügyre vonatkozó egyéb fontos kérdéseket.


A leghasznosabb cikkeink
3 min

Amikor a macskák tüzelnek

A macska szaporodási ciklusa alapvetően különbözik az emberétől. Így egy cica életének számos fázisa kissé érthetetlen számunkra. Nem tudjuk, hogyan viselkedjünk, és hogyan segíthetnénk kedvencünknek.
10 min

Ivartalaníttassam vagy sterilizáltassam a macskámat?

Aligha lehet aranyosabbat elképzelni a kiscicáknál. De sajnos nem minden kiscica talál magának otthont. Ha gazdátlan macskák egymással, vagy más kijárós macskákkal párosodnak, akkor a kölykök élete szinte garantáltan szenvedésből fog állni. Ivartalanítsa vagy sterilizálja macskáját és előzze meg ezzel az állatok felesleges szenvedéseit!