Macskák összeszoktatása

Macskák összeszoktatása

Macskák összeszoktatása

Cicák egymáshoz való hozzászoktatása

Úgy döntött, otthonát megosztja egy második cicával is? Ehhez viszont egy kis türelem is szükségeltetik, hiszen először hozzá kell szoktatni egymáshoz a macskákat. Ez a helyzet bizony izgalmas – Önnek éppen úgy, mint az aranyos kis jövevénynek.

A beigazodás folyamata általában 2 hónapot vesz igénybe. Az elképzelhető kezdeti nehézségek általában megszűnnek az első azaz beszoktatási időszak után. Egy kis fújkálás és morgolódás teljesen normális az összebarátkozás időszakában. Komolyan agresszív viselkedésmódnak azonban – főleg mintegy három hét eltelte után – nem szabad előfordulnia. Ugyan a cicák alapvetően barátságosak, ugyanúgy, mint mi emberek, nem szeretnek mindenkit egyformán. Ahhoz, hogy az új családtag otthonába történő költözködése az állat és az Ön számára is tartósan kedvezően alakuljon, csupán néhány jó tanácsot kell megszívlelnie, melyekkel macskákat jól ismerő emberek igyekeznek Önt ellátni.

Így működik az összeszoktatás

Mindkét cicát felváltva gyengéden megdörzsölheti egy zsebkendővel – mindenekelőtt a halántékuknál és az álluknál, mivel ott található a legtöbb illatmirigy. Ezáltal a cicákkal megismertetve a másik illatát bizalmat kelthet bennük egymás iránt. Az új cica szép lassan megbarátkozik új otthona szagával is

Az újonnan beköltöző macska esetleges honvágyán segíthet, ha új otthonában a régi helyén is használt puha takarón aludhat. Azonban a takaró által már megismertetheti az új cica szagát a már Önnél élő macskával. Az új cica pedig a már régebben ott lévő által használt kaparófán meglévő szagokkal tud ismerkedni és barátkozni. Oda kell azonban figyelni arra, hogy mindegyik cica szereti, ha saját tálkája és macskatoalettje van.

Szinte magától értetődik, hogy mindkét állatnak ivartalanítottnak kell lennie. Ha nem ez a helyzet, a kandúrok ivarérettségük elérése után nagyon rámenősek tudnak lenni nőstény fajtársaikkal szemben. Ez pedig összetűzésekhez és komoly problémákhoz vezethet. S persze utódokhoz is. Mivel a hím macskák olykor bizony nem túl szívélyesek és finomkodóak a saját kölykeikkel szemben, az anyacicának erőteljesen védenie kell apjuktól a kicsiket. Ez pedig meglehetősen stresszes feladat a számára.

Ha egy kiscica érkezik Önökhöz egy régi környezetből, teljesen normális dolog, hogy az aranyos kicsi a jövendőbeli otthonába való beszokási folyamatot kissé stresszesen éli meg, s elképzelhető, hogy eleinte pl. hasmenéses tüneteket produkál.

A macskákat érő stressz minimalizálására használhat mesterséges feromonokat. Ezek kaphatók konnektorba helyezendő párologtató és spray formájában is. Bepermetezheti velük a macskabútort és az alvóhelyet. Azonban figyelem! Soha ne fújja be közvetlenül a macskát mesterséges feromonnal! Az összeszoktatáshoz az alternatív orvoslás speciálisan állatokra kifejlesztett változatait is bevetheti: így pl. a Bachblüte-módszert.

katzen zusammenführen © Nikolai Tsvetkov / stock.adobe.com
Nicht immer sind sich Katzen auf Anhieb sympathisch.

Tippek, ötletek cicák beszoktatásához

  • Úgy a macskák, mint tartójuk számára előnyös, ha egy alomból származó cicák kerülnek a családba. Ha állatotthonból, menhelyről venne magához cicákat, hogy új otthont biztosítson számukra, természetesen ügyelnie kell a választásnál arra, hogy a két macska jól összepasszoljon, s már előtte is megértsék egymást.
  • Ha már korábban is volt egy vagy több cicája, s egyiket elveszítette, amit nagyon fájlal – mert például a cica elpusztult -, az újonnan érkező cicának hasonló karakterűnek kell lennie. Így bizonyára gyorsan barátságot fog kötni a „régi“ és az „új“ macska.
  • Ha pedig eddig egyetlen cica élt Önöknél, akkor is ügyelnie kell arra, hogy az újonnan érkező cica messzemenőleg hasonló jellemű legyen, mint a már rég ott lakó. Egy nyugodt perzsa cica és egy nagyhangú sziámi az esetek nagy többségében aligha illenek össze. Az európai házimacskák és más fajták esetében is érvényes, hogy nagy beleérző képességgel fel kell tudni mérni és megbecsülni, hogy „kompatibilis“-e a két cica, amit együtt kívánunk tartani. Ezzel szemben az egy bizonyos tolerálhatósági határon belüli jellembeli különbségek mindkét oldal számára hasznosak és inspirálóak lehetnek.
  • Az új jövevénynek beköltözése után mintegy négy hétig a házban kell maradnia, s csak utána szabad szép lassan felfedeznie a teljes területet. Az említett időtartam letelte után pl. jó megoldás, ha a cicust először egy macskahámmal felszerelve próbálja megismertetni mondjuk a kerttel.

Nagyon érdekes tud lenni és vidám felismerésekhez vezethet annak tudatába kerülni, hogy nyávogó lakótársaink olykor visszatükrözik a mi tulajdonságainkat.

Ha pedig Ön valamennyi tanácsunkat megfogadja, és türelemmel, szeretettel viseltetik az új családtag iránt, bizonyára ez a cica is nagyon sok örömöt hoz majd a házukba.

Fedezze fel kölyökmacska shopunk ajánlatait, és olvassa el magazinunk kiscicák beszoktatása és azoknak való felszerelések témakörében íródott cikkét is!

A leghasznosabb cikkeink
5 min

A macskanevelés alapjai

Annak ellenére, hogy a kiscicák a legtöbb dolgot már életük első pár hetében megtanulják az anyjuktól és testvéreiktől, az emberi nevelés sem maradhat el. Elvégre is a mamacica nem az emberi elvárások szerint neveli kölykét.

5 min

Védőoltás macskáknak

Ahhoz, hogy szerettet cicája egészségesen és hosszú ideig megmaradjon Önnek, bizonyos védőoltásokat kell beadatnia kedvencének. Azok nélkül komoly betegségek alakulhatnak ki, melyek tartós következményeket vonhatnak maguk után, s legrosszabb esetben még a cica elpusztulásához is vezethetnek.