Burmai szent templommacska

Burmai szent templommacska, birman macska, burmai macska

A burmai szent templommacska (más néven: birman macska) elnevezés elég megtévesztő lehet. Angolul burmaként nevezik a fajtát, azonban nem szabad összekeverni a burma macskával! Valójában ez a fajta egy 20-as évekbeli francia tenyésztői program keretében jött létre. Tudjon meg többet cikkünkből erről a cicáról, aki a perzsa macska és a sziámi tökéletes kombinációja!

Külső megjelenése

A birman macska külsejét a sziámi és a perzsa macska keresztezésének köszönheti, amit az 1920-as években vittek véghez Franciaországban. Ezért nem olyan meglepő, hogy a fajta képviselői mind jellemükben, mind kinézetükben kiemelkedő állatoknak számítanak!

Félhosszú szőre túlnyomórészt fehér és csak olyan kiálló testrészek, mint az orr környéke, a lábak, a farok és a fülek sötétebb színűek. Ezt a mintázatot „point“ elnevezéssel illetik. A genetikai ismeretek szerint az alapszín csak az ún. hideg testrészeken, a „pointokon” jelenik meg. A test többi részén a fehér szín dominál.

Ez a mintázat a fajta egyik legfontosabb jegye. Mindazonáltal nem minden point mintázatú cicus, aki fehér mancsokkal és félhosszú bundával rendelkezik, burmai szent templommacska! Testének enyhén nyújtottnak kell lennie, ennek ellenére izmos és közepesen nehéz, melyhez viszonylag rövid, tömzsi lábak társulnak. Farka bozontos, feje erőteljes hangsúlyos állal. Különösen figyelemre méltó mélykék, kerek szeme! Bundája félhosszú és selymes. A perzsa macskával ellentétben a birman macska csak kevés aljszőrzettel rendelkezik.

Minden point színezet megengedett a fajta számára, hiszen a genetika szerint mindenféle színben előfordulhat. Különösen gyakran figyelhető meg fekete és vörös színben, valamint ezek hígított árnyalataiban, mint a kék és a krémszín, továbbá jellemző a csokoládébarna, fahéj, valamint ezek hígítása, a lila és az őzbarna.
A burmai szent templommacska a következő alapszínnel rendelkező point mintázatokban fordulhat elő:

  • Fóka: ez a változat fekete alapszínnel rendelkezik.
  • Kék: a fekete alapszín hígítása a kék árnyalat.
  • Csokoládé: ebben az esetben a birman macska barna alapszínben mutatkozik meg.
  • Fahéj: vörös alapszín, ami csak a point testrészeken látható.
  • Őzbarna: alapszíne az őzbarna, ami a fahéj hígítása.
  • Lila: a lila, a barna hígítása, ami csak a hideg testrészeken figyelhető meg.
  • Vörös: ennél a változatnál vörös alapszín jellemző
  • Krémszínű: ez a típus krémszínű pointokkal rendelkezik, ami a vörös hígítása.

A point mintázatú testrészek még cirmosak is lehetnek! Ezt a mintázatot „tabbynek“ nevezik. Ez alapján például találkozhatunk fóka-tabby-point, kék-tabby-point vagy csokoládé-tabby-point egyedekkel. Továbbá a fajtára vonatkozó standard szerint a vöröses foltok is megengedettek – ezt „tortie-nak” (teknőctarka) mintázatnak hívják. Ezek alapján még lila-tortie-tabby-point burmai szent templommacskával is találkozhatunk!

Időközben már ismert a bunda elszíneződésének oka: egy mutáció, ami a tirozináz enzim hiányos működéséhez vezet, ezáltal a melanin termelését zavarja, ami úgynevezett részleges albinizmust okoz. Ráadásul a birman macskának tiszta fehér mancsai vannak. Ezt a különlegességet genetikai szempontból 2009-ben magyarázták meg: a „zoknikért“ a KIT (v-Kit Hardy-Zuckerman 4 feline sarcoma viral oncogene homolog) gén mutációja felel. Ennyi elég is a birman genetikai sajátosságaiból!

Burmai Szent Templommacska Jelleme

A burmai szent templommacska mindazt megerősíti, mmit sok cicabarát már a különleges állat kinézetéből feltételez. Ezek a barátságos macskák, akik ragaszkodóak és jó természetűek, élvezik gazdijuk társaságát, a sziámi és a perzsa macska keresztezéséből jöttek létre. A birman macskák nagyon emberközpontúak, így tökéletes választás gyermekek mellé is. A cicák és a gyerekek jó csapatot alkotnak, ha mindketten ismerik a játékszabályokat. Ezért csemetéjével már a macska beköltözése előtt érdemes megbeszélnie, hogy szobatigrisük nem plüssállat, hanem egy érző lény, akivel tisztelettel kell bánni, aki számára szabad teret kell nyújtani, azonban szívesen veszi, ha simogatják, szeretgetik vagy játszanak vele. Még ha furcsán is hangzik, ajánlott úgy eljárnia a cica és gyermeke egymással való megismertetésekor, mintha két állatot szoktatna össze. Egy kis türelemmel és tapintattal a legjobb barátokká válnak majd!

Sok burmai macska tulajdonos arról számol be, hogy ezek az állatok megbíznak idegen emberekben is, engedik, hogy felemeljék, illetve simogassák őket, valamint szívesen szállnak be idegen autóba is… Ezért kérjük, jelölje meg cicáját egy mikrochippel és regisztráltassa az állatorvosok nyilvántartásában, hogy ha elveszne, akkor hamar megtalálja! Az Ön által választott állatorvos gyorsan és fájdalommentesen elhelyezheti a chipet háziállata vállrészén. Nem kell aggódnia, nincsenek egészségügyi kockázatai.

A birman nem csak az emberekkel, hanem más állatokkal, elsősorban fajtársaival szemben is nagyon barátságos. Ideális esetben a birmanokat érdemes párban tartani – különösen akkor, ha csak kevés ideje van állati családtagjára!

A közepes mozgásigényű, különösen gyengéd cicák akkor alkalmasak a benti tartásra, ha elegendő inger éri őket a lakásban. A kaparófa és kellő mennyiségű rejtőzési, valamint kilátási lehetőség biztosítása mindenképpen kötelező, ugyanúgy, mint a rendszeres játék macska és ember között.

Tenyésztése

A burmai macska származásával kapcsolatban különféle elméletek léteznek. Egy bizonyos: a fajta ősei, akik hivatalosan burmai szent templommacska névet viselték, a sziámik és a perzsa macskák. Azonban azt nem lehet biztosan tudni, hogy sikerült pároztatni őket.

Egyes források arról tanúskodnak, hogy egy gyártulajdonos 1919 körül hozott Keletről egy pár sziámi macskát. A kandúr sajnos nem élte túl az utat, ezért állítólag a nőstény utódait már perzsa macskákkal keresztezték. Más történetek azt feltételezik, hogy elődjei Burmából származnak. Ezzel szemben a fajta elismerése könnyen visszakövethető: 1925-ben történt Franciaországban. 1964 óta már a FIFE is elismeri a fajtát.

Aztán Németországban is elkezdték tenyészteni a burmai szent templommacska fajtát. Az első hivatalosan elismert birman macska Németországban egy „Timour de Madalapour“ nevű kandúr volt, akiről 1933-ban megjelent egy kép a sajtóban. A második világháború azonban itt visszavetette tenyésztését. A háború után célzott tenyésztési programmal újból felvirágoztatták, 1955-re az állománya visszanyerte korábbi létszámát. Európában és az Egyesült Államokban akkoriban elsősorban fóka és kék colorpoint színekben tenyésztették, Angliában pedig új irányt céloztak meg a tenyésztők, így került a csokoládé, valamint a lila szín is génállományukba.

Időközben további, új színváltozatokat is kitenyésztettek. A vörös és annak hígítása, a krémszín csak egy pár példa ezekre. Továbbá tabby és tortie mintázattal is előfordulhat, ami természetesen szintén csak a point testrészeken figyelhető meg.

Egészsége és gondozása

A birman macska robusztusnak és egészségesnek számít. Félhosszú szőre csak kevés aljszőrzettel rendelkezik, ezért nem annyira hajlamos a csomósodásra – általában elegendő hetente egyszer-kétszer alaposan megkefélni. Már kiskorában szoktassa hozzá cicáját a keféhez és a fésűhöz, így rendkívül megkönnyítheti a későbbi szőrápolást!

A hipomielinizáció génhiba gyakran fordul elő birmanoknál, ami csak a megbetegedett állatok tenyésztésből való kizárásával küzdhető le. Az érintett állatok hajlamosak az erős remegésre és spasztikus rohamokra a sejtkommunikáció zavara miatt. Ez a betegség gyakran már a harmadik héttől felismerhető: a kölykök görcsösnek vagy koordinálatlannak hatnak, rendellenesen reszketnek és izomrángás alakulhat ki náluk. Gyakran a tünetek halláskárosodással vagy alacsonyabb várható élettartammal járnak. Kivételes esetekben ezek a problémák stabilizálódhatnak a fejlődés során, ezért sokan nem is veszik komolyan… Ez viszont végzetes hiba! A hipomielinizáció örökölhető, még akkor is, ha az állatnál (már) nem jelentkeznek tünetek.

Burmai Szent Templommacska Táplálása

Az egészséges étrend a legjobb megelőzés a betegségek ellen és garanciát nyújt a hosszú és egészséges cicaélethez. A táplálás alapjául ajánlott a magas hústartalmú, minőségi nedves eledelnek és sok állati fehérjének szolgálnia. Tudományos tanulmányokban igazolták, hogy a macskák azt a táplálékot részesítik előnyben, melynek összetétele megfelel az egérének. Jellemző zsákmányállata általában 50-60 %-ban fehérjét, 20-30 %-ban zsírt és 3-8%-ban a préda gyomor-bél rendszerében található szénhidrátot tartalmaz.

Törvényi előírások megszabják, hogy a csomagoláson az összetevőknek mennyiség szerint csökkenő sorrendben kell szerepelniük. Ezért nem meglepő, hogy az első helyen a húsnak ajánlott állnia.
A fajtának megfelelő macskaeledel segít abban, hogy cicája egészséges maradjon. Sajnos az örökletes betegségek ellen nem nyújt védelmet… Sok tenyésztő és gazdi arról számol be, hogy birmanjuk gyakori szemgyulladással küzd és hajlamos a kancsalságra. Ezenfelül jellemző még a dermoid ciszta a fajta képviselőinél elsősorban a petefészekben és a herékben, valamint a fejrészen is.

Így találja meg a megfelelő tenyésztőt

Az örökletes betegségek előfordulása mindig rámutat arra, hogy milyen fontos a megfelelő tenyésztő kiválasztása és a megfontolt pároztatás. Azok a tenyésztők, akiknek állatuk jóléte a szívügyük, genetikai teszteket végeztetnek és nem haboznak, ha egy beteg állatot ki kell zárni a tenyésztésből. Mindez Ön számára macskabarátként azt jelenti, hogy csak olyan professzionális tenyésztőben bízzon meg, aki be tudja mutatni az állatok egészségügyi dokumentumait vagy a genetikai tesztek eredményeit. Ezek a tenyésztők nemcsak szaporítják a cicákat, hanem gondoskodnak a megfelelő egészségügyi ellátásukról és szocializációjukról, valamint minőségi táppal látják el őket. Ehhez hozzátartozik az is, hogy a kölyökmacskák 12 hetes koruk előtt soha nem költözhetnek be új otthonukba! Ez az ún. bevésődési időszak lényeges a cica testi és lelki egészsége szempontjából – továbbá ekkor tanul meg minden fontosat, amire szüksége lehet a hosszú, kiegyensúlyozott macskaélethez. Egy jó tenyésztő elég időt ad az anyacicáknak a regenerálódásra a megterhelő vemhesség és szülés után, általában évente maximum csak egy almot nevel. Egy lelkiismeretes tenyésztő tagja tenyésztői egyesületnek és az állatvédelmi törvénynek megfelelően végzi tevékenységét.

Mindez persze meglátszódik az áron is… Nem a családfa miatt olyan magas, hanem sokkal inkább a tenyésztő tapasztalata, ápolása és ellátása miatt. Ezért ne foglalkozzon olyan hirdetésekkel, amelyek kedvező áron kínálnak burmai szent templommacskát papírok nélkül, mivel a legtöbb esetben olyan szaporítókról van szó, akik kevésbé koncentrálnak az állatok egészségére, hanem sokkal inkább a profit vezérli őket.

Természetesen, ha nem szeretne egy macskáért 500-1000 eurót kiadni, alternatívaként szóba jöhet a menhelyről való örökbefogadás is. A menhelyeken mindenféle korú és fajtájú cica várja, hogy megtalálja új otthonát. Lehet, hogy Ön is ott lel rá álomcicájára!

A leghasznosabb cikkeink
8 min

Maine Coon

Manapság már a Maine Coon macska számít a világ egyik legkedveltebb macskafajtájának és egyre nagyobb népszerűségnek örvend Magyarországon is.
9 min

Brit rövidszőrű

Olyan macskát keres, amely nyugodt és kiegyensúlyozott természetével tökéletesen kiegészíti az Ön családját, s adott esetben csak házban való tartásra alkalmas?
2 min

Sziámi macska

A sziámi a perzsamacska mellett az egyik legrégebbi és legismertebb macskafajta. A fajta eredete egy széles körben elterjedt mutációra vezethető vissza, ami több, mint 500 éve jelentkezett és Ázsiából