Szervál

szervál macska

Legyen szó akár szibériai macskáról vagy más szobatigrisről, az bizonyos, hogy a macskabarátok szeretik azt a kecses bájat, amit a bársonytalpú kedvencek sugároznak. A szervál macska esetében azonban nem egy háziállatról van szó, hanem egy az afrikai szavannákon honos vadmacskáról. A következőkben szeretnénk bemutatni a szervált, mely egy nagyon modern, de eredeti macskafajtának, a szavanna macskának az őse.

Otthona

Az afrikai szavannák

A szervál macska esetében nem egy macskafajtáról van szó, hanem egy különálló nembe tartozó állatról, latinul a leptailurus servalról. A szervál elnevezés feltételezhetően a hiúz szó portugál megfelelőjéből származik. A macskabarátok számára ennek a nem csak messzi távolból csodálható vadmacskának nagy jelentősége van, hiszen egy modern macskafajtának, a szavannának az őse, aki elődje lakhelyéről kapta a nevét. A szervál sziámi macskával való keresztezésével jött létre az 1980-as évek végén.

Nem magától értetődő, hogy a két faj szaporodni tudjon egymással. Az állatok világában a hibridek gyakran csak bizonyos korlátozásokkal jönnek a világra – gondoljunk például az öszvérre, a ló és a szamár keresztezéséből származó állatra. Hozzájuk hasonlóan a macska és szervál keresztezéséből született utódok mindegyike sem termékeny: a nőstény utódoknak lehet kölykük, a hím egyedek első generációi azonban terméketlenek. Ez a különösen egzotikus, vadnak tetsző macskafajta gyorsan kedveltté vált és időközben el is ismerték. Sajnos „ragadozóleszármazottként” gyakran presztízsértékű tárgyként kezelik.

Természetesen a tenyésztéshez szerválokat kellett tartani, háziasítani és a kis macskarokonokkal szocializálni. Ugyanakkor a vad szervál macska afrikai szülőföldjének végtelennek tűnő területein érzi magát a legjobban: elsősorban a Szaharától délre fekvő szavannákon fordul elő gyakran. Itt a párzási időszakon kívül magányosan él. Populációja nem számít veszélyeztettnek, azonban az utóbbi évtizedekben nagymértékben csökkent elterjedési területe.

Kinézete

Tipikus vadmacska

Aki megpillant egy szervált, azonnal rájön, hogy nem egy szobatigrisről van szó. A nagy macska sokkal inkább a gepárdra vagy a macskafélék családjának kisebb tagjaira, pl. az ocelotra hasonlít. Az 54-62 cm vállmagasságú, maximum egy méter hosszú szervál nőstények 9-12 kg-ot nyomnak. A hímek akár a 18 kg-os súlyt is elérhetik. Testéhez képest a szervál rendelkezik a leghosszabb lábakkal a macskák világában. Más foltos ragadozómacskákhoz hasonlóan a szervál is olyan mintával rendelkezik, ami segít neki az álcázásban. A minta egyedenként nagyon különböző, ami nagyobb vagy kisebb foltokból állhat. Feje feltűnően kicsi, ami fülei miatt kicsit nagyobbnak tűnik – egyes példányok a denevéréhez hasonló fülekkel rendelkeznek. Összességében egész teste a ragadozókra jellemző kecsességet sugároz, ami a szervál nagyobb rokonaitól is ismerős lehet.

Jelleme

Mint ahogy az várható volt, a szervál igazán vad. Annyira vad, hogy többnyire nem is háziasítható. Ezért egy fogságban élő szervál macska mindig bizonyos félénkséggel fog viszonyulni az emberhez. A háziasított szerválok szelídsége különböző mértékű lehet. Még ha kölyökkoruktól kezdve emberi oltalom alatt élnek, és szívesen játszanak a számukra ismerős kétlábúakkal, illetve bújnak oda hozzájuk, mégis viselkedésük sokkal vadabb és ösztönösebb, mint a „normális” macskáké. Általában mindig élénknek tűnnek és minden iránt érdeklődnek maguk körül. Ha már kölyökként szocializálják őket, gyakran előfordul, hogy békésen élnek együtt fajtársakkal. Ahhoz, hogy egy házimacskával éljen együtt , többnyire túl durva és akaratán kívül is sérülést okozhat a kisebb rokonnál. Mivel háromszor többet nyom, mint egy átlagos macska, ezért már önmagában ez is veszélyes lehet, ha pl. játékosan harcolnak egymással.

Etetése

Afrikai hazájában a szervál pár méteres távolságra odalopakodik zsákmányához és nagy ügyességgel teríti le. Nemcsak messzire, hanem magasra is tud ugrani, így repülő madarakat is le tud vadászni. A kisebb rágcsálók és nyulak mellett a madarak jelentik a fő táplálékot számára. Ha lehetősége nyílik, akkor nagyon fiatal antilopokra is lecsap. Fogságban nyershússal ajánlott etetni – ilyen esetben szükség van arra, hogy az állattartó behatóan foglalkozzon a barfozás (nyers etetés) témakörével. Egyébként sok tenyésztő azt javasolja, hogy a szerváltól származó szavanna macskákat is nyers hússal etessék.

Azonban a kizárólag húsból álló menü nem elegendő hosszú távon: a macska szervezetének ezenkívül vitaminokra és ásványi anyagokra is szüksége van, ami miatt indokolt a táplálékkiegészítők alkalmazása. Röviden összefoglalva: szükség van némi szakértelemre ahhoz, hogy egy szervált tápláljon az ember. A megelőző egészségügyi intézkedések miatt érdemes olyan állatorvost keresni, aki rendelkezik vadállatokkal kapcsolatos ismeretekkel.

Tenyésztése

Szervál x szavanna

A szavanna macskák tenyésztésekor a különböző méretű testek kihívást jelentenek a tenyésztő számára, valamint veszélyt a macskák számára. Attól függetlenül, hogy tudnak egymással szaporodni, a szervált és a házimacskát nem „egymásnak teremtették”: fedezéskor a fizikai szempontból jóval erősebb szervál kandúr súlyos sérülést okozhat a törékenyebb nőstény cicánál. Míg a „normális” macskák 63 napig vemhesek, addig a nőstény szerválok kb. 10 nappal tovább hordják kicsinyeiket szívük alatt.

Keresztezésükkör gyakran előfordul, hogy még nem megfelelően kifejlődött kölyköket hoznak világra, ami miatt gyakran emberi beavatkozásra van szükség – ha egyáltalán életképesek a kicsik. Ezzel szemben ha egy nőstény szervál macska az ő szemszögéből kis termetű kandúrral való párzás után hord ki hibrideket, fennáll annak a veszélye, hogy megsérti az apró kölyköket. Az egészséges szerválkölykök kb. 250 g-gal születnek, azonban az átlagos kismacskák csak 90-110 g-osak. Az érdemes tudni, hogy a keresztezésből született hím utódok három generáción keresztül sterilek maradnak.

Szervál háziállatként?

Ennek az elegáns, vad és egzotikus állatnak a szépsége megigéz egyes rajongókat, akik arra vágynak, hogy ezzel a különleges nagymacskával osszák meg otthonukat, akikre presztízsértékű tárgyként tekintenek. Azonban nagyon magas igényeket kell kielégítenie annak, aki erre adja a fejét. Még ha sikerül is, az kérdéses marad, hogy miért kellene az afrikai szavannákról származó állatnak egy európai ketrecben élnie – mivel a szervál nem alkalmas lakásban való tartásra. Hasonló érvényes közvetlen utódjaira is. Apropó: a szervál és a házimacska keresztezéséből születő utódok tartása a legtöbb országban több generáción keresztül engedélyköteles.

A szervál és a vadállathibridek tartására vonatkozó törvények

Németországban a szervál tartása engedélyköteles és a potenciális gazdinak különleges követelményeknek kell eleget tennie. Ez ugyanúgy vonatkozik az elsőgenerációs vadmacskahibridekre is. Az F4-es generációig a szervál keresztezéséből származó utódok jelentéskötelesek. Bizonyos törvényi előírások vonatkoznak a tartására. Például legalább 50 m²-es kültéri kifutót kell biztosítani a szervál vagy közvetlen leszármazottjai számára. Más országokban is hasonló, azonban mégis más szabályok vannak érvényben.

Például Svájcban arra kötelezik az állattartókat, hogy nagyvonalú feltételeket biztosítsanak a szerválnak és első-, illetve második generációs utódjainak. Törvényi előírás szerint változatosan berendezett, legalább 30 m²-es kinti és min. 20 m²-es benti kifutót kell nyújtani számukra. Mindenhol tilos hagyni, hogy a szervál szabadon kószáljon, mivel túl nagy a veszélye annak, hogy önállósul és ellenőrizetlenül barangol.

Aki szervált vagy annak közvetlen utódját szeretne otthonában tartani, annak először a hatóságokkal kell kapcsolatba lépnie. Továbbá célszerű, úszási lehetőséget biztosítani számára annak érdekében, hogy jól érezze magát. A szervál fogságban – mint ahogy a házimacskák is – akár a 20 éves kort is elérhetik, így átlagban dupla annyi ideig élnek, mint szabadon élő rokonaik.

Itt talál szervál utódot: a szavanna

Aki beleszeretett ebbe az egzotikus állatba és el tudná képzelni, hogy ha nem is egy szervál, hanem egy szavanna macska beköltözzön otthonába, az a negyedik vagy ötödik generációtól nagyjából szocializált házimacskára számíthat, akinek nincsenek korlátozásai. Azonban a fajta csak olyan embereknek való, akik olyan macskát szeretnének, aki mindig be van sózva – és ki tudják elégíteni a magas igényeket.

Habár ezeknek az egzotikus állatoknak az ára még mindig négy számjegyű összegnek felel meg euróban, azonban még mindig sokkal megfizethetőbbek, mint az első generációs állatok: a szervál macska ára vetekszik egy új kisautóéval. Jó okkal: a vadmacskahibridek vagy netán szerválok tartása nemcsak pénzügyi hátteret igényel, hanem megfelelő szakértelmet is. Egy másik hibridmacskafajtáról is szeretnénk szót ejteni, amely a karakál és az abesszin macska keresztezésével jött lére: ez az ún. caracat. Azonban ez sokkal ritkább, mint a szavanna macska. Ha valaki mégsem ennyire exkluzív kedvencre vágyik, de mégis szereti az egzotikusat, annak ajánljuk figyelmébe a bengáli macskát.

Térjünk vissza a miniformátumú szerválhoz, a szavanna macskához: hogy mennyire hasonlítanak a hosszú lábú szerválra az utódgenerációk, az nagyon különböző mértékű lehet. Aki érdeklődik a tartása iránt, annak ajánlott sok helyet biztosítani számára: egy nagy lakás ideális számára vagy még jobb, ha egy biztonságos kerttel rendelkező házban kap otthont. Sok szavanna macska szorosan kötődik gazdáihoz és szeret mindig a közelükben tartózkodni. Játék közben valamivel durvább és hevesebb lehet, mint más cicák. Ezért a legegyszerűbb, ha egyből két szavanna macskát fogad otthonába, akik tudják egymást szórakoztatni a maguk vad módján.

Nem igazán ajánljuk, hogy olyan, inkább nyugodtabb nak mondható cicafajtákkal tartsa együtt, mint brit rövidszőrű vagy a perzsa macska. Célszerű macskatartó tapasztalattal rendelkeznie, ha egy szavannát szeretne családjába fogadni. Kizárólag olyan tenyésztőtől ajánlott beszerezni, aki törzskönyvvel árulja. A vadmacskahibridek tenyésztése nagyon bonyolult tevékenység, ezért csak szakértői kezekbe való.

Sok örömet kívánunk a szervál macska leszármazottjaként ismert szavanna macskájával töltött életben – vagy csak jó szórakozást a szerválokról készült képek nézegetéséhez!

A leghasznosabb cikkeink
8 min

Maine Coon

Manapság már a Maine Coon macska számít a világ egyik legkedveltebb macskafajtájának és egyre nagyobb népszerűségnek örvend Magyarországon is.
9 min

Brit rövidszőrű

Olyan macskát keres, amely nyugodt és kiegyensúlyozott természetével tökéletesen kiegészíti az Ön családját, s adott esetben csak házban való tartásra alkalmas?
2 min

Sziámi macska

A sziámi a perzsamacska mellett az egyik legrégebbi és legismertebb macskafajta. A fajta eredete egy széles körben elterjedt mutációra vezethető vissza, ami több, mint 500 éve jelentkezett és Ázsiából