Egyiptomi mau

egyiptomi mau macska, egyiptomi macska,

Leonardo Da Vinci szerint minden macska egy valóságos remekmű. S mi csupán csatlakozni tudunk ehhez az erre a csodálatos teremtményre vonatkozó, szeretetteljes szemléletmódhoz. A mondás természetes minden szokványos házimacskára is igaz, azonban egészen különleges mértékben találó az egyiptomi mau macska viszonylatában. Ez a feltűnő szépségű és titokzatos, rövidszőrű macska rabul ejtő zöld szemeivel – ahogyan a neve is sejteti – Egyiptomban fejlődött ki.

Az egyiptomi mau története

Míg az egyiptomi mau igazából az 1950-es években vált kedveltté, tenyésztése már 3000 évvel ezelőtt megkezdődött. Így már antik egyiptomi falfestményeken is felfedezhetjük az egyiptomi maut. A régi egyiptomi lakóközösségekben mindenekelőtt azért látták szívesen a macskákat, mivel azok távol tartották gabonakészleteiktől az egereket.

Az egyiptomi mau pontos eredetéről sokféle mítosz kering. Így vannak olyan vélemények, hogy az egyiptomi fáraók macskáitól származnak, amelyeket bebalzsamozva gazdáik mellé fektettek a sírban. Vannak olyan álhírek is, miszerint ezt a mítoszt géntesztek igazolják. Végezetül aztán a mai napig nem tisztázott az egyiptomi mau pontos eredete. Amilyen titokzatos a megjelenése, ugyanolyan származása is.

A ma is létező egyiptomi maut 1952-ben felfedezte egy Exilben élő orosz hercegnő, név szerint Nathalie Troubetzkoy, amikor is Olaszországban a szír nagykövetségen megpillantott egy ilyen cicát. Teljesen elbűvölte az Egyiptomból származó szépség, s néhány ilyen fajtájú macskát magával vitt az USA-ba, s ott tenyészteni kezdte azokat. 1968-ban az egyiptomi mau sok elismerést kapott különböző kiállításokon. 1997-ben azután a Cat Fanciers Association” (CFA) az első hellyel jutalmazta. Egyébként Európában ezt a fajtát a csak 1988 óta tenyésztik.

Kinézete

Az egyiptomi mau macska a rövidszőrű macskák közé tartozik. Arckifejezését sokan “gondterheltnek” írják le, de mindenekelőtt leginkább figyelmesnek. Végezetül is mindig nagyon éber és érdeklődő pillantásokkal figyeli környezetét és az általa szeretett embereket, s figyelmét bizony semmi sem kerülheti el. A kecses szépség feje ék alakú, enyhén lekerekített, fülei közepesek – nagyok, szemei mandulavágásúak. Ha egy embernek arányaiban akkora szeme lenne, mint a macskának, azok teniszlabda-nagyságúak lennének.

Az egyiptomi mau közepes méretű és kecses, már-már törékeny, de mégis izmos és atlétikus. A keleti rövidszőrűvel összehasonlítva valamivel zömökebb. Így azután testfelépítése talán kissé különbözik az egyiptomi festményeken látható ábrázolásoktól, amelyek a macskát tendenciájában törékenyebbnek mutatták. A fajta nőstényei általában kisebbek és könnyebbek, mint a hímek.

Az egyiptomi mau külsejét különlegessége teszi szőrzetének feltűnő, pettyezett mintázata.

A fajtaszabvány három színvariánst irányoz elő: “black silver spotted tabby” (ezüst fekete pettyekkel), “brown (black), spotted tabby” (“bronznak” is nevezik): barna alapszín sötétbarna – ideális esetben fekete pettyekkel), valamint “black smoke” (fekete-szürke alapszín, amiben fehér-ezüst színek csillognak, s így a fekete pettyek nagyon szépen érvényesülnek). Ezen kívül van egy ritka, “black” azaz feketének titulált színváltozat (attól függően, hogy hogyan esik rá a napfény, csak felsejlenek a pettyek – a “black smoke” színvariánssal összehasonlítva ebben az esetben hiányzik az ezüstös szőrzetalap). Az egyiptomi mau a világ egyetlen természetesen pettyes macskája.

Még ha háziasított is az egyiptomi mau, őseinek néhány jellemezőjét mégis megőrizte. Ehhez sorolhatjuk gepárd-szerű járását, s egy bőrlebenyt, amely ágyékától hátsó lábáig húzódik. Ez figyelemreméltó mozgásszabadságot, valamint rendkívüli mozgékonyságot és fordulékonyságot kölcsönöz a macskának ugrás során.

ägyptische mau kitten © Светлана Валуйская / stock.adobe.com

Az egyiptomi mau jelleme

Lényét tekintve az egyiptomi mau macska barátságos, emberközpontú, hízelgős, egészen idős koráig játékos kedvű, intelligens, érzékeny és aktív. Ragaszkodása és hízelgőssége még tovább fokozódik, ha a gazdi ennek a gyönyörű cicának kiadós intelligencia- és foglalkoztató játékot, valamint kaparójátékot biztosít. Hiszen ennek a cicának ezekre nagy szüksége van, s ha ez az alapvető igénye teljesítésre kerül, köszönetét nagyon sok hízelgéssel, kedveskedéssel és emberszeretettel fogja kifejezni a számára kedves emberek irányába.

Ezzel összefüggésben az is rendívül fontos, hogy tudjon elegendő időt szentelni a kedvencével való közös játékra. Ez erősíti az Önök közötti kötődést, megfelel a fajnak megfelelő tartás elővárásainak, s nem utolsósorban Önnek is nagy örömöt jelent. Az egyiptomi mau más fajtársakkal való együttélésben is arra irányuló törekvéseket mutat, hogy ahogyan ő maga is igényli: hogy jól érezze magát. Főleg arra az esetre, ha Önnek nem lenne elegendő ideje a cicára, nagyon sokat jelenthet kedvence jó közérzete szempontjából, és sokat segíthet egy második cica beköltöztetése.

Idegenekkel szemben az egyiptomi mau alapvetően inkább visszahúzódó. Az egyiptomi származású mini-tigris esetében többről van szó, mint csupán emberekhez való ragaszkodásról: rendkívüli mód igényli ember-lakótársai szeretetét, s annak hiányába szó szerint belepusztulna. Így azután időnként gyengéd, de nyomatékos módon ki is követeli gazdája szeretetét.

Az egyiptomi mau a leggyorsabb valamennyi macska közül. Sebessége akár az 50 km/h-t is elérheti. Így azután ahhoz, hogy fajának megfelelően kiélhesse, kitombolhassa magát, s nagyobb távolságokat megtehessen, az egyiptomi mau számára nagyon fontos, hogy elegendő időt tölthessen a szabadban. Vagyis ideális számára egy nagyobb, macskák számára biztonságossá tett kert. Nagy mozgásigénye alapján lehetőleg biztosítani kell számára a szabadban való tartózkodás lehetőségét. Hiszen kifejezetten szívesen ugrik, mászik. Mindenesetre nagyon alkalmazkodó, és alapvetően egy lakásban is boldogan tud élni. Viszont ilyen esetben a lakásban sok helynek kell a cica rendelkezésére állnia.

Ennek a rendkívül attraktív cicának a lakásban is mászási lehetőségekre és más, számára izgató dolgokra van szüksége ahhoz, hogy tartása fajának megfelelő legyen. Mindehhez sorolhatók pl. a szép kilátóhelyek, mivel a cica nagyon szívesen ücsörög magaslati helyeken. Erre nagyszerűen alkalmas például egy többszintes kaparófa. De az egyiptomi mauk – amint az már említésre került – különösképp előnyben részesítik a számukra fontos emberekhez való hozzábújással, megszeretgetéssel töltött időt is. Azért ez a részben rendkívül aktív mini-tigris mégsem tekinthető amolyan klasszikus ölbe való cicuskának.

Ez a fajta nem tartja nagyra a hangos környezetet, sőt, a zajra ijedséggel reagálhat. Előnyben részesíti a csendes környezetet, s állandóan a nyugalmat keresi. Ezért biztosítson számára olyan visszavonulási lehetőségeket, mint egy jó kis játékházikó. Mondhatnánk, az egyiptomi mau macska kutyás jellemvonásokat mutat: nagyon védelmező, lojális, s arról ismert, hogy gazdáját az ajtóban üdvözli, amikor az hazaérkezik.

Az egyiptomi mau etetése

Az egyiptomi mau olyannyira háziasított, hogy táplálkozási szükségletei általánosságban messzemenőleg megfelelnek a macskák által támasztott igényeknek. Mindig tartsa azonban szem előtt a macska eredetét – tigrisek, oroszlánok és leopárdok. Ennek megfelelően húsevő, s olyan macskatápra van szüksége, ami megfelel természet adta táplálkozási szokásainak, s a lehető legközelebb áll azokhoz a húsfajtához, melyeket az állat a szabad természetben is találna. Ha így vesszük, az egyiptomi mau macska táplálkozási preferenciáit illetően igazán rugalmas. Ön választhat a nedveseledel és a száraztáp között, de a szóba jöhet macskája táplálásához a fajnak megfelelő nyerseledel, a BARF-olás is.

Az ember táplálkozásmódja nem vihető át a cicákra – még akkor sem, ha néhány macskatartó megpróbálkozik kedvence növényi alapú táplálásával. Ez semmi esetre sem egyeztethető össze azzal a táplálkozási módszerrel, amihez a cica természetes környezetéből kifolyólag generációk óta hozzászokott. Egyiptomi mau cicájának a szénhidrátokból, aminosavakból, vitaminokból és ásványi anyagokból álló, fehérjedús keverék a legmegfelelőbb. Adott esetben táplálékkiegészítőket is adhat macskájának. Az optimálisan táplált macska esélye a legnagyobb arra, hogy egész életén át jó egészségnek örvendjen – úgy lelkileg, mint testileg.

Ha egy egyiptomi mau túlsúlyos, valószínűleg túlságosan szénhidrátdús eledelt kapott. Ha az ilyen táplálási módszer túl hosszú időn keresztül fennáll, megnövekszik a diabetesz rizikója. Így azután feltétlenül kerülni kell az ilyen etetési módot. Ha kételyei támadnának, kérdezzen meg egy állatorvost, hogy szakmailag megalapozott felvilágosítást kapjon házitigrise ideális táplálását illetően.

ägyptische mau grüne augen © Sarah Fields / stock.adobe.com

Az egyiptomi mau ápolása

A szőrzetápolás egyáltalán nem nagyon ráfordítás-igényes ennél a rövidszőrű macskánál. Viszont szereti, ha fésülik, kefélik a szőrét, mert ez erősíti a gazdájához való kötődést. Ezért aztán javasoljuk, hogy kedvence szőrzetét rendszeresen ápolja egy macskakefével. Így bútorai is nagyobb védettséget élveznek a kihullott macskaszőrökkel szemben. Karmainak ápolására az egyiptomi mau számára is szükséges egy jó kaparófa vagy kaparóbútor, amit aztán cicája – saját területének tekintve – kedvére megjelölhet magának.

Az egyiptomi mau egészsége

Az egyiptomi mau macska teljes egészében stabil egészségnek örvend, s fajtaspecifikus betegségei sem fordulnak elő. Csak egy neurológia természetű betegség érintheti ezt a szép macskafajtát: a leukodystrophie. Emellett más viselkedészavarok is előfordulhatnak. Természetesen kedvencének is meg kell kapnia a fertőző betegségek elleni védőoltásokat – ilyen pl. a macskanátha, a macskák fertőző bélgyulladása, a macska-leukémia és a veszettség. Cicáját rendszeresen mutassa meg állatorvosnak, hogy az el tudjon végezni minden fontos betegség-megelőző vizsgálatot .

Tenyésztők

Az egyiptomi mau néhány országban olyan kevés példánnyal képviselt, hogy a tenyésztőknél részben várólisták alakulnak ki. Mielőtt egy tenyésztőhöz fordulna, érdeklődhet, hogy nincs-e véletlenül egy ilyen gyönyörű macska az állatotthonban vagy valamelyik állatmentő szervezetnél. Elvétve még direkt erre az egzotikus egyiptomi szépségre specializálódott szervezetek is vannak.

Ha pedig felkeresne egy tenyésztőt, arra figyeljenek legjobban, hogy az valóban komoly legyen. A megbízható tenyésztő többféle szempontból is felismerhető. Többek között abból, hogy kiscicáit nem adja át túl korán, ami azt jelenti, hogy legalább 12 hetes korukig nála maradnak. Hallgasson megérzéseire, amelyek megsúgják Önnek, hogy valóban a megfelelő tenyésztőről és igaz állatbarátról van-e szó, aki valójában szívén viseli macskái sorsát – vagy csupán a pénzbevétel vezérli és érdekli.

Ha Ön egy egyiptomi mau macska tartása mellett dönt, élete minden bizonnyal gazdagodik egynéhány dologgal – oldalán ezzel a temperamentumos atlétával és érzékeny emberbarát cicával.

Szíves figyelmébe ajánljuk magazinunk kiscica beszoktatása – alapfelszerelés és tippek témában íródott cikkét is!

A leghasznosabb cikkeink
7 min

Maine Coon

Manapság már a Maine Coon macska számít a világ egyik legkedveltebb macskafajtájának és egyre nagyobb népszerűségnek örvend Magyarországon is.
10 min

Brit rövidszőrű

Olyan macskát keres, amely nyugodt és kiegyensúlyozott természetével tökéletesen kiegészíti az Ön családját, s adott esetben csak házban való tartásra alkalmas?
2 min

Sziámi macska

A sziámi a perzsamacska mellett az egyik legrégebbi és legismertebb macskafajta. A fajta eredete egy széles körben elterjedt mutációra vezethető vissza, ami több, mint 500 éve jelentkezett és Ázsiából