Macskabiztos kerítés, cica kifutó építése házilag

macskabiztos kerítés, macska kerítés. cica kifutó

Így lesz biztonságos cicánknak a kert

Egy macskabiztos kerítés vagy cica kifutó költségei gyorsan több százezer forintra is rúghatnak. Így ennek a magas kiadásnak a megspórolása céljából azután sok macskatulajdonos úgy dönt, hogy saját maga teszi cicája számára biztonságossá a kertet. Viszont ebben az esetben nem szabad alábecsülni a dolog időigényét. [/vc_column_text]

A szükséges anyagok

Sok macskának kevés, ha csupán az erkélyen mozoghat szabadon. Egy cica számára sokkal vonzóbb és izgalmasabb egy cica kifutó vagy egy kerítéssel határolt terület a saját kertben. A kutyák és más állatok azon kívül maradhatnak, a macskák azonban azon belül, védve tartózkodhatnak. Viszont mindennek az anyag- és installálási költségei sok macskatulajdonost visszarettentenek, s így sokan saját cica kifutó építésébe vágnak bele. Ehhez először is el kell látogatni egy barkácsáruházba. Kertje macskák számára biztonságossá tételére a következő anyagokra van szüksége:

  • Két méter magas és 25 méter hosszú drótkerítés-tekercs
  • 2 beépíthető ajtó
  • Elegendő számú kerítésoszlop
  • 50 cm magas műanyag üveg
  • Drenázscső (vízzáró cső)
  • Készcement
  • Feszítődrótok és csőbilincs

Macskabiztos kerítés építése házilag – így kell csinálni

Egy zsineggel ki kell jelölni a majdani kifutó helyét. Minden 3 méteren és kiegészítőleg még az ajtók oldalán 60 cm mély lyukat kell ásnia. Majd ezen lyukak mindegyikébe helyezzen bele egy-egy csövet, töltse meg készcementtel, s helyezzen bele függőlegesen egy kerítésoszlopot! Ne feledkezzen meg a vízmérték használatáról! Ezután a cementnek néhány napig száradnia kell. A következő lépés a kereszt-támasztékok beépítése, melyeket ugyancsak cementtel kell a talajban rögzíteni. Viszont nem csővel, hanem öntött cementtömbbel, hogy nehezebb legyen. Kiszáradás után a drótot tekercselje ki, és rögzítse az oszloprudakhoz! A kihagyott helyekre kerüljenek be az ajtók! Végül pedig az egész építményt csőbilinccsel meghúzott feszítődrótokkal kell körbevenni, és ezáltal biztonságossá tenni .

garten katzensicher © Janpen / stock.adobe.com

A pont az i-re: a kifutó beüvegezése

Ahhoz, hogy a cica kifutó végérvényesen biztonságossá váljon cicák számára, a macskabiztos kerítés belsejét felül hobbi-üvegezéssel kell ellátni. Így a macska nem tud megszökni. Egyébként ugyanis fennállna a veszélye, hogy egy ilyen ugró- és mászóbajnok állat átjutna a kerítésen. Az 50 cm magas, 2-4 mm vastag lapokat több helyen át kell fúrni, s dróttal a kerítéshez rögzíteni. S máris teljesen elkészült a cica számára biztonságot jelentő macskabiztos kerítés, s kedvence beköltözhet új birodalmába, ami nagy valószínűséggel kedvenc területévé fog válni. Ha a dolog ráfordítás-oldalát nézzük: anyagilag rendkívüli mértékben spórolhat, ha önmaga építi fel a macskakerítést, azonban ehhez számolnia kell mintegy 100 munkaóra-ráfordítással.

Szeretne beszerezni valamilyen kelléket, felszerelést macskája számára? Nálunk, a zooplus online shopjában minden megtalálhat, amire kedvencének szüksége van – legyen az macskatáp, macskaháló vagy cicajáték.

A leghasznosabb cikkeink
6 min

A macska kommunikációjának megértése

Kétfajta cicakommunikációt különböztetünk meg, az egyik a verbális, a másik pedig a non-verbális kommunikáció. A második alatt a macska testbeszédét értjük és főleg a farok különböző tartását jelenti.