Kasztrálás kedvelésből tartott macskáknál – Ivartalanítás vagy nem ivartalanítás

Kasztrálás kedvelésből tartott macskáknál - Ivartalanítás vagy nem ivartalanítás

Ivartalanítás

Sok érv szól az ivartalanítás mellett – és ugyanúgy sok az ilyen jellegű sebészeti beavatkozás ellen. Hogy Ön háziállata ivartalanítása mellett dönt-e vagy sem, mindig az adott állatfajtától és a tartási feltételektől függ.

Mikor javasolt az ivartalanítás?

A kisállatok sterilizálására általában nincs szükség, hiszen csak nagy ritkán mozoghatnak a szabadban. A kisállat-csoportok átgondolt összeállításával megbízhatóan elkerülhető a nemkívánatos vemhesség. Nagyobb állatcsoportok tartása esetén természetesen más a helyzet, s akkor is, amikor orvosi, egészségügyi szempontból válik szükségessé a beavatkozás.

A kutyákat is gyakran egyszerűbb inkább csak „kontroll alatt tartani“, bár azért igen gyorsan sor kerülhet párosodásra. Mindemellett a szukák számára a tüzelési időszak extra stresszes.

A macskák esetében általában más a helyzet. A kutyákkal ellentétben ezeket az állatokat nehéz pórázon tartani. A cicák igen önfejűek, azt teszik, amit akarnak, s a szabadban (is) tartott macskákat nehéz távol tartani fajtársaiktól. Még ha nem is történik párosodás, a tüzelés időszak a nőstény cicák számára is nagyon sok stresszt hoz magával: az állat állandóan kész a párosodásra, gyakran enni is elfelejt, hányás és fogyás is felléphet. Ha pedig nem történik megtermékenyítés, hormonális változások mehetnek végbe, melyek olyan betegségeket generálnak, mint a ciszták, emlőtumor vagy méhgyulladás. Vagyis a cicáknál igencsak indokolt a sterilizáció. A nem kasztrált hím macskák távolabbra elcsavarognak, mint az ivartalanított kandúrok, ez pedig extrém módon megnöveli a közlekedési balesetek és a más macskákkal való küzdelmek számát.

Állatvédelmi aspektus

Mindehhez hozzáadódnak még az állatvédelmi szempontok. Hogy állatvédelmi szempontból értelmes dolog az ivartalanítás, azt jól mutatja a macskák példája: egy cicapár 10 év alatt 80 millió utód produkálására képes! S az bizony kétséges, hogy közülük mindegyik találna-e valakit, aki eteti, gondoskodik róla, állatorvoshoz viszi…

A kutyák talán jobban ellenőrizhetők, mint a macskák, de itt is előfordulhatnak nemvárt almok. S az utódok legjobb esetben egy állatotthonban landolnak, de gyakran gazda nélkül maradnak, az utcára kerülnek. Vagyis az állatvédelmi szempontok a kutyáknál is az ivartalanítás mellett szólnak.

A beavatkozás

Gyakorlatilag egy operációról van szó, melynek folyamán az állat szaporító szerveit komplett eltávolítják. Ez hímek esetében a heréket, nőstényeknél pedig a petefészkeket jelenti, s ezáltal kikapcsolják a (nemi) hormontermelést.
Míg a fiúcicák esetében ez a beavatkozás relatív egyszerű, a lánycicáknál már komplikáltabb, hiszen a hasfalat is fel kell nyitni hozzá. Néhány esetben az állat méhét is eltávolítják. Az operáció után az állat az altatás miatt gyakran kissé kába, megviselt, ezért ajánlatos szem előtt tartani.

A kasztráció okozta változások

Az állatbarátok számára másik kérdés is adódik: mennyiben változtatja meg ez a beavatkozás négylábú barátainkat – jellemben és testileg?

  • A nem intakt állatok anyagcseréje lelassul az operáció után. Így ezek a kutyák és macskák súlygyarapodásra hajlamosak, s eszerint változtatni kell napi eledeladagjukon. A kifejezetten kasztrált cicáknak szánt, speciális eledelek csökkentett kalóriatartalommal készülnek.
  • Sok macskabarát úgy gondolja, hogy ez a beavatkozás negatív hatást gyakorol a kandúrfej kialakulására. Azonban ennek csakis genetikai háttere van. De nincs kihatással ez az operáció a kandúrok húgycsövének átmérőjére sem.
  • Az ivartalanításnak tulajdonképpen semmilyen jellembeli kihatással nem kellene járnia. Gyakran számolnak be azonban a macskák és kutyák egy ritka, vizelettel való jelöléséről. A kasztrált állatok általában kevésbé agresszívak , mint nem ivartalanított társaik.

A kasztráció költségvonzata

A beavatkozás költsége: hím macska: 60 Euro, nőstény cica: 80 Euro, hím kutya: 150 Euro, szuka 200 Euro. Maga a költség azonban nem lehet érv a beavatkozás ellen, hiszen még mindig sokkal kedvezőbb, mint a nemkívánt vemhesség(ek) és a sok utód eltartása. Sok állatotthon és állatorvos még kedvezményeket is ad olyan állattartóknak, akiknek nehézséget okoznának az operáció költségei.

Tenyésztés

Amennyiben háziállatával tenyésztési céljai lennének, az természetesen egyértelműen elveti az ivartalanítás gondolatát. Ez a beavatkozás ugyanis irreverzibilis, vagyis nem lehet „visszacsinálni“ bizonyos idő után sem. Ha esetleg valamiféle hobbi-tenyésztés gondolatát forgatná a fejében, más fogamzásgátlási módszerek is kínálkoznak. Kompetens tanácsért forduljon állatorvoshoz, aki tablettákat, implantátumokat és más lehetőségeket tud ajánlani a probléma megoldására.

Minden jót kívánunk Önnek és kedvencének!

A leghasznosabb cikkeink
3 min

Amikor a macskák tüzelnek

A macska szaporodási ciklusa alapvetően különbözik az emberétől. Így egy cica életének számos fázisa kissé érthetetlen számunkra. Nem tudjuk, hogyan viselkedjünk, és hogyan segíthetnénk kedvencünknek.
10 min

Ivartalaníttassam vagy sterilizáltassam a macskámat?

Aligha lehet aranyosabbat elképzelni a kiscicáknál. De sajnos nem minden kiscica talál magának otthont. Ha gazdátlan macskák egymással, vagy más kijárós macskákkal párosodnak, akkor a kölykök élete szinte garantáltan szenvedésből fog állni. Ivartalanítsa vagy sterilizálja macskáját és előzze meg ezzel az állatok felesleges szenvedéseit!