Macska bőrgomba This article is verified by a vet

macska bőrgomba

A macska bőrgomba igen bosszantó, sőt veszélyes is lehet az Ön, mint macskatulajdonos számára. Itt megtudhatja, miért van ez így, és hogyan védheti meg magát és macskáját a gombás fertőzéstől.

Átterjedhet a macskák bőrgombája az emberekre is?

A rövid válasz: igen. A bőrgomba zoonotikus korokozó, ami így az állatok és az emberek számára egyaránt fertőző. Éppen ezért fontos, hogy beteg cicájához csak kesztyűben érjen, s szigorúan ügyeljen a higiéniára.

macska gazdira átterjedt bőrgomba

Tünetek: Mik a bőrgombafertőzés gyakori tünetei macskáknál?

Általánosságban véve a gombák a bőr bármely részén kialakulhatnak. A macskák bőrgombafertőzése azonban különösen gyakori a fejen (különösen a fülön), a háton, a lábakon vagy a farkon.

A gombák hatására a szőrzet az érintett bőrfelületen jellemzően körkörösen vagy szétszórtan hullik ki. Ez a szőrhullás (alopecia) aztán foltokban továbbterjedhet a bőr nagyobb területeire is.

Ezenkívül az érintett bőrterület gyakran száraz és zsíros. Ha a bőrgomba átterjed a környező struktúrákra, például a bőr alatti részekre, a szőr gyökereire vagy a karmokra, azok begyulladhatnak és vörösre duzzadhatnak.

A gombás fertőzés helyétől és kiterjedésétől függően az érintett macskák a következő tüneteket is mutathatják:

 • Viszketés: A macska gyakran nyalogatja, vakarja vagy dörzsöli a fertőzött bőrfelületet.
 • Fájdalom: Ha a szövetek begyulladtak, a macskák számára fájdalmas lesz a gombás fertőzés.

Diagnózis: Hogyan lehet kimutatni a macskáknál a bőrgombát?

Az állatorvos nem mindig tudja első pillantásra megkülönböztetni a gombás fertőzést más fertőző bőrbetegségektől (pl. baktériumoktól) vagy hormonális okoktól. Annak érdekében, hogy a gombás fertőzést biztosan felismerje, a kizárásos diagnózis részeként a következő vizsgálatokat végzi el:

 1. Biopszia

Miután az állatorvos egy biopsziás lyukasztó segítségével óvatosan eltávolított egy bőrdarabot, beleértve a bőr alatti részt is, a mintát patológus vizsgálja meg. Ő vékony szeletekre vágja és megfesti a mintát. Ha a gombák károsították a sejteket, a patológus a festésen keresztül láthatja a változásokat.

 1. Gombatenyésztés (mikroszkópos vizsgálat)

A mikrobiológusok a bőrgombákat speciális táptalajon tenyésztik. Ezután a gombatenyészetet egy mikroszkópos tárgylemezre helyezik, és mikroszkóp alatt megvizsgálják. Bizonyos jellemzők alapján aztán viszonylagos biztonsággal meg tudják határozni a gomba típusát.

 1. Trichogram

Ahhoz, hogy az állatorvos a szőrzetet a szőrzet gyökeréig megvizsgálhassa bőrgombák szempontjából, mély bőrkaparékot vesz, majd megvizsgálja ezt mikroszkóp alatt.

 1. Wood-lámpa

Vannak olyan gombafajok, amelyek spórái (a gombák szaporodási formája) a Wood-lámpa UV-fényében vagy fekete fényében fluoreszkálnak. Bár az állatorvos ezt a vizsgálatot nagyon gyorsan el tudja végezni, a nem fluoreszkáló gombafajok (pl. Trichophyton) kimutatásához a többi kimutatási módszer közül legalább még egyet el kell végeznie.

Terápia: Hogyan kezelik a macskák bőrgombáját?

Annak érdekében, hogy hosszú távon le tudja küzdeni macskája bőrgombáját, az állatorvos speciális gyógyszert ad be az állatnak. Ezeket az úgynevezett antimikotikumokat több héten keresztül kell szednie a cicának tabletta formájában (szisztémás kezelés), és emellett az érintett bőrfelületeket kenőcsökkel is be kell bedörzsölni (helyi kezelés). Annak érdekében, hogy a hatóanyagok könnyebben behatoljanak a bőrbe, célszerű macskája szőrét ilyenkor lenyírni.

Itt olvashat arról, hogy milyen trükkökkel adhat be tablettát macskájának.

Hogy Ön ne kapja el a bőrgombát, a kezelés teljes időtartama alatt csak kesztyűben nyúljon a macskához, és tisztítsa meg kedvence környezetét is. Fertőtlenítsen minden tárgyat, például a játékokat, az alomtálcát vagy az etetőtálat is. Ha lehetséges, válassza el a fertőzött macskát az egészséges állatoktól (karantén).

A terápia után az állatorvos aztán újra megvizsgálja macskáját, hogy ellenőrizze a kezelés sikerességét. Ha még mindig bőrgombát észlel, akkor a kezelést még néhány héttel meghosszabbítja. Csak akkor fejeződik be a kezelés, ha minden bőrgomba eltűnt.

macska bőrgomba vizsgálat

Prognózis: Milyenek a gyógyulási esélyek?

A macskák bőrgombafertőzésének prognózisa a gomba fajtájától függ. Amennyiben azonban az állatorvos utasításai alapján végzi a kezelést, és minden stádiumban lévő fertőző gombát tartósan eltávolít az állat környezetéből, rendszerint néhány hét vagy hónap alatt súlyosabb komplikációk nélkül elmúlik.

Okok: Hogyan alakul ki a macskáknál a bőrgomba?

A bőrgombának két különböző fajtája van: a dermatofitózis és a dermatomikózis.

Dermatofitózis

A dermatofiták mind olyan gombák, melyek a macskák szőrét és karmát fertőzik meg. Míg a Microsporum különösen gyakori, a Trichophyton ritkábban fordul elő.

Dermatomikózis

Ha a bőrgomba csak a bőr külső részét fertőzi meg, az alsóbb részeket pedig nem, az állatorvos dermatomikózist állapít meg. Míg a Malassezia a legismertebb, a leggyakoribb a Microsporum.

Ha kedvence fertőzött fajtársakkal vagy tárgyakkal érintkezett, a gombák egyszerűen megtelepedhetnek a bőrén. Hogy aztán az állat meg is betegedik, vagy csak hordozza a gombákat, az az immunrendszerétől függ.

Elővigyázatosság: Így óvhatja meg cicáját a bőrgombától

A legyengült immunrendszerű macskák különösen gyakran fertőződnek meg bőrgombával. Ilyenek az idős, beteg vagy nagyon fiatal állatok. Ettől függetlenül persze a teljesen egészséges macskák is elkaphatják a fertőzést. Hogy ez ne forduljon elő, az alábbiakra érdemes figyelni:

 • Rendszeresen tisztítsa meg a macska környezetét, hogy eltávolítsa a spórákat.
 • Ha új macskát szeretne magához venni, először vigye el állatorvosi ellenőrzővizsgálatra, s csak azután eressze össze meglévő háziállataival.
 • Rendszeresen vigye kedvencét állatorvoshoz, hogy idejében felismerjék az alapbetegségeket.
 • Ügyeljen a macska kiegyensúlyozott és egészséges étrendjére, hogy elkerüljék a táplálkozásból adódó betegségeket.
 • Érdeklődjön állatorvosánál a bőrgomba elleni oltásokról.

Franziska G., Állatorvos
Profilbild von Tierärztin Franziska Gütgeman mit Hund

A Giessen-i Justus-Liebig Egyetemen átfogó állatorvosi képzést kaptam, és sokféle területen gyűjtöttem tapasztalatokat, például kisállatok, nagyállatok és az egzotikus orvoslás terén, valamint farmakológia, patológia és élelmiszer-higiénia területén. Azóta nemcsak állatorvos-szerzőként dolgoztam, hanem elkészítettem a tudományos alapokon nyugvó disszertációmat is. Célom, hogy a jövőben jobban megvédjem az állatokat a bakteriális kórokozóktól. Állatorvosi ismereteim mellett megosztom saját tapasztalataimat is boldog kutyatartóként, és meg tudom érteni és tisztázni a felmerülő félelmeket és problémákat, valamint az állategészségügyre vonatkozó egyéb fontos kérdéseket.


A leghasznosabb cikkeink
3 min

Amikor a macskák tüzelnek

A macska szaporodási ciklusa alapvetően különbözik az emberétől. Így egy cica életének számos fázisa kissé érthetetlen számunkra. Nem tudjuk, hogyan viselkedjünk, és hogyan segíthetnénk kedvencünknek.
10 min

Ivartalaníttassam vagy sterilizáltassam a macskámat?

Aligha lehet aranyosabbat elképzelni a kiscicáknál. De sajnos nem minden kiscica talál magának otthont. Ha gazdátlan macskák egymással, vagy más kijárós macskákkal párosodnak, akkor a kölykök élete szinte garantáltan szenvedésből fog állni. Ivartalanítsa vagy sterilizálja macskáját és előzze meg ezzel az állatok felesleges szenvedéseit!