Macska láz This article is verified by a vet

macska láz

Az emberekhez hasonlóan a láz a macskáknál is elsősorban védőfunkciót lát el. Hogyan ismerheti azonban egyáltalán fel, hogy macskája lázas, s mikor lesz ez veszélyes az állatra nézve?

Macska láz: Szabályozás és funkció

Ha a macska belső testhőmérséklete 39°C fölé kúszik, akkor vagy túlmelegedés (hipertermia) vagy láz (pyrexia) áll fenn.

A hipertermia jellemzője a fokozott hőtermelés vagy hőellátás, egyidejűleg elégtelen hőleadással. A láz pedig a test hőmérsékletének agy által vezérelt emelkedését jelenti, például fertőző betegségek miatt.

Bár nekünk gazdiknak a láz elsőre egészségtelennek tűnhet, ennek az általános tünetnek fontos immunerősítő hatása van, és hozzájárul például a fertőző kórokozók elleni küzdelemhez.

Hogy megértsük a láz kialakulásának okát, célszerű közelebbről megvizsgálni a macska fiziológiáját és anatómiáját:

A macska testhőmérsékletének szabályozása

A macska a testhőmérsékletét a hőszabályozó központon keresztül szabályozza. Ez a hipotalamuszban, a köztes agy egy részében található.

A bőrön elosztott hőreceptorok hideg vagy meleg jeleket érzékelnek a környezetből, és felszálló idegpályákon keresztül továbbítják azokat a hipotalamuszba. Az agy aztán ezeket a jeleket leszálló idegpályákon keresztül továbbítja az izmokhoz és a verejtékmirigyekhez.

 • Hőleadás: Ha a szervezet túl sok hőt észlel, az agy utasítást ad az erek falában lévő izmok ellazítására. Ez aztán perifériás értáguláshoz vezet, ami lehetővé teszi, hogy a vér a bőrön keresztül leadja a felesleges hőt.
 • Hőtermelés: Ha a macska fázik, ennek éppen az ellenkezője történik. Annak érdekében, hogy kevesebb hő szabaduljon fel a bőrön keresztül, az érrendszeri izmok megfeszülnek, és a perifériás erek összeszűkülnek. Ezzel egyidejűleg aktiválódik az anyagcsere és a maradék izomzat. Ez aztán reszketéshez vagy hidegrázáshoz vezethet a macskánál.

Mi a macska láz funkciója?

A macskák normál belső testhőmérséklete 38°C és 39°C között van. Ha ennél magasabb hőmérsékletet tapasztalunk, akkor lázról beszélünk. Gazdiként gyakran károsnak tartjuk ezt az általános tünetet, pedig a láz elsősorban a szervezet védelmi funkciója.

Azáltal, hogy a testhőmérséklet agyban beállított értékét megemeljük, javul az immunrendszer aktivitása. Ennek oka, hogy a macska immunsejtjei (pl. a fagociták vagy granulociták) jobban tudnak működni, ha a hőmérséklet 39°C felett van.

Egy bizonyos szint felett azonban ez a pozitív immunválasz leáll.

Mi váltja ki a macskáknál a lázat?

A láz mindig a szervezetet károsító negatív ingerekre adott reakció. Macskáknál ezek a negatív ingerek elsősorban az alábbiak lehetnek:

Fertőző okok

  • Baktériumok: Általában minden baktérium okozhat lázat, miután bejutott a szervezetbe. Gyakori példa erre a streptococcus, a chlamydia vagy az anaplazma.
  • Vírusok: Például macska immunhiány vírus (FIV, macska AIDS), macska fertőző hashártyagyulladás (FIP), macska leukémia vírus (FeLV), macska herpeszvírus-1 (FHV-1), macska parvo vírus (FPV, macska panleukopenia), macska calicivírus.
  • Szisztémás gombás betegségek (mikózisok)
  • Paraziták: például tüdőférgek vagy toxoplazmózis.

Nem fertőző okok

 • Bármilyen szövetgyulladás (pl. a hasnyálmirigy, a tüdő vagy a máj, valamint a bőr és más szervek tályogjai).
 • Autoimmun betegségek (pl. pemphigus foliaceus vagy lupus erythematosus).
 • Neoplasia (daganatok)
 • Toxinok (pl. gyógyszerek)

Miközben tehát a láz fontos immunválasz, addig a hipertermiát elsősorban a stressz vagy a megnövekedett környezeti hőmérséklet váltja ki.

Tünetek: Miből látszik, hogy a macska lázas?

Macskáknál a 39°C feletti testhőmérséklet láznak minősül. Gyakran azonban már a lázmérés előtt, a következő tünetek alapján is megállapítható, hogy a macskának láza van-e:

 • Tompa általános állapot és fáradtság
 • Remegés és csökkent mozgásigény
 • Esetleg felgyorsult légzés (normál esetben 20-40 légzés/perc).
 • Csökkenő étvágy és esetleg vízveszteség (nyak összehúzása után csak lassan áll vissza, kemény széklet, ragacsos szájnyálkahártya).

Természetesen az októl függően egyéb kísérőtünetek is jelentkezhetnek. Ezek közé tartoznak különösen a gyomor-bélrendszeri panaszok (pl. hányás, hasmenés).

Diagnózis: Meg lehet mérni a macskák lázát?

Ha a macska észrevehetően nyugodtabbá válik, és a fent említett egyéb tüneteket is mutatja, érdemes megmérni a belső testhőmérsékletét.

Ezt kétféleképpen tehetjük meg:

Az első lehetőség, hogy digitális hőmérő segítségével megmérjük a belső rektális testhőmérsékletet. Ehhez az eszközt a használata előtt alaposan meg kell tisztítani és fertőtleníteni.

Hogy a macska számára a lehető kényelmesebb legyen a folyamat, érdemes orvosi síkosítót, vazelint vagy érzékeny bőrre való illatmentes krémet kenni rá. Mivel azonban a rektális felhelyezés még mindig nagyon kellemetlen lehet, a sérülések elkerülése érdekében a macskát le kell fogni.

A másik módszer, hogy alternatívaként infravörös mérőeszközt használ. Ez a macska fülénél méri a hőmérsékletet. Bár általában könnyebb használni, az eredményei nem mindig pontosak.

Mikor érdemes a lázas a macskával állatorvoshoz fordulni?

Ha a láz nem múlik el egy napon belül, vagy a macska egyéb kísérőtüneteket is mutat, akkor forduljon állatorvoshoz. Az állatorvos majd kikérdezi Önt, elvégez egy általános klinikai vizsgálatot, s mindezek alapján dönt a további diagnosztikáról (pl. vérvizsgálat, székletvizsgálat vagy képalkotó eljárások).

Kezelés: Hogyan kell kezelni a lázas macskákat?

A láz tüneti úton, úgynevezett antipiretikumok (lázcsillapítók) alkalmazásával csökkenthető. Mivel azonban a láz csak egy tünet, az állatorvosnak először az alapbetegséget kell kezelnie:

 • Fertőző betegségek: Gyógyszerek, például baktériumok elleni antibiotikumok, virosztatikumok vírusok ellen, antiparazitikumok paraziták ellen vagy antimiotikumok gombák ellen.
 • Autoimmun betegségek: szükség esetén alkalmazott immunszuppresszánsok (pl. glükokortikoidok)
 • Daganatok: műtéti beavatkozás, sugárkezelés vagy kemoterápia.

Hogy néz ki a prognózis?

A macska láz prognózisa az alapbetegségtől függ, ezért nem lehet egy általános prognózist felállítani.

Megelőzés: Hogyan előzhető meg a macska láz?

Ahhoz, hogy a macskákat meg tudjuk óvni a láztól, pontosabban az alapbetegségektől, az alábbiakat érdemes betartani:

 • Biztosítson kiegyensúlyozott étrendet.
 • Számos fertőző betegség (pl. macskainfluenza, FeLV vagy FIP) megelőzhető az ajánlott védőoltásokkal.
 • A bakteriális fertőzések elleni védelem érdekében a sebeket ki kell tisztítani, majd fertőtleníteni.
 • Ha több macskája van, akkor a beteg macskát el kell különíteni az egészséges macskáktól, amíg az meg nem gyógyul.

Franziska G., Állatorvos
Profilbild von Tierärztin Franziska Gütgeman mit Hund

A Giessen-i Justus-Liebig Egyetemen átfogó állatorvosi képzést kaptam, és sokféle területen gyűjtöttem tapasztalatokat, például kisállatok, nagyállatok és az egzotikus orvoslás terén, valamint farmakológia, patológia és élelmiszer-higiénia területén. Azóta nemcsak állatorvos-szerzőként dolgoztam, hanem elkészítettem a tudományos alapokon nyugvó disszertációmat is. Célom, hogy a jövőben jobban megvédjem az állatokat a bakteriális kórokozóktól. Állatorvosi ismereteim mellett megosztom saját tapasztalataimat is boldog kutyatartóként, és meg tudom érteni és tisztázni a felmerülő félelmeket és problémákat, valamint az állategészségügyre vonatkozó egyéb fontos kérdéseket.


A leghasznosabb cikkeink
3 min

Amikor a macskák tüzelnek

A macska szaporodási ciklusa alapvetően különbözik az emberétől. Így egy cica életének számos fázisa kissé érthetetlen számunkra. Nem tudjuk, hogyan viselkedjünk, és hogyan segíthetnénk kedvencünknek.
10 min

Ivartalaníttassam vagy sterilizáltassam a macskámat?

Aligha lehet aranyosabbat elképzelni a kiscicáknál. De sajnos nem minden kiscica talál magának otthont. Ha gazdátlan macskák egymással, vagy más kijárós macskákkal párosodnak, akkor a kölykök élete szinte garantáltan szenvedésből fog állni. Ivartalanítsa vagy sterilizálja macskáját és előzze meg ezzel az állatok felesleges szenvedéseit!