Macskaleukózis (FeLV)

macskaleukózis (FeLV)

A macskaleukózis az egyik legrettegettebb macskabetegségek között tartják számon. Hogy ez miért van így, s milyen prognózisa van, azt megtudhatja alábbi cikkünkből.

Tünetek: Milyen jelei vannak a macskaleukémiának?

A macska immunrendszerétől, a vírus típusától és a betegség stádiumától függően az állatok különbözőképpen reagálhatnak a macskaleukózisra (másnéven macskaleukémiára). Az érintett cicák kezdetben csak általános tünetektől szenvednek, mint például gyengeség vagy láz. Gyakran begyullad a szájnyálkahártya, valamint vörösre színeződik.

Hónapok elteltével fellépnek a FeLV-hez köthető betegségek, melyek a legkülönbözőbb szerveket károsítják. Előfordul, hogy a csontvelő nem termel elegendő vérsejtet (csontvelő-szupresszió), mely vérszegénységhez (anémia) és immun-szupresszióhoz vezet. Ez növeli a bakteriális és másodlagos fertőzések kockázatát, például a vese és a gyomor-bélrendszer megbetegedéseit.

A macskaleukózisban szenvedő macskák hajlamosak a rákos megbetegedésekre is (pl. limfoszarkóma vagy fibroszarkóma). A halvaszületett kölykök, a megnagyobbodott nyirokcsomók, a légúti problémák, a májkárosodás és az idegi tünetek további lehetséges komplikációk.

A macskaleukózissal érintett macskák általában 3 éven belül elpusztulnak.

FeLV pozitív macska © got / stock.adobe.com

Diagnózis: Hogyan lehet kimutatni a macskaleukózist?

Az állatorvosoknak általában sok időbe telik, mire meg tudják különböztetni a macskaleukózist más hasonló betegségektől (macska aids (FIV) vagy daganatos megbetegedésektől). Ebben fontos kiindulási pont a macska oltásainak aktuális helyzete.

Ha a macska nincs beoltva, az állatorvos alaposan megvizsgálja a macskát és vért is vesz tőle. Egy gyorsteszt segítségévek gyorsan kideríthető, hogy a vírusok éppen aktuálisan jelen vannak-e a vérkeringésben. Ha a teszt eredménye negatív, az nem jelenti még feltétlenül azt, hogy a macska FeLV-negatív. Lehetséges ugyanis, hogy a vírusok elrejtőztek a csontvelőben. Ebben az esetben csak a PCR-módszerrel (polimeráz láncreakció) lehet kimutatni a vírusok DNS-ét.

Terápia: Hogyan lehet kezelni a macskaleukózist?

Sajnos ma még nem létezik kezelés a macskaleukózis ellen. A klinikai tünetek enyhítése érdekében azonban vannak olyan módszerek, amiket bevethetnek az állatorvosok. A következők például ilyenek:

  • antivirális gyógyszerek és kemoterápia
  • antibiotikum vagy másodlagos fertőzések esetén antimiotikum
  • infúzión keresztül folyadék- és elektrolitterápia

Az állatorvosok ezenkívül kiegyensúlyozott táplálkozást is javasolnak.

Okok: Hogyan kapják el a macskák a leukózist?

A specialisták az olyan rákos megbetegedést nevezik leukózisnak vagy leukémiának (görögül lekuos = fehér, haima = vér), mely éretlen és megváltozott fehérvérsejtek (leukociták) túlzott termelődését okozza.

A macskáknál különös szerepet játszik a macskaleiukémia kialakulásában a világszerte előforduló és rákos megbetegedést okozó Feline Leukemia Virus (FeLV). Ezt a vírust bármely fajtájú és korú macska elkaphatja. Hogy maga a FeLV-fertőzés aztán megbetegíti-e a macskát, az a macska immunrendszerétől, a vírus típusától (a, b, c) és a szervezetbe bekerült vírusok mennyiségétől is függ.

Megfertőződés: Hogyan kapják el a macskák a Feline Leukemia Virust?

A macskák különösen gyakran kapják el a betegséget olyan helyeken, ahol sok macska tartózkodik egyszerre – állatmenhelyeken, macskakiállításokon, vagy többmacskás háztartásokban, mivel a vírus ezeken a helyeken ugyanis nagy számban fordul elő.

A macskák úgy kaphatják el a betegséget, hogy közvetlen kapcsolatba kerülnek fertőzött orrváladékkal, széklettel, vizelettel, nyállal, szemváladékkal és anyatejjel. A vadászterületért folytatott harc ezért különösen veszélyes lehet számukra.

Kedvenceink azonban közvetett módon is megfertőződhetnek a vírussal, például egy fertőzött macska wc vagy etetőtál használatakor. A macskaleukémiát okozó vírusok egyébként az agyaméhen keresztül a magzathoz is eljutnak.

A macskaleukózis 4 stádiuma:

 1. Gyors szaporodás a nyirokszövetben (virémia)

Ha a vírus bejut a nyirokrendszerbe, akkor innen a véren keresztül szétterjed az egész szervezetbe. Ebben a fázisban az egészséges macskák le tudják küzdeni a betegséget.

 1. Keringés a vérben

A vérkeringésben több héten keresztül keringenek a vírusok. A fertőzött macskák székletükkel és váladékaikkal terjesztik a vírust. Ebben a fázisban a vírus még legyőzhető.

 1. Első tünetek

Az immungyenge állatoknál ebben a szakaszban alakul ki a macskaleukózis klinikai kórképe. A vírusok a csontvelőben maradnak és az immunrendszer már aligha tudja őket megsemmisíteni.

 1. Kiújult virémia

A macska ismét intenzíven üríti ki a váladékaival a vírusokat, míg aztán belehal a betegség következményeibe.

Megelőzés: Így óvhatja meg cicáját a FeLV-től

Ha kedvence a FeLV-ben szenved, a többi macska érdekében a következő óvintézkedéseket érdemes meglépni:

 • Ellenőrizze, hogy az egészséges állatok ferőzőttek-e.
 • Különítse el a beteg és egészséges állatokat egymástól.
 • Tisztítsa és fertőtlenítse a szennyezett területeket és tárgyakat (pl. macska wc és etető tálka)

Amennyiben szeretné megóvni cicáját a macskaleukémiától, be is oltathatja ellene. Ha azonban kedvence már pozitív tesztet produkál, az oltás a betegség megjelenését is okozhatja. Az állatorvosok éppen ezért általában csak negatív teszteredmény után javasolják az oltást. Ekkor két dózist kell beadni – 9. hetes kortól és 3 héttel később.

Hogy néz ki a prognózis macskaleukózis esetén?

Ha macskája megfertőződött a FeLV vírussal és általános egészségi állapota azonban jó, akkor rendszerint szervezete leküzdi a vírust. Ha kedvence immunrendszere azonban már legyengült, akkor kialakulhat a betegség. Ebben az esetben sajnos arra kell számítani, hogy az állat körülbelül három éven belül elpusztul. Ilyenkor érdemes kikérni állatorvosa tanácsát, hogyan enyhíthet cicája szenvedésén.

A leghasznosabb cikkeink
3 min

Amikor a macskák tüzelnek

A macska szaporodási ciklusa alapvetően különbözik az emberétől. Így egy cica életének számos fázisa kissé érthetetlen számunkra. Nem tudjuk, hogyan viselkedjünk, és hogyan segíthetnénk kedvencünknek.
10 min

Ivartalaníttassam vagy sterilizáltassam a macskámat?

Aligha lehet aranyosabbat elképzelni a kiscicáknál. De sajnos nem minden kiscica talál magának otthont. Ha gazdátlan macskák egymással, vagy más kijárós macskákkal párosodnak, akkor a kölykök élete szinte garantáltan szenvedésből fog állni. Ivartalanítsa vagy sterilizálja macskáját és előzze meg ezzel az állatok felesleges szenvedéseit!