Macska hasmenés This article is verified by a vet

macska hasmenés

A macska hasmenés (diarrrhoea) biztosan az egyik leggyakoribb tünetek közé tartozik, melyekkel a macskagazdik találkoznak. Hogy milyen okok állhatnak a hátterében és mikor szükséges aggódnia, megtudhatja alábbi cikkünkből. A következőkben összefoglaltuk Önnek a legfontosabb információkat a témában.

Mennyire veszélyes a macska hasmenés?

A hasmenés (diarrhoea) nem ritka a macskáknál, s legtöbbször nem is veszélyes számukra. Mindazonáltal állhatnak komolyabb megbetegedések is a hátterében, ezért semmiképpen se vegye félvállról a tüneteket. Ezenkívül fontos tudni, hogy a hasmenés főleg fiatal és idős macskáknál – de természetesen minden életkorban – a folyadékveszteség és az elektrolitszint elmozdulása miatt akár életveszélyes is lehet.

Okok: Miért lesz hasmenése a macskáknak?

Ha a hasmenés oka a gyomor-bélrendszer valamely részében található, akkor vékonybél és vastagbél eredetű hasmenésre oszthatjuk fel a lehetőségeket. Ezenkívül további szervrendszerek vagy környezeti hatások is okozhatnak hasmenést a macskáknál.

Mindazonáltal a leggyakrabban az alábbi kiváltó okok állnak a hasmenés hátterében:

Táplálkozással kapcsolatos hasmenés

A macskák hasmenését gyakran a rossz étkezés, az ételintolerancia vagy az ételallergia váltja ki. Legtöbbször romlott étel fogyasztása vagy hirtelen tápváltás a ludas.

Fertőző okok

Gyakran fertőző kórokozók, mint például baktériumok, vírusok vagy paraziták játszanak nagy szerepet a macska hasmenés kialakulásában. A leggyakoribb fertőző okok:

 • Vírusok: macska panleukopenia (parvovírus), macska koronavírus (FCoV), macskaleukózis (FeLV), macska-AIDS (FIV),
 • Baktériumok: Campylobacter-fertőzés, szalmonella
 • Paraziták (különösen férgek): orsóféreg, galandféreg, egysejtűek (Giardia, Coccidia), Tritrichomonas foetus

Mérgezés okozta macska hasmenés

A mérgek és bizonyos gyógyszerek fogyasztása (például antibiotikum) szintén hányáshoz vezethet a macskáknál. Hogy elkerülje az erős mellékhatásokat, mindenképpen csak állatorvos vagy más szakértő tanácsa alapján adjon gyógyszert kedvencének.

Metabolikus vagy daganatos okok

Bizonyos alapbetegségek, mint például a hasnyálmirigy-gyulladás (pancreatitis) vagy a pajzsmirigy betegségei szintén erős hasmenést okozhatnak a macskáknál. A bélben vagy más szervekben lévő tumorok (paraneoplasztikus szindróma) szintén gyakran váltanak ki hányást.

A bél strukturális elváltozásai

Néhány esetben az erős elzáródások (obstipáció), mind például az idegen tárgyak lenyelése, vagy a bél helyzetének változása (szakadás vagy invagináció) szintén sokszor vált ki hasmenést a macskáknál. Ilyen esetekben az állat egyéb klinikai tüneteket is mutatnak, mint például a hirtelen romló közérzet vagy a hányás.

Gyulladásos bélbetegség (Inflammatory Bowel Disease, IBD)

Pontosan ugyanúgy ahogy az emberek és a kutyák, a macskák is szenvedhetnek gyulladásos bélbetegségben. Ez egy autoimmun betegség, mely számos más tünettel jár együtt, például fáradtsággal, illetve fénytelen és bozontos szőrzettel.

Tünetek: A betegségek további jelei

A macskák hasmenése vagy hirtelen (akut módon) jelentkezik, vagy hosszabb ideig (krónikus módon) áll fenn. Az ezekkel járó társtünetek között óriási különbség van.

Míg az enyhe ételintolerancia általában egyéb panasz nélkül jelentkezik, a súlyos fertőzések egyéb tünetekkel is járnak. Ezek pedig erősen befolyásolják a macska általános állapotát.

Az alábbi tünetek gyakran előfordulnak:

 • megváltozott széklet: vizes, folyékony és zavaros
 • problémák/fájdalom székletürítés közben
 • általános tünetek, mint például gyengeség, fáradtság vagy láz
 • vér vagy nyálka a székletben
 • erős vízveszteség (dehidratáció): gyenge pulzus, gyors szívverés vagy akár szívritmuszavarok
 • további gyomor-bélrendszeri panaszok: étvágytalanság, fogyás, émelygés és hányás, fájdalom a has tájékán
 • izomgyengeség az elektrolitveszteség miatt

A hasmenés tehát számos további problémát vonhat maga után. A hosszantartó vagy különösen erős hasmenést tehát mindig komolyan kell venni.

macska hasmenés okozta hasfájás

Diagnózis: Mikor forduljak állatorvoshoz macska hasmenés esetén?

Nem szabad alábecsülni a macskák hasmenését. Ha több mint 24 óráig fennállnak a tünetek, vagy egyéb társtünetek is megjelennek, mindenképpen keresse fel állatorvosát. A súlyos folyadék- és elektrolitveszteség ugyanis akár gyorsan életveszélyessé válhat.

Hogy célzottan kezeljék a problémát, a gazdi kikérdezése, tehát az állatorvos által megállapított anamnézis különösen fontos. Az olyan információk, mint a hirtelen tápváltás, esetleges mérgező anyag fogyasztása, vagy a macska hasmenés fennállásának időtartama sokat segítenek a helyes diagnózis felállításakor.

Az anamnézis megállapítása után fontos lépés a beteg macska általános állapotának felmérése. Egy instabil keringést például helyre kell állítani, mielőtt az orvos további diagnosztikai intézkedéseket eszközöl.

Speciális vizsgálatok macska hasmenés esetén

Ha a macska keringése stabil, az állatorvos megkezdheti a speciális vizsgálatokat. a különböző immunsejtek koncentrációja alapján egy vérvizsgálat sokat elárulhat a háttérben rejtőző okokról. Az eozinofil granulociták (Eosinophilie) szintjének megemelkedése például parazitafertőzésre, vagy egyéb allergiás reakcióra utal.

Kiegészítésképpen a széklet vizsgálatával megkezdődhet a parazitákra, baktériumokra és vírusokra történő kivizsgálás is.

A képalkotó eszközök, mint például a röntgen és az ultrahang, szintén hasznosak lehetnek. Így a lenyelt idegen testeket és más szervi elváltozásokat is könnyebb felfedezni. Ha a fertőzések és a mérgezések kizárhatóak, akkor a táplálkozással kapcsolatos, krónikus hasmenés egy kizárásos diétával diagnosztizálható.

Terápia: Mi a teendő, ha a macskámnak hasmenése van?

Akut hasmenés esetén először is gyomorkímélő, könnyen emészthető étrendet kell biztosítani a cica számára. Ez párolt csirkét és fűszerezetlen rizst jelent. Ossza el a napi adagot több kis porcióra, így tehermentesítheti kedvence gyomor-bélrendszerét.

Egyéb házi praktikákat csak szakértővel való konzultáció után alkalmazzon. Ha a hasmenés a kímélő étrend hatására sem javul 24 órán belül, mindenképpen keresse fel állatorvosát.

A hasmenés további terápiája tüneti és speciális kezelésre osztható fel:

Tüneti kezelés:

 • folyadékterápia (infúzió), cukor és kálium bevitelével (utóbbi csak súlyos esetben, vérvizsgálat után)
 • fájdalomcsillapítók
 • hányás elleni gyógyszerek (antiemetikum)
 • mesterséges táplálék szondán keresztül vagy kímélő étrend
 • gyomorvédő gyógyszerek

Speciális kezelés (kiváltó oknak megfelelően):

 • táplálékkal kapcsolatos kiváltó ok: jól emészthető táp alkalmazása
 • fertőzések: adott esetben antibiotikum vagy féregtelenítő
 • mérgezés: adott esetben hánytató gyógyszerek
 • a belek helyzetének változása: sebészi beavatkozás

Prognózis: Milyenek a cica gyógyulási esélyei hasmenés esetén?

A hasmenéses megbetegedés prognózisa erősen függ annak kiváltó okától és terápiájától. A táplálkozással összefüggő hasmenés rendszerint egyéb klinikai tünetek nélkül lezajlik, és általában gyorsan kezelhető. Az akut mérgezések és a belek helyzetének kedvezőtlen változásai azonban túl kései kezelés esetén akár végzetesek is lehetnek.

Megelőzés: Hogyan lehet megakadályozni a macskáknál a hasmenést?

Sajnos a hasmenés nem minden oka megelőzhető a cicáknál. Mindazonáltal, hogy kockázatát minimalizálja, a következő megelőző intézkedéseket javasoljuk:

  • rendszeres féregtelenítés vagy székletvizsgálat férgekre
  • a lehető legritkább és legfokozatosabb eledelváltás
  • a macskák számára veszélyes élelmiszereket az állattól jól elzárva tárolja
  • rendszeres állatorvosi vizsgálatok elvégzése, valamint az ajánlott oltások beadása

Franziska G., Állatorvos
Profilbild von Tierärztin Franziska Gütgeman mit Hund

A Giessen-i Justus-Liebig Egyetemen átfogó állatorvosi képzést kaptam, és sokféle területen gyűjtöttem tapasztalatokat, például kisállatok, nagyállatok és az egzotikus orvoslás terén, valamint farmakológia, patológia és élelmiszer-higiénia területén. Azóta nemcsak állatorvos-szerzőként dolgoztam, hanem elkészítettem a tudományos alapokon nyugvó disszertációmat is. Célom, hogy a jövőben jobban megvédjem az állatokat a bakteriális kórokozóktól. Állatorvosi ismereteim mellett megosztom saját tapasztalataimat is boldog kutyatartóként, és meg tudom érteni és tisztázni a felmerülő félelmeket és problémákat, valamint az állategészségügyre vonatkozó egyéb fontos kérdéseket.


A leghasznosabb cikkeink
3 min

Amikor a macskák tüzelnek

A macska szaporodási ciklusa alapvetően különbözik az emberétől. Így egy cica életének számos fázisa kissé érthetetlen számunkra. Nem tudjuk, hogyan viselkedjünk, és hogyan segíthetnénk kedvencünknek.
10 min

Ivartalaníttassam vagy sterilizáltassam a macskámat?

Aligha lehet aranyosabbat elképzelni a kiscicáknál. De sajnos nem minden kiscica talál magának otthont. Ha gazdátlan macskák egymással, vagy más kijárós macskákkal párosodnak, akkor a kölykök élete szinte garantáltan szenvedésből fog állni. Ivartalanítsa vagy sterilizálja macskáját és előzze meg ezzel az állatok felesleges szenvedéseit!