Kutyák bakteriális megbetegedései

kutya láz, kutya lyme kór, kutya colibacillózis, kutya leptospirózis, kutya szalmonella

Nagyon aprók és mindenhol ott vannak: baktériumok! Lesben állnak a természetben, az erdőben, a parkban és a mezőkön is. Sok közülük teljesen veszélytelen, de egyed baktériumok komoly betegséget is okozhatnak kedvencének. Bemutatunk Önnek öt ismert bakteriális fertőzést és ismertetjük a kezelési lehetőségeket is.

A baktériumok fontos szerepet játszanak a kutyák testében. A belekben az egészséges bélflóráért, a bőrön pedig a bőrflóráért felelősek. Sajnos azonban nem minden baktérium ilyen ártatlan és hasznos. Egyes baktériumok kifejezetten veszélyesek – a kutyákra és az emberekre nézve is. Ilyen betegség például a leptospirózis, ami egy úgynevezett zoonózis, mert emberről állatra és állatról emberre is terjed.

A továbbiakban szeretnénk bemutatni Önnek pár bakteriális betegség tüneteit, kezelését és megelőzését.

1. Lyme-kór

A lyme-kór baktréiumait a kullancsok terjesztik, amelyeket kutyánk az erdőben, a mezőn a nagy fűben szed össze. Régiónként változó a fertőzött kullancsok csípésének esélye. Az északi szélességi fokokon a leggyakoribb a kullancsok által terjesztett lyme-kór. Természetesen nem minden kullancscsípés okoz lyme-kórt. Csípést követően viszont sok esetben csak túl későn mutatkozik meg a betegség.

Tünetek

Más bakteriális megbetegedésekkel ellentétben, az immunrendszer gyakran csak több hét elteltével reagál a borellia baktériumra. További problémát jelent, hogy a tünetek nagyon változatosak és nem utalnak egyértelműen a lyme-kórra. A tünetek közé sorolható a kutya láz, a levertség és az étvágytalanság. Az embereknél tipikusan fellépő és könnyen felismerhető pirosság a csípés körül, kutyáknál igen ritka vagy a szőr miatt nem látható. A betegség későbbi fázisához tartoznak a fájdalmas ízületi gyulladások, amelyek legtöbbször felállást követően jelentkeznek.

Kezelése

Minél korábban ismeri fel a lyme-kórt, annál korábban kezdheti meg a kezelést és annál nagyobb a gyógyulás esélye is. Ha a teszt igazolta a borellia fertőzést, akkor a kutya speciális antibiotikumot kap. Sajnos az antibiotikumos kezelés nem mindig sikeres, különösen, ha a betegség már előrehaladott állapotban van. A krónikus panaszok súlyos vagy végzetes következményekkel járhatnak létfontosságú szervekre, mint a vesék vagy a szív.

Megelőzés

Szerencsére Ön is tehet azért, hogy megvédje kutyáját a kullancsoktól és azért, hogy időben megállítsa a betegségeket. Ha ebből a szempontból veszélyes környéken él, ajánlott lehet a lyme-kór elleni oltás beadása. Kérdezze állatorvosát és mérlegelje az oltás előnyeit és hátrányait.

A speciális spray-k és a tinktúrák valamint a kullancsnyakörvek segíthetenek a kullancscsípés esélyének csökkentésében. Ezen kívül ajánlott kutyáját átkutatni minden szabadban tett sétát követően. Ez egyáltalán nem olyan időigényes, mint gondolja, mert a kullancsok nem csípik meg azonnal a kutyát. Mielőtt ezt megtennék könnyen észrevehetőek a kutya szőrében és probléma nélkül eltávolíthatóak egy zsebkendő segítségével. A kullancsok legtöbbször a kutya nyakán, fején, füleinél, a lábujjak között, a hason és a combok belső felén csípnek. A kullancsot mindenéppen egy kullancscsipesszel távolítsa el. Semmi esetre se csavarja vagy nyomja össze a kullancsot, mert ezáltal a veszélyes borellia baktériumok bekerülhetnek az állat vérkeringésébe.

2. Colibacillózis

A colibacillózis kiváltói az úgynevezet Coli-baktériumok, például az escherichia coli (E-coli) és az enterokokkuszok. Hosszú ideig elsősorban az emberek fertőződtek meg ezektől a baktériumoktól, de ma már sok kutyát is érint az e-coli fertőzés. A baktériumok a végbélnyílás nyalogatásával vagy koszos vízzel kerülnek a kutya szervezetébe és súlyos bél- vagy húgyúti fertőzést okoznak.

Tünetek

A fájdalmas húgyúti gyulladások,a hasmenés vagy a hányás is lehetnek bakteriális fertőzés tünetei. Különösen veszélyeztetettek a kölykök, amelyeknek még nem eléggé kifejlett az immunrendszerük. Ritka esetben a coli-baktériumok életveszélyes agyhártyagyulladást is okozhatnak a kölyköknél.

Kezelése

A fertőzés tünetei nem ismerhetőek fel mindig egyszerűen. Különösen a gyomor-, bélpanaszoknál nem gondolunk azonnal coli fertőzésre. Ha a hasmenés tovább tart és azonnal kutya láz kapcsolódik hozzá, akkor mindenképpen menjenek el állatorvoshoz. Csak az állatorvos adhat biztos diagnózist és csak ő kezdheti meg a kezelést. Ebben az esetben általában antibiotikumos kezelésről van szó. A vizelet és/vagy székletvizsgálattal megállapítják, hogy mely antibiotikumokra rezisztens a baktérium és, hogy milyen számban található a vizsgált anyagban, így az állatorvos a leghatásosabb antibiotikumot tudja felírni kutyájának. Állapottól függően az antibiotikumos kezelés legalább 10 napig, de aká 3 hétig is tarthat.

Megelőzés

Sajnos a kutyák nem tudnak kézmosással védekezni a bacilusok ellen. Ennek ellenére a higiénia a kutyáknál is nagyon fontos. Tartsa kutyája táljait és alvóhelyét tisztán és rendszeresen cserélje, naponta többször az ivóvizet. A coli baktériumok ellen a legjobb védekezés az erős bélflóra. Ha a bélflóra egyensúlya felborul, például az egészségtelen vagy nehezen emészthető eledel, vagy stressz miatt, akkor a kutya hajlamosabb lesz a betegségekre. Az egészséges , kiegyensúlyozott táplálás rendkívül fontos kutyája jólléte érdekében. Az antibiotikumos kezelés mellé tehát érdemes speciális diétát tartani, ami természetesen védelmezi a beleket és gondoskodik a bélflóra újraépítéséről.

3. Leptospirózis

A leptospirózist, vagy más néven stuttgarti ebtífuszt hosszú spirálos baktériumok, az úgynevezett leptospirák idézik elő, amelyek szennyezett pocsolyákban, növényekben vagy tavakban várják áldozataikat. A fertőzés vizelettel való közvetlen érintkezéssel vagy rágcsálók által terjed, amelyek magukban hordják a veszélyes kórokozókat. Ez a rendkívül fertőző betegség, amely különösen fiatal és gyenge kutyáknál okozhat életveszélyes szervi károkat, egy zoonózis, tehát az ember és az állat kölcsönösen megfertőzhetik egymást. Sok európai országban a leptospirózis elleni oltás kötelező.

Tünetek

Baktérium alfajtól és a kutya korától illetve egészségügyi állapotától függ a leptospirózis lefolyása. Egyes kutyáknál semmilyen tünetek nem jelentkeznek és a szervezet észrevétlenül győzi le a baktériumokat, más állatokra pedig nagy hatással van a fertőzés. A tipikus tünetek közé tartozik a levertség, étvágytalanság, hányás, hasmenés és kutya láz. De izomgörcsök, bőrpír, sárgaság is előfordulhat, baktériumtól függően. Kezelés hiányában visszafordíthatatlan máj- és vesebetegség alakul ki, amely különösen kiskutyák esetében jár gyakori elhalálozással.

Kezelése

Amint állatorvosa diagnosztizálta a leptospirózist, megkezdődik az antibiotikumos kezelés. Abban az esetben, ha már észlelhető a vesék vagy a máj károsodása, további kezelések szükségesek, hogy a máj- és vesefunkciókat stabilizálják. Ezen kezelések ellenére a maradandó veseelégtelenség vagy májkárosodás nem teljesen kizárható.

Megelőzés

A leptospirózis legjobb ellenszere a védőoltás. Hiszen nem minden esetben tudja megakadályozni, hogy kutyája olyan vizekből igyon, amelyek tartalmazhatnak baktériumokat. A kölyökkori immunizálást követően a leptospirózis oltást évente meg kell ismételni, hogy a kutya mindig védve legyen. Más ajánlott védőoltásokat elég háromévente felfrissíteni, ilyen például a hepatitisz, a parvovírus és a szopornyica elleni oltások.

4. Szalmonella

Kezdjük a jó hírrel: az egészséges immunrendszerű kutyák szinte rezisztensek a szalmonella ellen. Beteg, gyenge vagy fiatal kutyák azonban – pont úgy mint az ember – komolyan megbetegedhetnek tőle. A szalmonellát elsősorban a baromfik terjesztik. A nyers hús fogyasztása vagy a madár ürülékével való kontaktus fertőzéshez vezethet.

Tünetek

Általában a felvett baktériummennyiségtől és a kutya állapotától függően, a tünetek ennél a betegségnél is nagyon változatosak lehetnek. A könnyű hasmenéstől, az erős, részben vérrel kevert hasmenésen és kutya  lázon keresztül egészen a szerveken megjelenő tályogokig, amelyen sárgaságot, tüdő- és ízületi gyulladásokat és az idegrendszer zavarait okozzák, bármi jelentkezhet.

A szalmonella további tünetei lehetnek a fáradtság és apátia.

Kezelése

Mivel ez is egy bakteriális fertőzés, antibiotikumos kezelés szükséges. Amennyiben belső szervek is érintettek –máj, vesék vagy a lép – akkor más gyógyszerek is szükségesek lehetnek.

Megelőzés

A leptospirózissal ellentétben a szalmonellára sajnos nem létezik védőoltás. Ennek ellenére van pár intézkedés, amely csökkentheti a megfertőződés esélyét. Amennyiben kutyáját nyers hússal eteti, járjon utána a hús eredetének. Legideálisabb esetben vásárolja a húst egy megbízható hentestől. A minőségi nyershús esetében a származás visszakövethető a termelőig. Az ismeretlen forrásból származó nyers baromfihúst inkább kerülje el. Ügyeljen rá, hogy kutyája ne érintkezzen galambok és kacsák ürülékével.

5. Staphylococcus

A staphylococcusok megtalálhatóak az ember bőrén és a kutyáén is. A kutyáknál azonban ennek a baktériumnak egyes alfajai bőrgyulladást okozhatnak. Ezek a baktériumok különösen jól érzik magukat a nyálkahártyákon és a sebekben. Kutyája elkaphatja ezeket a baktériumokat más kutyáktól vagy az embertől is.

Tünetek

A bőrfertőzés általában a kutya törzsén, a lábujjak között vagy a térdhajlatban mutatkozik meg. Kölyköknél legtöbbször a hason jelentkezik a bakteriális fertőzés e formája. A tünetek közé tartozik a viszketés, piros, gennyes bőr, szőrhullás, fekélyek és furunkulusok. A gyulladás átterjedhet a szívre, a csontokra és az ízületekre is.

Kezelése

Kórokozótól és súlyosságtól függően elég lehet az antibiotikumos shampon és szappan használata. Amennyiben a viszketés nagyon erőteljes, ajánlott egy gallért adni a kutyára, hogy ne tudja magát megsebezni a szájával. Legtöbb esetben azonban egy beavatkozás vagy egy méregtelenítés is szükséges, ha a baktériumok vérmérgezést okoznak. Amennyiben kutyájánál észreveszi a bőrgyulladást, minél hamarabb vigye kedvencét állatorvoshoz, aki felvilágosítást ad Önnek a szükséges kezelésről.

Megelőzés

Mint minden baktériumnál, a higiénia nagy szerepet játszik. Ügyeljen a sebek kezelésénél a tisztaságra és akadályozza meg, hogy kutyája nyalogassa a sebet. Ezen kívül nagyon fotnos a kutya ápolása. Tartsa magát az ajánlott szőrápoláshoz és rendszeresen nézze át kutyája szőrét a lehetséges elváltozások miatt.

További bakteriális veszélyek

Természetesen ezen az öt betegségen kívül még sok más bakteriális betegség létezik. A tuberkolózis, a liszteriózis, az ehrlichia fertőzés, az anaplazmózis, a streptokokkuszok vagy a tetanusz esetében is baktériumok váltják ki a betegséget, amelyek szintén veszélyt jelentenek a kutyák számára. Ugyan a baktériumok és tüneteik különbözőek, de a megelőzés mindnél hasonló. A megfelelő higiénia és a jó immunrendszer ellen kevés baktérium rúghat labdába.

Így maradhat kutyája egészséges

Az immunrendszer erősítéséhez és a baktériumok legyőzéséhez tartsa be a következőket:

  • Etesse kutyáját egészségesen és kiegyensúlyozottan. Ügyeljen arra, hogy kutyája minőségi eledelt fogyasszon és minden fontos tápanyagot megkapjon.
  • Távolítsa el az ételmaradékokat a táljából és alaposan mossa ki a tálat.
  • Rendszeresen cserélje a kutya ivóvizét (legalább naponta kétszer!)
  • Akadályozza meg, hogy kutyája pocsolyából vagy más állóvízből igyon.
  • Ügyeljen rá, hogy kutyája ne érintkezzen állatok ürülékével.
  • Gondoskodjon kutyája megfelelő ápolásáról. A szükséges szőrápoláson kívül ellenőrizze és tisztítsa rendszeresen a bőrt, a füleket, a lábujjakat és a kutya száját is. Annak ellenére, hogy ezzel nem mindig tudja megakadályozni a fertőzés kialakulását, de hamarabb észreveheti a külső tüneteket és megkezdheti a kezelést.

Jó egészséget kívánunk Önnek és kutyájának!

A leghasznosabb cikkeink
8 min

Kutya tüzelése

Ugyan a nőstény kutya tüzelése teljesen természetes folyamat, ám a szukák különös, furcsa viselkedése sok kutyatulajdonos számára okoz gondokat.
3 min

Kutyák giardia fertőzése

A giardiák egysejtű paraziták, melyek megtelepszenek a kutya vékonybelében, és azoknál hasmenést és hányást okozhatnak. Különösképp a kölyköket és a legyengült immunrendszerű kutyákat érintheti.