10 dolog, amit tudnia kell, mielőtt macskája lesz

vörös macska kaparófán

Nem kérdés, a kiscicák aranyosak! Annyira aranyosak, hogy sok ember vásárol meggondolatlanul kiscicát, anélkül, hogy alaposabban tájékozódott volna a macskatartásról.

Egy cuki kiscicából azonban felnőtt macska lesz, akinek igényei vannak, s aki akár 15-20 évig is társául szegődik. Tehát csak akkor vegyen magához egy kiscicát vagy egy felnőtt macskát, ha alaposan megfontolta a dolgot! Az alábbiakban 10 olyan dologról olvashat, melyeket feltétlenül tudnia kell, mielőtt macskája lesz. Ezek segíthetnek Önnek a döntés meghozásában.

Hosszú évekre szóló felelősség

Spontán vakációra indulni, délig az ágyban lustálkodni, új lakásba költözni: A jövőben minden kis és nagy döntésnél figyelembe kell vennie, hogy az életét egy apró négylábúval osztja meg. Legyen tehát előre tisztában vele, hogy a macska beköltözése hosszú időre megváltoztatja az életét!

Sokan nagyon tartalmasnak élik meg mindennapjaikat cicájukkal. Néhány ember azonban előzetesen nincs tudatában annak a felelősségnek, ami egy macskával jár. Így pedig sajnos megnő annak a veszélye, hogy az emberek egyszer csak megválnak a macskájuktól.

A macskatartás drága mulatság

Ha macskát vásárol, mindig komoly tenyésztőt válasszon. A költségek tekintetében fontos tudni, hogy akár több tízezer forintra is rúghatnak, s az alapfelszerelés ára is háromjegyű lehet.

Szüksége lesz például egy kényelmes ágyra, tálkákra, játékra, kefére, kaparófára, és macska wc-re is. Végül pedig rendszeresen vennie kell majd jó minőségű macskatápot, valamint esetenként akár macskaalmot is.

Ehhez jön még az állatorvosi kontrollvizsgálatok és az oltások költsége is. Apropó, állatorvos. Erre érdemes mindig egy nagyobb összeget elkülöníteni, hiszen, ha a cicus megbetegedik, kezelése hamar sok pénzbe kerülhet.

Macskatartás albérletben, szomszédok

Ha albérletben lakik, szüksége lesz a tulajdonos beleegyezésére, mielőtt macskát venne magához. Ha elmulaszt engedélyt kérni, a tulaj követelheti a macskatartás ,,megszüntetését”. Amennyiben pedig Ön ennek nem tesz eleget, figyelmeztetésben részesülhet, majd felmondhatják a lakását. Így tehát mindenképp nyílt lapokkal érdemes játszani.

Gondolja át azt is, hogy a macska korlátozza a költözés lehetőségét is, mivel nem minden tulajdonos engedi meg, hogy albérlője macskát tartson a lakásban. Ha kedvence kijárós cica lesz, az megváltoztathatja a szomszédokhoz való viszonyát is: Néhányan nem veszik ugyanis jó néven, ha az állat a zöldségeskertbe vagy a gyerekek homokozójába piszkít. Ilyen esetben próbáljon meg a szomszéddal együtt megoldást találni a helyzetre.

ragdoll macska a gazdájával

A macskák igazi karakterek

Ki ne ismerné a mondást: ,,A kutyáknak gazdája van, a macskáknak személyzete!” Van benne némi igazság, ugyanis egy macska sem fog ugyanúgy engedelmeskedni, mint egy jólnevelt kutya. Pontosan ezért kedvelik azonban sokan épp a macskákat.

Felugrani az asztalra, függönyöket szétszaggatni, vagy növényeket megcsócsálni: A macskák azt teszik, amihez kedvük van. Természetesen bevezethet néhány szabályt, mely együttélésüket szabályozza, de korántsem biztos, hogy bársonytalpú barátja betartja majd azokat.

Egy további ismert közmondáson azonban könnyen módosíthatunk: ,,Ha az emberek nincsenek otthon, a macskák az asztalon táncolnak.” Mindenekelőtt a kiscicák neveléséhez van sok türelemre szükség: Amennyiben nem szeretné, hogy cicája az ágyban aludjon, következetességre lesz szüksége: Ha csak egyszer odaengedi kedvencét a matracra, az már hetekkel visszavetheti az állat nevelését.

Macskaszőr és higiénia

A macskák hullajtják a szőrüket. Rengeteg szőrt. Ezek rátapadnak a ruhára, a kanapéra, az ágyra. Szerezzen be egy jó szőrhengert. Idővel aztán már képes lesz felismerni, hogy mely anyagok vonzzák mágikusan a macskaszőrt. A rendszeres fésülés és a jó minőségű macskaeledel segíthet abban, hogy bársonytalpú barátja kevesebb szőrt hullasson a lakásban.

Mindazonáltal egyértelmű, hogy egy macskával az egész élet sokkal szőrösebb lesz! Sokan alábecsülik ezt, mielőtt macskát vásárolnának. Ráadásul bár a macskák igen tiszta állatok, a csillogóan tiszta lakások kedvelőinek mégis sok kihívást jelentenek.

Szüksége lenne néhány példára? Nem probléma: a macskaalom beleragad a szőrzetbe, aztán szétterül az alomtálca körül 20 méteres körzetben. A kevéssé elegánsan étkező bársonytalpúak ételmaradékai pedig a falakon vagy a szomszédos szobában landolnak. Ha pedig a macskák hánynak – ami egészséges macskáknál is rendszeresen előfordul –, akkor azt legszívesebben puha felületen teszik, például az Ön gyönyörű perzsaszőnyegén. Végül, de nem utolsósorban: A szobatisztasággal kapcsolatos problémák betegség vagy stresszhelyzet esetén szintén előfordulhatnak.

A macskák nem magányos farkasok

Ha a macskát kizárólag lakásban akarja tartani, mindig két állatott tartson egyszerre. Ennek számos előnye van: bűntudat nélkül hagyhatja őket olykor-olykor egyedül, és biztos lehet benne, hogy mindig van játszótársuk.

Ha mindenképpen csak egy macskát szeretne magához venni, érdeklődjön állatvédő szervezeteknél olyan négylábúakról, akik nem igazán kedvelik más macskák társaságát. Ebben az esetben azonban fel kell készülnie rá, hogy sok időt fog együtt tölteni a kedvencével. A kijárós macskák egyedüli cicaként is boldogok lesznek, hiszen odakint elegendő elfoglaltságot találnak – és néha még egy macskapajtást is.

A macskák (majdnem) mindenhová beférkőznek

Legyen szó a legfelső polcról vagy a szekrényről – sok bársonytalpú igazi akrobata. Némelyiküknek az ajtók kinyitásához is tehetsége van, és magától indulnak felfedezőútra a finomságokkal teli szekrénybe, amíg Ön távol van.

Legyen óvatos: néhány macska szundikál a mosógépben, esetleg reggel észrevétlenül beugrik a garázsba vagy az autóba. A legtöbb kutyával ellentétben a bársonytalpúak az íróasztalokon, a konyhai szekrényeken és az ablakpárkányokon is fel-alá járkálnak.

Egyszóval mindig figyeljen oda a macskájára, nehogy véletlenül veszélybe sodorja. Ha nem szeretné, hogy macskája bármerre szabadon járjon-keljen, biztosítsa a kertet vagy az erkélyt legalább egy két méter magas kerítéssel. Ne felejtse azt sem, hogy lehet, hogy erre engedélyt kell kérnie a főbérlőjétől!

maine coon macska

A macskák igazi vadászok

Hirtelen sivítás és visítás hallatszik a hálószobában az éjszaka közepén? Lehet, hogy bársonytalpúja váratlan látogatót hozott magával! Ha kijárós macskákat tart, tudnia kell, hogy a cicák időről-időre szeretnek zsákmányt hazahozni. Mielőtt macskát vásárol, tisztában kell lennie ezzel. Elhelyezik őket ajándékként az előszobában, vagy behozzák őket a hálószobába, hogy játszhassanak a még élő egérrel. Az énekesmadár fiókák vagy az aranyhalak pedig szintén áldozatul eshetnek az ügyes vadászoknak. Néhány cica pedig a lábtörlőn tálalja majd ajándékként a zsákmányt! Ha macskát szeretne venni, leendő lakótársának ezen tulajdonságát is el kell fogadnia.

Betegségek és kor

Ha szerencséje van, a következő 15-20 évben egy egészséges bársonytalpú lesz a társa. Sok macskánál azonban előbb-utóbb akut vagy krónikus betegség alakul ki. A kisebb fertőzések és a hasmenés néhány nap alatt elmúlnak, de próbára tehetik az idegeit. Az olyan krónikus betegségek esetén pedig, mint a cukorbetegség, nemcsak az eledel és az inzulin kérdésével kell majd foglalkoznia, hanem megfelelő időbeosztást is ki kell alakítania. Lehet, hogy macskájának minden nap tablettákra lesz szüksége. A legjobb, ha ezek beadását már kölyökkorban begyakorolja – természetesen nem valódi gyógyszerekkel. Idős korban egyes macskák törékennyé vagy demenssé válnak. Ilyenkor pedig támogatásra van szükségük a felkelés vagy az egyre gyakoribb állatorvosi látogatások formájában.

Egy macska kiváló társ!

Igen – a macskák pénzbe kerülnek, munkát jelentenek, és néha próbára teszik a türelmünket. Önt ez nem riasztja el? Akkor valóban macskarajongó, és semmi sem állhat a vásárlás útjába! Humorral, türelemmel és állatszeretettel könnyedén megbirkózhat a macskás lét kihívásaival!

Legkésőbb pedig akkor elfelejt majd minden bosszúságot, amikor bársonytalpú barátja az ölében dorombol! Sok örömet kívánunk új négylábú lakótársával!

A leghasznosabb cikkeink
5 min

A macskanevelés alapjai

Annak ellenére, hogy a kiscicák a legtöbb dolgot már életük első pár hetében megtanulják az anyjuktól és testvéreiktől, az emberi nevelés sem maradhat el. Elvégre is a mamacica nem az emberi elvárások szerint neveli kölykét.
5 min

Védőoltás macskáknak

Ahhoz, hogy szerettet cicája egészségesen és hosszú ideig megmaradjon Önnek, bizonyos védőoltásokat kell beadatnia kedvencének. Azok nélkül komoly betegségek alakulhatnak ki, melyek tartós következményeket vonhatnak maguk után, s legrosszabb esetben még a cica elpusztulásához is vezethetnek.