Helyes eledelmennyiség meghatározása macskáknak

eledelmennyiség macskáknak

Néhány macska állandóan éhesnek tűnik. De mégis: mennyi eledelre van szüksége naponta egy macskának? Ez a cikk segít Önnek a helyes eledelmennyiség meghatározásában.

Macskája Ön és az üres etetőtál között futkározik oda-vissza? Nagy, kerek cicaszemeivel szemrehányó pillantásokat vet Önre, s mellé még nyávog is nagy panaszosan? Ez bizony csakis egyet jelenthet: „gazdi, éhes vagyok!“
Manapság sok macska többet eszik, mint amennyi még jót tesz neki. A túlsúly és annak következmény-betegségei, mint a diabetes már régóta nem számítanak ritkaságnak a macskák esetében sem. Mennyi eledelre is van szüksége egy cicának, hogy az éhség se kínozza, s ugyanakkor azért kövérré se váljon?

Mennyi eledelre van szüksége egy macskának?

Egy felnőtt macska napi eledelszükséglete kb. 300 g nedvestáp. Ez persze csak egy durva, megközelítő érték. Hogy ténylegesen mennyi is ez naponta, sok különböző tényező függvénye. A kalóriaszükséglet és ezáltal az eledelmennyiség többek között az állat méretétől, korától és súlyától függően határozható meg.
Az aktivitás is szerepet játszik a dologban. Az élénk cicusok tálkájába több eledelnek kell kerülnie, mint a nyugodtabb fajtársaikéba. A szabadban tartózkodó, sokat mozgó, nagy területet bejáró macskák eledeligénye rendszerint magasabb, mint a házban, lakásban élő társaiké.
Emellett az is érvényesül, hogy minél jobb az eledel minősége, annál kisebb mennyiség elegendő belőle. A jó macskatápot magas húsrészarány jellemzi, és optimálisan eltelíti kedvencét. Aki minőségi macskaeledelt vásárol, mindent egybevetve vélhetően nem fizet többet, mint az, aki csak olcsóbb cicatápokat szerez be.

Táblázat: eledelmennyiségek macskáknak

Fontos: a táblázatban átlagértékek szerepelnek, melyek orientációs célokat szolgálnak. A konkrét, egyedi esetekben magasabb és alacsonyabb is lehet macskája eledelszükséglete.

Macska súlya (kg) Nedvestáp napi adag (g)
2 kg-ig 120 -160
2 – 3 160 – 210
3 – 4 210 – 260
4 – 5 240 – 320
5 – 6 250 – 360

A macska kalóriaszükséglete

Egy cica kalóriaszükséglete többek között attól függ, hogy mennyit mozog. Ebben a tekintetben bizony négylábú barátaink mit sem különböznek tőlünk, emberektől.
Egy rendkívül aktív macska naponta mintegy 80 kcal-t éget el testsúlya minden kg-jára számítva. Egy közepesen aktív cicánál ez az érték 70 kcal, míg egy lustácska alvó- és pihenőbajnok esetében ez csak 60 kcal/kg.
Azonban a mindennapi gyakorlatban ezek az értékek csak feltételesen, ill. mérsékelten segítenek, mivel a kalóriatartalmat általában nem tüntetik fel a macskatáp-csomagolásokon.

A gyártó etetési javaslata

A macskának adandó eledel mennyiségét illetően további támpontul szolgál a gyártó csomagoláson található etetési útmutatója. Ezen adatok is az átlagos kalóriaszükségletre vonatkoznak, s egyáltalán nincsenek kőbe vésve. Orientációként azonban mégis egészen hasznosak.
A zooplus online shopban az eledelek összetétele mellett valamennyi macskatáp-fajta esetében megtalálja az etetési útmutatókat is.

Nedvestáp-példa

Nézzünk egy konkrét példát az Animonda vom Feinsten Adult nedvestápra:
a gyártó 165 – 215 gramm eledelt javasol egy macskának naponta, ha a súlya 2 és 3 kg között mozog. A 4-5 kg-os macskáknak 265 és 310 gramm között javasolt kapnia minden nap.

Száraztáp-példa

A száraztáp több energiát szállít, mint a nedvestáp, ezért ebből lényegesen kevesebbre van szüksége az állatnak.
A Purizon Adult hal száraztáp etetési útmutatója alapján a napi eledelmennyiség egy 2 kg-os macska esetében csak 20-35 g, míg egy 5 kg-os cicának napi 40-70 g-re van szüksége ebből a száraztápból.

Eledelmennyiség: milyen gyakran kell etetnie macskáját?

Egy szabadon járkáló és vadászó tanyasi macska átlagban 15 egeret fog naponta. Ezeket nem egyszerre eszi meg, hanem egész napra elosztva.
Ezt a szokásukat azok a cicák is megtartották, melyeknek megélhetésükért nem kell egereket fogniuk: nem ürítik ki egyszerre az egész etetőtálat, hanem több kisebb adagra osztják a napi eledelmennyiséget.

Egy ilyen adag kb. egy egér volumenének felel meg. Ha a cica ezt elfogyasztotta, először is visszavonul, hogy az ételt megeméssze. Ha Ön pereméig megtölti kedvence etetőtálját, az 2-5 egérnek felel meg. Ezt pedig nem tudja egyszerre megenni a cica.

Naponta legalább háromszor

Ezért aztán naponta legalább háromszor kell friss eledelt kínálnia kedvencének. A gyorsan romló nedvestáp nem állhat ott egész nap, hogy cicája időközönként eszegessen belőle. Fokozottan igaz ez nyáron, ha nagy forróság van, hiszen akkor még gyorsabban megromolhat a nedvestáp.
Ha Ön dolgozik, s nap közben nincs odahaza, segíthet a probléma megoldásában egy etetőautomata. Olyanok is kaphatók, melyekhez nedvestáphoz használható hűtőakkuk is tartoznak.
A zooplus online shopjában széles választékban találhat macskáknak való, különféle kivitelű automata etetőket.

Néhány macska az egész eledelt megeszi egyszerre

A táplálkozási szokások esetében is igaz, hogy kivétel erősíti a szabályt: nem minden macska ilyen fegyelmezett és következetes, s bizony nem osztja be szépen az eledelét. Sok cica egyszerre befalja a tálban található összes ételt, s nem ritkaság, hogy utána nem sokkal következik a hányás.
Főleg a száraztáp esetében lehet megfigyelni, hogy a cica egy lendülettel benyeli az egész adagot.

Tippünk: helyezze macskája száraztáp-adagját egy intelligenciajátékba! Ezeken a játékokon kis mélyedések, lyukak találhatók, s a cicának ezeken keresztül kell kihalásznia a száraztáp-darabkákat. Ezáltal aztán automatikusan lassabban eszik.

A zooplus online shopban többféle cica-intelligenciajáték közül választhat..

mennyit eszik egy kiscica

Eledelmennyiség kiscicáknak, vemhes és szoptató macskáknak

A kiscicákra sajátos szabályok vonatkoznak, ami az eledelmennyiséget illeti. 4 hetes korukig a kiscicák kizárólag anyatejjel táplálkoznak. Utána szokhatnak át szép lassan a szilárd táplálékra.
Egy aprócska kiscicának egyáltalán nem szabad túl sok eledelt adni. A kicsiknek még növekedniük kell, súlyuknak hétről hétre gyarapodnia. A kölyköknek nagyon kicsi a gyomruk. Így azután naponta többször kell etetni őket. 5-6 hónapos korukig napi 5 étkezés tökéletesen megfelelő.
A vemhes, valamint a kiscicáikat szoptató anyacicáknak is rendkívül sok energiára van szükségük. Így állandóan ügyeljen arra, hogy az ilyen macskának mindig elegendő minőségi eledel álljon rendelkezésére.
A kiscicák helyes táplálásól még több részletet megtudhat magazinunk ”Kiscica etetése “ című cikkéből.

A leghasznosabb cikkeink
3 min

Kiscica etetése

A kiscicáknak is speciális tápanyagokra van szükségük az egészséges növekedéshez. Ez az igény fajtától, életkortól és temperamentumtól függően változó lehet.
3 min

Ihatnak a macskák tejet?

A tej és a macska nagyon sok ember fejében elválaszthatatlanok. A cicák tej utáni sóvárgása sok gyerekkönyvből és filmből ismert tény. A kérdés, hogy ihatnak-e a macskák tejet vagy sem?
3 min

Házi macskakeksz – gyors, egyszerű és finom

Macskakeksz sütése egyáltalán nem is olyan nehéz. S a saját sütésű cicakeksz előnyei: már maga a sütése is örömöt okoz, pontosan tudja, mi van benne, s a cicának pedig ízlik. Az alábbiakban majd 3 ízletes cicakeksz-receptet is megosztunk Önnel.