Kövér macska?

kövér macska, dagi cica, dagi macska, kövér cica

Sajnos nemcsak az emberek, hanem manapság már a macskák is szenvedhetnek túlsúlytól! A vadászó macska számára, aki természetéből adódóan agilis és mozgékony, ugyanolyan káros lehet a súlyfelesleg, mint nekünk embereknek. A kövér macska esetében a bordákon lévő túl sok zsír terheli az ízületeket, felborítja az anyagcserét és elkezdődik az ördögi kör: ha a cica kövér, akkor nem szívesen mozog és tovább gyarapodik. De hogyan is néz ki egy dagi cica „fogyókúrás terve”?

Hogyan alakul ki a túlsúly cicáknál?

A macskák élete nagymértékben megváltozott az utóbbi évezredben. A vadmacskák és a szabadon élő házi cicák maguk gondoskodnak az eledelről és egész nap talpon vannak. Azonban a lakásban gyakran hiányoznak a megfelelő ingerek a szobatigrisek számára ahhoz, hogy eleget mozoghassanak. Ehhez jön még a tápanyagdús eledel, gyakran túl nagy mértékben. Sok macskatartó például bőségesen ad kedvencének száraz eledelt, ami egész nap ott áll előtte és emellett még nedves táppal is kínálja cicáját. Nem csoda, hogy kövér a macska!

Honnan tudom, hogy a macskám túlsúlyos-e?

Minden macskafajtának különböző ideális testsúlyai vannak, így egy egységes macska súlytáblázat felállítása nem a legcélravezetőbb megoldás. Az alábbi ökölszabály segíthet azonban a megítélésben:

Kóros soványság esetén szabad szemmel láthatók az állat bordái, csigolyái és medencecsontja. Felülről nézve nagyon keskeny a dereka. Soványság esetén könnyen kitapinthatók a bordák és a csigolyák és felülnézetből még mindig elég keskeny a derék. Ideális testsúlyú macska esetén az a jó, ha érezzük a bordákat, de nem látjuk azokat. A has eltakarja a lágyékmélyedést és felülnézetből alig észlelhető derék.

Túltápláltság esetén vastagabb zsírréteg rejti el a bordákat. A macska kerek hasán felgyülemlett zsír futás közben is mozog, nem nagyon vehető ki a dereka. Akkor beszélünk elhízásról, ha a bordák csak alig tapinthatók ki. A zsírszövetek elrejtik a cica derekát és lágyéka, valamint arca elég kerekdednek mondható. Ilyenkor az állat nehézkes járású, nem mozog szívesen, sok időt tölt alvással és talán még többet evéssel. Igazi ördögi kör.

Legkésőbb ilyenkor már tenni kellene valamit! Ha túl kövér a macska, akkor a túlsúly nagymértékben terheli testét. Első lépésként gondoskodjon több mozgásról kedvence számára. Játsszon vele és ösztönözze mozgásra egy szép kaparófával, egy macska horgászbottal és egyéb új játékokkal. Apropó: macskajátékokat széles választékban talál a zooplus webshopjában!

Sehr dicke Katze läuft auf einem Weg

A helyes macskadiéta kövér macska esetén

Azért, hogy cicája egészségesen fogyjon le, ajánlott a mozgásterápiát okos étrenddel kombinálni. Azonban óvatosnak kell lenni, mivel a macskák nagyon érzékenyen reagálnak spontán módon felszabaduló zsírkészletekre. A radikális zsírégetés ún. hepatikus lipidózissal, azaz zsírmájjal járhat. Továbbá egy kövér macska esetében kevesebb kalóriára, azonban ugyanannyi vitaminra és ásványi anyagra van szükség, mint aktívabb fajtársaiknak. Jó megoldás lehet, ha olyan macskatápot vásárol, melyet a túlsúlyos macskák igényeihez igazítottak és kíméletesen támogatják a fogyást anélkül, hogy az egészségre káros hatással lennének.

Manapság már sok light verziójú macskaeledel kapható a piacon. Ezek kalóriacsökkentettek, azonban elegendő tápanyagot biztosítanak kedvence számára, így cicája teljesen egészséges marad. Olyan adalékanyagok, mint az aminosavak vagy az L-karnitin, pozitív hatással lehetnek a súly megtartására. A macskatáp kiegyensúlyozott kalcium-foszfor aránya fontos az ásványi anyagok egyensúlya szempontjából a macska szervezetében és csökkentheti a húgy-, illetve vesekövek kialakulásának kockázatát. A jó minőségű fehérjék eltelítik az állatot és gondoskodnak arról, hogy később jelentkezzen nála éhségérzet.

Katze liegt auf einer Waage

Azonban a light verzió sem mindig jó. A kalóriacsökkentett macskatápok is sokféle minőségben kaphatók. Ezért azt ajánljuk, hogy ne vakon vegye le a polcról a legközelebbi light terméket, hanem inkább vessen egy pillantást az összetevők listájára. A túlsúlyos cicáknak való eledelek esetében is érvényes az, hogy a macskáknak húsevő állatként nagy arányban minőségi fehérjére van szükségük. A szénhidrátot csak nagyon kis mennyiségben tudja feldolgozni a szervezetük. Ezért ajánlott, hogy a hús, mint a legfontosabb alkotóelem álljon az összetevők listájának élén. A növényi melléktermékek vagy a gabona csak a legcsekélyebb mértékben forduljon elő a tápban, mert ezek csak tovább gyarapítják a nem hasznosítható szénhidrátok mennyiségét, melyek tovább terhelik a macska húgyúti szerveit. A melléktermékeknek jobb pontosan utánanézni: a „hús és állati melléktermékek” alatt elég sok minden érthető, beletartozhatnak olyan méreganyagokkal terhelt szervek, mint a máj és a lép, vagy akár még szőr, szarv és pata is.

Ne feledje, hogy állatorvosa is támogathatja Önt a macska diétája során tanáccsal vagy más egyébbel. A szakember meg tudja állapítani, hogy egyáltalán túlsúlyos-e kedvence; ha igen, milyen mértékben és tud ajánlani fajtának megfelelő, kíméletes fogyási módszert.

Minden jót kívánunk Önnek és cicájának!

A leghasznosabb cikkeink
3 min

Ihatnak a macskák tejet?

A tej és a macska nagyon sok ember fejében elválaszthatatlanok. A cicák tej utáni sóvárgása sok gyerekkönyvből és filmből ismert tény. A kérdés, hogy ihatnak-e a macskák tejet vagy sem?
3 min

Kiscica etetése

A kiscicáknak is speciális tápanyagokra van szükségük az egészséges növekedéshez. Ez az igény fajtától, életkortól és temperamentumtól függően változó lehet.
3 min

Házi macskakeksz – gyors, egyszerű és finom

Macskakeksz sütése egyáltalán nem is olyan nehéz. S a saját sütésű cicakeksz előnyei: már maga a sütése is örömöt okoz, pontosan tudja, mi van benne, s a cicának pedig ízlik. Az alábbiakban majd 3 ízletes cicakeksz-receptet is megosztunk Önnel.