Peterbald (Pétervári szfinx)

peterbald macska

A szőr nélküli macskák a legkülönfélébb reakciókat váltják ki. A peterbald (pétervári szfinx), a csupasz változatban is létező macskafajta azonban nem sokat törődik ezzel: barátságos természetével könnyedén a mancsa köré csavarja a cicarajongókat szerte a világon

Kinézet

Az exkluzív szőrzet mellett mindenekelőtt a pétervári szfinx eleganciája különösen feltűnő: hosszú lábakon áll, teste pedig és karcsú, atletikus. Közepes méretű macskaként súlya három és négy kilogramm között mozog. Mint minden keleti macskának, a pétervári szfinxnek is hosszú, háromszög alakú pofája, lapos járomcsontja és hosszúkás, elálló füle van. Szemei mandula alakúak és nagyok.

Miért nem mindig csupasz a peterbald azaz pétervári szfinx?

Bár a pétervári szfinx fajta angol nevében a ,,bald” szó a ,,kopasz” szóra utal, a helyzet nem ilyen egyszerű. A peterbald ugyanis különböző szőrváltozatokban létezik:

  • Szőrtelen (csupasz): Ezek az állatok csupaszon születnek. Ha megsimogatjuk, bőrük egy kicsit a gumira emlékeztet. Figyelem: A csupasz peterbaldoknak nincs vagy töredezett a bajuszuk.
  • Pelyhes: Ezeknek a macskáknak a bundája nagyon vékony és finom: csak egy milliméternyi könnyű pehely borítja testüket. Simogatáskor egy kicsit olyan érzést keltenek, mintha egy ló pofájához érnénk.
  • Velúr: Ezeknek a peterbaldoknak valamivel hosszabb a szőre, mint a pelyhes fajtának, körülbelül 3 mm. Simogatáskor bársonyosan puha érzést keltenek.
  • Borostás: Ez a szőrzet rövid és göndör, mégis nagyon sűrű. Bár ezek a macskák kevésbé bársonyos tapintásúak, ez a szőrzettextúra igen népszerű. Ez a tapintás ugyanis a don szfinx és a peterbald fajták egyedi jellemzője.
  • Rövid szőrű: Léteznek ilyen példányok is. A csupaszság génjét nem hordozó macskák normál szőrzetűek, amely minden színben megengedett.

A peterbald története

A leghíresebb csupasz macska a szfinx. Oroszországban azonban már két évtizede hódítja meg a meztelen macskák szerelmeseinek szívét a peterbald nevű macskafajta. A peterbald története 1994-ben kezdődött Szentpéterváron. Ekkor egy helyi tudósnő keresztezett egy nőstény keleti rövidszőrű és egy hím don szfinx macskát. A don szfinx egy orosz meztelen macska, amely a neve ellenére nem áll rokonságban a híresebb szfinx fajtával. Két ilyen párosításból négy peterbald kölyök született, így ők lettek az új fajta alapítói: Mandarin iz Murino, Muscat iz Murino, Nezhenka iz Murino és Nocturne iz Murino. Az Orosz Macskaszövetség (SFF) csak két évvel később ismerte el a fajtát önállónak, a nagy ernyőszervezet, a TICA pedig 1997-ben követte a példáját. A World Cat Federation  azonban csak 2006-ban fogadta el a peterbaldot önálló fajtaként, a FiFé-nél pedig a peterbald jelenleg csak ,,ideiglenesen elismert”.

Hogy bővítsék a génállományt és hogy elérjék az áhított, keleti macskák testalkatával ötvözött megjelenést, a sziámi és a burmai macskákkal való keresztezés megengedett. 2005-ig a tenyésztők a félhosszúszőrű jávai és balinéz fajtákat keresztezhették a peterbalddal.

Milyen a pétervári szfinx jelleme?

Ha azon gondolkodik, hogy egy pétervári szfinx macskát fogad be, egy igazi energiabombára számítson: Ennek a bársonytalpúnak ugyanis rengeteg energiája van. Ha azonban van elég elfoglaltsága és tere, akkor jó kedvet hoz majd otthonába. Más macskákkal és egyéb állatokkal általában nagyon jól kijön. A gyerekeket is kedveli, feltéve, hogy hozzászoktatták őket az állatokkal való tiszteletteljes bánásmódhoz. Ez a bársonytalpú a gazdája közelében szeret lenni, akivel – tipikus keleti macska módjára – szeret hangosan ,,beszélgetni”. Azonban kevésbé ,,beszédes”, mint például a sziámi macska.

Tippek a peterbald tartásához

Az optimális lakókörnyezet

Ennek a fajtának sok elfoglaltságra és térre van szüksége. Gyakran mondják, hogy a peterbald csak lakásban tartott cicának alkalmas, a szőrös fajták azonban azért lehetnek kijárós macskák is. Lehetőleg azért csak egy biztonságos kertbe engedje ki őket, mert nagyon könnyen megbíznak mindenkiben. Ettől függetlenül persze a pelyhes vagy szőrzet nélküli macskák is szívesen élvezik a friss levegőt – még ha csak az erkélyen is. Ha pétervári szfinx macskáját kizárólag a lakásban akarja tartani, akkor bőséges helyet kell biztosítania számára. Apró trükkökkel növelheti a teret, például falra szerelhető kaparófákkal és kaparódeszkákkal létrehozhat egy igazi ,,macskasétányt”, így kedvence nagyobb helyen tud felfedezni futni és megfigyelni. Mint minden jól szocializált, tenyésztőtől származó macskának, a peterbaldnak is szüksége van más macskák társaságára ahhoz, hogy jól érezze magát. Éppen ezért mindig legalább párban kell őt tartani.

Temperamentumát tekintve a pétervári szfinx macska jól szocializálható más keleti macskákkal. A friss levegőért rajongóknak azonban tudniuk kell, hogy a fajta számára ideális hőmérséklet a csupasz vagy vékonyabb szőrzetű példányok esetében vitatott. Egyes peterbald-tartók legalább 22 Celsius-fokos szobahőmérsékletet javasolnak egész napra. Ez a téli hónapokban mindenképpen megnövelheti a fűtésszámlát. Mások viszont azon a véleményen vannak, hogy a fajta 18 Celsius-fokon is ugyanolyan jól érzi magát.

Mi a legjobb étrend a peterbald számára?

Szőrrel vagy anélkül: A peterbald egy húsevő állat, amelynek fehérjében gazdag táplálékra van szüksége. Ezért olyan táplálékot adjon neki, amely magas részarányban tartalmaz állati eredetű fehérjéket, méghozzá hús formájában. Akár száraz, akár nedves eledelről van szó, a húsnak az összetevőlistán az első helyen kell állnia. A nedves eledel összetételében jobban hasonlít a macska természetes zsákmányához, és egyúttal folyadékkal is ellátja. A száraztáp jól használható intelligenciajátékok megtöltésére, jutalomként vagy keresőjátékokhoz. Nem ajánlott azonban egész nap korlátlanul száraztápot kínálni a peterbaldnak.

Ha a macskát BARF módszerrel szeretné etetni, azaz nyers hússal, akkor előtte érdemes alaposan tájékozódnia. A macskák számára kifejlesztett BARF táplálékkiegészítők megkönnyítik ezt a táplálkozási formát. Ha időnként nyers hússal szeretné kényeztetni pétervári szfinx macskáját, nyugodt lelkiismerettel megteheti: Az étrend akár 20 százaléka is állhat nyers húsból, anélkül, hogy étrendkiegészítőkhöz kellene folyamodnia. A sertéshústól azonban tartózkodjon, mivel az terjesztheti a macskákra veszélyes Aujeszky-féle vírust. Különösen a peterbald csupasz fajtái hajlamosak több kalóriát elégetni. Tartsa ezt szem előtt a napi adagok kiszámításánál, amelyek a fajta esetében így lehetnek valamivel nagyobbak – egészen addig, míg kedvence nem kezd el felszedni néhány plusz kilót.

A fagyasztva szárított snackek vagy egyéb – lehetőleg cukor- és gabonamentes – finomságok alkalmasak jutalomfalatnak. Biztosítson ezenkívül macskájának sok friss vizet. Egy itatókút például sok macskát arra ösztönöz, hogy további folyadékot igyon.

pétervári szfinx © Victoria / stock.adobe.com

A peterbald egészsége és ápolása

A komoly tenyésztők teszteltetik tenyészállataikat a leggyakoribb örökletes betegségekre, hogy a kiscicák aztán a lehető legnagyobb valószínűséggel legyenek egészségesek. Ezért a szülőket például ötéves korukig évente megvizsgálják a HCM nevű örökletes szívbetegségre (hipertrófiás kardiomiopátia). A progresszív retina atrófia (PRA) nevű szembetegség genetikai vizsgálata mára szintén standard vizsgálat lett. Az egészséges peterbald legfontosabb feltétele tehát az, hogy megbízható tenyésztőtől származzon. Egy szempont azonban továbbra is problematikus marad: egyes országok, köztük Németország törvényei állatkínzásnak minősítik a bajusz nélkül tenyésztett macskák tenyésztését – erről később bővebben.

Akár csupasz, akár szőrös: a szőrzet ápolása nagyon egyszerű – még a rövid szőrű fajtánál is elég, ha időnként megsimogatja egy masszázskesztyűvel. Ez fellazítja az elhalt szőrszálakat, és erősíti az Önök közötti kapcsolatot is. Megfelelő ápolás és egészségi állapot mellett a pétervári szfinx akár több mint 15 évig is élhet.

Árt a macskának, ha nincs szőre?

Gyakrabban megfáznak a kevés szőrrel rendelkező vagy szőr nélküli macskák? A peterbaldok feltehetően érzékenyebbek a hidegre. A világos bőrű macskákat különösen óvni kell az erős napfénytől is, ellenkező esetben fennáll a leégés veszélye. Egyes peterbaldok, akiknek szabad kijárása van a kertbe vagy az erkélyre, örömmel fogadnak egy macskakabátot, amely megvédi őket a hidegtől. Ha megfigyeli peterbaldját, hamar felismeri majd, mikor kedvence fázik. Mindettől függetlenül azonban a macskának mindig legyen hozzáférése egy meleg búvóhelyhez.

Sokan kritikusan viszonyulnak a teljesen csupasz peterbald macskákhoz, ugyanis nekik nincs bajuszuk, amely egy fontos tájékozódást segítő érzékszerv. Egyes országokban, így Németországban is, tilos a bajusz nélküli macskák tenyésztése. Ott ugyanis ez állatkínzásnak számít, amit néhány szfinx macskával kapcsolatos bírósági döntés meg is erősített. A jogi helyzettől függetlenül is kétséges azonban, hogy támogatható-e egy olyan macskafajta, akit megfosztottak egy olyan fontos érzékszervétől, mint a bajusz. Ha peterbaldot szeretne, beszélje meg az adott tenyésztővel, hogyan viszonyul ehhez a témához. Egyes tenyésztők nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy kifejezetten bajuszos peterbaldokat tenyésszenek.

Alkalmas a peterbald allergiások számára is?

Most már tudjuk: Egyes peterbald macskáknak van szőre. Azonban sem ők, sem a csupasz változatok nem feltétlenül alkalmasak allergiásoknak. Ennek oka, hogy az allergiás emberek a macska nyálában lévő enzimre reagálnak. Erős allergia esetén pedig ez a szőrtelen macskáknál is előfordulhat. Ennek oka, hogy a macska szétteríti a nyálát a bőrén. Ha kétségei vannak, beszéljen a macskavásárlásról háziorvosával vagy bőrgyógyászával.

Hol találok peterbald macskát?

A peterbald Európában ritka macskafajták közé tartozik. Ha csupasz macskát keres, könnyebben talál szfinxet. Ha a testalkat és a karakter fontosabb Önnek, a keleti macskák, mint például a sziámi vagy a keleti rövidszőrű jó alternatívája lehet a peterbaldnak. A keleti macska és a csekély mennyiségű szőrzet kombinációja azonban csak a pétervári szfinx formájában érhető el. Mindenképpen érdemes azonban időt szánnia arra, hogy komoly tenyésztőt találjon. Néhányan várólistát vezetnek, amelyre érdeklődés esetén feliratkozhat. Ha kiscicát vásárol, csakis olyan tenyésztőt válasszon, aki egy komoly egyesület papírjaival rendelkezik. Tartsa távol magát a kétes apróhirdetésektől. A peterbald egy fiatal fajta, egyesek pedig csak profitot akarnak generálni az exkluzivitásából. Papírok nélküli szfinx macskák és keleti macskák keresztezéseit gyakran árulják például peterbaldként.

Minden komoly tenyésztő tagja az első bekezdésben említett ernyőszervezetek valamelyikének, és macskáit hivatalos papírokkal adja el. Beszéljen a tenyésztővel a betegségek megelőzéséről is. Örüljön, ha feltesz néhány kérdést az Ön lakó körülményeiről és a macskákkal kapcsolatos tapasztalatairól. Ez azt mutatja, hogy törődik védencei jólétével. A kiscicák körülbelül 13 hetes korukban kerülnek Önhöz, s ekkorra már rendelkeznek a szükséges dokumentumokkal és oltási bizonyítvánnyal is. Ügyeljen az emlékeztető oltásokra is.

Ha menhelyről szeretne örökbe fogadni egy felnőtt macskát, aligha talál peterbaldot. A tenyésztők ritkán adnak le olyan ivartalanított példányokat, amelyeket már nem használnak tenyésztésre. Valószínűbb, hogy idősebb szfinx macskára vagy egy hasonló keverékre bukkan. Fontos, hogy legyen nyitott – így a ,,fajtacímkéktől” függetlenül találhatja meg az Önnek megfelelő házikedvencet!

Sok örömet kívánunk élénk természetű peterbald macskájával!

A leghasznosabb cikkeink
7 min

Maine Coon

Manapság már a Maine Coon macska számít a világ egyik legkedveltebb macskafajtájának és egyre nagyobb népszerűségnek örvend Magyarországon is.
10 min

Brit rövidszőrű

Olyan macskát keres, amely nyugodt és kiegyensúlyozott természetével tökéletesen kiegészíti az Ön családját, s adott esetben csak házban való tartásra alkalmas?
2 min

Sziámi macska

A sziámi a perzsamacska mellett az egyik legrégebbi és legismertebb macskafajta. A fajta eredete egy széles körben elterjedt mutációra vezethető vissza, ami több, mint 500 éve jelentkezett és Ázsiából