Kopasz, hipoallergén macskafajták

Allergiások számára az ideális macskának kevés szőre van vagy egyáltalán nincs is. Ilyen esetben tökéletes választásnak bizonyulnak a kopasz, csupasz, hipoallergén macska fajták. Tudjon meg többet a szőrtelen macska fajtákról, tartásukról és jellemző sajátosságaikról! Olvassa tovább

Találja meg macskáját

Fontos tulajdonságok

A macskám legyen

Megjelenés

Méret
KicsiKözepesNagy
Szőr
Szőrtelen / HypoallergénRövid szőrűHosszú szőrű
Szín
FeketeKék / SzürkeCsincsillaKrémszínűFehérLilaBarna / Csokoládé / Szürke
Minta
CirmosTeknősminta / Tricolor / SokszínűBicolor / Tuxedo / VanColorpoint
6 min

Devon Rex

A devon rex ritka macskafajta, mely külső megjelenését tekintve nagyon eltér a többi cicától. Koponyája lapos, melyhez hatalmas, elálló fülek és meglehetősen nagy szemek társulnak. Míg az emberek első reakciói a devon rexre vonatkozóan a visszafogottól kezdve az elutasítóig elég sokfélék voltak, később a speciális külső jegyek mégis gyorsan tekintélyt vívtak ki a fajtának. Kellemes személyiségjegyei miatt tipikus családi macskának számít. Kifejezetten alkalmas lakásban való tartásra.
4 min

Szfinx

A Szfinx macska származása bizonytalan. A kopasz macska típusról szóló első feljegyzéseket az 1900-as években Új-Mexikóban találták.

A legtöbb allergiásnál nem a macskaszőr okoz tüneteket, hanem az állatok nyálában lévő bizonyos anyagok. Manapság összesen 19 olyan allergén anyag ismert, melyek előfordulnak az állatok nyálában, bőrpikkelyében és vizeletében, és, amelyek embereknél allergiát válthatnak ki. Mivel a macskák tiszta állatok és mosakodáskor folyamatosan eloszlatják a nyálukat a szőrükön, ezért a szobatigrisek jelenléte minden bizonnyal reakciót vált ki az allergiásoknál. A hipoallergén macska fajták azonban ezen emberek számára is elviselhetők.

A kopasz macska fajtákat gyakran a szfinx macskák elnevezés alatt foglalják össze, azonban ez nem helyes. A szfinx egy különálló fajta, mely a kopasz  macska fajtákhoz tartozik, ami valójában nem is teljesen csupasz macska. Egyedül a hawaii kohona cicára lehet a szó szoros értelméban azt mondani, hogy szőrtelen macska. Ehelyett a bőre nyújt védelmet számára, ami jelentősen vastagabb, mint más cicáknál. A kohonán kívül a hipoallergén macska fajták testét vékony szőrzet vagy legalább pihék díszítik. A pihékkel rendelkező kanadai szfinx mellett a devon rexszel is találkozhatunk elvétve. Ez a cica nem egy kopasz macska, hanem nagyon rövid, göndör szőrzet borítja testét. Mivel rendkívül kevés szőrszála van, sok allergiásnál nem vált ki reakciót.

Egy kopasz cica személyében gyengéd és szeretetteljes családtag költözik be otthonába. Azonban az antiallergén macska más fajtákkal összehasonlítva különleges igényeket támaszt gazdájával szemben. Így például a szfinx gazdijának speciális bőrápolásra kell felkészülnie. Szőr nélkül hiányzik számára a nap, a szél és az időjárás egyéb viszontagságai elleni védelem. A nagyon világos bőrű állatoknak megfelelő nap elleni védelemre van szükségük, télen pedig meleget adó ruhát is érdemes beszerezni számukra. A kopasz macska fajták általában jobban érzik magukat benti macskaként, de természetesen annak sincs akadálya, hogy időnként kiengedje kedvencét felügyelet mellett. A rendszeres fürdetés – kb. kéthetente – szabályozza a bőr zsírháztartását. A karmokat rendszeresen ellenőrizni kell és szükség esetén le kell vágni azokat. Speciális fajtatápok is kaphatók webshopunkban, melyek használatával kiegyensúlyozott étrendet biztosíthat szobatigrise számára. A szfinxszel kapcsolatban fontos tudni, hogy összességében több energiára van szüksége, mint a szőrrel rendelkező fajtársainak, mivel testhőmérséklete szabályozásához többet használ fel.

Csupasz macska vásárlása esetén mindenképpen ajánlott ügyelni arra, hogy az állat rendelkezzen bajusszal. Jó közérzetükhöz elengedhetetlen, ezért például Németországban tilos e nélkül az érzékszerv nélkül macskákat tenyészteni. Tudjon meg többet az egyes hipoallergén macska fajtaleírásainkból! Majd nézzen szét webshopunkban, ahol tápokat, játékokat és bútorokat is vásárolhat macskájának.