Devon Rex

devon rex

A devon rex ritka macskafajta, mely külső megjelenését tekintve nagyon eltér a többi cicától. Koponyája lapos, melyhez hatalmas, elálló fülek és meglehetősen nagy szemek társulnak.

Míg az emberek első reakciói a devon rexre vonatkozóan a visszafogottól kezdve az elutasítóig elég sokfélék voltak, később a speciális külső jegyek mégis gyorsan tekintélyt vívtak ki a fajtának. Kellemes személyiségjegyei miatt tipikus családi macskának számít. Kifejezetten alkalmas lakásban való tartásra.

Története

Ezt a különleges, szokatlan szőrmutációval rendelkező macskafajtát 1960-ban fedezték fel a Devon megyei Buckfastleigh-ben, Angliában egy bezárt bánya mellett. Az angol hölgyet, aki megtalálta az érdekes kinézetű cicát, Beryl Coxnak hívták. A macska bundája fehér alapon teknőctarka mintázatú volt. Beryl Coxnak megtetszett ez az egyedülálló megjelenésű cica, ezért meg akarta fogni, hogy tenyésztési célokra használja, azonban ez nem sikerült neki.

Ehelyett másképp alakult: egy napon megjelent az a macska vemhesen Beryl Cox birtokán és a kertjében hozta világra kölykeit. Nagy meglepetésére az alomban volt egy göndör szőrű kandúr is. Cox asszonyt teljesen elbűvölte a koboldszerű kis fickó és a Kirlee nevet adta neki. Kirlee feje különösen széles, pofája pedig nagyon hegyes volt. A fekete, göndör szőrű Kirlee lett minden devon rex ősatyja.

Akkoriban ugyanis Cox asszony felvette a kapcsolatot a cornish rex első tenyésztőjével, Sterling Webbel. Így Kirlee-t pároztatták egy cornish rex nősténnyel. Nagy kíváncsisággal várták az első almot. Azonban a természet nem arról híres, hogy mindig úgy működik, ahogyan azt az emberek elképzelik. Ezért az eredmény teljesen más lett, mint ahogy remélték: az alom minden kiscicája egyenes szőrrel született! Ekkor vált világossá, hogy Kirlee valószínűleg más géntípussal rendelkezett. Ő a rex macskák új típusa volt, így a benne lévő gént 2. génnek nevezték el, melyet a devon rexek hordoznak magukban, míg az 1. gén a cornish rexre jellemző.

Egyébként a göndör szőrért felelős gén recesszív öröklésmenetet követ, ami azt jelenti, hogy ezt a gént az egyik göndör szőrű szülő mindig továbbörökíti, azonban a kicsiken csak akkor mutatkozik meg, ha mindkét szülő göndör szőrrel rendelkezik. Ezért nem lett göndör szőrű egyed Kirlee és egy sima szőrű nőstény nászából.

A „Governing Council of the Cat Fancy“ (GCCF) 1967-ben, a „Féderation Internationale Féline” (FiFe) 1968-ban, a „Cat Fanciers Association“ (CFA) pedig 1979-ben ismerte el a fajtát.

Mačka devon rex © aylabaha / stock.adobe.com

Külső megjelenése

Ennek az egzotikus macskának viszonylag rövid szőre a hullámostól a göndörig változó lehet. A szőrzete göndör szerkezetű kevés fedőszőrrel és nagy mennyiségű aljszőrzettel. A szőr vastagsága változik a test különböző területein és az évszaknak megfelelően.

Megoszlik a vélemény azzal kapcsolatban, hogy a devon rex a hipoallergén macskák közé sorolható-e. Ahhoz azonban nem fér kétség, hogy csak nagyon kevés szőrt hullajt. Emiatt csekély a valószínűsége annak, hogy a devon rex allergiás reakciót váltana ki az embereknél.

A fajta képviselői nagy füleik és széles koponyájuk miatt hasonlítanak a manókra. Hosszú, vékony farkuk a vége felé elvékonyodik és rövid, göndör szőr fedi. A közepes hosszúságú, hullámos bajusz szálai viszonylag erősek. Hosszú, vékony lábaik kicsi, ovális alakú mancsokban végződnek. A lábak enyhe görbülete azt a benyomást kelti, mintha ó-lábúak lennének.

A devon rex macskák többféle színben és mintával fordulhatnak elő.

Jelleme

A devon rexet hűséges, ragaszkodó és kedves jelleme optimális háziállattá teszi családok számára. Nagyon vidám, élénk, játékos, közben mégis nyugodt és szociális. Rettentően kíváncsi mindenre, ami körülötte történik. Játékos természete miatt szívesen és könnyen megtanul trükköket is. Lénye hasonlít kicsit a kutyáéhoz. Nagyon hűségesnek és emberbarátnak számít. A hűség tulajdonságát először a fajta ősatyjánál, Kirlee-nél fedezték fel még kis korában. A legenda szerint állítólag Kirlee még pórázon is szeretett sétálni. Az is lehet, hogy egy kutyától leste el ezt a fajta viselkedést.

A devon rex emberi lakótársát szinte teljesen kisajátítja. Ha Ön olyan szerencsés, hogy egy ilyen cicával fog osztozni otthonán, akkor valószínűleg Önnel egyidőben fog enni, aludni és a vállán fog pihenni, amíg Ön dolgozik – teljes mértékben részt vesz majd az Ön életében és összekapcsolódik Önnel. Követi minden lépését, a lábainál foglal helyet vagy beül az ölébe, sőt még a házimunka során is végig kíséri a gazdit. Ezenkívül a devon rex viszonylag közlékenynek is számít. Láthatja, ezzel a cicával mindig a legjobb társaságot kapja és a legmagasabb fokú szórakozást!

A fajta képviselői alapvetően jól megértik magukat gyerekekkel is. Így általában a gyerekek is jó barátságot ápolnak velük vagy legalábbis szoros kapcsolat fűzi őket hozzájuk. A devon rex szívesen játszik kétlábú lakótársaival, akikhez szoros kapcsolat fűzi. Szeret önfeledten tombolni és megmászni a kaparófát. Ezért ajánlott egy vagy több darabot is beszerezni belőle. Amennyire jól szórakozik az emberekkel, annyira jól le is tudja foglalni magát önállóan.

devon rex mačiatko © aylabaha / stock.adobe.com

Táplálása

Menjen biztosra, hogy háztartásában mindig elegendő vízforrás álljon kedvence rendelkezésére azért, hogy bármikor fel tudja frissíteni magát. Fontos, hogy az itatótálak ne közvetlenül az etetőtálak mellett kapjanak helyet. A szabadban is külön venné magához a cica, mivel a hús beszennyezhetné a vizet. Az itatókutakat is szívesen ajánljuk figyelmébe. Ezek optimalizálják a macska ivási szokásait, mivel folyamatosan víz fogyasztására ösztönzik. Ezáltal megelőzhetők a húgyúti fertőzések és támogatja a vesék egészséges működését.

Mivel a devon rex macskáknál a kor előrehaladtával előfordulhat fogszuvasodás és ínybetegség, ezért ajánlott olyan étrendet követni, melynek során figyelembe veszi ezt a hajlamot. Száraztáp használatával megelőzhető a probléma. Ez többek között azért fontos, mert a fogágybetegségek az egész szervezetre kiterjedhetnek és olyan betegségekhez vezetnek, melyeket komolyan kell venni, mint például a veseproblémákhoz.

Az optimális étrend fontos alkotóeleme a minőségi zsírok megfelelő részaránya. Biztosan szívesen ad tanácsot a témával kapcsolatban egy olyan állatorvos, akiben megbízik.

Bizonyára sok mindenki számára magától értetődő, azonban mégis szeretnénk megemlíteni, hogy nem ajánlott a cicának kutyatápot adni !

Devon rexe valószínűleg erőteljesen megpróbálja majd Önt meggyőzni arról, hogy gyakran adjon neki enni. Mindazonáltal nem szabad engednie ennek a kísértésnek, hanem tartsa magát az ajánlott mennyiséghez, máskülönben túlsúly jelentkezhet cicájánál annak minden negatív kísérő jelenségével. Sportos és aktív állatként egyébként gyors az anyagcseréje, így az esetleges fölösleges kalóriákat gyorsan le tudja dolgozni.

Ápolása

Ennek a manószerű macskának az ápolása alapvetően nem túl bonyolult. Minden, amire egy devon rex vágyik, az nem más, mint egy szeretetteljes és élettel teli otthon. Annak érdekében, hogy kedvence hosszú távon a legjobb egészségnek örvendjen, ajánlott egy pár fajtaspecifikus szempontot figyelembe venni.

Bundája kefélésekor mindig óvatosan járjon el, nehogy véletlenül szőrszálakat tépjen ki. A legjobb, ha nagyon puha macskakefét használ. Ilyen eszközzel hetente többször ápolhatja kis barátja szőrzetét. A gazdi és cica közötti kötődés erősítése mellett jó hatással van a vérkeringésre és egészséges lesz a bunda is.

A hallójáratból hiányzó szőr miatt elmarad ezeknél a macskáknál az öntisztító hatás, ezért tanácsos rendszeresen megtisztítani bársonytalpú kedvence füleit.

Feltétlenül ügyelni kell arra, hogy a vékony rétegű szőrtakaró miatt a devon rex nem rendelkezik megfelelő védelemmel a napsugárzás ellen, ezért hajlamos a leégésre.

A megfelelő tenyésztő kiválasztása

Először érdeklődhet menhelyeken, hogy nem keres-e véletlenül egy devon rex új otthont. Fennáll annak az eshetősége, hogy ott is talál fajtatiszta macskát.

Egyébként természetesen azt ajánljuk, hogy forduljon lelkiismeretes tenyésztőhöz. Többek között abból tudja, hogy jó helyen jár, ha a szakember meg tudja mutatni Önnek a macska – világszervezetek által elismert – családfáját. Fontos, hogy a kiscicák legális, ellenőrzött és az állatorvosi kamaránál regisztrált tenyészetből származzanak. Ezenkívül a komoly tenyésztőtől vásárolt cicák természetesen rendelkeznek oltási könyvvel, megkapták a szükséges oltásokat, féregtelenítve és csipeltetve vannak.

Akár egy tenyésztőnél, akár egy menhelyen találja meg állati lakótársát – sok örömet és csodálatos együtt töltött időt kívánunk ezzel vicces és hűséges cicával!

A leghasznosabb cikkeink
7 min

Maine Coon

Manapság már a Maine Coon macska számít a világ egyik legkedveltebb macskafajtájának és egyre nagyobb népszerűségnek örvend Magyarországon is.
10 min

Brit rövidszőrű

Olyan macskát keres, amely nyugodt és kiegyensúlyozott természetével tökéletesen kiegészíti az Ön családját, s adott esetben csak házban való tartásra alkalmas?
2 min

Sziámi macska

A sziámi a perzsamacska mellett az egyik legrégebbi és legismertebb macskafajta. A fajta eredete egy széles körben elterjedt mutációra vezethető vissza, ami több, mint 500 éve jelentkezett és Ázsiából