Angol pointer

angol pointer

Angol pointer – „A mező királya“

Szerte a világon sok állatbarát tartja nagyra és értékeli ezt az attraktív és okos négylábút. Vadászkutya tulajdonságainak köszönhetően azonban az angol pointer – különösen a mezőkön – kihívást jelentő kísérő, s csakis olyan gyakorlott, haladó kutyatulajdonosok kezei közé való, akik osztozni tudnak a négylábú legnagyobb szenvedélyében: a vadászatban.

Erőteljes és elegáns

Az angol pointer már látványában is sugározza vadászat iránti szenvedélyét: már első pillantásra észrevehetők a kutya harmonikus testarányai. Inas és elegáns négylábú, s egyesíti az erőt és a rugalmasságot. A pointer rajongók áradoznak az erdőn – mezőn nagy kitartásal mozgó kutya esztétikájáról. A dinamikus termetben a fajta angol agár örökségére ismerhetünk rá, hiszen a pointer ősei között angol agarak is szerepelnek. Nyomkeresés és -követés során a pointer feltűnően magasra tartja az orrát. Rövid szőrzete fehér-citromsárga, májfehér-májbarna, fehér-fekete kombinációban, háromszínű és egyszínű barna vagy fekete változatban is előfordul. Szőrzetének minden színváltozatban simának és fényesnek kell lennie. A kan kutyák maximális marmagassága 69 cm, a szukáké valamivel kisebb. A pointerek súlya 25-30 kilogramm között mozog.

Brit spanyol gyökerekkel

Noha mai szemmel nézve tipikusan brit vadászkutyáról van szó, a pointer ősei valószínűleg Spanyolországból származnak. Végül brit katonákkal kerültek Nagy-Britanniába. A pointer ősei hozzátették a maguk részét ahhoz, hogy a pointer olyan attraktív és hatékony vadász legyen, mint amilyen: gyors agarak, rókakopók és francia kopók is találhatók ősei között. A pointer a vadat felakutató, azok helyét megmutató kutyák úttörőjének számít. Az jellemző erre a kutyafajtára, hogy a vad sikeres felkutatása után mozdulatlan marad. Ez a tulajdonság vélhetően spontán mutációként alakult ki néhány kutyában, mely aztán célzottan továbbtenyésztésre került. Innen származik a pointer neve is: a spanyol perro de punta – azaz a „kutya mutogat” kifejezésből ered ered. A pointereket különösen gyakran használják „tollas vadak”, például fácánra történő vadászat esetében.

Az angol pointer karaktere: szelíd vadász

A jól leterhelt angol pointer minden tekintetben szimpatikus és okos kutya. Falkájához nagyon hűséges, emberekkel és állatokkal szemben pedig barátságos. Gyerekekkel vagy macskákkal való együttélése általában nagyon harmonikus. A legjobb, ha ez a vadász már a tenyésztőnél megismeri a macskákat és más háziállatokat. Ez az érzékeny kutya határozottan nagya becsüli, ha erdei – mezei kalandjai után élvezheti gazdája, emberi családja szeretetét. Így tehát a kellő vadászélményben részesülő angol pointer kiválóan elélhet egy családban. A pointerek nem túl territoriálisak, és nyitott természetük miatt nem feltétlenül alkalmasak őrzőkutyának. Ugyan szívesen tesznek eleget a gazdi kívánságainak, azonban ez nem jelenti azt, hogy szolgalelkűek lennének. Ezeknek a négylábúaknak természetesen közvetlenül a házban a helyük, kennelben, ketrecben való tartásuk nem jöhet szóba.

angol pointer pórázon

Ráérzést, beleélést igénylő nevelés

Az érzékeny pointer gyengéd, következetes neveléssel alapvetően könnyen kiképezhető. Természeténél fogva szívesen engedelmeskedik, és mivel okos is, gyorsan megérti, mit várnak el tőle. Azonban még a legjobban viselkedő példányoknak is nehezére esik a parancsok végrehajtása, amikor épp egy vadászat kellős közepén vannak – ilyenkor egy pointer visszahívása nehézségekbe ütközhet. Semmi lehetetlent ne követeljen pointerétől, és mindig nagy beleéléssel próbálja megoldani a kutya kiképzését: ha nevelésről van szó, mindig legyen következetes, de ne próbálja behódolásra bírni négylábú társát! Hiszen ez a kutya szívesen megteszi, amit kérnek tőle, viszont elvárja, hogy partnerként kezeljék.

Azt is mindig tartsa szem előtt, hogy a sikeres nevelésnek ennél a kutyánál csak akkor lehet gyümölcse, ha az állat kiélheti vadászszenvedélyét, vagy más módon intenzív elfoglaltsághoz juthat. A nem kellőképpen leterhelt vadászkutya mindig „nehezen nevelhető”, és más csatornákat keres felesleges energiái levezetésére. Ideális esetben ez a kutya professzionális vadászkutya kiképzést kap. Ha ehhez megfelelő trénereket keres, gondoljon arra, hogy milyen fontos szerep jut a pozitív motivációnak! Általánosságban elmondható, hogy a következetesség és a pozitív megerősítés a sikeres pointer-nevelés kulcsa.

Sportos természetbarát

Biztosan kitalálja: ennek a kutyának a vadászat a kedvenc tevékenysége – erre tenyésztik évszázadok óta. Egy pointert aligha lehet megfelelően tartani anélkül, hogy elegendő lehetőséget biztosítsunk számára vadászösztöne kiélésére. Egyes példányok esetében alternatív módon is kamatoztatható a sportos kutya óriási munkakészsége. Olyan kutyasportok is érdekesek lehetnek ezeknek a kiváló szimatú kutyáknak, mint a mantrailing, de akár a mentőkutyává való kiképzés is szóba jöhet. A pointernek nap mint nap – bármilyen időjárás is legyen – nagyon sok szabadban tartózkodási lehetőséget kell biztositani. A fajta felnőtt képviselői kiváló társak lehetnek kocogáshoz, kerékpározáshoz vagy lovagláshoz. Emellett ezeknek az aktív, mozgásban nagy örömüket lelő állatoknak ideális lehet egy bekerített kert is, ahol kedvükre szaladgálhatnak, ugrándozhatnak. Különösen azért, mert nem minden angol pointer tud a természetben szabadon futkározni.

Robusztus sportoló

Az angol pointerek robusztus kutyák, s akár a 14 éves kort is megérhetik. Ha jó hírű tenyésztőtől választ pointert, nagy valószínűséggel olyan négylábú társat fogadhat családjába, amely a legjobb feltételekkel rendelkezik a hosszú és egészséges kutyaélethez. Célszerű beszélnie a tenyésztővel az egészségügyi előgondoskodás keretében tett intézkedéseiről – például hogy milyen betegségekre vonatkozóan teszteltette a szülőállatokat. Minden esetben tanácsos a szülőállatok csípőjének állapotára való rákérdezés, mivel az angol pointereknél is előfordulhat csípődiszplázia. Ez a kitartó vadász néha érzékenyen reagál a hidegre és a nedvességre, könnyen megfázhat. Ezért esős időben tett kirándulások után mindenképpen dörzsölje szárazra négylábú barátját, illetve egy kényelmes kutyaruha is jó megoldás lehet a hűvős esős sétákra!

Az angol pointer táplálása: fontos a helyes mérték megtalálása

A táplálék jelentősen hozzájárul az egészséges kutyaélethez. Mint minden más kutyafajtának, a pointernek is fehérjében gazdag étrendre van szüksége – olyan kutyaedelre, amelyben a hús a fő összetevő – függetlenül attól, hogy Ön nedves- vagy száraz kutyatáp mellett dönt. Ezért ügyeljen arra, hogy a hús szerepeljen az összetevőlista élén, és kerülje a gabonát tartalmazó kutyatápokat! A pointer energiaigénye szorosan összefügg leterheltségével, így a csomagoláson feltüntetett ajánlott értékek csak irányadásul szolgálnak. A vadászatot vagy más kutyasportot nem folytató pointerek hajlamosak a súlygyarapodásra. Ezért fontos, hogy figyelje négylábú barátja derekát, és annak megfelelően korrigálja az eledeladagokat, hogy kedvence súlya gyarapodott vagy csökkent! Az életveszélyes gyomorcsavarodás megelőzése érdekében az is lényeges, hogy a kutya minden étkezés után kis emésztési pihenőt tudjon tartani. A felnőtt kutya napi eledeladagját legalább két étkezésre osztva kínálja! Jutalomfalatnak kiválóan alkalmasak például a rágósnackek vagy a fogápoló jutalomfalatok. Ügyeljen arra, hogy négylábú barátjának mindig elegendő friss ivóvíz álljon rendelkezésére!

Könnyen kezelhető szőrzet

Az angol pointer rövid szőrzete könnyen kezelhető. Hetente kétszer kefélje ki kedvence bundáját egy puha kefével, hogy eltávolítsa a meglazult szőrszálakat – így kevesebb kutyaszőr landol majd otthona falai között. Fürdetnie csak akkor kell ezt a kutyát, ha az feltétlenül szükséges, és a megszáradt szennyeződést nem lehet egyszerűen kikefélni a bundájából. Fürdetéskor csak enyhe kutyasampont használjon, és ügyeljen arra, hogy pointere ne fázzon meg! Rendszeresen ellenőrizze kedvence lelógó füleit, és ha szükséges, a gyulladások megelőzése érdekében fültisztítóval tisztítsa ki azokat! A pointer óriási mozgásigénye kiélése közben általában lekoptatja a karmait, s így a gazdinak nem kell lerövidíteni azokat. Csak az idősebb kutyáknak van szükségük néha egy kis pedikűrre, nehogy fennakadjanak valahol túl hosszú karmaik miatt, s nehogy megsérüljenek.

angol pointer vadászat közben

Kihez passzol az angol pointer?

Ez a négylábú természetbarát nem városi lakásba való, szenvedélyes vadászkutyaként leginkább egy vadászhoz illik. Azonban még a vadászok körében sem mindenkinek ajánlott ez a fajta, mivel a pointert kifejezetten szabad mezőkön való vadászatra tenyésztik. Leginkább olyan hozzáértő gazdi kezeibe való ez a kutya, aki képes irányítani a függetlenséggel párosuló elképesztő sebességet. Magától értetődik, hogy a pointer nem alkalmas kényelmes emberek vagy kezdő kutyatartók számára. Egy vadászkutyaként tartott pointer kiváló családi kutya lehet, mert általában nagyon jól kijön a gyerekekkel. Természetesen a gyerekeket már kiskoruktól kezdve hozzá kell szoktatni az állatokkal való tiszteletteljes bánásmódhoz – akkor semmi sem állhat az életre szóló barátság útjában.

A pointer macskákkal vagy kisállatokkal való együttélése csak akkor lehet sikeres, ha a kutya már kölyökként kapcsoltba került a bársonyostalpúval és társaival, s így gyorsan falkája tagjának tekintette azokat. Ennek ellenére soha ne hagyja felügyelet nélkül a pointert kisállatok társaságában! Nagy előnyt jelent, ha pointerének biztonságos szabad mozgáslehetőséget tud kínálni egy jól bekerített kert formájában, ahol a kutya kedvére szaladgálhat és szimatolhat. Hiszen a pointerben erősen munkáló vadászösztön miatt nem engedheti meg, hogy a fajta minden képviselője póráz nélkül szaladgáljon. Ha nem biztos abban, hogy egy vadászkutya a megfelelő társ az Ön számára, jobb, ha más kutyafajták után néz.

Mielőtt új négylábú barátja beköltözne

A kutya beköltöztetése előtt gondolja meg, hogy egy angol pointer megvásárlásával hosszú évekre felelősséget vállal új társáért, aminek a sok idő mellett anyagi vonzata is van: az elkövetkező években jelentős kiadások adód(hat)nak a kutyájával való együttéléssel összefüggésben. Az alapfelszerelés mellett rendszeres állatorvosi látogatásokra is szükség van; s a folyó kiadásaihoz hozzá kell adnia a jó minőségű élelmiszer, valamint az esetleges kutya-felelősségbiztosítás és kutyaadó költsgét is.

Megfelelő tartalékkal kell rendelkeznie arra az esetre, ha négylábú barátja megbetegedne. S azt is át kell gondolnia, hogyan tudja megoldani, ha Ön betegedne meg, vagy kutya nélkül szeretne szabadságra menni. Hiszen pointere nagy mozgásigényével nehezebb megfelelő „dog sittert“ találnia kedvencének, mint egy kisebb méretű társasági kutyus esetében. Az a legjobb, ha jó előre eltervezi, adott esetben ki fog vigyázni kutyájára. Gondolja át azt is, hogy mennyi időt tud nap mint a szabadban tölteni négylábú barátjával annak Önhöz való beköltözése után! Egy pointernek naponta legalább két óra mozgásra van szüksége – séta vagy vadászat formájában.

Hol találhatom meg a nekem való, áhított pointert?

Csak regisztrált pointer-tenyésztőtől vásároljon kutyát! De még ezek között is akadnak fekete bárányok. Feltétlenül érje el, hogy a kutyusokat még eredeti otthonukban meglátogathassa, és legyen módja megismerni a kölyök szüleit is. Valamennyi állat kiegyensúlyozott és egészséges benyomást kelt Önben? A kölykök legkorábban nyolc hetes korukban költözhetnek új otthonukba, s addigra már többszöri féregtelenítésen kellett átesniük, s meg kellett kapniuk az emlékeztető oltásokat is. Emellett „háziállat-igazolvánnyal“ is rendelkezniük kell.

Ha úgy gondolja, talált olyan tenyésztőt, aki esetleg szóba jöhet, beszélgessen el vele a tenyésztési céljairól és az angol pointer vadászaton való használatáról! Annak pedig csak örüljön, ha a tenyésztő is kritikus kérdéseket tesz fel Önnek – elvégre ez azt mutatja, hogy szívén viseli kis védencei jólétét és sorsát. A pointerek nem túl gyakoriak, így azután előfordulhat, hogy nagyobb távolságokat kell megtennie, és/vagy hosszú várakozási idő kell ahhoz, hogy sikerüljön egy pointer kiskutyát szereznie. De megéri a várakozás, ha egy tapasztalt tenyésztőtől szerezheti be új kis lakótársát.

Ha pedig egy felnőtt pointernek szeretne otthont adni, nézzen körül az interneten, különösképp a speciális pointer egyesületeknél, és vegye fel velük a kapcsolatot! Ezek ugyanis arra összpontosítanak, hogy pointereknek és pointer-keverékeknek találjanak új otthont. Ezek között akár külföldről származó keverékek is kereshetenek új gazdit, s csodálatos társak lehetnek. Mindenesetre előzetesen alaposan tájékozódjon az adott kutya jelleméről, és vesse össze azt az Ön saját kutyás tapasztalataival!
Örömteli együtt töltött időt kívánunk Önnek angol pointerével!

A leghasznosabb cikkeink
8 min

Golden Retriever

A középméretű Golden Retriever (ejtsd: golden retriver) nagyon gyerekbarát és ezáltal ideális családi kutya: Emberközpontú és engedelmes, nagy a mozgásigénye, de bundája kevés ápolást kíván meg.
8 min

Labrador Retriever

Engedelmes, emberbarát és teherbíró. A középméretű labrador retriever kutya elsősorban házi kedvenc, de ez az eredetileg munkakutyaként tartott fajta nagyon igényli mind a testi, mind a szellemi fejlesztést. Ha labrador kölyök kutya örökbefogadásán gondolkozik, mindenképpen olvassa el cikkünket. Szó lesz az alábbiakról: labrador rossz tulajdonságai, labrador vérmérséklet, labrador betegségek, labrador nevelése, labrador tartása stb.
9 min

Tacskó

A tacskó ellenállhatatlan nézése már megolvasztotta jó pár állatbarát szívét. Tudjon meg cikkünkből mindent a kompakt személyiségű tacskóról, amely fajtát „dakszli” vagy „borzeb” névvel is illetnek.